- 02 Mayıs 2019 Perşembe 12:41

Kars’ta tarihi yerlerin turizme kazandırılması isteniyor

A
A
A
Kars’ta tarihi yerlerin turizme kazandırılması isteniyor

Kars’ta başta Ani Ören yeri olmak üzere Kars Kalesi, Sarıkamış Katerina Köşkü, Osmanlı Evleri ve tabyalar teker teker yıkılarak yok oluyor.

Kars’ta başta Ani Ören yeri olmak üzere Kars Kalesi, Sarıkamış Katerina Köşkü, Osmanlı Evleri ve tabyalar teker teker yıkılarak yok oluyor. 46 tabyanın bulunduğu kentte, Katerina Köşkü’nün de aralarında bulunduğu tarihi yerlerin biran evvel el atılarak turizme kazandırılmasını isteniyor.


Kars’ta çok sayıda tarihi değerin bulunduğuna dikkat çeken vatandaşlar, “Kars çok güzel, Kars’ta bulunan tarihi yerler Türkiye’nin hiçbir yerinde yok. Ama ne yazık ki, Kars’ta bulunan kültürel miras yok oluyor. Anı Ören Yeri, Kars Kalesi, Tabyalar, Tarihi Osmanlı Evleri, Katerina Köşkü’nün durumu içler acısı, yazık bu tarihi değerler herkesin gözleri önünde yok oluyor. Hiçbir kimse bu yerlerin turizme kazandırılması, yıkılmaktan kurtarılması için çaba sarf etmiyor. Yazık yakın gelecekte bu tarihi yerlerden eser kalmayacak” dediler.


“Dereiçi’ndeki taş binalar yok oldu”


Kars’ta geçmiş dönemde askeriyenin Dereiçi’nde kullandığı yüzlerce tarihi taş bina olduğunu ve günümüzde taş binaların yerinde sadece izleri kaldığını hatırlatan vatandaşlar, Kars’ta kaderine terk edilen tarihi yapılarında yıkılarak kaybolacağını kaydettiler.


Kars’ta özellikle askeriye döneminde Dereiçi’nde çok sayıda taş bina bulunduğunu vurgulayan vatandaşlar, “Dereiçi askeriyede bulunurken, her taraf sağlı sollu ikişer katlı taş bina ile çevriliydi. Hepsi bir birinden güzel binalar, askeriye Dereiçi’nin boşalttıktan sonra kısa bir sürede yıkılarak talan edildi. Taş binaların yerinde şimdi sadece izleri kaldı. Başta Katerina Köşkü olmak üzere diğer tarihi mekanlarda kısa sürede önlem alınmazsa yıkılıp kaybolacak. Yazık gözler önünde bir tarih yok oluyor. Yetkililer biran evvel buna önlem almalı. Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Anıtlar Yüksek Kurulu, Müze Müdürlüğü bu yapılarla ilgili restorasyon çalışmaları başlatmalıdır. Yanı başımızda Erzurum’da benzeri tarihi yerlerde restorasyon çalışmaları yapılıyor. Kars’ta neden bu tür çalışmalar yapılmıyor. Biran evvel Kars’ta da tarihi yerlere el atılmalıdır” diye konuştular.


Kars’ta birçok tarihi binanın bulunduğunun altını çizen vatandaşlar, yetkililerden tarihi binaları restore ettirilerek turizme kazandırılmasının istediler.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.