GÜNDEM - 19 Eylül 2025 Cuma 07:59

Kars’ta kazlar kesime hazırlanıyor: Sofralık lezzet için geri sayım başladı

A
A
A
Kars’ta kazlar kesime hazırlanıyor: Sofralık lezzet için geri sayım başladı

Kars’ın meşhur lezzetlerinden biri olan kaz eti için hazırlıklar başladı. Bölge halkı, kış aylarının vazgeçilmez yemeği olan kazları kesime hazırlayarak geleneksel lezzeti sofralara taşımak için sabırsızlanıyor. Arpa ve buğday verilerek besiye alınan kazlar kar yağınca kesilecek.


24 yıl İstanbul’da yaşayan ve baba ocağı Kars’ın Akyaka ilçesine bağlı Karahan köyüne göç ederek yerleşen Haluk Koçak, kaz yetiştiriciliğine başladı. 50 kaz ile kaz yetiştiriciliğine başlayan ve damızlık kazlarıyla birlikte yaklaşık 500 kaz varlığına ulaşan Koçak, havaların soğumaya başlamasıyla birlikte kazlarını besiye aldı.


"Kazlarımı besiye aldım"


Kazlarını arpa, buğday ve yulaf vererek besiye aldığını ifade eden Haluk Koçak, "Kazlarımı besiye aldım, kışa hazırlıyorum. Arpa kaynatıp, şişirip veriyorum. Kazların mideleri daha iyi hazmetsin. Daha iyi besleniyor. Buğday, arpa, yulaf ve fiğ veriyorum. Gerektiğinde yoncada veriyorum. Kazlar her türlü organik yiyebiliyor. Kışa hazırlıyorum, kar yağmasını bekliyorum. Bundan sonra sofralarımıza hazır olacak şekilde besliyorum" dedi.


"Seneye bin kaz ile devam edeceğim"


Bu yıl 500 kaz ile başladığını belirten Koçak, "Bu sene 500 kaz ile başladım. Başarılı oldum, inşallah seneye bin kaz ile devam edeceğim. Daha ileri ki yıllarda sayıları daha da fazlalaşır. Yani örnek olmaya çalışacağız" diye konuştu.


Öte yandan Kars kazı, özel yetiştirme yöntemleri ve yöresel iklimin etkisiyle kendine has bir lezzete sahip. Yaz boyunca meralarda serbestçe dolaşan kazlar, sonbahar aylarında özel besleme (karsaklama) adı verilen bir süreçle kışa hazırlanıyor. Bu süreçte arpa ve buğday gibi tahıllarla beslenen kazların etleri yağlanarak daha lezzetli ve sulu hale geliyor.


Karslılar için kaz eti sadece bir yemek değil, aynı zamanda kültürel bir miras. Özellikle kış aylarında köylerde tandırda pişirilen kaz hem çok lezzetli oluyor, hem de kaz etinin ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Özellikle Kars’a dışarıdan gelen yerli ve yabancı turistlerinde yoğun ilgi gösterdiği kaz, restoranlarda bulgur pilavı ile birlikte yerini alıyor.


Kesimden sonra tuzlanıp güneşte kurutulan kazlar, dondurucu soğuklarda bile uzun süre bozulmadan saklanabiliyor. Karslılar, bu geleneksel lezzeti yaşatmak için her yıl büyük bir özenle çalışıyor. Kazların kesim ve saklama süreci, ailelerin kışlık yiyeceklerini hazırlamasında önemli bir yer tutuyor. Yaklaşan kış mevsimiyle birlikte, Kars’ın kaz eti hazırlığı tüm hızıyla devam ederken, bu lezzetin meraklıları da dört gözle bekliyor.


Kars kazı bu yıl sofralara pahalı gelecek. Geçtiğimiz yıl 2 bin, 2 bin 500 liraya satılan kazlar, bu yıl 5 ile 6 bin liradan satılacak. Restoranlarda ise porsiyonu bin 500 lira ile 2 bin lira arasında olması bekleniyor.



Kars’ta kazlar kesime hazırlanıyor: Sofralık lezzet için geri sayım başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri’de polisin ‘dur’ ihtarına uymayarak, kaçan alkollü sürücü alkometreyi üflememek için direndi Kayseri’de polis ekiplerinin ‘dur’ ihtarına uymayarak, kaçan hem alkollü hem de plakasız motosiklet sürücüsü kovalamaca sonucu yakalandı. Ekiplerden kaçarak, hiçbir trafik kuralına uymayan sürücü, kelepçe takılmasıyla birlikte ekiplere yalvarmaya başladı. Yapılan kontrollerde 0.59 promil alkollü olduğu tespit edilen sürücünün ehliyetine el konularak, cezai işlem uygulandı. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Yeniköy Mahallesi’nde ekipler, durumundan şüphelendiği plakasız motosiklet sürücüsü F.A.’ya ‘dur’ ihtarında bulundu. Ekiplerin ihtarına uymayarak, kaçan F.A. aynı mahallede bulunan Oylum Sokak’taki parka girerek, ekipleri atlatmaya çalıştı. Ekipler tarafından park içerisinde yakalanan F.A. gözaltına alınırken, olay yerine gelen Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler F.A.’ya alkol testi yapmak istedi. Yakalanmadan önce polis ekiplerine zor anlar yaşatan F.A., yakalanıp, alkol testi yapılacağını anlayınca ekiplere yalvarmaya başladı. Ekipler tarafından yapılan alkol testinde 0.59 promil alkollü çıkan F.A.’nın ehliyetine 6 ay süreyle el konulurken, ‘alkollü araç kullanmak’, ‘trafik levhalarına uymama’, ‘plakasız araç kullanma’, ‘ muayenesiz araç kullanma’ ve ‘dur ihtarına uymama’ suçlarından toplamda 30 bin 305 TL idari para cezası uygulandı. Gözaltına alınan F.A. ifadesi alınmak üzere karakola götürüldü.
Kayseri Adliye mensupları, meslektaşlarının konserinde doyasıya eğlendi Kayseri Adalet Sarayı mensupları tarafından oluşturulan Re’sen Ritim Topluluğu, kültür ve sanat faaliyetlerini desteklemek amacıyla sahne aldı. Konserde dinleyiciler doya soya eğlenirken, Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz’da bir şarkı seslendirdi. Kadir Has Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen konsere, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Kayseri Adalet Komisyonu Başkanı Hacı Mustafa Yazıcı, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa ve adliye mensupları katıldı. Konserde bir konuşma yapan Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz, "Personellerimizin medeni cesaret göstererek, hazırlamış oldukları müzik topluluğumuzun 4’üncü konserinde bir aradayız. Daha önceden de olduğu gibi sizlere güzel bir gece, güzel bir müzik ortamı vaat ediyoruz. Bu vaadimizi birazdan gerçekleştireceğiz. 3 aydır arkadaşlarımız hazırlık yapıyorlar. Emeğin ve gayretin çok güzel neticelere vesile olduğunu hep beraber göreceğiz. ‘Bu gece az laf, çok müzik diyoruz" ifadelerini kullandı. Konuşmanın ardından başlayan konserde Re’sen Ritim Topluluğu tarafından ‘Isırgan Otu’, ‘Domdom Kurşunu’, ‘Yazan Kalem Siyah’, ‘Mavi Boncuk’, ‘Arım Balım Peteği’ gibi önemli şarkılar seslendirildi. Konserde katılımcılar doyasıya eğlenirken, Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz’da sahnede Aşık Mahzuni Şerif’ten ‘İşte Gidiyorum Çeşm’i Siyahım’ şarkısı seslendirdi.
Muğla Sumud yeniden yolda: İlkbaharda Gazze’ye ikinci sefer Muğla’nın Bodrum ilçesinde panele katılan Sumud hareketinin önde gelen ismlerinden aktivist Ayçin Kantoğlu, Gazze’ye yönelik insani yardım ve ablukanın kırılması amacıyla yürütülen Sumud hareketinin, ilkbahar aylarında yeniden yola çıkacağını açıklandı. Aktivistler, yeniden Gazze’ye ulaşmak için sivil insiyatifle hazırlıkların başladığını duyurdu. Bodrum’da Herodot Kültür Merkezi’nde düzenlenen "Yeniden Sumud ve Gazze Gerçeği" başlıklı panelde, aktivist Ayçin Kantoğlu, sanatçı Fethullah Badem ve yazar Mehmet Ercan, Gazze’de yaşanan insani drama ve Sumud hareketine ilişkin deneyimlerini paylaştı. Programa çok sayıda vatandaş katıldı. Program, İstiklal Marsı’nın okunmasıyla başladı. Ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti okundu. Etkinlikte, Gazze’de yaşananlara ilişkin hazırlanan video katılımcılara izletildi. Açılış konuşmasının ardından panele geçildi. Panelde konuşan aktivist Ayçin Kantoğlu, hem geçmişteki Sumud sürecinin değerlendirileceğini hem de yeni yolculuğun müjdesinin paylaşıldığını belirterek, "Yeniden Sumud ilkbaharda yola çıkacak. İsrail, ateşkese rağmen agresif ve saldırgan tutumuna ara vermedi. Ölümlerin önüne geçilemedi, beklenen insani yardım koridoru hala açılamadı. Sivil insiyatif bir kez daha Gazze’ye ulaşmanın, ablukayı kırmanın yollarını arayacak" dedi. Gazze’de yaşananların, yaşadıkları zorlukların çok ötesinde olduğunu vurgulayan Kantoğlu, "Zorlu bir yolculuktu. Akdeniz’i fındık kabuğundan teknelerle geçmenin getirdiği ciddi bir mücadele vardı. Güçlü bir düşman var ama yenilmez değiller. Halkların iradesi Birleşmiş Milletleri ve devletleri görevlerini yapma noktasında baskılayacaktır. Bizim için as olan Filistin’in özgürlüğü ve selametidir. Daha kalabalık gitmeyi planlıyoruz. İlkinde yaklaşık 1 milyon başvuru vardı, ikincisinde bu ilginin daha da artacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.