KÜLTÜR SANAT - 17 Nisan 2019 Çarşamba 15:51

Tosya’da ‘Kadın Okursa Dünya Değişir’ kitap okuma kampanyası

A
A
A
Tosya’da ‘Kadın Okursa Dünya Değişir’ kitap okuma kampanyası

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde ‘Kadın Okursa Dünya Değişir’ sloganıyla kitap okuma kampanyası gerçekleştirildi.

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde ‘Kadın Okursa Dünya Değişir’ sloganıyla kitap okuma kampanyası gerçekleştirildi.


Tosya Kaymakamı Deniz Pişkin, başlattığı, “Okuyan Bir Tosya Hayalim Var” kampanyası kapsamında, Kur’an Kurslarında eğitim gören kadın kursiyerlerle birlikte 20 dakika kitap okudu. Kitap okuma kampanyasında iki yılı doldurmak üzere olduklarını söyleyen Tosya Kaymakım Deniz Pişkin, geçen süre içerisinde çok önemli bir mesafe kat ettiklerini ve toplumsal anlamda ciddi bir farkındalık uyandırdıklarını kaydetti. Pişkin, “Tosya İlçe Halk Kütüphanesi’nde, ilçe genelinde diyanet bünyesinde faaliyet gösteren tamamı hanımefendilerden oluşan hoca ve öğrencilerimizle birlikte kitap okuduk. Bu bizler için çok büyük mutluluk ve kıvanç vesilesi. Biz çünkü okullarda öğrencilerle kitap okumanın yeterli olacağını düşünmüyoruz. Önemli olan bunu topluma mal etmektir. Çocuklarımızla kitap okumak daha çok yarına yatırım anlamında ama toplumsal anlamda ciddi bir karşılık bulabilmesi adına özellikle annelerimizin, hanım kardeşlerimizin işin içine sokulması ve onların kitap okuması önemli. Bugün bu tablo gerçekten bizi çok mutlu etti. Bir çocuğa kitap okuyun ve kendinizi geliştirin demek yerine, belki o çocukla annesi evde yarım saat kitap okuması, kitap okuma alışkanlığı yönünden çok daha etkili ve tesirli olacaktır” dedi.


Okuyan anne ve babanın çocuklarının da okuyacağına dikkat çeken Kaymakam Pişkin, “Çünkü okuyan anne ve babanın çocukları da okur. Özellikle okuyan annelerin çocuklarının da mutlaka okuyacağı yönünde kendimi ikna etmiş durumdayım ve kanaat sahibiyim. Bu vesileyle, kampanyanın desteklenmesi ve daha geniş kitlelere yayılması anlamında, bugün burada bulunan, varlıklarıyla kampanyaya anlam katan bütün hanımefendi kardeşlerime çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.


Kitap okuma etkinliğine, Tosya İlçe Müftü Vekili Nuri İbrahim Ateş, Tosya İlçe Halk Kütüphanesi Müdür Vekili İsmail Çalışkan ile din görevlileri de katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yalova “Marmara’nın İncisi” Çınarcık’ta denizin içler acısı hali Yalova’nın turizmle öne çıkan Çınarcık ilçesinde kanalizasyon sularının direk denize akması vatandaşları isyan ettirdi. Maddi zorluklar çeken ve personel maaşlarını bile ödenmekte sıkıntı yaşayan Çınarcık Belediyesi’nin problemi çözememesinden dert yakınan vatandaşlar duruma tepki gösterdi. “Marmara’nın İncisi” olarak bilinen Çınarcık ilçesinde özellikle Taşliman’da bulunan balıkçı barınağına kanalizasyon sularının taşarak deniz akması nedeniyle çevrede pis kokular oluşurken deniz ise kirliliğiyle insan sağlığını tehdit eder duruma geldi. Bir dönemler Türkiye’nin en gözde turizm merkezi olan ilçedeki denizin son durumunu görenler ise gözlerine inanamadı. “Marmara’nın İncisi denilen yer Marmara’nın en kirli yeri bence” İlçe halkından Fügen Onay Ergün, 20 senedir Çınarcık’ın bitmeyen bir deniz sorunu olduğunu ifade ederek, “Marmara’nın İncisi denilen yer Marmara’nın en kirli yeri bence. Burada her yıl bu felaketi çekiyoruz. Bütün kanalizasyonlar denize akıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na defalarca yazım var. Geliyorlar, sudan numuneler alıyorlar, haklı olduğumuzu, suyun korkunç derecede kirli olduğunu bildiriyorlar. Burada bir önlem alınmıyor. Çocuklar, hayvanlar denize giriyor ve kokusu var bunun. Bu gerçekten büyük bir sorun. Marmara’nın ortasında bu ciddi bir sorun” dedi. “Hangi devirde denize akan lağım görülmüş” Ergün, sorunun Çınarcık’ın tümünde var olduğunu dile getirerek, “Denizin sorunu bu pislik. Hangi devirde denize akan lağım görülmüş. Aynı şekilde evimizin içine de akıyor burada. Apartmanımızın içinde de bir rögar var. Yağmur yağıyor apartmanımızın için pislik, lağım içinde. Çınarcık’ın her tarafında bu sorun var. Ciddi bir şekilde lağımlar denize akıyor” ifadesini kullandı. “Aciller virüsten dolayı dolu” Mustafa Girice durumla ilgili CİMER ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’na yazdıklarını söyledi. Belediyenin bu sorunu çözmediğini anlatan Girice, “Biz belediyeye komple sakinler olarak dilekçemizi verdiğimiz zamanda bizi burası aşıyor, bütçemiz yoktur diyorlar ve lağımı sürekli denize akıtıyorlar. Dışardan gelen insanlarımız burada denize giriyorlar. Devlet hastanesinde aciller olduğu gibi virüsten dolayı dolu. Mikrop kapıyorlar. Bunun gereğinin yapılmasını arzu ediyorum” diye konuştu İlçe sakinlerinden Selda Caner ise Çınarcık’a belli bir nüfus geldikten sonra altyapının bunu kaldırmadığını ifade etti. 20 senedir amatör balıkçılık yaptığını anlatan Saadetin Evgilli ise “Sabah geliyorum mikrop içinde, akşam çıkıyorum tekrar mikrop içinde. Ben buradan tuttuğum balıkları çevreme nasıl yedireceğim. Buna çözüm bulsunlar en yakın zamanda. Bir çok yerlere başvurduk. İlgileneceğiz, yapacağız derken daha da kötü oldu” açıklamasında bulundu.