YEREL HABERLER - 04 Ağustos 2016 Perşembe 22:03

AK Parti Milletvekili Demir;

A
A
A
AK Parti Milletvekili Demir;

AK Parti Milletvekili Murat Demir, kalbi Kastamonu için atan herkesin gelişim ve kalkınma noktasında yardımcı olması gerektiğini ifade ederek yapılacak eleştirilerde yapıcı anlayışın hakim olması gerektiğini söyledi.
Kent Konseyi 13. Olağan Genel Kurul toplantısında konuşan AK Parti Milletvekili Murat Demir, birlik ve beraberlik içerisinde Kastamonu’yu güzel günler beklediğini söyledi. Bazı eleştirilerin olabileceğini kabul eden AK Parti Milletvekili Demir:
“Elbette bazı eleştiriler, tenkitler olacaktır. Bu eleştiriler olmazsa doğruyu bulmamız imkânsızdır. Ancak Kastamonu son 2 yılda büyük bir değişim gösterdi. Bunu biz göremesek de bölgeyi bilen insanlar rahatlıkla görebiliyor. Değişimi görebilmek için Kastamonu’yu bir bütün olarak ele almamız gerekiyor. Kastamonu’nun gelişmesi noktasında önemli önceliği turizmin gelişmesidir. Turizm elbette gelişiyor. Önceki yıllarda görülmeyen yoğunlaşma özellikle son yıllarda rahatlıkla görülebiliyor. Tanıtım anlamında bir takım sıkıntılar hala devam ediyor. Tanıtım sorununu da çözebilirsek uluslar arası anlamda iyi noktalara geleceğimizi düşünüyorum” dedi.
“Dar döngünün içerisine kendimizi kapatmayalım”
Kastamonulu vekiller olarak boş durmadıklarını, büyük emek sarf ederek çalıştıklarını dile getiren Demir: “Özellikle sanayi alanında yapılacak yeni yatırımlar için görüşmelerimizi sürdürüyoruz. 3 firma ile görüşmeler devam ediyor. Görüşmüş olduğum 3 firmadan en az bir tanesini Kastamonu’ya yatırım noktasında ikna edebilirsek en az bin kişiye istihdam sağlayacak bir kazanım ortaya çıkacak. Zamanında otomobil fabrikasından bahsetmiştim. Ben otomobil fabrikasından bahsettiğimde bazı kesimler gülmüştü. Büyük bir iş ancak büyük laflar edersek Kastamonu’yu potansiyeli olan iller arasına sokabiliriz diye düşünüyorum. Büyük düşünmek zorundayız. Biz büyük düşünelim, yapabildiğimiz kadarını yapalım. Artık hedeflerimizi büyük koymamız gerekiyor. İnebolu Limanı projesi önemli bir aşamaya geldi. Liman projesi hakkında türlü iddialar ortaya atıldı. Ancak bunun böyle olmadığını herkes görecek. Bu liman sadece İnebolu için değil Kastamonu için bir kazanım olacak. Eleştiriler ortaya koyarken somut eleştiriler, yapıcı eleştiriler ortaya koyalım. Eksik noktaya virgül koyalım ki Kastamonu için bir şeyler yapalım. Yıkıcı eleştirilere devam edersek geçmişten gelen dar döngünün içerisine kendimizi kapatmış oluruz. Kastamonu için önemli görülen projeleri destekleyelim. Körü körüne karşı çıkmayı bırakarak geleceği düşünelim. Cumhuriyet Meydanı için düşünülen otopark projeni ben destekliyorum. Dünyanın pek çok ülkesindeki meydanlarda araba göremezsiniz. O ülkelerde trafik yer altına alınmış durumda. Bu Kastamonu’da da yapılabilir. Zaten merkezde her yerde otopark alanı üretmek gibi bir şansınız yok. Ben şahsen bu projeyi yürekten destekliyorum. Sadece meydanın üst dokusunu koruyarak, araç giriş çıkışlarını şehrin merkezine rahatsızlık verecek şekilde ayarlamayarak bu proje hayata geçirilebilir” diye konuştu.
“Kastamonu’yu merkezden ibaret görmeyelim”
Kastamonu için bir şeyler yapılması gerektiğini ancak Kastamonu’yu bir bütün olarak ele almanın daha doğru olduğunu belirten AK Parti Milletvekili Murat Demir: “Tatil için başka illere gitmek yerine ilçelerimizi kalkındıralım. 15-20 dakika fazla yol gidelim Cide’ye, Doğanyurt’a, Abana’ya, Çatalzeytin’e gidelim. Önce biz kendimizi kalkındıralım. Sahil ilçelerimizde muazzam bir yoğunluk var. Ulaşım konusunda belli sıkıntılar olduğu doğrudur. İlçelerimizi il merkezimize bağlayan yollarımızda biraz iyileştirmeler yaparsak belli sorunları kısmen de olsa çözmüş oluruz. Artan nüfusa paralel olarak bizim de yatırımlarımızı hızlandırmamız gerekiyor. İnebolu ilçemizde geçmişten gelen bir sıkıntı var. Dışarıdan İnebolu’ya gelen misafirlerimiz bu sıkıntıları görüyorlar ve tepki gösteriyorlar. Bu yüzden İnebolu turizm anlamında gelişemiyor. Yerel yönetimler olarak bakışımızı değiştirmemiz gerekiyor. Diğer ilçelerimiz özelikle yaz aylarında nüfusunu 10’, 15’e katlarken İnebolu bunu yapamıyorsa biz kere düşünülmesi gerekiyor. Bazı eksikliler var. Kurumlarımız çalışarak eksiklikleri gidermeye çalışıyor. Lakin turizm konusunda en ciddi sıkıntı fırsatçılık yapılmasıdır. Antalya’nın fiyatlarının üzerinde bir fiyat bizim ilçelerimizde ortaya çıkıyorsa bir sorun var demektir. Böyle fırsatçılar ortaya çıktığı zaman turist gelmiyor diye dövünmenin de bir anlamı yok. Sezon başlamadan önce belediyelerimiz, ilgili kurumlarımız bir araya gelerek sorunlara köklü çözümler üretmeli ve gelen misafirleri kaçırmayacak radikal kararlar almalıdır” açıklamasında bulundu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Afyon Afyonkarahisar Belediyesinden tescilli ürünlere ‘logo kullanım hakkı’ açıklaması Afyonkarahisar Belediyesi, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret tescili alınan yöresel ürünlerin, üretim ve satışını yapan işletmeler için ‘logo kullanım hakkı’ başvuru sürecini 6 Mayıs’ta başlatıyor. Afyonkarahisar Belediyesi’nden yapılan açıklamada, yöresel ürünlerin kalite ve standardının korunması amacıyla Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan başvurular neticesinde Afyonkarahisar’ın toplam 50 ürününün coğrafi işaret tescilinin alındığı belirtildi. Bu ürünlerden 18’nin Afyonkarahisar Belediyesi, diğer 32 ürünün ise ilçe belediyeler ve diğer kurum ve kuruluşlar tarafından tescillenerek koruma altına alındığı ifade edildi. Yöresel ürünlerin coğrafi işaret tescilini alan kurumların, ilgili ürünün üretim ve satışını yapan işletmelere, bir dizi denetim sürecinden sonra ‘logo kullanım hakkı’ vermeye haiz olduğu belirtilen açıklamada, geçmişte logo kullanım hakkı kazanan birçok işletmenin toplu satış ve zincir marketlere ürün tedariki gibi ticari anlamda önemli kazanımlar elde ettiği vurgulandı. Bu çerçevede Afyonkarahisar Belediyesi’nin ilk etapta tescilini aldığı 13 ürünle ilgili ‘logo kullanım hakkı’ başvuru sürecini 6 Mayıs Pazartesi günü başlatacağı bildirildi. Başvuru sürecinin 13 Mayıs’ta sona ereceği bildirildi. Açıklamaya göre, logo kullanım hakkı için başvurusu alınacak ürünler ise şöyle; ‘Afyon Kaymaklı Ekmek Kadayıfı, Afyon Lokumu, Afyonkarahisar Patatesli Ekmeği, Afyon Hurma Baklavası, Afyon Bükmesi, Ağzıaçık, Afyon Kebabı, Patlıcan Böreği, Afyon Övmesi, Mercimekli Pilav, Göce Köftesi, Ak Pide ve Haşhaşlı Katmer.’
İzmir Selçuk Belediyesi atalık tohumlardan ürettiği fideleri halkla buluşturdu Selçuk Belediyesi Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde atalık tohumlardan ürettiği fideleri ve kompost gübreyi halk ile paylaştı. Selçuk Belediyesi Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde atalık tohumlardan üretilen 14 bin adet fide, 2 ton kompost gübreyi halkla buluşturdu. Atalık tohumları çoğaltmak, tarımsal üretimi desteklemek, halkı üretime dahil etmek amacıyla Efes Tarlası Yaşam Köyü ile önemli bir tarımsal kalkınma hamlesi başlatan Selçuk Belediyesi, bu yıl da atalık tohumlardan üretilen fideleri Selçuk halkı ile buluşturdu. Aslanlı Havuz Parkı Yanında kurulan stantlarda kıl tatlı biber, Aydın Karasu uzun patlıcan, Selçuk kara karpuz, köy domatesi, kara kavun, topan patlıcan, salatalık fidelerine ve kompost gübre dağıtımına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde atalık tohumlardan üretilen fideleri ve kompost gübreyi vatandaşlara meclis üyeleri ile birlikte dağıtan Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, "Biz çok uzun yıllardan beri Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde park bahçe atıklarından faydalanarak kompost gübrelerimizi üretiyoruz. Kompost gübrelerimizi vatandaşlarımıza ve üreticilerimize dağıtıyoruz. Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde atalık tohumlardan fidelerimizi üretiyor, vatandaşlarımız için çok daha sağlıklı bir üretimle çok daha sağlıklı bir gelecek sağlamaya çalışıyoruz. Sağlıklı bir gelecek için çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz” dedi. Diğer yandan Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde üreticiler için 2 bin adet nektarin, elma ve kayısı fidanının dağıtımı yapıldı.
Hakkari Yüksekova-Şemdinli fay zonunda deprem ihtimali korkuttu: “Irak’ın kuzeyinde ve Güney Azerbaycan’ın Türkiye’ye sınır il ve ilçelerinde yıkım yaşanabilir” Hakkari’de sismik boşluk olan Yüksekova-Şemdinli fay zonu üzerinde muhtemeller dahilinde 7,0 ile 7,6 arası bir deprem olabileceğini ve muhtemel felaketlere sosyal medya hesaplarında dikkat çeken Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, “Hakkari depremi komşu illerde, Irak’ın kuzeyinde ve Güney Azerbaycan’ın Türkiye’ye sınır il ve ilçelerinde yıkım yapabilir” dedi. Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, Yüksekova-Şemdinli fay sonu üzerinde yaşanabilecek muhtemel depremde ortaya çıkacak felaket senaryolarını şöyle özetledi. “Depremde bütün yollar kapanabilir” Öğüt, muhtemel bir depremde Şırnak Hakkari otoyolu ve Hakkari merkez, Yüksekova ve Van otoyolu aktif heyelan bölgesinde olduğu için heyelan ya da tonlarca ağırlığa sahip koca kaya kütlelerinin ana ikmal yolları olan bu yollara düşebileceğine dikkat çekerek, "Yollar ulaşıma kapanabilir, nitekim bu yolların kapanması durumunda Van merkezden ya da Şırnak merkezden otoyollar vasıtasıyla gerekli yardım ve arama kurtarma ekipleri teçhizatları ile deprem bölgesine ulaşımı aksayabilir. Bu yollardan geçtiğim için biliyorum dik yamaçlardan oluşmakta" ifadelerini kullandı. “Depremde en çok Yüksekova etkilenecek” Muhtemel depremde en fazla yıkım alacak yerin Yüksekova ilçesi olduğunu söyleyen Öğüt, şöyle konuştu: "Zemini ayrılmamış kuvaterner yani depreme karşı en dayanıksız zemin türüdür ve Yüksekova Selahattin Eyyubi Havaalanı da bu zemin üzerine kuruludur ve en düşük ihtimalle bile pisti hasar görebilir ve uçaklar iniş yapamayabilir. Heyelan bölgelerinde düşmeye yani kaymaya müsait kayalar ya da kaya parçaları tespit edilip gerekli müdahale ile yok edilmelidir. Gerekirse ordu devreye girmeli, her türlü -en kötü- ihtimale karşı havaalanı yakınına hem tırlar hem askeri nakliye uçakları ile konteyner, arama kurtarma da kullanılan teçhizatlar, temel ihtiyaç malzemeleri ve çadırlar sevk edilmelidir. Bölge tam anlamıyla depreme karşı hazırlıklı hâlde olmalıdır." “Türkiye’ye komşu ülkeler de muhtemel depremde etkilenecek” Öğüt son olarak, “Ayrıca muhtemel Hakkari depreminde Şırnak merkezde heyelan olabilir. Bu durum için de ayrı bir önlem alınmalıdır, Hakkari depremi komşu illerde ve Irak’ın kuzeyinde ve Güney Azerbaycan’ın Türkiye’ye sınır il ve ilçelerinde yıkım yapabilir” ifadelerini kullandı.