POLİTİKA - 25 Kasım 2017 Cumartesi 16:02

Bakan Numan Kurtulmuş, “Ortadoğu bir masanın başında savaş oyunu oynar gibi Ortadoğu’daki savaşa müdahil olunamaz”

A
A
A
Bakan Numan Kurtulmuş, “Ortadoğu bir masanın başında savaş oyunu oynar gibi Ortadoğu’daki savaşa müdahil olunamaz”

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, “Ortadoğu bir masanın başında savaş oyunu oynar gibi Ortadoğu’daki savaşa müdahil olunamaz” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, “Ortadoğu bir masanın başında savaş oyunu oynar gibi Ortadoğu’daki savaşa müdahil olunamaz” dedi.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile birlikte Kars’ta bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, YPG’ye bundan sonra silah yardımlarının yapılmayacağı şeklindeki bir görüşün dile getirilmiş olmasının önemli bir irade beyanı olduğunu belirtti.


Kars Valiliği ziyareti sırasında gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Bakan Numan Kurtulmuş, “Şimdi biz başından itibaren söylüyoruz. Ortadoğu’da, Ortadoğu bir masanın başında savaş oyunu oynar gibi Ortadoğu’daki savaşa müdahil olunamaz. Ortadoğu’ya girenler Ortadoğu’nun labirentleri içerisinde kaybolurlar. Biz senelerdir bunu söylüyoruz. Maalesef burada Amerika Birleşik Devletleri’nin de milli menfaatlerini hiçbir şekilde katkı sunmayacak olan bir işgal sürecinin sonunda Amerikalıların bunu görmüş olması, takdir ederiz. Doğru bir şey görmüşler. Birçok yanlış yaptıklarını kendileri de görüyorlar artık. Biran evvel şu kazananı olmayacak savaşın biran evvel bitirilerek Ortadoğu’ya, Suriye’nin, Irak’ın toprak bütünlüğünü sağlayarak bir barış düzenine geçilmesi lazım” dedi.


“Onlara lojistik destek, onlara askeri destek, hatta istihbarat desteklerini vermeyin. Bu Ortadoğu’da barış sağlamaya faydası olmaz. Sizin de menfaatlerinize faydası olmaz”


Biz bunları söylüyoruz. Ve burada ısrarla altını çizdiğimiz bir başka konu daha var diyen Bakan Numan Kurtulmuş, “Ortadoğu’da vekalet savaşlarını yürütmek kolay gibi görülebilir. Davulun sesi uzaktan hoş geliyor. Ama vekalet savaşlarının içine girdiğiniz zaman, yani ben falanca örgüt benim işime yarar, ona destek olayım. Benim bir takım çıkarlarıma yardımcı olur derseniz bir müddet sonra sizin şuanda yanınızda olan örgüt, döner size zarar vermeye başlar. Bunun çok örneği var. Ve ısrarla onun için dedik ki, ya ne olur şu Suriye’de, Irak’ta terör örgütlerini desteklemekten vaz geçin. DEAŞ’ı temizleyeceğiz diye başka terör örgütlerini güçlendirmeyin. Onları silahlandırmayın. Onlara lojistik destek, onlara askeri destek, hatta istihbarat desteklerini vermeyin. Bu Ortadoğu’da barış sağlamaya faydası olmaz. Sizin de menfaatlerinize faydası olmaz. Şimdi bu noktaya doğru geliyorlar. Ne oldu Allah aşkına 7 senedir devam eden bir savaş bu. Kim bu savaşı tek başına kazanabilir? Kim Suriye’deki, Irak’taki bu karmaşayı tek başına çözebilir. Ne Amerika, Ne Rusya çözemez. Bunu görüyorlar. Ama yazık günah değil mi? 1,5 milyona yakın insan öldü. 8 milyonun üstünde insan bu bölgede evini yurdunu terke etti. Belki 10 milyona yaklaştı bu rakam ve çok ağır bir bedeli bölge halkları ödüyor. Onun için diyoruz ki biran evvel ellerinizden taşları dökün. Vekalet savaşında iplerini tuttuğunuz örgütlerin iplerini bırakın. Bunların arkasında destek olmaktan vaz geçseler inanın ki bir günde bu örgütlerin hepsi ortadan kalkar” diye konuştu.


“Yiyecek ekmekleri, içecek suları olmayan insanlar ellerinde bir sürü 100 binlerce dolarlık silahlarla dolaşıyorlar”


Bölgede var olan keşmekeşin biran evvel sonlanması gerektiğini ifade eden Bakan Numan Kurtulmuş, “Görüyorsunuz bu silahları nereden buldular? Yiyecek ekmekleri, içecek suları olmayan insanlar ellerinde bir sürü 100 binlerce dolarlık silahlarla dolaşıyorlar. E bu silahlar Çarşamba pazarında satılmıyor. Birileri bunlara veriyor bu silahları, şimdi bunların görülmüş olması, inşallah kalıcı olur. Bunların görülmüş olması bölge barışına çok büyük katkıda bulunur. Ve meşruu güçler üzerinden bu barışın sağlanması sürecinin önünü açar. Suriye’nin ve Irak’ın toprak bütünlüğünün sağlanmasını temin eder. Ve bölgede zaten var olan bu keşmekeşin biran evvel sonlanmasına vesile olur” şeklinde konuştu.


“Bölgedeki birileri bir oyun oynuyor. Oyunun adı, “Bu bölgenin dağılması, daha fazla parçalanmasıdır”


Türkiye’nin Ortadoğu’da oynanan oyunları bozduğu için başının belaya girdiğinin altını çizen Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, daha sonra özetle şunları söyledi:


“Yine ısrarla söylediğimiz 3’üncü olarak söylediğimiz bir şey var. Biz büyük oyunu görüyoruz. Büyük oyunu, büyük resmi görmeden bölgede siyaset üretmek mümkün değil. Tek tek, ufak ufak pazırların parçalarının her birinse bakmak sonuç aldırmıyor. Bölgedeki birileri bir oyun oynuyor. Oyunun adı, “Bu bölgenin dağılması, daha fazla parçalanmasıdır.” Mezhep bakımından bölünmesidir. Etnik köken bakımından bölünmesidir. Bu oyunu biz bozma iradesini ortaya koyuyoruz. Onun için zaten Türkiye’nin başı bu kadar çok sıkışıyor. Bu kadar çok belaya sokmaya çalışıyorlar. Biz bu bölgede daha fazla etnik mezhebi, siyasi farklıların değil, daha fazla bütünleşmelerin yanındayız. Bölge halklarının arasında Türklerin, Kürtlerin, efendim Arapların, Acemlerin diğer halkların arasında tarihi olarak hiçbir husumet yoktur. Kimse husumet sokmaya kalmasın. Sunilerin, Şiilerin arasında husumet yoktur. Kimse husumet sokmaya kalmasın. Biz bölge halkları olarak bu anlamda bir bütünlüğü sağlamak mecburiyetindeyiz. Bu amaçla da Trump’ın yansıyan sözleri, gerçekten bir durum değerlendirmesi hele bir özeleştiri manasında ise fevkalade değerli ve önemli bir adımdır. Ve YPG’ye söz konusu olan örgüt olduğu için söylüyorum. YPG’ye bundan sonra silah yardımlarının yapılmayacağı şeklindeki bir görüşün dile getirilmiş olması da önemli bir irade beyanıdır.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Yerlikaya: "KALKAN-23 operasyonlarında 63 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı" İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, göçmen kaçakçılığı organizatörleri ve düzensiz göçmenlere yönelik jandarma tarafından 4 ilde düzenlenen "KALKAN-23" operasyonlarında 63 göçmen kaçakçılığı organizatörünün yakalandığını bildirdi. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Organizatörlerden 38’i tutuklandı. 14’ü hakkında adli kontrol kararı verildi. Aziz milletimizin bilmesini isterim ki, insan kaçakçılığı yaparak, ülkemizi düzensiz göçün hedefi ve transit geçiş yolu haline getirmeye çalışan organizatörlere asla fırsat vermeyeceğiz. Ülkemizin her bölgesinde kararlılıkla sürdürdüğümüz operasyonlarımız aralıksız devam edecek" ifadelerini kullandı. Bu kapsamda, Jandarma Genel Komutanlığı Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti ile Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde Muğla, Van, Çanakkale ve Şırnak’ta il jandarma komutanlıklarınca yapılan çalışmalar sonucu "KALKAN-23" operasyonlarının düzenlendiğini belirten Yerlikaya, şunları kaydetti: "Muğla İl Jandarma Komutanlığınca yapılan çalışmalar sonucu 29 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı. 18’i tutuklandı, 5‘i hakkında adli kontrol kararı verildi. Van İl Jandarma Komutanlığınca yapılan çalışmalar sonucu 14 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı. 9’u tutuklandı, 3’ü hakkında adli kontrol kararı verildi ve 125 düzensiz göçmen yakalandı. Çanakkale İl Jandarma Komutanlığınca yapılan çalışmalar sonucu 11 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı, 10’u tutuklandı. Şırnak İl Jandarma Komutanlığınca yapılan çalışmalar sonucu 9 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı. 1’i tutuklandı, 6’sı hakkında adli kontrol kararı verildi. Yakalanan düzensiz göçmenler, il göç idaresi müdürlüklerine teslim edildi ve sınır dışı işlemleri başlatıldı. Operasyonları gerçekleştiren kahraman jandarmamızı tebrik ediyorum. Allah ayağınıza taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle."
Adana Atık tekstil malzemeleri sanata dönüştü Atık kumaş, iplik, elyaf yeniden kullanarak ileri dönüşüm teknikleri ile tasarım ve sanat eserlerine dönüştürüldü. Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Doç. S. Tuğba Arabalı Koşar’ın yürütücülüğünü, Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Tülay Gümüşer ve Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda Giyim Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Doç. Selda Kozbekçi Ayranpınar’ın araştırmacılığı yaptığı Çukurova Üniversitesi SBA-2021-14266 numaralı Bireysel Araştırma Projesi kapsamında gerçekleştirilen “III Denim Hikayesi Sürdürülebilir Tekstil Sanatı” sergisi Seyhan Belediyesi 100. Yıl Çırçır Sanat Merkezinde açıldı. Açılışını Çukurova Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Neslihan Boyan, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ayşehan Deniz Abik’in yaptığı sergide 3 sanatçı akademisyenin sürdürülebilirlik çerçevesinde ürettikleri 21 eser yer aldı. Bu sergide, sürdürülebilir geçmişi yeniden keşfetmek ve daha sürdürülebilir bir geleceğin geliştirilmesine odaklanılmış, yöntem olarak ileri dönüşüm ele alındı. Bossa TAŞ.’nin işbirliği ile üretim tesisinden temin edilen atık kumaş, iplik, elyaf yeniden kullanarak ileri dönüşüm teknikleri ile tasarım ve sanat nesnelerine dönüştürüldü. Serginin amacı ise şöyle açıklandı: “Dünyanın giderek artan tekstil atıkları sorunuyla boğuştuğu günümüzde, denim kumaş üretim atıkları ile sanat nesneleri ortaya koyarak, denim kumaşın sanattaki yaşam döngüsünü aktarmak ve izleyicilerin sürdürülebilirlik bilincinin gelişmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Sergideki eserler, hem estetik hem de işlevsel açıdan dikkat çekici olup, İzleyicilere atık malzemelerin dönüştürücü gücünü göstermektedir. Bu çalışmalar, çevresel sürdürülebilirlik ile sanatsal ifade arasındaki bağı güçlendirerek, izleyicilere hem fikri hem de duygusal bir deneyim sunmayı amaçlamaktadır. Eserleriyle sadece malzemelerin fiziksel dönüşümünü değil, aynı zamanda toplumsal bilinç ve duyarlılığı da artırmayı hedeflemektedir. Böylece, atık malzemeler yeni bir anlam ve değer kazanırken, sanat aracılığıyla sürdürülebilir bir gelecek için önemli mesajlar iletilmektedir.” Sergi, 100. Yıl Çırçır Sanat merkezinde 13 Haziran 2024 tarihine kadar sanatseverlere açık kalacak.