POLİTİKA - 27 Eylül 2021 Pazartesi 12:51

Karabağ şehitleri Kars’ta anıldı

A
A
A
Karabağ şehitleri Kars’ta anıldı

İkinci Karabağ Savaşı’nın yıl dönümünde Azerbaycan’ın şehitler Kars’ta düzenlenen törenle anıldı.

İkinci Karabağ Savaşı’nın yıl dönümünde Azerbaycan’ın şehitler Kars’ta düzenlenen törenle anıldı.


Dağlık Karabağ ve çevresindeki illeri Ermenistan’ın işgalinden kurtarmak için 27 Eylül’de operasyon başlatan Azerbaycan ordusu, 44 gün süren savaşta topraklarını kurtarırken, Ermenistan ordusuna büyük darbe vururken, Karabağ Savaşı’nda 2 bin 904 asker şehit oldu.


2 bin 904 şehit için Azerbaycan Kars Başkonsolosluğunca anma programı düzenlendi. Erzurum yolu üzerinde bulunan Merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev Parkı’nda düzenlenen törene Cumhuriyet Başsavcısı Soner Aygün, Jandarma Komutanı Albay Hıdır Ayçiçek, Belediye Başkan Yardımcısı Nihat Oğuz, AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın ve vatandaşlar katıldı.


Saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan programda Azerbaycan merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in heykeline kırmızı güller bırakıldı.



“1 yıl önce topraklarımızı işgalden kurtardık”


Azerbaycan şehitlerini andıklarını ifade eden Başkonsolos Nuri Guluyev, “Bugün Azerbaycan’ın tarihinde çok önemli bir sayfanın yıl dönümüdür. 30 yıla yakın Azerbaycan topraklarını işgal eden Ermeni barbarları, 1 yıl önce yeni bir strateji ile ortaya çıkıp, yeni topraklar uğrunda, yeni savaş iddiasıyla bize karşı, ordumuza karşı hücuma başladılar. Ülkemiz karşı hücuma geçerek, 200 yıldan beri ilk defa işgal olunan topraklarımızı azat etmeye başladı. Ve 27 Eylül, 1 yıl önce ilk günde birçok topraklarımız işgalden kurtarıldı” dedi.



“2 bin 904 şehit verdik”


Guliyev, “Bu savaş 44 gün sürdü. 44 gün içinde 2 bin 904 şehit verdik. Allah bütün Türk aleminin şehitlerine rahmet eylesin. Onları biz daime rahmetle anıyoruz. Onlara borcumuz sonsuzdur. Ve bugün onların ruhları şaddır ki topraklarımız kurtulmuştur. Bugün azat olmuş, toprağını azat etmiş bir ülkenin vatandaşı olarak, ülkenin bir Başkonsolosu olarak karşınıza çıkmış bulunuyorum ve bunun sevincini yaşıyorum. Çünkü yıllardır işgalde kalan topraklarımızı, işgal edenleri ifşa etmek için mücadele verdik. Savaştık ve bugün o savaşın meyvelerini yemekteyiz” diye konuştu.



“8 Kasım’da Zafer Bayramımızı ilan ettik”


Başkonsolos Nuri Guliyev, "44 gün bizim için çok zor günler oldu. 30 yıl bu savaşa hazırlandık. Çünkü o toprakların asıl sahipleri biziz ve savaşın sonunda da herkes gördük ki hakikaten sahibi olmayanlar, işgal ettikleri topraklara masraf etmediler. Sadece yıktılar, onlar şuur altı ne kadar deseler o topraklar bizimdir. Bu toprakların sahibi Azerbaycan Türkleridir ve bir onlar toprakları alacaklar. O gün bugün başladı. Bundan 1 yıl önce 27 Eylül’de biz o günü başlattık ve 44 günün sonunda 8 Kasım’da Zafer Bayramımızı ilan ettik” şeklinde konuştu.


Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuri Guliyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da destekleri için teşekkür etti.


Program daha sonra Azerbaycan Kars Başkonsolosluğunda devam etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da doğa ile iç içe endometriozis farkındalığı etkinliği Türkiye Endometriozis ve Adenomyozis Derneği, Opr. Dr. Seher Sarı Kayalarlı önderliğinde Samsun’da Asarkale‘de endometriozis hastaları için bir dizi etkinlik düzenledi. Türkiye Endometriozis ve Adenomyozis Derneği, Opr. Dr. Seher Sarı Kayalarlı önderliğinde Samsun’da Asarkale‘de endometriozis hastaları, destekçileri ve gönüllülerle dağın su ile buluştuğu muhteşem doğada zirve yürüyüşü yaptı. Katılımcılar yürüyüşün ardından ise kano turu düzenlenip son olarak Batık minarede günü tamamladı. Tüm dünyada mart ayında endometriozis farkındalığı için birçok aktiviteler düzenlenip, eğitimler verildiğini belirten Opr. Dr. Seher sarı Kayalarlı, “Türkiye Endometriozis ve Adenomyozis Derneği ülke genelinde mart ayında birçok kurum ve kuruluşta eğitimler düzenleyip, farkındalık için sosyal aktiviteler düzenledi” dedi. Opr. Dr. Seher Sarı Kayalarlı, Nisan ayının da endometriozis ile iç içe olan adenomyozis farkındalık ayı olduğunu ifade etti Adenomyozis nedir? Adenomyozis, bir kadının rahminin iç tabakasında yer alan endometrium dokusunun rahim kas tabakasına doğru yayılması durumudur. Normalde bu doku rahmin iç tabakasını oluşturur ve her adet döneminde dökülerek kanamaya neden olur. Ancak, adenomyozis durumunda, bu dokunun rahmin kas tabakasına yayılmasıyla ağrı, kanama ve diğer şikayetle meydana gelebilir. Adenomyozis, kasık ağrısı, yoğun adet kanamaları, adet dışı kanamalar ve bazı durumlarda gebe kalma güçlüğü gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bu şikayetler kadınların yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir ve günlük aktiviteleri sınırlayabilir. Adenomyozis, genellikle 30-50 yaşlarındaki kadınlarda daha sık görülür, ancak her yaş grubundaki kadını etkileyebilir. Tanı koymak için, semptomların değerlendirilmesi, fizik muayene ve görüntüleme yöntemleri kullanılır. Tanı konulduktan sonra, tedavi seçenekleri şikayetleri yönetmeyi ve yaşam kalitesini artırmayı amaçlar. Bunlar arasında çeşitli ilaç tedavileri, hormon tedavileri, cerrahi müdahaleler ve hatta bazen rahmin alınması gibi seçenekler bulunabilir. Adenomyozis, genellikle fark edilmeyen veya yanlış teşhis edilen bir durum olabilir. Bu nedenle, toplumda bu hastalık hakkında bilgi ve farkındalığın artması son derece önemlidir. Kadınlar, adenomyozisi tanımak ve tedaviye erken başlamak için semptomlarını takip etmelidirler. Adenomyozis, kadınların yaşamını ciddi şekilde etkileyen ancak yeterince tanınmayan bir durumdur. Bu nedenle, Nisan ayı adenomyozis farkındalık ayı vesilesiyle, toplumda bu hastalık hakkında daha fazla konuşmalı ve adenomyozis tanılı hastalara destek olmalıyız.
Muğla Deniz Kuvvetleri bünyesinde tek kadın İHA pilotu hem mavi vatanı hem de gök vatanı koruyor Deniz Kuvvetleri bünyesinde tek İHA pilotu olarak görev alan ve birçok tatbikata katılan Deniz Teğmen Nurşah Uyar, hem mavi vatanı hem de gök vatanı koruyor. Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığında görev alan 3 kadından biri olan Deniz Teğmen Nurşah Uyar, aynı zamanda Deniz Kuvvetleri bünyesinde görev yapan tek kadın İHA pilotu olarak Türk Silahlı Kuvvetlerinde hizmet veriyor. Hem mavi vatanı hem de gök vatanı koruyan Uyar, bugüne kadar birçok tatbikatta görev aldı. Uyar, çocukluğundan beri asker olma hayalini kurduğunu belirterek, “2017 yılında girdiğim Deniz Harp Okulunda 30 Ağustos 2021 tarihinde teğmen rütbesiyle mezun oldum. TCG Salih Reis Fırkateyninde Elektrik Yardımcı Subayı olarak görev başladım. Göreve başladığımda insansız hava aracı sistemlerinde dünyada önemli bir oyuncu haline gelen ülkemizin ürettiği hava araçlarında görev yapma isteğiyle İHA pilot kursuna katılmak maksatlı dilekçe verdim. 2022 yılında İHA pilotluk eğitimini başarıyla tamamlayarak Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığında AKSUNGUR İHA pilotu olarak göreve başladım. Halihazırda pilotluk sertifikamı almış bulunmaktayım. İHA pilotu olarak görev yaptığım esnada Mavi Vatan, Deniz Kurdu ve NATO kapsamında çeşitli görevlerde yer aldım. Deniz Kuvvetleri bünyesinde görev yapan tek kadın İHA pilotuyum. Ülkemizin ürettiği hava araçlarından İHA pilotu olarak görev yapmaktan ve vatanımıza hizmet etmekten büyük bir onur ve gurur duyuyorum” diye konuştu.