ÇEVRE - 24 Ocak 2026 Cumartesi 10:07

Kars’ın soğuğunda enerji mesaisi: Aras Edaş ekiplerinin soğukla imtihanı

A
A
A
Kars’ın soğuğunda enerji mesaisi: Aras Edaş ekiplerinin soğukla imtihanı

Hava sıcaklığının sıfırın altında 28 dereceye düştüğü Kars’ta, hayatı aydınlatmak için verilen mücadele adeta bir hayatta kalma savaşına dönüşüyor. Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. (Aras EDAŞ) arıza giderme ekipleri, sadece kopan tellerle ve donan trafolarla değil, dondurucu soğuk, diz boyu kar ve aç kalan yabani hayvan ve başıboş köpek sürülerine karşı da amansız bir yarış veriyor.


Kış mevsiminin en sert yüzünü gösterdiği Kars’ın Kağızman ilçesine bağlı Çengilli köyünde, yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle meydana gelen arızalar, ekipleri ulaşılması imkansız noktalara sürüklüyor. Araçların çıkamadığı, iş makinelerinin kara saplandığı dik yamaçlarda, arıza ekipleri kar motoruyla onlarca kiloluk malzeme çantalarıyla kilometrelerce yol kat ediyor.


Kırsal bölgelerdeki en büyük tehlikelerden biri ise kış şartlarında saldırganlaşan sahipsiz köpek sürüleri ve kurtlar. Yerleşim yerlerinden uzak, ıssız noktalardaki direklere ulaşmaya çalışan ekipler, çoğu zaman bu sürülerle karşı karşıya kalıyor. Arıza noktasında çalışma yapan teknisyenlerin güvenliğini sağlamak amacıyla, bazı zorlu bölgelerde ekiplere koruma eşlik ediyor. Bir yanda arızayı gidermeye çalışan ekipler, diğer yandan ise elinde tüfekle bekleyen arkadaşları tarafından yabani hayvan saldırılarına karşı gözetleniyor. Her saniyenin karanlıkta kalan köylüler için kritik olduğu bilinciyle hareket eden arıza ekipleri, dondurucu rüzgarın altında çıplak elle hassas bağlantıları yapmak zorunda kalıyor. Aras EDAŞ ekiplerinin bu zorlu mesaisi, cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Kars’ın en uzak mezrasında yanan tek bir lamba, bu ekiplerin dondurucu soğuğa ve vahşi doğaya karşı kazandığı bir zafer olarak kayıtlara geçiyor.



Kars’ın soğuğunda enerji mesaisi: Aras Edaş ekiplerinin soğukla imtihanı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır Diyarbakır’da yağışların ardından Şakirhan Çayı yeniden hayat buldu Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde uzun süredir kuraklık nedeniyle etkisini yitiren Şakirhan Çayı, son günlerde etkili olan yağışlarla birlikte yeniden akmaya başladı. Kulp ilçesinde yer alan ve son yıllarda kuraklık nedeniyle yaz aylarında tamamen kuruyan, kış mevsimlerinde ise yetersiz yağışlar sebebiyle su akışı oldukça azalan Şakirhan Çayı, etkili olan son yağışlarla birlikte yeniden canlandı. Kulp–Diyarbakır yolu üzerinde, ilçe merkezine yaklaşık 4 kilometre mesafede bulunan Şakirhan Çayında yağışların ardından su seviyesinde belirgin bir artış yaşandı. Artan yağışlarla birlikte çayın debisi yükselirken, çay yatağı boyunca güçlü ve sürekli bir akış oluştu. İslamköy, Dolun ve Akdoruk kırsal mahallelerinin yüksek kesimlerinden beslenen Şakirhan Çayı, Bağcılar Mahallesi’ne bağlı Düzpelit Küme Evleri mevkiinde Kulp Çayı ile birleşiyor. Son yağışlarla birlikte yükselen su seviyesi, çayın doğal görünümünde dikkat çekici bir değişime neden oldu. Bölgede yaşayan vatandaşlardan Mehmet İnce, uzun süredir bu manzaraya tanıklık etmediklerini belirterek şunları söyledi: "Uzun zamandır Şakirhan Çayı bu şekilde akmıyordu. Özellikle son birkaç yıldır yaz aylarında tamamen kuruyor, kışın da neredeyse su görmüyorduk. Son yağışlarla birlikte yeniden coştuğunu görmek bizleri sevindirdi. Bu durum hem doğa hem de tarım açısından umut verici." Yetkililer, yağışların devam etmesi halinde su seviyelerinde dalgalanmalar yaşanabileceğine dikkat çekerek, özellikle dere yataklarına yakın alanlarda bulunan vatandaşların tedbirli olmaları yönünde uyarılarda bulundu.