SAĞLIK - 22 Temmuz 2024 Pazartesi 11:13

Kars VHO’dan sokak hayvanları için kısırlaştırma çağrısı

A
A
A
Kars VHO’dan sokak hayvanları için kısırlaştırma çağrısı

Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ercan Ödül, ülke gündeminde olan sahipsiz hayvanlar sorunu için “Kısırlaştırma Seferberliği” çağrısı yaptı.


Başkan Ercan Ödül, kısırlaştırma seferberliği konusunda Türk Veteriner Hekimler Birliğine bağlı 40 bin veteriner hekimin üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu söyledi.


VHO Başkanı Ercan Ödül, “5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunda değişiklik yapılmasına dair tasarının görüşüldüğü Meclis Komisyonu çalışmalarına devam etmektedir. Söz konusu kanunda yapılması planlanan değişikliklerle ötanazi ifadesi kanun taslağında tanımlanmakta ve popülasyonun kontrolü için yeni bir yöntem olarak sunulmaktadır” dedi.


Ödül, “Bilimsel araştırmalar sahipsiz hayvan popülasyonlarında itlaf yöntemi ile yapılacak olan uygulamalarla 20 yıl içinde ancak yüzde 13 oranında popülasyon azalmasına neden olabileceğini belirtmektedir. Doğurganlık kontrolü yani kısırlaştırma ile 20 yılda popülasyon büyüklüğü yüzde 78 oranında azalacağı da raporlanmıştır. Sadece barındırmanın popülasyon büyüklüğü üzerine hiç etkisinin olmadığı bildirilmiştir. Bu veriler ışığında söz konusu kanunda yapılacak değişikliklerle itlaf ya da ötanazi her ne şekilde tanımlanırsa tanımlansın sahipsiz hayvanlar sorunun çözüme kavuşturamayacağı bilimsel olarak kanıtlanmıştır” diye konuştu.


Başkan Ödül, “İhtiyacımız olan tek şey mevcut kanunda ye ralan tüm sorumluların görevlerini yerine getirmesi ve ülke genelinde ‘Kısırlaştırma Seferberliği’nin ilan edilmesidir. Bu kısırlaştırma seferberliği konusunda Türk Veteriner Hekimler Birliğine bağlı 40 bin veteriner hekim üzerine düşeni yapmaya hazırdır. Yerel yönetimlerin 2023 yılında toplamda 338 bin 363 kısırlaştırma yaptığı bildirilmiştir. Ülkemizde 4 milyon sahipsiz köpeğin var olduğu kabul edilmektedir. Bilimsel veriler ışığında kısırlaştırma artı barındırma artı aşılama yöntemi ile bu sayının en az yüzde 70’nin kısırlaştırılması gerekmektedir. 2.8 milyon köpeğin kısırlaştırılması için uygun koşullar sağlandığı takdirde Türk Veteriner Hekimler Birliğine bağlı 40 bin veteriner hekim göreve hazırdır. Sahipli kedi ve köpeklerin tamamının çiplenerek kayıt altına alınması, sahipli bu hayvanları sokağa bırakan sahiplerine ciddi para cezalarının uygulanması ve sahipsiz hayvanların kırsaldan kentlere doğru hareketlerinin engellenmesi sorunun çözümüne dair diğer önerilerimizdendir. Sadece yerel yönetimler ya da İl Hayvanları Koruma Kurullarının tek başlarına bu ciddi halk sağlığı sorununu çözmeye yeterli olamadıkları geçen yıllar sonrasında sahipsiz hayvanlar sorunun katlanarak büyümesi ile anlaşılmıştır. Bilimsel gerçekler ışığında biz Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası olarak bölgemizde sahipsiz hayvanlar sorunu ile alakalı stratejiler ve projeler üreterek sadece bilimsel veriler ışığında veteriner hekimlerin çözebileceği bu çok ciddi halk sağlığı sorununun çözüm paydaşlarından olma yükümlülüğümüzü ve kararlılığımızı tekrar eder, yetkililere ve tüm kamuoyuna saygıyla arz ederiz” şeklinde konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli 38. Uluslararası Amatör Tiyatro Festivali renkli kortejle başladı 38. Uluslararası Amatör Tiyatro Festivali, Denizli’de bu yıl da yoğun katılım ve renkli görüntülerle başladı. Denizli Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde 9-17 Mayıs 2026 tarihleri arasında gerçekleştirilecek festival, 4’ü yurtdışından olmak üzere toplam 28 tiyatro grubunu Denizlililerle buluşturacak. Denizli Büyükşehir Belediyesinin 9-17 Mayıs 2026 tarihleri arasında düzenleyeceği 38. Uluslararası Amatör Tiyatro Festivali kortejle başladı. Denizli Valiliği yanındaki Atatürk Anıtı önünde başlayan programa, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ali Marım, Genel Sekreter Yardımcısı Özgür Başkurt, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, davetliler ve tiyatro grupları katıldı. Denizli Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde başlayan kortej yürüyüşü, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı boyunca ilerleyerek Delikliçınar Meydanı’nda son buldu. Kent sakinlerinin yoğun ilgi gösterdiği yürüyüşte sokaklar adeta açık hava sahnesine dönüştü. Karabağlar Belediyesi Kent Tiyatrosu Çağdaş Sirk Sanatları Atölyesi ekibinin tahta bacak gösterileri, akrobatik performansları ve kostümlü karakterleri korteje ayrı bir renk kattı. Yerli ve yabancı tiyatro grupları da yürüyüş boyunca yaptıkları performanslarla festivale davet çağrısı yaptı. Tiyatronun büyüsü sokaklara taştı Kortejin ardından konuşan Başkanvekili Ali Marım, festivalin Denizli’nin kültürel yaşamına önemli katkı sunduğunu vurguladı. Marım konuşmasında, tiyatronun yalnızca bir sahne sanatı değil aynı zamanda toplumları birleştiren güçlü bir ifade alanı olduğuna dikkat çekerek, "Amatör ruhla yapılan her sahne, aslında büyük bir emeğin, inancın ve kültürel paylaşımın ürünüdür. Denizli, sanatı destekleyen ve sahiplenen bir şehir olarak bu büyük buluşmaya ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyor" mesajını verdi. Marım, festivalin kente uluslararası bir kültür köprüsü kurduğunu da ifade ederek tüm katılımcılara teşekkür etti. Açılış oyunu ‘Sığıntılar’ büyük beğeni topladı Konuşmanın ardından Marım, festivalde yer alan tiyatro gruplarının temsilcilerini kabul ederek ekiplerle tek tek görüştü. Festivalin açılış perdesi ise Denizli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından sahnelenen, sezonun dikkat çeken yapımlarından "Sığıntılar" adlı oyunla DBB Kongre ve Kültür Merkezi Fatma Yıldız Salonu’nda açıldı. Oyun, izleyicilerden yoğun ilgi ve alkış aldı. Festival boyunca Denizli’nin farklı noktalarında sahnelenecek oyunlarla kent, bir hafta boyunca tiyatronun evrensel diliyle buluşmaya devam edecek. Tiyatro tutkunları, festival programı ve izlemek istedikleri oyunların e-biletlerine Denizli Büyükşehir Belediyesinin resmi internet adresinden çevrimiçi olarak ulaşabiliyor.
Denizli DTO Başkanı Erdoğan: "Anneler; merhametin, şefkatin ve fedakârlığın en güzel temsilcileridir" Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, Anneler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Annelerin aile yapısının temel taşı olduğunu belirterek, sevgi, fedakârlık ve sabrın en güzel örneğini annelerin gösterdiğini ifade etti. Başkan Erdoğan, "Başta şehit ve gazilerimizin anneleri olmak üzere, tüm annelerimizin Anneler Günü’nü en içten dileklerimle kutluyor; sağlık, mutluluk ve huzur dolu bir ömür diliyorum. Hayatta olmayan annelerimizi de rahmet ve minnetle anıyorum" dedi. DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, Anneler Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Başkan Erdoğan mesajında şu ifadelere yer verdi: "Hayatımızın her anında sevgisiyle bizlere güç veren, karşılıksız fedakârlıklarıyla yolumuzu aydınlatan annelerimiz, toplumumuzun en kıymetli değerlerindendir. Aile kurumunun temelini oluşturan annelerimiz; yetiştirdikleri nesillerle geleceğimizin şekillenmesinde büyük bir rol üstlenmektedir. Evlatları için her türlü zorluğa göğüs geren, sevgisini hiçbir zaman eksik etmeyen annelerimiz; merhametin, şefkatin ve fedakârlığın en güzel temsilcisidir. Haklarını ne yapsak ödeyemeyeceğimiz annelerimize yalnızca bir gün de yetmez, hayatımız boyunca gereken sevgi ve saygıyı göstermeliyiz. Bu duygu ve düşüncelerle başta şehit ve gazilerimizin anneleri olmak üzere, tüm annelerimizin Anneler Günü’nü en içten dileklerimle kutluyor; sağlık, mutluluk ve huzur dolu bir ömür diliyorum. Hayatta olmayan annelerimizi de rahmet ve minnetle anıyorum."