YEREL HABERLER - 09 Kasım 2013 Cumartesi 17:24

Sarıkamış Harekatı Bütün Gerçekliğiyle Anlatılacak

A
A
A
Sarıkamış Harekatı Bütün Gerçekliğiyle Anlatılacak

Kars ve Erzurum sınırları içerisinde bulunan Sarıkamış Allahuekber Dağları, milli park olarak ilan edilmesinin ardından şimdi de tanıtım merkezi haline getiriliyor. ‘Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı’ kapsamında yapılacak olan tanıtım merkezi, şehitlikler, yürüyüş alanları ve gölet çalışmaları ile Sarıkamış Harekatı’ndaki yaşanan olaylar vatandaşa her adımında farklı bir mesaj olarak yansıtılacak.
SARIKAMIŞ HAREKATI, GÖRSEL ANLATIMLAR KULLANILARAK BELGELERLE AKTARILACAK
Sarıkamış Harekatı'ndan kalan hatıra, belge ve savaş malzemelerinin bulunduğu milli parkın içerisinde ayrıca bölgedeki Türk tarihi Sarıkamış Harekatı ve sonrası da dahil olmak üzere çeşitli görsel teknikler, resimler ve belgeler ile bir güzergah boyunca kronolojik olarak anlatılacak. Kaynak değerleri ziyaretçilere tanıtmak için yapılacak olan tanıtım salonunun yanı sıra şehrin ihtiyaçlarını da karşılayabilecek yaklaşık 300 kişilik konferans salonu, merasim alanı, yürüyüş yolu ve Ermeni mezalimini kabartma teknikleri kullanılarak anlatan görsel içerikli panorama salonları bulunacak.
ZORLU KIŞ ŞARTLARINA UYGUN BİR ŞEKİLDE İNŞA EDİLECEK
Geçtiğimiz aylarda Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda yapılan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’nin benzeri olarak yapılacak olan Sarıkamış Kafkas Cephesi Tanıtım ve Araştırma Merkezi, bulunduğu yerin zorlu kış şartlarına uygun bir şekilde inşa edilecek. Ayrıca her türlü engelli tarafından hiçbir güçlükle karşılaşmadan gezilebilecek bir şekilde tasarlanacak.
YÜRÜYÜŞE KATILACAK OLAN ZİYARETÇİLERE OTOBÜS HİZMETİ SAĞLANACAK
Ocak ayının ilk haftasında yapılan Sarıkamış Harekatı etkinliklerine katılan ziyaretçiler otobüslerle merasim alanlarına taşınacak. Bu alanda tanıtım birimi, çadırlı kamp alanı, günübirlik kullanım alanı, mola noktası donatıları ve bu kullanımları kapsayan bir meydan bulunacak.
Uzun Devre Gelişme Planı kapsamında, merasim alanına tanıtım birimi, çadırlı kamp alanı, günübirlik kullanım alanı, mola noktası, çeşme ve otopark alanları yapılacak. Sarıkamış Harekatı etkinliklerinde yapılan yürüyüş için mola noktaları olacak. Ayrıca milli park sınırları içerisinde bulunan 8 şehitliğin ihyası yapılacak.
YÜRÜYÜŞ GÜZERGAHI ÜZERİNDE GÖLET ÇALIŞMALARI VE SU GEÇİŞ KANALLARI YAPILACAK
Yürüyüş güzergahı üzerinde gerekli yerlerde özellikle karların erimesi sonucu oluşabilecek su akıntılarının yola zarar vermesini engelleyecek su geçiş kanalları yapılacak. Bölgede yapılacak olan gölet projesi kapsamında devam eden çalı tarafından yenilenecek. Aynı zamanda yol kenarlarında dinlenme cepleri, rölyef, heykel, şehit mektupları, anıtlar vb. materyaller bulunacak. Bu materyallerle tanıtım merkezini ziyarete gelen vatandaşlar, Sarıkamış Harekatı'nda şehit düşmüş askerlerin anısını ve çektikleri sıkıntıyı hissedecek.
PROJE 100. YIL ETKİNLİKLERİNDEN ÖNCE TAMAMLANMIŞ OLACAK
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun talimatı üzerine tanıtım merkezi ile ilgili tüm sürecin yaklaşık iki yıl içerisinde tamamlanması ve Sarıkamış Harekatı’nın 100.yıl etkinliklerinden önce bitirilmesi planlanıyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gastronomi ödülü Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla yaptığı çalışmalar dolayısıyla Gastro Bursa Dergisi tarafından ödüle layık görüldü. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan ve günümüz gastronomi lezzetlerinin önemli duraklarından olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sektörün bileşenlerine desteklerini de sürdürüyor. Gastro Bursa Dergisi tarafından düzenlenen ‘Dergiye Değer Katanlar’ töreninde, Bursa Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. Şehir yöneticileri, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gastronomi turizmi bileşenleri ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı geceye, Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız, ödülünü Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Önder Uçar’ın elinden aldı. “Marmara’da ilk sıradayız” Bursa’nın, Türkiye’nin köklü tarihini ve kültürel zenginliğini en iyi şekilde temsil eden şehirlerden biri olduğunu söyleyen Mehmet Yıldız, “Şehrimizin lezzetli yemekleri, tarih boyunca yaşanan göçler ve kültürel etkileşimlerle birleşerek benzersiz bir çeşitliliğe dönüşmüştür. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Mustafakemalpaşa tatlısı, pideli köfte, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerden bazıları. Şehrimizde coğrafi işaretle tescil edilmiş 30 farklı kategoride ürün ve yemek bulunması, Bursa’mızın tarım ve gıda alanındaki zenginliğini ve kalitesini de gözler önüne sermektedir. Bir lokmanın içinde binlerce yılın hikâyesi gizlidir. Sahip olduğumuz coğrafi işaret sayısıyla Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alıyoruz. Şehrin marka değerini yukarılara taşıyan çalışmalarımızı Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak devam ettireceğiz. Bursa’yı dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden birisi hâline getirmek istiyoruz” dedi. Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Araştırmacı-Yazar İhsan Önder Uçar ise, gastronomi turizmiyle ilgili bütün birleşenleri bir araya getirmek ve Bursa’daki gastronomi turizminin sıkıntılarının konuşulması amacıyla dergiyi kaleme aldıklarını ifade etti. Bursa mutfağının çok zengin olduğunu dile getiren Uçar, dergiyle Bursa gastronomisine ve gastronomi turizmine değer katmak istediklerini belirtti.
Adana Adana’da bisiklet tutkunları ‘Sağlığın keyfini bisikletle sürelim’ sloganıyla pedalları çevirdi Adana’da ’Sağlıklı yaşamın keyfini birlikte sürelim’ sloganıyla 11. Geleneksel Yeşilay Bisiklet Turu gerçekleştirildi. Yeşilay’ın öncülüğünde Gençlik ve Spor Bakanlığı iş birliği ile düzenlenen bisiklet turunda il protokolü ve bisikletçiler Merkez Park’ta toplandı. Yeşilay Adana Şube Başkanı Yunus Emre Yıldırım ile Gençlik ve Spor İl Müdürü Muzaffer Çintimar’ın da bisiklet tutkunları ile birlikte bisiklet sürdüğü etkinlik 81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Merkez Park’ta start verilen bisiklet turu, yaklaşık 10 kilometrelik güzergahın tamamlanmasının ardından bisikletlilerin yeniden Merkez Park’ta bir araya gelmesiyle sona erdi. 750 bisikletli bir araya geldi Etkinliğin farkındalık oluşturmaya yönelik olarak 81 ilde eş zamanlı gerçekleştirildiğini belirten Yeşilay Adana Şube Başkanı Yunus Emre Yıldırım, "’Sağlığın keyfini birlikte sürelim’ sloganıyla başlayan etkinliğimize yoğun bir katılım var. Şu an kontrol ettiğimizde katılım kayıtlarında 500’ün üzerinde bir katılım olduğunu görüyoruz. Kayıt dışı bisikletlilerle birlikte 750’yi bulacağız. Bugün burası bir renk cümbüşü, bir bayram havası. Bütün bisikletlileri ağırladığımız ve bu güzergahta sağlığın keyfini birlikte süreceğimiz bir etkinlik. Kazasız belasız olmasını temenni ediyoruz" dedi. Bisiklet tutkunları ile birlikte bisiklet süren Yüreğir Kaymakamı Mehmet Aksu da "Bugün Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile Yeşilay iş birliğinde yapılan 11.Yeşilay Bisiklet Turu vesilesiyle bir aradayız. ’Sağlığın keyfini birlikte sürüyoruz’ sloganıyla bugün buradayız. Biz de Yüreğir Kaymakamlığı olarak arkadaşlarımızla ilçemizi burada temsil ediyoruz. Katılım çok güzel, umarım bir farkındalık oluşturma noktasında önemli bir katkı sunar" temennisinde bulundu. "Etkinlik sosyal mesaj olarak gayet iyi" Etkinliğin önemli bir sosyal mesaj verdiğine dikkat çeken bisiklet tutkunu Onur Navruz ise, "Etkinlik sosyal mesaj olarak gayet iyi. Etkinliğin güzel yönü tüm bisiklet gruplarını bir araya getirmesi. Böyle bir etkinliğin farkındalık amacıyla insanlara duyurulması güzel. Biz de mutluyuz, isteriz ki devamlılığı getirilsin. Hem sağlık, hem ulaşım açısından gayet güzel şeyler, biz de bununla alakalı bu farkındalık turundayız. Umarım devamı gelir" ifadelerini kullandı.