EĞİTİM - 10 Şubat 2026 Salı 10:15

Kastamonu Üniversitesi’nin raporlar dizisinde korunan alanlar ele alındı

A
A
A
Kastamonu Üniversitesi’nin raporlar dizisinde korunan alanlar ele alındı

Kastamonu Üniversitesi tarafından hazırlanan "Kastamonu Odaklı Raporlar Dizisi" kapsamında korunan alanlar çalışmasıyla devam etti.


Kastamonu Üniversitesi tarafından hazırlanan "Kastamonu Raporları" dizisi, Kastamonu’nun doğal, çevresel ve sosyo-ekonomik yapısını bilimsel veriler ışığında ele alan çalışmalarla sürdürülüyor. Bu kapsamda hazırlanan "Kastamonu İli Korunan Alanları: Envanter, Sorun Analizi ve Gelecek Perspektifi" başlıklı rapor yayımlandı. Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Gökhan Şen ve Prof. Dr. Nurcan Yiğit tarafından hazırlanan raporda, Kastamonu il sınırları içerisinde yer alan milli parklar, tabiat parkları, sulak alanlar, yaban hayatı geliştirme sahaları ile tabiat varlıkları kapsamlı bir envanter çalışmasıyla ele alındı.


Yüzölçümünün yaklaşık yüzde 67’si ormanla kaplı olan Kastamonu’nun, doğal alanlarıyla Türkiye’nin önde gelen doğa alanlarından biri olduğu vurgulanırken; ilin yalnızca ulusal ölçekte değil, küresel ölçekte de biyoçeşitlilik açısından dikkat çeken bir konumda bulunduğu ifade edildi. Çalışmada ayrıca söz konusu alanların mevcut durumu, hukuki ve kurumsal yapısı ile karşılaşılan temel sorunlar analiz edilerek gelecek döneme ilişkin değerlendirmelere yer verildi.


Raporda, Kastamonu’nun floristik ve faunistik çeşitliliğinin hâlen araştırılmaya açık önemli bir potansiyel barındırdığına dikkat çekildi. Dünya literatürüne kazandırılan Küçük Asya Kanyon Eğreltisi gibi endemik türlerin varlığı, ilin bilimsel açıdan önemini ortaya koyarken, Küre Dağları ve Ilgaz Dağı gibi sembol alanların yanı sıra, 2025 yılında tescil edilen Olukbaşı Tabiat Parkı ve Gizemli Mağara gibi yeni alanlarla korunan alan ağının genişlediği belirtildi.


Çalışmada, korunan alanların karşı karşıya olduğu riskler de ayrıntılı biçimde ele alındı. Madencilik faaliyetleri, taş ocakları, enerji iletim hatları ve plansız turizm uygulamalarının hassas ekosistemler üzerinde arazi kullanım baskısı oluşturduğu ifade edilirken, iklim değişikliğine bağlı sel, taşkın ve heyelan gibi afetlerin de doğal alanların bütünlüğünü tehdit ettiği vurgulandı. Artan ziyaretçi yoğunluğunun yaban hayatı üzerindeki etkileri raporun öne çıkan başlıkları arasında yer aldı.


Raporda, korunan alanların yönetimine yönelik olarak teknoloji destekli yaklaşımlar önerildi. Fotokapanlar, uzaktan algılama sistemleri ve sürekli izleme mekanizmalarıyla alanların daha etkin biçimde takip edilmesi gerektiği belirtilirken; Küre Dağları ile Ilgaz Dağı arasında oluşturulması planlanan ekolojik koridorlar sayesinde habitat bütünlüğünün korunması ve türlerin iklim değişikliğine uyumunun desteklenmesi hedeflendi.


Rapora ilişkin değerlendirmede bulunan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu’nun doğal alanlarının bilimsel verilerle ele alınmasının taşıdığı değere dikkat çekerek, "Üniversitemiz, bulunduğu ilin doğal, ekolojik ve toplum odaklı özelliklerini esas alan bilimsel çalışmaları öncelikli bir sorumluluk olarak görüyor. Kastamonu Raporları dizisi kapsamında hazırlanan bu çalışma, korunan alanların mevcut durumunu ortaya koymasının yanı sıra, gelecek dönem planlamalarına yönelik bir akademik zemin sunuyor. Doğal mirasın korunmasına yönelik bu tür çalışmaların, ilgili kurumlar ve paydaşlar açısından yol gösterici olacağına inanıyorum" dedi.


Rektör Topal, ayrıca, raporun hazırlanmasında emeği geçen akademisyenlere teşekkür ederek, Kastamonu Raporları dizisinin farklı tematik başlıklarla devam edeceğini belirtti.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Bayındır, İtalyan Erasmus ve eTwinning öğrencilerini ağırlıyor İzmir’in Bayındır ilçesinde, 2025-2026 eğitim-öğretim yılı Erasmus ve eTwinning projeleri kapsamında İtalya’dan gelen öğretmen ve öğrenciler, ilçede çeşitli eğitim ve kültürel faaliyetler çerçevesinde ağırlandı. Bayındır İlçe Milli Eğitim Müdürü Serdar Ökay’ın da eşlik ettiği program kapsamında, kültürlerarası etkileşim, yabancı dil becerilerinin geliştirilmesi ve uluslararası eğitim iş birlikleri ön plana çıktı. Bu çerçevede misafir öğretmen ve öğrenciler, Bayındır Kaymakamı Murat Mete’yi makamında ziyaret etti. Kaymakam Murat Mete, yürütülen Erasmus ve eTwinning projelerinin öğrencilerin sosyal, kültürel ve akademik gelişimlerine önemli katkılar sunduğunu belirterek, "Uluslararası projeler sayesinde öğrencilerimiz farklı kültürleri tanıma, yabancı dil becerilerini geliştirme ve küresel bakış açısı kazanma imkânı elde ediyor. İlçemizde bu tür projelerin artarak devam etmesini önemsiyoruz. Nazik ziyaretleri dolayısıyla misafirlerimize teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum" dedi. Bayındır İlçe Milli Eğitim Müdürü Serdar Ökay ise yaptığı açıklamada, "Erasmus ve eTwinning projeleri, öğrencilerimizin akademik kazanımlarının yanı sıra özgüven, iletişim ve kültürel farkındalık becerilerini de güçlendirmektedir. İtalya’dan gelen öğretmen ve öğrencilerimizi ilçemizde ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Bu tür uluslararası iş birliklerinin eğitim kalitemize önemli katkılar sunduğuna inanıyoruz" ifadelerini kullandı. Program, eğitimde uluslararası iş birliklerinin önemine vurgu yapılmasının ardından günün anısına hatıra fotoğrafı çekimiyle sona ererken, gerçekleştirilen buluşmanın, Bayındır’da yürütülen Erasmus ve eTwinning projelerine yeni bir ivme kazandırması ve ilçenin uluslararası eğitim ağındaki görünürlüğünü artırması bekleniyor.
İzmir İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı 2025 yılı çalışmalarını değerlendirdi İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenen toplantıda, 2025 yılının faaliyetleri ve yürütülen çalışmalar kapsamlı bir şekilde ele alındı. İzmir Adliyesi Şehit Fethi Sekin Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen 2025 Yılı Genel Değerlendirme Toplantısı’na İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, başsavcı vekilleri ve cumhuriyet savcıları katıldı. Toplantıda savcılığa intikal eden dosya sayıları, soruşturma bürolarının iş yükleri ve personel durumu detaylıca incelenirken, Cumhuriyet Başsavcı vekilleri de sorumluluk alanlarında yer alan birimlerin yıllık faaliyetleri ve performans verileri hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Toplum düzenini etkileyen suç türlerine yakın takip Toplantıda genel bir değerlendirme yapan İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, adli süreçlerin daha etkin yürütülmesi adına gelecek dönem hedeflerini paylaştı. Başsavcı Yeldan, başta uyuşturucu suçları olmak üzere ısrarlı takip, bilişim suçları ve aile içi şiddet gibi toplum düzenini doğrudan etkileyen suç türlerine özel vurgu yaptı. Yeldan, bu alanlarda yürütülen kararlı ve çok yönlü mücadelenin önemine dikkat çekti. "Uyuşturucuyla mücadele diğer suçları da azaltıyor" Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı operasyonlarından biri olan ve İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen ’Narkokapan - İzmir’ operasyonuna değinen Başsavcı Yeldan, uyuşturucuyla mücadelenin diğer suç türlerinin azaltılmasında da belirleyici bir rol oynadığını ifade etti. Tüm alanlarda görev yapan Cumhuriyet Savcılarına özverili çalışmalarından dolayı teşekkür eden Yeldan’ın konuşmasının ardından toplantı, savcıların saha deneyimlerini paylaştığı, görüş ve önerilerini dile getirdiği soru-cevap bölümüyle sona erdi.
Bilecik "Yüzyılın Konut Projesi" kapsamında inşa edilecek bin 419 adet sosyal konutun kura çekimi gerçekleştirildi Bilecik’te "Yüzyılın Konut Projesi" kapsamında inşa edilecek bin 419 adet sosyal konutun kura çekimi gerçekleştirildi. 11 bin 632 başvurunun yapıldığı projenin kura çekim töreninde başvuru yapan şehit, gazi aileleri ve gazi yakınları kuraya girmeden hak sahibi oldu. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Spor Salonu’nda gerçekleştiren kura çekimine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürü Fatih Ekmekçi, TOKİ Başkan Yardımcısı Ömer Canikli, Bilecik Valisi Faik Oktay Sözer, AK Parti Bilecik İl Başkanı Serkan Yıldırım, kurum müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Programda öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı katılımcılara okundu. "O gün devletimiz, milletimizle omuz omuza vererek tarihin en büyük inşa seferberliğini hayata geçirmiştir" Programda konuşan Bilecik Valisi Faik Oktay Sözer, "Bugün burada ’Yüzyılın Konut Projesi’ kapsamında ilimizde inşa edilecek bin 419 konut için ’Hak Sahiplerini Belirleme Kura Çekiliş Töreni’ vesilesiyle bir araya gelmiş bulunuyoruz.6 Şubat depremlerinde yaşadığımız büyük yıkım, milletçe hafızalarımıza kazınan derin bir acı olmuştur. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. O gün devletimiz, milletimizle omuz omuza vererek tarihin en büyük inşa seferberliğini hayata geçirmiştir. Böylesine büyük bir yıkımın ardından çok kısa bir süre içinde 455 bin konut tamamlanmış ve hak sahiplerine teslim edilmiştir. Bu tablo, devletimizin gücünü, kapasitesini ve vatandaşına sahip çıkma iradesini en somut şekilde göstermiştir" dedi. "2027 yılı Mart ayından itibaren konutlarımız peyderpey teslim edilmeye başlanacaktır" Vali Sözer açıklamasının devamında, "Şimdi ise aynı kararlılıkla ’Ev Sahibi Türkiye’ vizyonuyla başlatılan 500 bin sosyal konut seferberliği ile yeni bir adım daha atıyoruz. Nasıl ki 455 bin konutu tamamlayıp teslim ettiysek, şimdi de 500 bin yeni yuvayla vatandaşlarımızı ev sahibi yapıyoruz. Kura çekilişleri tamamlanır tamamlanmaz temeller atılacak ve 2027 yılı Mart ayından itibaren konutlarımız peyderpey teslim edilmeye başlanacaktır" dedi. "Bilecik’te 11 bin 632 başvuru bulunmaktadır" Vali Sözer son olarak, "İlimizde yürütülen bu süreçte 11 bin 632 başvuru bulunmaktadır. Bugün noter huzurunda gerçekleştirilecek kura çekimiyle hak sahipleri şeffaf ve güvenilir bir şekilde belirlenecektir. Devletimiz, ’İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ anlayışıyla her şartta vatandaşının yanında olmaya devam etmektedir. Sosyal konut projeleri; dar gelirli vatandaşlarımızdan gençlerimize, emeklilerimizden şehit yakınları ve gazilerimize kadar toplumun her kesimini kucaklayan sosyal devlet anlayışının en güçlü ve en somut yansımalarından biridir. Bugün kurasını çekeceğimiz bu konutlar yalnızca birer yapı değil; çocuklarımızın güvenle büyüyeceği, ailelerimizin huzur bulacağı, komşulukların güçleneceği, sosyal hayatın canlanacağı sıcak yuvalardır. Aynı zamanda sağlamlığıyla güven veren, planlı ve modern yapısıyla nitelikli yaşam alanlarıdır. Kura çekilişinin Bilecik ilimize, ülkemize ve hak sahibi tüm vatandaşlarımıza hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum. Yeni yuvalarına kavuşacak tüm hemşehrilerime sağlık, huzur ve mutluluk dolu bir yaşam diliyorum" ifadelerine yer verdi. Konuşmaların ardından kura çekimi gerçekleştirilerek hak sahipleri belirlendi.
Van Van’da Ramazan öncesi tahin üretimi zirve yaptı Ramazan ayına sayılı günler kala, uzun süre tok tutması ve enerji vermesiyle sahur sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan tahinin üretimi Van’da hız kazandı. Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte Van’da tahin üretiminde ciddi artış yaşanıyor. El değmeyen yöntemlerle üretilen ve katkı maddesi içermeyen tahin, özellikle sahurda tercih edilmesi nedeniyle vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Van’da normal dönemlerde aylık 2 ila 3 ton arasında üretilen tahin, Ramazan ayıyla birlikte 10 ila 15 ton seviyelerine kadar çıkıyor. "Ramazan ayında daha çok tercih ediliyor" Konuya ilişkin konuşan işletme müdürü Murat Varlı, tahin üretiminde yaklaşık 7 yıldır faaliyet gösterdiklerini belirtti. Ramazan ayı öncesi siparişlere yetişmekte zorlandıklarını ifade eden Varlı, "Kaliteli ve doğal üretime önem veriyoruz. Yaklaşık 7 yıldır bu işi yapıyoruz. Sürekli kalitemizi artırmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar da her zaman güzel, lezzetli ve doğal bir tahin ürettik. Tahinin tok tutması, vücudu koruyucu özellikleri ve faydaları nedeniyle özellikle Ramazan ayında daha çok tercih ediliyor" dedi. "Ramazan ayında 10-15 tonlara kadar üretim yapıyoruz" Satışlarda ciddi bir artış yaşandığını dile getiren Varlı, "Normal aylarda 2-3 ton üretim yaparken, Ramazan döneminde bu rakam 10-15 tonlara kadar çıkıyor. Şu an siparişlere yetişmekte zorlanıyoruz. Vatandaşlarımızdan alışverişlerini son günlere bırakmamalarını, şimdiden gelerek doğal ve sıcak tahinlerini temin etmelerini istiyoruz" diye konuştu. (YS-MSA-Y)