GENEL - 18 Ekim 2018 Perşembe 13:04

Aydın Sayılı’nın bilim anlayışı gençlere ışık olacak

A
A
A
Aydın Sayılı’nın bilim anlayışı gençlere ışık olacak

Bilim tarihi alanında dünyada bilinen ilk doktora derecesini alan, tarihçi, akademisyen ve beş liralık banknotunun üzerinde fotoğrafı bulunan Ord.

Bilim tarihi alanında dünyada bilinen ilk doktora derecesini alan, tarihçi, akademisyen ve beş liralık banknotunun üzerinde fotoğrafı bulunan Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı, vefatının 25.yılı dolayısıyla Kastamonu’da düzenlenen Türkiye’de Bilim ve Bilim Tarihi Çalıştayı’ında anılacak. 3 gün boyunca sürecek olan çalıştayda Aydın Sayılı’nın bilim tarihindeki çalışmaları ele alınacak.


Ankara Kültür Merkezi Başkanlığı’nın düzenlemiş olduğu vefatının 2.yılında Ord. Prof.Dr. Aydın Sayılı anısına organize edilen Türkiye’de Bilim ve Bilim Tarihi Çalıştayı Kastamonu’da başladı. Çalıştay’da Türkiye’de bilim geleceği ve bilim tarihçilerine düşen en büyük görevlerden birisi Türk bilim tarihi yazımı üzerinde durulacak.


Aydın Sayılı Hocanın ilme ve bilime verdiğini katkının çok olduğunu söyleyen Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, “Özellikle bu çalıştaydan çok güzel sonuçlar alacağınıza eminim. Çünkü çok değerli hocalarımızı burada güzel çalışmalarını anlatacaklarını okuyorum. Burada öğrencilerimizin de bundan faydalanacaklarına inanıyorum. Tabiî ki bilim ve bilime verilen önem çok önemli. İnanın bizimde bu konuda çok ciddi çalışmalar yapmamız gerekli olduğuna inanıyorum. Özellikle Aydın Sayılı Hoca’nın ve hem eskilerden bildiğim orta çağda İslam uygarlığını ilme verdiği katkıyı ele aldığını biliyorum. O nedenle bunların bilinmesi ve günümüzde de çalışmaların yapılmasını açıkça söyleyeyim çok istiyorum. Onun içinde siz değerli hocalarımıza bu konuda çok değerli görevler düşüyor” dedi.


“Aydın Sayılı’nın 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Kastamonu’da anılması önemlidir”


Programda konuşan Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Bilimsel Çalışmalar Genel Koordinatörü Murat Altan Erik, “2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Kastamonu’da Türk Kültürüne sayısız katkıda bulunmuş karakteri ile akademisyenliği ile nadide bilim insanı Aydın Sayılı’nın anılıyor olması oldukça önemlidir. Sayılı’nın Türk Kültürüne yaptığı hizmetlerden biri de Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığına 10 yıl boyunca kurucu başkanlık etmiş olmasıdır. O bu 10 yıllık süre içerisinde İbn-i Sina, Biruni gibi felsefe ve Türk İslam tarihi hakkında sempozyum gerçekleştirmiş çok değerli eserlerin yayınlanmasına ve kendi kütüphanesini başkanlığımıza bırakmış. Nadide eserlerde olmak üzere 80 bin eseri içinde barındıran Aydın Sayılı Kütüphanesi önemli ve ihtisaslı bir kütüphanedir. Kütüphanemizde ayrıca Aydın Sayılı’nın kendi el yazgısı ile yazılmış not defterleri bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.


“12 ciltten oluşacak külliyatı hazırlanmaktadır”


Bilimsel Çalışmalar Genel Koordinatörü Murat Altan Erik, “Bunlar kurumumuzca taranmış ve tasnip edilmiş defterlerin müstakil eserler olması için çalışmalarını sürdürmektedir. Ayrıca kurumumuz Aydın Sayılı için bütün eserlerini kapsayan 12 ciltten oluşacak külliyatı hazırlanmaktadır. Başkanlığımız bugün onun halefi olarak bıraktığı yerden bayrağı devre aldık ve Türk Bilim Tarihi konusunda eserler yayımlamakta ve geziler düzenlemektedir. Bu noktada kendisinin bıraktığı mirası devir almaktan dolayı iftihar ediyoruz” diye konuştu.


Protokol konuşmalarının ardından akademisyenler çalıştay ile ilgili sunumlarını gerçekleştirdi. Çalıştay 20 Ekim 2018 günü sona erecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Trive Yatırım yatırımcıları Dijital Kurye ile hesap açabilecek Dijital Kurye Platformu, Trive Yatırım Menkul Değerler şirketine yeni hesap açılış işlemlerinde destek vermeye başladığını duyurdu. Geleneksel sözleşme taşımacılığını dijitalleştiren Dijital Kurye Platformu’nun müşteri portföyüne, finansal hizmet sektörünün tanınmış şirketlerinden Trive Yatırım Menkul Değerler de katıldı. Dijital Kurye CEO’su Oral Başer, Hollanda merkezli Trive Financial Holding BV’nin Türkiye’de SPK lisanslarıyla faaliyet gösteren yüzde 100 iştiraki olan Trive Yatırım’ın platformun sunduğu hizmet üzerinden kısa sürede 500’ün üzerinde yeni yatırımcı hesabı açtığını belirtti. Oral Başer, Dijital Kurye üzerinden gerçekleştirilen kimlik doğrulama ve onay süreçleri sayesinde Trive Yatırım’ın kısa süre içerisinde çok sayıda yatırımcıyı portföyüne güvenle kattığını söyledi. Başer, “Platform kuryelerinin yeni yatırımcıların kapısına götürdüğü kimlik doğrulama hizmeti sayesinde şirket olası dolandırıcılık vakalarına karşı güvenliğini artırmış oldu. Fiziksel evrak ihtiyacını ortadan kaldıran süreç sayesinde şirketin kağıtsızlaşma sürecine de katkıda bulunduklarının altını çizen Başer, “Yeni müşteri edinim sürecinde operasyon takibini tamamen dijital ortama taşıdığımız için müşterilerimizin ‘back office’ maliyetlerini de önemli ölçüde azaltıyoruz” diye konuştu. Kurye taşıdığı veri ve belgeyi görmüyor Yapılan açıklamaya göre, Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’nin özel olarak hazırladığı eğitimi tamamlamalarının ardından işe başlayan platform kuryeleri, taşıdıkları verileri ve belgeleri hiçbir şekilde görmüyor. Kuryenin elindeki tablet aracılığıyla erişilebilen veri ve belgeler, sadece müşteriye daha önceden iletilen şifre ile açılabiliyor. Kurye, kapıda müşterinin kimliğini doğruladıktan sonra gerekli belgeleri yine tablet üzerinden imzalatıyor. Başta telekomünikasyon, bankacılık, finans ve enerji olmak üzere farklı sektörlerden pek çok firmaya dijital kontrat yönetimi ve uzaktan müşteri edinim süreçlerinde aracılık eden Dijital Kurye’nin müşterilerinin kapısına getirdiği hizmet kapsamında gerçekleştirilen işlemler sadece birkaç dakika içerisinde tamamlanıyor.