POLİTİKA - 07 Eylül 2025 Pazar 14:03

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan:

A
A
A
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan:

Kastamonu’da konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, "Türkiye Yüzyılı’nda hem büyümede hem istihdamda yeni rekorlara ulaşacağımıza inancım tamdır. Tüm bunların yanı sıra, altyapı, ulaşım ve çevre yatırımlarıyla Türkiye ve Kastamonu Türkiye Yüzyılına yakışır büyük değişimleri de yaşamaya devam edecektir" dedi.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, bir dizi programa katılmak için Kastamonu’yu ziyaret etti. Bakan Işıkhan il merkezindeki programları çerçevesinde ilk olarak Kastamonu Valiliğini ziyaret etti. AK Parti Kastamonu milletvekilleri Fatma Serap Ekmekci ve Halil Uşuay’ın da hazır bulunduğu ziyarette Vali Meftun Dallı’yı makamında ziyaret eden Bakan Işıkhan, kentte süren yatırımlarla ilgili bilgiler aldı. Bakan Işıkhan daha sonra AK Parti İl Başkanlığı Kastamonu 3 Kademe Teşkilat Toplantısı ve Vefa Buluşmasında partililerle bir araya geldi.



"23 yıl boyunca, aziz milletimize verdiğimiz tüm sözleri bir bir yerine getirdik"


Buluşmada partililere seslenen Bakan Işıkhan, "Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve sizlerle yol yürümekten büyük bir bahtiyarlık duyduğumu ifade etmek istiyorum. AK Parti olarak çeyrek asra yaklaşan millete hizmet yolculuğumuzda ülkemizin ve milletimizin geleceğine dair birçok hedefi birlikte gerçekleştirdik, birçok projeyi, icraatı birlikte hayata geçirdik. Hamdolsun, sizler sahada, bizlerse Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde icra makamlarında birlikte mücadele verdik, ülkemizi bugünlere taşıdık. AK Parti olarak yola çıktığımız ilk günden itibaren, 23 yıl boyunca, aziz milletimize verdiğimiz tüm sözleri bir bir yerine getirdik, getirmek için de durmaksızın çalışmaya devam ediyoruz. AK Parti olarak ‘gün gelecek kendi savunma sanayimizi geliştireceğiz’ dedik, geliştirdik. Eğitimden sağlığa, ulaşımdan ticarete, teknolojiden çalışma hayatına kadar her alanda yerli ve milli kalkınma hamlelerimizi tereddütsüz hayata geçirdik. Bu süreçte, darbe girişimleri, doğal afetler, iç ve dış müdahaleler, terörle mücadele gibi hayati birçok konunun üstesinden geldik. Sağlam tarihi köklere ve devlet geleneğine sahip olmayan hiçbir ülkenin kolay kolay altından kalkamayacağı sayısız badireyi, Allah’ın yardımı, milletimizin duası ve dayanışma gücüyle hamdolsun, aştık. Bugüne kadar ülkece, 2023 hedefleri gibi birçok gelecek vizyonumuzu hayata geçirdik. Ancak elbette, tüm bunlara rağmen geldiğimiz noktayı, kadim mevcudiyetimiz için yeterli görmüyor, gerek ulusal gerek uluslararası ölçekte daha büyük hedefler belirlemeye devam ediyoruz. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına yaraşır şekilde, önümüzdeki yüzyıla damgasını vuracak büyük adımlar için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu Türkiye Yüzyılı vizyonu, işte tam olarak böyle bir gayretin tezahürüdür. Türkiye Yüzyılı hedefimiz istikametinde Türkiye Yüzyılı şehirlerini inşa ederken, inanıyorum ki her ilimizde olduğu gibi Kastamonu da kendi meşalesini yakarak bu yürüyüşe katılacaktır" dedi.



"Kastamonu’da bugüne kadar 2,4 milyar lira teşvik verilmiştir"


Kastamonu’ya yaptıkları yatırımlarla ilgili de bilgi veren Işıkhan, "23 yılda yaptığımız milyarlarca liralık şehir yatırımlarımızla birlikte Kastamonu’da nelerin değiştiğini, nelerin geliştiğini en iyi sizler biliyorsunuz.Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerini kapsayan TR82 Bölgesinde, istihdam oranı yüzde 51, işsizlik oranı yüzde 4,6,işgücüne katılım oranı yüzde 53,7 olmuştur. İŞKUR aracılığıyla 2002’den günümüze kadar toplam 62 bin 254 vatandaşımızın Kastamonu’da işe yerleşmesine aracılık ettik. 2002 yılından günümüze kadar toplam 23 bin 236 vatandaşımızın mesleki eğitim kursları, işbaşı eğitim programları ve girişimcilik eğitim programlarından yararlanmasını sağladık. Gençlerimiz başta olmak tüm katılımcıların mesleki tecrübe kazanarak işgücü piyasasına girişlerini kolaylaştırmak ve işverenlerimizin nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamak maksadıyla düzenlediğimiz İşbaşı Eğitim Programlarımızdan 2009 yılından günümüze kadar 12 bin 180 vatandaşımız yararlanmıştır. Aktif sigortalı sayısı son 23 yılda Kastamonu’da yüzde 82,9 seviyesine ulaşmıştır. Kastamonu’da bugüne kadar 2,4 milyar lira teşvik verilmiş ve bu teşviklerden 30 bin 573 işyeri yararlanmıştır" diye konuştu.



"Türkiye Yüzyılı’nda hem büyümede hem istihdamda yeni rekorlara ulaşacağımıza inancım tamdır"


Türkiye’nin Türkiye Yüzyılına yakışır şekilde büyümesi için çalıştıklarını ifade eden Işıkhan, "Hafta başında açıklanan Türkiye ekonomisinin yılı ikinci çeyreğinde yüzde 4.8 oranında büyüdüğünü göstermiştir. Böylelikle 20 çeyrektir kesintisiz büyüme sürecimiz devam ediyor. Bu istikrar, milletimizin üretkenliği ve devletimizin kararlı politikalarının somut bir yansımasıdır. Ekonomideki bu güçlü gidişat, işgücü piyasasına da olumlu şekilde değerlendiriliyor. 2025 yılı Temmuz ayında işsiz sayısı, bir önceki aya göre 164 bin kişi azalarak 2 milyon 828 bine geriledi. Böylece işsizlik oranı 0,4 puan düşerek yüzde 8 seviyesine inmiş durumda. İAynı dönemde istihdam edilenlerin sayısı 18 bin kişi artarak 32 milyon 582 bine ulaştı. İstihdam oranımız ise yüzde 49,1 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı da 0,3 puanlık gerilemeyle yüzde 53,3 seviyesinde gerçekleşmiş durumda. Özellikle gençlerimizin durumuna bakacak olursak, 15-24 yaş grubunda işsizlik oranı bir ayda 0,9 puanlık düşüşle yüzde 15’e geriledi. Allah’ın izniyle, ortaya koyduğumuz vizyoner projeler, hayata geçirdiğimiz programlar ve yaptığımız icraatlar sayesinde bu olumlu tabloyu daha da ileriye taşıyacağız. Türkiye Yüzyılı’nda hem büyümede hem istihdamda yeni rekorlara ulaşacağımıza inancım tamdır. Tüm bunların yanı sıra, altyapı, ulaşım ve çevre yatırımlarıyla Türkiye ve Kastamonu Türkiye Yüzyılına yakışır büyük değişimleri de yaşamaya devam edecektir" şeklinde konuştu.



"Sürekli gelişim ve değişim şuuru AK Parti’nin kuruluş ilkelerinden birisidir"


AK Parti’nin sürekli daha iyi hizmet vermek için projeler ürettiğini dile getiren Bakan Işıkhan, "Kastamonu başta olmak üzere tüm şehirlerimizin çalışma hayatını hiç bir yapısal ve güncel sorunlarını çözerek şehirlerimizi geliştirmeye, iyileştirmeye, büyütmeye devam edeceğiz. Çünkü sürekli ilerleme ve sürekli gelişim ve değişim şuuru AK Parti’nin kuruluş ilkelerinden birisidir. AK Parti 23 yıllık halka hizmet süreci boyunca geldiği noktayı yeterli bulmamış hep daha iyisi için var gücüyle çalışmıştır. Bunu en iyi, sürekli sahada olan teşkilat mensuplarımız bilir. Bu vesileyle, gece gündüz demeden koşturan Kastamonu teşkilatımızın fedakar mensuplarına, gençlik kollarımıza, kadın kollarımıza, mahalle teşkilatlarımızdan ana kademe yönetimimize kadar, bu davaya gönül ve emek veren tüm kardeşlerimize teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.


"Bugün Türkiye dünyanın barış adası olarak görülüyorsa, sınırlarımızda ve sınır ötesinde kahramanlık destanları yazmaya devam edebiliyorsa, Gazze başta olmak üzere, tüm mazlum ve mağdur coğrafyalardaki kardeşlerimizin hala umudu olabiliyorsa, hiç kuşkusuz bunda en büyük pay, Sayın Cumhurbaşkanımızın emekleri, cesareti ve dik duruşunundur" ifadelerine yer veren Işıkhan, "Ben de şahsım adına böyle bir liderle ve sizler gibi millete sevdalı kadrolarla yol yürüdüğüm için gururluyum. Daha müreffeh bir Türkiye için, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde aziz milletimizin destekleri ve dualarıyla yediden yetmişe el ele verip daha ileriye yürümeye devam edeceğiz. Ekonomide, çalışma hayatında, savunmada, terörle mücadelede bir ve beraber olduğumuzda neler yapabildiğimizi tüm dünyaya kanıtlamaya devam edeceğiz. Bilhassa gerek sınırlarımız içerisinde gerekse sınır ötesinde terörle mücadelemizi büyük bir kararlılıkla devam edeceğiz. Terörsüz Türkiye adımımızı da bu birlik ve beraberlik ruhuyla başarıya ulaştıracağımıza yürekten inanıyorum" ifadelerini kullandı.


Kastamonu’ya bereketli geldiklerini ifade eden Bakan Işıkhan, "İş Gücü Uyum Programı kapsamında Kastamonuza 500 kontenjan ayırdık. Bu kontenjanlar dolduktan sonra tekrar taktir ettiğiniz de tekrar vermeye devam edeceğiz" dedi.



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan:

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Zayıflama iğnesi ile ilgili bilgi kirliliğine dikkat Günümüzde her üç kişiden birinin fazla kilolu veya obez olduğunu belirten Burtom Konur Cerrahi Tıp Merkezi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Mahmut Öztürk, obeziteye karşı geliştirilen ve gittikçe yaygınlaşan GLP-1 hormon tedavisinin ancak uzman hekim kontrolünde uygulandığında güvenli ve etkili olabileceğini kaydetti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, çağımızın en yaygın hastalıklarından biri haline gelen obezite ile mücadele edenlerin sayısının 2030 yılına kadar ikiye katlanması bekleniyor. Uzm. Dr. Mahmut Öztürk obezitenin kalp hastalıklarından diyabete, eklem rahatsızlıklarından pek çok kanser türüne kadar birçok kronik hastalığın temel nedeni haline gelen bir sağlık sorunu olduğunu, dolayısıyla vücudun tüm sistemini etkileyen bu durumla başa çıkmanın kolay olmadığını söyledi. "Obezite, vücutta aşırı yağ birikimi ile seyreden kronik bir hastalıktır. Tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir" diyen Uzm. D. Öztürk, halk arasında genellikle "zayıflama iğnesi" olarak bilinen tedavinin yaygın olarak kullanıldığını belirtti. Bu tedavide GLP-1 hormonunu taklit eden ilaçların obez kişiye enjekte edildiğini söyleyen Uzm. Dr. Öztürk, şöyle konuştu : "GLP-1 bağırsaklardan salgılanan ve iştahı kontrol eden doğal bir hormon. Bu hormonun etkisini taklit eden ilaçlar, tokluk hissini artırır, iştahı azaltır ve kalori alımını düşürerek sağlıklı kilo kaybına yardımcı olur. Bu tedavi, özellikle vücut kitle indeksi yüksek olan veya obeziteye eşlik eden ek hastalıkları bulunan bireylere hekim kontrolünde uygulanabilir. Genellikle enjeksiyon şeklinde uygulanır ve kişiye özel planlanır. En sık görülen yan etkiler bulantı ve hafif mide şikayetleridir; genellikle geçicidir. Tedavi sürecinde doktor takibi önemlidir." Açıklamasında, son dönemde sosyal medyada GLP-1 tedavisi ile ilgili bilimsel dayanağı olmayan olumsuz paylaşımlar yapıldığını dile getiren Burtom Konur Cerrahi Tıp Merkezi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Mahmut Öztürk, bu tür paylaşımların çoğu zaman bireysel deneyimlere dayandığını, oysa uygun hasta grubunda ve hekim kontrolünde uygulandığında GLP-1 analoglarının güvenli ve etkili olduğunu belirtti. Uzm. Dr. Öztürk, "Obezite tedavi edilebilir bir hastalıktır ve modern tıbbi yaklaşımlar ile başarılı sonuçlar elde edilebilir" dedi.
İstanbul ING Türkiye’de üst düzey atama ING Türkiye’de üst düzey bir atama gerçekleşti. ING Türkiye Özel Bankacılık ve Yatırım Genel Müdür Yardımcılığı ve İcra Kurulu Üyeliği görevine, bankacılık alanında önemli bir deneyime sahip olan ve Tüzel Bankacılık Mevduat, Yatırım ve Dijital Ürünler Direktörü olarak görev yapan Sezin Erken atandı. ING Türkiye’de üst düzey bir atama gerçekleşti. Bankacılık alanında önemli bir deneyime sahip olan ve Tüzel Bankacılık Mevduat, Yatırım ve Dijital Ürünler Direktörü olarak görev yapan Sezin Erken, ING Türkiye Özel Bankacılık ve Yatırım Genel Müdür Yardımcılığı ve İcra Kurulu Üyeliği görevine atandı. Sezin Erken’in yeni görevine BDDK onaylarının ardından 13 Mayıs itibarıyla başlaması planlanıyor. Erken, yeni dönemde bankanın en sevilen dijital bankası olma ve üstün müşteri deneyimi sunma hedefi doğrultusunda özel bankacılık ve yatırım alanındaki çalışmalarına liderlik edecek. ’’Sezin Erken’in stratejik hedeflerimize önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum’’ Atama ile ilgili değerlendirmede bulunan ING Türkiye Genel Müdürü Alper Gökgöz, "Türkiye’nin en sevilen dijital bankası olma hedefimize ilerlerken yatırım alanını ve özel bankacılığı stratejik önceliklerimiz arasında konumluyoruz. Bu kapsamda, stratejik bakış açısı ve veri odaklı karar alma yetkinliği ile birçok başarıya imza atmış değerli bir ismin bu önemli göreve atanmasından dolayı mutluyuz. Deneyimi ve bilgi birikimiyle Sezin Erken’in stratejik hedeflerimize ulaşmamızda önemli katkı sağlayacağına inanıyorum" dedi. Açıklamaya göre Sezin Erken, Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü’nde lisans eğitimini ve Columbia Üniversitesi’nde MBA programını tamamladı. McKinsey & Company’de Analist olarak başladığı kariyerine, 2003-2014 yılları arasında Capital One’da devam etti. 2014-2024 yılları arasında sırasıyla; Alternatif Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı, Fibabanka Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı, Dgpays Bireysel ve Perakende Genel Müdürü olarak görev yaptı. 2025 yılında ING Türkiye’ye Tüzel Bankacılık Mevduat, Yatırım ve Dijital Ürünler Direktörü olarak katılan Erken, tüzel bankacılık bünyesinde sürdürülebilir büyümeyi destekledi ve dijital pazarlama yolculuğunun şekillenmesinde etkin rol üstlenerek müşteri deneyimini iyileştiren dijital yetkinliklerin güçlenmesine öncülük etti.
Eskişehir Yol yapalım derken mahalleliyi ‘hapsettiler’ Eskişehir’de Bayburt Grup İnşaat tarafından ihalesi alınan kara yolunun yapımı sırasında bir mahallenin girişi toprakla kapatılırken, vatandaşlar yaşadıkları mağduriyeti anlatarak çözüm beklediklerini söylediler. Eskişehir ile Alpu ilçesi arasından Bayburt Grup İnşaat tarafından ihalesi alınan 42 kilometrelik karayolunun yapımına devam ediliyor. Geçmişte birçok kazanın yaşandığı çift şeritli yol genişleterek ve ortadan refüjle ayrılarak bölünmüş yol inşa ediliyor. Çalışmalar sırasında Odunpazarı ilçesi Çavlum mahallesinin girişi kamyonlarla taşınan toprakla kapatıldı. Mahalleye girmek isteyen vatandaşlar yollarını kilometrelerce uzatarak evlerine ulaşmaya çalışıyor. Genellikle hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar, Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla köy girişinin olmamasının satışlarını da olumsuz etklediğini, kurbanlık almak için gelenlerin mahalleye giriş yapamadığını anlattılar. Halk, yaşanan olumsuz hakkında Karayolları Genel Müdürlüğüne dilekçe yazarak yaşanan mağduriyetin giderilmesini talep etti. "Karayolları tarafından kapatıldı" Mahalleye zor şartlar altından aracıyla giriş yapan Ali Arduş, "Yol kapatılalı 10-15 gün oluyor. Köyümüze girebilmek için Sevinç Köyü’nden ya da Mutallip Mahallesi’nden dolanıp da geliyoruz. Buradan araç geçecek mi bilmiyoruz, daha yeni denedik. Hayvanlar ve bahçe var, ama köye girip çıkamıyoruz" dedi.
Samsun İşe başlayacağı ilk gün kazada hayatını kaybetti Samsun’da balık fabrikasında işe başlayacağı ilk gün iş yerinin karşısında yolun karşısına geçmeye çalışırken otomobilin çarptığı 3 çocuk annesi Hatun Kabadayı (50), olay yerinde hayatını kaybetti. Acı haberi alan eşi ve oğlunun olay yerindeki feryatları yürekleri dağladı. Kaza, İlkadım ilçesi Ankara yolu Anadolu Bulvarı Toybelen mevkisinde sabah saat 08.30 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Mahmut Murat G. (45) idaresindeki 55 AIK 340 plakalı otomobil, Samsun’dan Kavak istikametine seyir halindeyken yolun karşısına geçmekte olan Hatun Kabadayı’ya (50) çarptı. Çarpmanın etkisiyle ağır yaralanan kadın olay yerinde hayatını kaybetti. 3 çocuk annesi olduğu öğrenilen Hatun Kabadayı’nın bir balık fabrikasında işe başlayacağı ilk gün kazanın olduğu belirtildi. Sabah işe gitmek için evden çıkan kadının dolmuştan inip çalışacağı balık fabrikasının karşısında hayatını kaybetmesi ailesini ve yakınlarını yasa boğdu. Kazanın ardından olay yerine gelen kadının eşi Ali Kabadayı ile oğlu Aydın Kabadayı, Hatun Kabadayı’nın cansız bedeninin başında gözyaşlarına boğuldu. Yol ortasında annelerinin ve eşlerinin üzerine kapanarak feryat eden aile fertlerinin acısı çevrede bulunan vatandaşlara da duygusal anlar yaşattı. Yakınlarının ağıtları yürekleri dağladı. Hatun Kabadayı’nın cansız bedeni jandarmanın olay yerindeki incelemesinin ardından otopsi işlemleri için Adli Tıp Kurumu Samsun Grup Başkanlığı’na gönderildi. Kazaya karışan otomobil sürücüsü Mahmut Murat G. ise İlkadım İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından gözaltına alınırken, kazayla ilgili soruşturmanın sürdüğü öğrenildi.
İzmir Karşıyaka Basketbol, hataya yer vermedi Türkiye Basketbol Süper Ligi’nin 30. ve son haftasına kümede kalma mücadelesiyle çıkan Karşıyaka, sahasında Bursaspor’u 84-82 mağlup ederek kritik bir galibiyet elde etti. Hata yapmayan İzmir temsilcisi, rakiplerinin aldığı sonuçlarla oluşan üçlü averajın ardından ligde kalmayı başarırken, sezonu da hedeflediği şekilde tamamladı. Karşıyaka, Basketbol Süper Ligi’ndeki 52 yıllık aralıksız serüvenini son haftada büyük bir stres yaşayarak sürdürdü. Ligde kalma mücadelesi veren İzmir ekibinin durumu yalnızca kendi maçına değil, rakiplerinin alacağı sonuçlara da bağlıydı. Yeşil-kırmızılılar, Bursaspor karşısında maça kötü başladı. Karşılaşmanın ilk yarısının bitimine 2 dakika 7 saniye kala skor 29-42’yken tribünlerden sahaya yabancı maddeler atılması üzerine oyun durdu. Yaşanan gerginlik sonrası hakemler soyunma odasına giderken, mücadele yaklaşık 15 dakika boyunca oynanamadı. Emniyet güçlerinin saha çevresinde önlem alıp taraftarları sakinleştirmesinin ardından karşılaşma yeniden başladı. Aynı saatlerde oynanan diğer karşılaşmalarda, Karşıyaka’nın kümede kalma yarışındaki rakiplerinden Mersinspor deplasmanda Trabzonspor’a mağlup olurken, Aliağa Petkimspor da Tofaş karşısında son anlarda kaybetti. Yaşanan olaylar nedeniyle bir süre duran Karşıyaka-Bursaspor mücadelesi ise daha geç tamamlandı. Büyük heyecana sahne olan karşılaşmada yeşil-kırmızılı ekip, bitime saniyeler kala bulduğu basketle Bursaspor’u 84-82 mağlup ederek hayati bir galibiyete imza attı. Bu sonuçların ardından üç takım da sezonu 9 galibiyette tamamladı ve ligde kalacak ekip üçlü averajla belirlendi. Averaj hesaplaması sonunda lige veda eden takım Mersinspor olurken, Karşıyaka sezonu düşme hattının hemen üzerinde tamamlayarak Basketbol Süper Ligi’ndeki yerini korudu. "Kolay bir süreç değildi" Karşıyaka Başantrenörü Ahmet Kandemir, Bursaspor karşısında alınan galibiyet sonrasında karşılaşmaya dair önemli açıklamalarda bulundu. Kolay bir süreç olmadığını vurgulayarak sözlerine başlayan Kandemir, "Aldığımız galibiyet sayısına rağmen ligde kalma mücadelesini daha erken rahatlatabilirdik ancak sezon boyunca çok farklı ve beklenmedik maçlar yaşandı. Oyuncularımı özellikle tebrik ediyorum; çünkü geri düşmemize rağmen mücadeleyi bırakmadılar ve son topa kadar savaşmaya devam ettiler. Bu takımın karakterini gösteren en önemli nokta da buydu. İlk yarıda fazla top kaybı yaptık ve rakibimize çok fazla ribaund verdik. Devre arasında bu konular üzerine konuştuk. İkinci yarıda ise taktiksel anlamda farklı rotasyonlar deneyerek zaman zaman dört kısa, zaman zaman iki uzunla oynadık. Ayrıca potaya daha agresif giderek hücumda daha etkili olmaya çalıştık" diye konuştu.