EĞİTİM - 12 Ekim 2018 Cuma 17:05

3.Türkistan Kurultayı gerçekleşti

A
A
A
3.Türkistan Kurultayı gerçekleşti

Kastamonu’da düzenlenen 3.

Kastamonu’da düzenlenen 3. Türkistan Kurultayında; Kafkasya ve Türkistan’da 1938 Sovyet katliamı ve etkileri, göç, sürgün ve kimlik kapsamında değerlendirmeler yapıldı.


Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ) Rektörlüğünden yapılan açıklamaya göre, KAÜ Uluslararası Güvenlik ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı ve Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ulvi Keser katıldığı uluslararası bilimsel bir toplantıda Kastamonu’da KKTC’yi temsil etti.


KAÜ’den yapılan açıklamaya göre; Prof. Dr. Ulvi Keser tarafından Uluslararası Türkistanlılar Dayanışma Derneği (TÜRKİSTANDER), TİKA, TÜRKSOY ve Kastamonu Üniversitesi iş birliği ve Kastamonu Üniversitesi ev sahipliğinde 3-5 Ekim 2018 tarihinde düzenlenen 3. Türkistan Kurultayı; Kafkasya ve Türkistan’da 1938 Sovyet Katliamı ve Etkileri / Göç, Sürgün ve Kimlik Uluslararası Kongresi kapsamında Asporça Melis Keser’le birlikte “Kıbrıs’ta Unutulan İnsanlar Üzerine Bir Değerlendirme; Beyaz Ruslar, Çerkesler ve Ahıska Türkleri” başlıklı bilimsel bir çalışma sundu.


Prof. Dr. Keser, “Tarihin her döneminde çatışmalar, savaşlar ve sorunlar adası olmuş Kıbrıs adası aynı zamanda bir sürgün ve göç adasıdır. Çeşitli dönemlerde Namık Kemal gibi vatan şairlerinden Maronitlere, Ermenilere, Levantenlere ve Gurbetler olarak adlandırılan Romanlara da ev sahipliği yapmıştır. 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti anayasasına göre Maronitler ve Ermeniler azınlık olarak kabul edilmiştir. Öte yandan Kıbrıs adasına çeşitli dönemlerde bugünkü Rusya coğrafyasından kaçıp gelenler de söz konusudur. Örneğin Ahıska Türkleri kendi topraklarından sürgün edildikleri 1944 yılından bu yana dünyanın dört bir yanına dağılmış durumdadırlar. Bu ülkeler arasında kapılarını onlara sonuna kadar açan Türkiye Cumhuriyeti devleti de bulunmaktadır. Pek bilinmemekle birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşayan Ahıskalı Türkler de söz konusudur ve Türkiye haricinde hiçbir ülkenin tanımadığı bu en son ve en küçük Türk ülkesinde kültürel kimliklerini ayakta tutmaya gayret göstermektedirler” dedi.


“Ahıska Türkleri dışında adaya gelenler arasında Çerkezler de vardır”


Keser konuşmasının devamında şunları söyledi. Keser, “Ahıska Türkleri dışında adaya gelenler arasında Çerkezler de vardır. Onların Akdeniz’in ortasındaki Kıbrıs’a gelişleri tam anlamıyla bir trajedidir. Eski Sovyetler Birliği’ndeki zulüm ve baskı döneminden kaçmaya çabalayan Çerkezler de İstanbul üzerinden Kıbrıs’a gelmeyi başarmışlardır; ancak adaya gelinceye kadar büyük bir kısmı salgın ve bulaşıcı hastalıklardan hayatını kaybetmiştir. KKTC’nin bir önceki Cumhuriyet Meclisi Başkanı Dr. Sibel Siber de o Çerkez ailelerinden birine mensuptur.


“Adaya en son gelen Rusya’dan kaçan Beyaz Ruslar”


Keser, “Kıbrıs adasına en son olarak Rusya coğrafyasından gelenlerse 1917 Bolşevik İhtilali sonrasında bu ülkeden kaçan Beyaz Ruslar olmuştur. Adaya geldiklerinde 1916-1920 sürecinde İngiltere’nin Mağusa’da Çanakkale savaş esirleri için inşa ettiği Karakol (Caraolos) Esir Kampı’nda kalan bu Beyaz Ruslar daha sonra Kıbrıs sosyal, ekonomik ve ticari hayatının da önemli bir unsuru haline gelirler. Kastamonu’da sunulan bu çalışma kapsamında adada yaşayan Ermeniler, Maronitler ve Ermeniler gibi çeşitli azınlıklar mercek altına alınmış, azınlık statüsünde olmalarına rağmen özellikle de halen KKTC’de nesillerini devam ettirmekte olan Ahıska Türkleri ve Çerkeslerle birlikte hemen tamamı adadan göç etmiş Beyaz Ruslar üzerinde durulmuştur. Bu çalışmanın tamamlanması aşamasında Türkiye, KKTC ve çeşitli yurtdışı arşivlerle özel arşivlerden de istifade edilecek ve sözlü tarih çalışmaları da gerçekleştirilmiştir.” dedi.


Yapılan çalışmanın yakın dönemde kitap olarak KKTC’de yayımlanacağı ve kamuoyuyla da paylaşılacağı belirtildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Trendyol Süper Lig: Gaziantep FK: 1 - Hatayspor: 1 (İlk yarı) Gaziantep Futbol Kulübü, Trendyol Süper Lig’in 35. haftasında Hatayspor’u ağırlıyor. Karşılaşmanın ilk yarısı 1-1 eşitlikle sona erdi. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 12. dakikada Monteiro’nun sağ kanattan kullandığı köşe vuruşunda savunmadan seken topa Draguş’un vuruşunu kaleci çıkardı, dönen topu kale önünde Djilobodji ağlara gönderdi. 1-0 15. dakikada Ghoulam’ın sol kanattan kullandığı uzun taç atışında ön direkte Kilama’nın kafa vuruşu savunmada Djilobodji’ye çarparak filelerle buluştu. 1-1 28. dakikada yapılan orta sonrası savunmanın uzaklaştırdığı topa ceza yayı üzerinden Ogün Özçiçek’in vuruşu kaleci Erce’de kaldı. 33. dakikada ceza sahası dışı sol çaprazından Fernandes’in uzak köşeye sert şutunu kaleci Nita kornere çeldi. 35. dakikada sağ kanattan Monteiro’nun kullandığı korner sonrası savunmanın uzaklaştırdığı topa Sorescu’nun ceza yayı üzerinden sert şutu kaleci Erce’de kaldı. 40. dakikada sağ kanattan kale önüne yapılan ortaya Doğukan’ın kafa vuruşu Nita’da kaldı. 45. dakikada sağ kanattan sıfıra inerek Sorescu’nun yerden pasında Draguş’un vuruşu yandan auta çıktı. Hakemler: Halil Umut Meler, Mustafa Emre Eyisoy, Kerem Ersoy Gaziantep FK: Florin Nita, Salem M’Bakata, Arda Kızıldağ, Papy Djilibodji, Nkoulou, Ertuğrul Ersoy, Jamiro Monteiro, Ogün Özçiçek, Mustafa Eskihellaç, Deian Sorescu, Denis Dragus Yedekler: Batuhan Şen, Furkan Soyalp, Aliou Badji, Max Gradel, Janio Bikel, Junior Morais, Mirza Cihan, Ömürcan Artan, Lazar Markovic, Bahadır Gölgeli Teknik Direktör: Selçuk İnan Hatayspor: Erce Kardeşler, Faouzi Ghoulam, Burak Yılmaz, Kilama, Kahmil Ahmet, Chandrel Massanga, Mehdi Boudjemaa, Dele Bashiru, Doğukan Sinik, Joelson Fernandes, Carlos Strandberg Yedekler: Visar Bekaj, Görkem Sağlam, Abdulkadir Parmak, Ömer Faruk Beyaz, Renat Radaşov, Halil Dervişoğlu, Kerim Alıcı, Cengiz Demir, Cemali Sertel Teknik Direktör: Özhan Pulat Goller: Papy Djilobodji (dk. 12) (Gaziantep FK), Kilama (dk. 15) (Hatayspor) Sarı kartlar: Selçuk İnan (Gaziantep FK), Burak Yılmaz, Ghoulam (Hatayspor)
İstanbul Trendyol Süper Lig: Galatasaray: 2 - Sivasspor: 0 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 35. haftasında Galatasaray, sahasında Sivasspor ile karşı karşıya geliyor. Müsabakanın ilk yarısı ev sahibi ekibin 2-0’lık üstünlüğüyle geçildi. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 11. dakikada Kerem Demirbay’ın ara pasında topla buluşan Barış Alper’in ceza sahası içi sol kenardan ortaya çevirdiği topta Ziyech’in gelişine vuruşunda meşin yuvarlak ağlarla buluştu. 1-0 26. dakikada Icardi’nin pasında topu önünde bulan Torreira’nın ceza yayı üzerinden bekletmeden yaptığı vuruşta meşin yuvarlak üstten auta gitti. 38. dakikada Barış Alper Yılmaz’ın sol taraftan çevirdiği pasta Icardi’nin hamle yapmadığı topu Mertens, yerden ağlara gönderdi. 2-0 Hakemler: Arda Kardeşler, Esat Sancaktar, Serkan Olguncan Galatasaray: Muslera, Kaan Ayhan, Nelsson, Abdülkerim Bardakcı, Köhn, Torreira, Kerem Demirbay, Ziyech, Mertens, Barış Alper Yılmaz, Icardi Yedekler: Günay Güvenç, Eyüp Aydın, Sanchez, Kerem Aktürkoğlu, Zaha, Berkan Kutlu, Tete, Ndombele, Aurier, Vinicius Teknik Direktör: Okan Buruk Sivasspor: Ali Şaşal Vural, Murat Paluli, Poungouras, Appindangoye, Camara, Uğur Çiftçi, Charisis, İbrahim Akdağ, Bartuğ Elmaz, Koita, Manaj Yedekler: Nikolic, N’Jie, Emrah Başsan, Kvet, Kerem Atakan Kesgin, Emre Gökay, Caktas, Caner Osmanpaşa, Turgunbayev, Menig Teknik Direktör: Bülent Uygun Goller: Hakim Ziyech (dk. 11), Dries Mertens (dk. 38) (Galatasaray) Sarı kart: Uğur Çiftçi (Sivasspor)
Muş Muş’ta iki ailenin husumeti barışla sonlandı Muş’un Korkut ilçesinde yaklaşık 8 ay önce iki aile arasında başlayan husumet barışla sonuçlandı. Muş’un Korkut ilçesine bağlı Kocatarla köyünde 8 ay önce yaşanan kavgadan dolayı başlayan husumet, kanaat önderlerinin girişimleriyle barışla sonuçlandı. Görkan ve Er aileleri arasında başlayan husumet, köy camisi önünde gerçekleşen barış töreni ile son buldu. Bölgenin saygın isimlerinden biri olan Baki Duygu’nun önderliğinde yapılan girişimlerle, taraflar arasındaki anlaşmazlık çözüme kavuşturuldu. Kocatarla Köyü Camisi önünde gerçekleşen törende, Görkan ve Er aileleri bir araya geldi. Kanaat önderleri, din adamları, siyasi parti liderleri ve çok sayıda vatandaşında bulunduğu törende, taraflar arasında geçmişte yaşanan olumsuzluklar bir kenara bırakılarak, karşılıklı barış ve uzlaşı sağlandı. Köyde düzenlenen barış törenine katılan AK Parti Muş İl Başkanı Melik Emre, Türkiye’nin zorlu coğrafyasında yaşamın bazen zorluklarla dolu olduğunu ancak halkın barışa olan inancının her şeyin üstesinden gelebileceğini vurgulayarak, “Bizler belki dünyanın en zorlu coğrafyada yaşıyoruz. Biz bazen yaşantımız gereği maalesef bir tavuk için, bir pire için, yorganı yakıp gidiyoruz. Sonrasında da biz bir pire için, bir tavuk için kırdığımız kalbi yine insanlarımız barış yemeğinde bir araya gelir gerek duyduğu zaman barış yemeğinde 100 koyun kesebilecek kadarda kadirşinas bir halkımız var. Bizler istiyoruz ki kadirşinas tarafımız hep böyle devam etsin” dedi. Barışı sağlayan kanaat önderlerinden Baki Duygu ise, halkın bir araya gelerek barışı ve dayanışmayı önemsediğini vurgulayarak, “Yaklaşık 8 aydır ailelerin barışması için çok büyük bir uğraş veriyoruz. Çok yorulduk nihayet barış sağlandı. Bundan sonra temennimiz odur ’ki hiçbir problem olmayacak. Bir birileriyle komşuluk yapacaklardır. Buna inanıyoruz. Kısa sürede sağladığımız bu barışın İnşallah bu bölgemizde yaşanan tüm kan davalılara örnek olacaktır. Çünkü bu tür barışlar herkes için büyük bir rahatlıktır. Ancak biz bunu iki ay önce yaptık bitirdik fakat araya çomak sokarak tekrar bozdular. Ancak daha sonra yaptığımız girişimler sonucu bu gün aileleri barıştırdık ve çok mutluyuz” ifadelerini kullandı. Duaların okunmasının ardında iki ailenin fertleri, Kur’an-ı Kerim’in altından geçtikten sonra el sıkışarak kucaklaştılar. Barış törenine; Korkut İlçe Belediye Başkanı Haşim Arık, Kırköy belde Belediye Başkanı Rahmetullah Yaktı, kanaat önderleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.