EĞİTİM - 25 Eylül 2023 Pazartesi 10:55

Kastamonu Üniversitesi, atmosferik polen ve sporları inceleyecek

A
A
A
Kastamonu Üniversitesi, atmosferik polen ve sporları inceleyecek

Ormancılık ve tabiat turizmi alanında ihtisaslaşan Kastamonu Üniversitesi tarafından hazırlanan projeyle Kastamonu’da atmosferik polen ve sporları inceleyecek.


TÜBİTAK 1001 Programı çerçevesinde “Kastamonu İlinin Farklı İklim Bölgelerinde Yer Alan Merkez, İnebolu ve Tosya İlçelerine Ait Atmosferik Polen ve Sporların İncelenmesi” başlıklı proje kabul edilerek, 3 yıl süreyle 1 milyon 250 bin TL destek almaya hak kazandı.


Ormancılık ve tabiat turizmi alanında ihtisaslaşan Kastamonu Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı ve Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Talip Çeter’in yürütücü olduğu projede, Kastamonu Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Barış Bani, Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Kerim Güney, Tıp Fakültesi öğretim üyeleri Dr. Öğretim Üyesi Nazlı Erol ve Dr. Öğretim Üyesi Celal Demir araştırmacı olarak yer alıyor. Ayrıca biyoloji bölümünden doktora öğrencileri Serhat Karabıçak ve Oktay Bıyıklıoğlu ile bir yüksek lisans öğrencisi kursiyer, projede görev alacak.


Desteklenen proje ile Kastamonu’da farklı iklim bölgelerinde yer alan Merkez, İnebolu ve Tosya ilçelerinin atmosferik polen ve sporların incelenmesi, bunların meteorolojik faktörlere göre değişimlerinin belirlenmesi ve alerji hastaların yaşam kalitesine etkilerinin tespit edilmesi hedefleniyor. Çalışma ile İnebolu ve Tosya ilçelerinin atmosferik polen ve sporları ilk kez tespit edilmiş olacak. Ayrıca bu çalışma, Türkiye’de otomatik polen sayım cihazının kullanıldığı ilk çalışma olacak.


Kastamonu atmosferindeki alerjik etkilere sahip polen ve sporların yoğunluklarını gösterecek şekilde hazırlanacak polen ve spor takvimlerinin oluşturulması ile hassas bireylerin alerjik semptomlardan kaçınmalarına destek olacak bu çalışma ile ayrıca Kastamonu ormanlarındaki önemli türlerin polinasyon dönemleri belirlenerek Kastamonu Üniversitesi ihtisaslaşma çerçevesindeki çalışmalarına da katkı sağlanacak. Bunun yanı sıra, atmosferdeki bitki patojeni mantarların spor yoğunluklarının ve yıllık takvimlerinin belirlenmesi sayesinde hem orman zararlısı mantarlar ile mücadelede hem de zirai mücadele konusunda ilgili kuruluşlara önemli bir kaynak veri oluşturulmuş olacak.


Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, ihtisaslaşma sahası ile ilgili projede ve çalışmada yer alan akademisyenleri ve öğrencileri tebrik ederek, destekleri için Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a ve üyelerine teşekkür etti. Rektör Topal, proje çalışmalarında kurumlarını teşvik eden yaklaşımlarından dolayı TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a da teşekkürlerini iletti.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Kırıkkale’de "kız meselesi" nedeniyle çıkan kavgada 3 kişi yaralandı: 5 gözaltı Kırıkkale’de iki grup arasında "kız meselesi" nedeniyle çıkan tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi sonucu 3 kişi yaralanırken, olayla ilgili 5 şüpheli gözaltına alındı. Olayın ardından firar eden 3 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışma başlatıldı. Olay, Sanayi Mahallesi Alparslan Türkeş Bulvarı üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, O.D. (29), Y.K.K. (21), Y.Ö. (19) ile M.D. (19), T.C. (21), Y.K. (21), M.D. (17), M.K. (23), H.M.C. (23), U.K. (18) ve A.A.U. isimli şahıslar arasında "kız meselesi" nedeniyle tartışma çıktı. Kısa sürede büyüyen tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi üzerine, O.D. tüfekle, Y.Ö. bıçakla, Y.K.K. ise darp edilerek yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen sağlık ekipleri, yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Yaralılar, ambulanslarla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Hastanede tedavileri süren 3 yaralının da hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi. Saldırının ardından araçla kaçan şüpheliler, Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekiplerince kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Olayla bağlantılı olduğu belirlenen H.M.C., U.K. ve A.A.U. isimli firari şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü bildirildi. Silahlı kavganın yaşandığı bölgede Olay Yeri İnceleme ekiplerince yapılan çalışmada, bir adet tabanca ile 4 adet kovan ele geçirildi. Şüphelilerin yakalandığı araçta ise bir adet av tüfeği ve sentetik ecza hapı bulundu. Şüpheliler hakkında "kasten yaralama", "mala zarar verme" ve "genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" suçlarından adli işlem başlatılırken, her iki tarafın da çeşitli suçlardan sabıkalarının bulunduğu öğrenildi.