GENEL - 26 Mayıs 2016 Perşembe 21:18

6. Kastamonu Ahşap Fuarı Kapılarını Açtı

A
A
A
6. Kastamonu Ahşap Fuarı Kapılarını Açtı

6. Kastamonu Ahşap Fuarı, Kuzeykent Fuar alanında düzenlenen törenle kapılarını ziyaretçilerine açtı.
Kuzeykent Kapalı Pazaryeri’nde düzenlenen fuarın açılışına KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber, Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın, AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, Cumhuriyet Başsavcısı Bülent Kantarcı ve Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş ile çok sayıda davetli ve vatandaşlar katıldı.
Ahşap Fuarının açılışında konuşan KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber, “Bu fuarda bulunmaktan son derece mutluyum. Güzel Kastamonu bizi kültürüyle, doğasıyla karşıladı. Türkiye’nin her köşesi farklı bir güzelliğe sahip ve bu güzellikler bir bütün halinde çok daha güzel bir mozaik oluşturuyor. Kastamonu’nun her geçen gün daha da büyüyerek, gelişerek hak ettiği değeri alacağına inanıyorum. Ahşabın değeri, ağacın değeri gün geçtikçe daha da iyi anlaşılacak. Ağaçları korumak çok önemli. Ahşapta hem sanayisi hem de bize kattıklarıyla önem taşıyor. Kastamonu’nun bu konudaki zenginliği ve sanayisinin şehrin geleceği için önemli olduğunun farkındayız. Bu noktada da bir birinize sahip çıkarak Kastamonu’yu daha da güzelleştireceğinize ve geliştireceğinize inanıyoruz” dedi.
“AHŞAP ÖNEMLİ DEĞERLERİMİZ ARASINDA YER ALIYOR”
Geçtiğimiz yıl düzenlenen Ahşap Fuarında bir takım haklı eleştirilerin olduğuna dikkat çeken Vali Şehmus Günaydın ise, “Ortak görüş bunun Ticaret ve Ahşap Odası bünyesinde yapılması idi. Aldığımız kararla bu sene ahşap fuarının Ağaç Odası koordinatörlüğünde yapılması kararı aldık. Umarım bu sistem oturur ve sonsuza dek yaşar. Ahşap Kastamonu için çok önemlidir. İlimiz ormanlarla kaplıdır. Bunun Kastamonu ekonomisine daha fazla getiriler sağlaması için çok daha fazla çalışmak gerekir. Bu konuda ustalarımız için kurslar açıyoruz. Zengin tarihi olan ilimizin en önemli değerleri arasında ahşap yer alıyor. Ben burada bir müjde daha vermek istiyorum. Yaklaşık 4 yıldır devam eden 2’nci organize sanayi bölgesi çalışmalarımız tamamlandı. Sanayi Bakanlığı tarafından yazı geldi. 2’nci organize sanayimiz Kastamonu’muza hayırlı olsun diyelim. Burada daha geniş bir alan ilan edildi. Sanayi bölgemiz 144 dönümden oluşacak. Firmalara talep ettikleri taktirde yer vereceğiz” diye konuştu.
“ARTIK AHŞABA GERİ DÖNÜŞ VAR”
6. Kastamonu Ahşap Fuarının hayırlı olması temennisinde bulunan AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik de, “İlkini Belediye binasının önünde düzenlemiştik ve aradan 6 yıl geçmiş. Ahşap Kastamonu için ve insanımızın günlük yaşamında ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Artık teknoloji çağında ahşap her zaman bizim özlediğimiz bir şeydir ve artık ahşaba bir geri dönüş var. İşte bu isteğin karşılanabileceği 1’inci mekan Kastamonu’dur. Ahşabın ana merkezi Kastamonu diyebiliriz. Geçmişten bugüne kadar Kastamonu üzerindeki bitki örtüsünün karşılığını vermiş. Bütün dünyayı Kastamonu’ya bekliyoruz. Ahşap Kastamonu’da bütün artık bütün dünyayı Kastamonu’ya bekliyoruz. Bölgede bir farklılık yarattık ve unutulan Kastamonu’yu insanlar hatırlamaya başladılar. Turizm biraz daha canlandı ve artış var. Bunu devam ettirmemiz gerekiyor. Kastamonu diğer illere oranla nüfus artışı yaşayamamış bunun başlıca nedeni ise ulaşım imkanlarının kısıtlı oluşu, fabrikalaşmalar gibi sorunlardır” dedi.
“AHŞAP KASTAMONU’NUN TARİHİNDE VAR”
Kastamonu olarak bu yıl 6’ncısını düzenledikleri Ahşap Fuarı’nın Türkiye’de bu sektörde yapılan ilk ve tek fuar olma özelliği taşıdığına dikkat çeken Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise, “Yerel ahşap ürünlerin sergileneceği bu fuarı her sene geliştirmek daha çok kitleye hitap etmek, Kastamonu ahşabını tanıtmak istiyoruz. Ahşap Kastamonu’nun tarihinde var. Kastamonu tarihi ve kültürü ile gerçekten dünyaya örnek olacak bir şehir. Kastamonu’nun yüzde 70’i ormanlarla kaplı. Bizde bu orman varlığını hem maddi hemde manevi değerlendirmek istiyoruz. Ben özellikle Kastamonu’da bu alanda yatırım yapan firmalara teşekkür ediyorum. Yatırımcılarımız Kastamonu ekonomisine büyük katkı sağlıyorlar. Kastamonu’da sivil mimarinin en güzel örneklerine rastlıyoruz. 60’lı yıllarda bu tarihi dokunun değeri bilinememiş ve tamamen tahrip edilmeye başlanmış. Biz buna dur dedik. Biz artık eski konakları bir bir restore edip, fonksiyon yükleyip halkımızın hizmetine sunuyoruz. Bugüne kadar 21 konak satın aldık ve restorasyonuna başladık. Belediye olarak önemsediğim vizyonel projem bu tarihi mirası korumak, onarmak ve gelecek nesillere aktarmaktır. Kastamonu’nun geleceğinin bu tarihi mirasın korunmasında, onarılmasında ve çalıştırılmasında olduğuna inanıyorum. Bu noktada da başarılı olabilmemiz için sivil toplum kuruluşlarına, vakıflara ve iş adamlarına da görev düşüyor. Sadece kamu kurumlarından çalışma yapmasını beklemek yeterli değil. Bu nedenle tüm iş adamlarımıza bir konak satın alıp onarmaları çağrısında bulunuyorum. Önümüzdeki yıllarda bu fuarı daha çok geliştirip ulusal ve uluslararası bazda daha çok duyurulmasını sağlayabilirsek amacımıza ulaşmış olacağımıza inanıyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından KKTC Meclisi Başkanı Sibel Siber, Vali Günaydın, Milletvekili Çelik ve Belediye Başkanı Babaş ile birlikte açılış kurdelesini kesti. Açılışın ardından davetliler, stantları gezerek ürünler hakkında bilgiler aldı. Fuarın, 29 Mayıs Pazar gününe kadar açık kalacak.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Boğazı kesilerek öldürülen kadının katili akrabası çıktı: 3 adet altın bilezik için öldürmüş Samsun’da boğazı kesilerek öldürülen 2 çocuk annesi kadının katili aynı binada oturan akrabası çıktı. Katil, kadını kolundaki 3 adet bilezik için öldürmüş. Olay, Samsun’un Atakum ilçesi Balaç Mahallesi’ndeki 17 katlı sitenin 13.katında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Fatih Yıldırım (41) eşinden haber alamayınca evine gitti ve komşusunun da yardımıyla tornavida ile yangın merdiveninin kapısını açıp eve girdiler. Fatih Yıldırım, 2 çocuk annesi eşi Kader Yıldırım’ı (39) boğazı kesilmiş halde hareketsiz olarak buldu. Olay 112 Acil Çağrı Merkezi’ne haber verildi. Eve giden polis ve sağlık ekipleri, Kader Yıldırım’ın hayatını kaybettiğini tespit etti. Kadının cansız bedeni polisin olay yerindeki incelemesinin ardından otopsi için Adli Tıp Kurumu Samsun Grup Başkanlığı’na gönderildi. Koca Fatih Yıldırım ifadesine başvurulmak üzere Samsun Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Yıldırım, eşinin kolundaki altın bileziklerin çalınmış olduğunu söyledi. Polis olayla ilgili yaptığı araştırma sonucu cinayet olayını gerçekleştiren şahsın aynı binanın 3’üncü katında oturan ölen kadının eşinin halasının oğlu M.I. (32) olduğu tespit etti. Yakalanarak gözaltına alınan M.I.’nın 300 bin TL borcu olduğunu, kadının bilezikleri almak için cinayeti gerçekleştirdiğini itiraf etti. Polis M.İ.’nin cinayet sonrası kadının kolundan aldığı 3 adet altın bileziği ele geçirdi. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.
Muğla Muğlalı arıcılara damızlık ana arı dağıtımı Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün, Hayvancılık Genel Müdürlüğü desteğiyle başlattığı ‘Muğla Arısının Seleksiyon ve Islahının Sürdürülebilirliği Projesi’ kapsamında 20 arıcıya 5’er adet olmak üzere toplam 100 adet damızlık ana arı teslim edildi. Hastalığa karşı dirençli hatlar oluşturuldu Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, 2011 yılından bu yana Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü destekleriyle çeşitli ıslah projeleri uyguladıklarını anlatarak, Muğla’da yerel arı ırkının ıslahı konusunda titizlikle çalıştıklarını söyledi. Saylak, “İlimizde ve ülkemizde arıcılık faaliyetlerinin sürdürülebilirliği için bölgeye uyumlu, yüksek verimli, hastalıklara ve zararlılara karşı dirençli ana arıların elde edilmesi ve bu arıların bölge üreticileri tarafından kullanımının sağlanması büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün ‘Muğla Bal Arısında Amerikan Yavru Çürüklüğü Hastalığına Karşı Direnç Geliştirilmesi’ projesi ile ‘Muğla Bal Arısında Varroaya Karşı Islah Kolonilerinin Geliştirilmesi ve Yetiştirilmesi’ projeleri başarıyla yürütülmüş ve gelinen nokta itibariyle; Amerikan Yavru Çürüklüğüne ve Varroaya dirençli hatlar oluşturulmuştur” dedi. Saylak, her iki proje kapsamında 2018-2021 yılları arasında toplam 80 üreticiye; 160 yapay döllenme damızlık ana arı, 240 doğal döllenme damızlık ana arı olmak üzere toplam 400 ıslah edilmiş ana arı dağıtımı yapıldığını sözlerine ekledi. Barış Saylak, İl Müdürlüğü’nün proje iştirakçisi olduğu ‘Apiterapik Arıcılık Ürünleri Ar-Ge İnovasyon ve İşleme Merkezi Projesi’ ile de 2022-2023 yıllarında 61 genç arıcıya ana arı üretim eğitimleri verilerek, üreticilerin sertifikalandırıldığını söyledi. Toplam 530 bin TL bütçeli proje ile Muğla arıcılığında yeni dönem Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle hazırlanan toplam 530 bin TL bütçeli, ‘Muğla Arısının Seleksiyon ve Islahının Sürdürülebilirliği Projesi’ kapsamında arıcılara dağıtılan 100 adet damızlık ana arının 80 tanesinin doğal döllenme yoluyla, 20 tanesinin ise yapay tohumlanmadan elde edildiği belirtildi. Proje ile Muğla arısının ıslah çalışmalarında önemli aşama kaydedilmesi ve ıslah merkezinin sürdürülebilirliğinin sağlanması hedefleniyor. Bu çerçevede, ilimizdeki arıcılık faaliyetlerinde üretimin çeşitlendirilmesi, kaliteli ve sağlıklı ana arı kullanımının teşvik edilmesi ve bölgemizin damızlık ana arı ihtiyacının sertifikalı üretim şekliyle karşılanması gibi önemli hedefler adım adım hayata geçirilecek. Fethiye İncirköy’deki Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Islah Merkezi’nde düzenlenen dağıtım törenine, AK Parti Muğla Milletvekili Yakup Otgöz, HAYGEM Müdürü Salih Çelik, Muğla Vali Yardımcısı İsmail Soykan, İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, TAB Başkanı Ziya Şahin ve MAYBİR Başkanı Veli Türk ile arıcılar katıldı.