YEREL HABERLER - 01 Mart 2012 Perşembe 15:13

KASTAMONU BELEDİYESİ, KARLA MÜCADELEDE HIZ KESMİYOR

A
A
A
KASTAMONU BELEDİYESİ, KARLA MÜCADELEDE HIZ KESMİYOR

Kastamonu Belediyesi tarafından karla mücadele çalışmaları devam ediyor.
Kastamonu Belediyesi tarafından oluşturulan karla mücadele ekipleri, üç gün önce başlayan ve aralıklarla devam eden kar yağışı nedeniyle araç sürücüleri ve yayaların mağdur olmaması için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Yollar ve yaya kaldırımları kardan temizlenerek buzlanmaya karşı tuzlama çalışmaları yapılıyor. Yağan karın, trafik akışını engellememesi için yoğun çaba harcayan karla mücadele ekipleri, ana arterleri, altgeçitleri ve kavşakları kardan temizleyerek tuzlama çalışmaları yürütüyor. Bu kar yağışıyla birlikte yaklaşık bin 500 ton tuz kullanan karla mücadele ekipleri, böylece buzlanmaya karşı gerekli önlemleri de alıyor. Ayrıca yaya kaldırımları da kardan temizlenerek yaya ulaşımının sağlıklı ve güvenli olması sağlanıyor. Kar yağışıyla birlikte karla mücadele çalışmalarını başlatan Kastamonu Belediyesi, vardiya usulüyle 24 saat kar kürüme ve tuzlama çalışmalarına devam ediyor.
Karla mücadele çalışmaları özellikle araçların ve yayaların sıklıkla kullandığı güzergah başta olmak üzere kar yağışının etkili olduğu bölgelerde devam ediyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Şiddetli yağmurun etkili olduğu Hatay’da tarım arazileri sular altında kaldı HATAY (İHA) – Kuvvetli yağışın etkili olduğu Hatay’da dere yataklarında arazileri bulunan çiftçilerin mahsulleri sular altında kalarak zarar gördü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Doğu Akdeniz için kuvvetli yağış uyarısında bulunmuştu. Hatay’da Pazar günü sabah saatlerinden itibaren etkili olmaya başlayan yağışlar, pazartesi gün boyunca devam etti. Yağışla birlikte derelerin debisi artarken dere yataklarında bulunan tarım arazileri sular altında kaldı. Mahalle sakinlerinin tarım arazilerinin sular altında kaldığı anlar vatandaşların cep telefonu kamerasınca kaydedildi. Kuvvetli yağışlar Hatay’ın Antakya ilçesi Karaali Mahallesi’ndeki tarım arazilerini de etkiledi. Dere yataklarının bozulmasıyla birlikte tarım arazileri adeta göle döndü. Mahalledeki 4 kilometrelik dere yatağında bulunan tarım arazilerindeki mahsul zarar gördü. "Bir afetten çıktık ama ikinci bir afete de yakalandık" Şiddetli yağmurdan dolayı bütün tarım arazilerinin sular altında kaldığını ifade eden Karaali Mahallesi Muhtarı Armağan Aydınlıoğlu, "Karaali Mahallesi halkı ekin ve mahsul olsun hepsi sular altında kaldı. Kendi imkanlarımla, iş makinesiyle çoğu vatandaşa yetişmek istedim ama buda maalesef yeterli kalmadı. Biz bu ürünün hesabını vatandaşa nasıl vereceğiz ben de bilmiyorum. Mahallemdeki çoğu vatandaşın tarım arazileri ve ekinleri sular altında kaldı. Ekin kalmadı, seraların altı kötü durumda. Dere yatağı boyunca bütün tarlalar sular altında kaldı. Bazı yerlerde toprak kayması da mevcut ve dere yataklarında kapandı. Ekinlerin sadece kalitesini etkilemez, vatandaşın gelir kaynağını da etkiler. Bir afetten çıkmışız ama ikinci bir afete de yakalandık. Vatandaşlar mağdur oldu" dedi. "Şiddetli yağmurdan dolayı dere yatağının yanındaki bütün tarım arazileri su altında kaldı" Şiddetli yağmurdan dolayı dereden taşan suların tarım arazilerini ve ekinleri olumsuz etkilediğini belirten çiftçi Ali Aydınlıoğlu ise, "Şiddetli yağmurdan dolayı dere yataklarının yanındaki bütün tarım arazileri su altında kaldı. Birçok insanımızın ekinleri batmış durumdadır. Çok mağduruz. Bütün ürünler etkilenecek. Sadece kalitesi değil, ürünler mahvoldu. Dere boyunca 4 kilometrelik yolda bütün tarım arazileri zarar görmüştür. Hasar tespiti yapılması lazım. Mahallemizin tarım arazileri çoğu hasar görmüş durumdadır" ifadelerini kullandı.
Erzincan Sahayı adım adım dolaşıyorlar Erzincan’da tarım sezonunun başlamasıyla birlikte Üzümlü ilçesi ve köylerinde çiftçiler arı gibi çalışmaya başladı. Üzümlü’de bağlar bahçeler şenlenirken çiftçiler bağ, tarla ve bahçelerde gübreleme, sulama, aşılama, bakım gibi kültürel ve teknik işlemleri tamamlamak için çalışıyorlar. Öte yandan sebze fidesi dikimlerinin başlamasıyla birlikte çiftçiler birçok sebze fidesini toprakla buluşturmaya başladı. Sektörde hareketliliğin başlamasıyla birlikte Üzümlü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı teknik ekipler bağ bağ, bahçe bahçe dolanıyorlar. Çiftçileri yalnız bırakmayan tarım teşkilatı, Üzümlü ilçesi ve köylerinde bağlar başta olmak üzere, meyve bahçeleri, tarlalar ve seraları ziyaret ederek çiftçilere teknik hizmet veriyorlar. Teknik ekipler, son günlerde artan yağışların ardından bölgede oluşabilecek olası mantari hastalıklara karşı çiftçileri bilinçlendirmeye devam ediyorlar. Coğrafi işaretli Cimin Üzümü’nün yetiştirildiği bağlarda hastalık ve zararlılara karşı bilgilendirme çalışmalarını sürdüren Üzümlü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, çiftçilerin talebine aynı gün içinde cevap veriyor. Seralardaki üretim çalışmalarını da yakından takip eden tarım teşkilatı, her geçen yıl sayıları hızla artan seralarda verim ve kalitenin artırılması için çalışmalarını da sürdürüyor. Sık sık seralarda incelemelerde bulunan teknik ekipler, sera sahiplerini bilgilendirirken bölgede seracılığın gelişmesi için mücadele ediyorlar. Açık alanda sebze fidelerinin toprakla buluşmalarının ardından sebze ekili alanlarda yürütülmesi gereken sulama, ilaçlama, gübreleme gibi faaliyetler konusunda çiftçileri bilgilendiren teknik ekipler, ilçe merkezinde bulunan Üzümlü Belediyesi’ne ait led ekranlar aracılığı ile ilaçlama zamanlarını çiftçilere bildiriyorlar. Çalışmalar hakkında bilgi veren Üzümlü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Dilek Özgül, sebzecilik, bağcılık ve meyveciliğin yoğun olarak yapıldığı bölgelerde son günlerde yaşanan yağıların ekili alanlarda oluşturabileceği mantari hastalıklara karşı çiftçilerin bilinçlendirildiğini, çiftçilerin modern tarımın ilkelerine uygun şekilde üretim yapmaları; sezonu bereketli ve bolluk içinde geçirerek bol kazanç elde etmeleri için teknik anlamda çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Erzincan Köylerin sıvat ihtiyacı karşılanıyor Erzincan’da meralarda otlayan hayvanların günlük su ihtiyaçlarının giderilmesi için meralardaki su kaynaklarının iyi bir şekilde değerlendirmesi büyük önem arz ederken Erzincan’da bu ihtiyacın giderilmesi için Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri son yıllarda köylerin sıvat ihtiyacını karşılıyor. Hayvanların içmeleri için gerekli olan suyun karşılanmaması durumunda hayvanlarda et ve süt kayıplarında büyük artışlar yaşanabiliyor. Bu kapsamda tarım teşkilatı mera ve yaylalarda otlayan büyük ve küçükbaş hayvanların su ihtiyacının karşılanması için hazırladığı projelerle sıvat ihtiyacını karşılıyor. Hazırlanan projeler DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından finanse ediliyor. İhtiyaç bulunan köy meralarına bu sıvatların yerleştirilmesi ile birlikte; Yaz döneminde merada hayvanların ihtiyacı olan yeterli ve kaliteli su temin edilmiş olacak, Doğada az miktarda parça parça bulunan sular bir araya getirilerek hayvanların faydalanabilecekleri bir sıvat içinde toplanmış olacak, Hayvanlar fazla yol kat etmeden içme sularına ulaşacağı için enerji kaybı olmayacak, aynı zamanda ayaklarında, tırnaklarında mekanik zedelenme olmayacak ve Küresel ısınmadan dolayı azalan su kaynakları daha verimli kullanılmış olacak. Proje kapsamında son olarak Refahiye ilçesine bağlı Altköy, Ardıçlık, Aydoğan, Çatalçam ve Avşarözü köylerine ait meraların sıvat ihtiyacı karşılandı. Konuyla ilgili bilgi aldığımız Refahiye İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ayşegül Yıldırım, köylere ait meralara yerleştirilen sıvat ihtiyaçlarının DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile yapılan işbirliği ile giderilmesinin hayvan refahının sağlanması, hayvanların su ihtiyaçlarının karşılanması anlamında büyük önem taşıdığını vurguladı. Erzincan genelinde yürütülen proje kapsamında bilgi veren Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, “Mera alanlarımız hayvan yetiştiriciliği açısından en önemli kaynaklarımızdandır. Otlatılan hayvanların temiz ve kolay ulaşılabilir su ihtiyacının temini hayvancılık açısından çok önemli bir yer tutmaktadır. Mera, yaylak ve kışlaklarda otlayan hayvanlarımızın su ihtiyaçlarının sağlanması, hayvan yetiştiricilerimizin işlerinin kolaylaştırılarak zamandan tasarruf sağlanması ve meraların işlev ve verimliliğinin arttırılması amacıyla hayata geçirdiğimiz proje ile son 4 yılda Merkez ilçede 10, Tercan’da 30, Çayırlı’da 60, Otlukbeli’de 18, Üzümlü’de 58, Kemaliye’de 90 ve Refahiye’de 174 olmak üzere il genelinde toplam 440 sıvat dağıtımı gerçekleştirdik. Başta projemizi kabul ederek finanse eden DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı olmak üzere, köy muhtarlarımıza ve ilçe müdürlüklerimize teşekkür ediyorum” dedi.