ÇEVRE - 14 Haziran 2024 Cuma 21:19

Kastamonu’da ormanlara giriş ve çıkışlar yasaklandı

A
A
A
Kastamonu’da ormanlara giriş ve çıkışlar yasaklandı

Kastamonu Valiliği, yangınların önlenmesi amacıyla ormanlık alanlara giriş ve çıkışların yasaklandığını duyurdu.


Kastamonu Valiliği, Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan istişareler neticesinde artan hava sıcaklıklarına bağlı olarak 15 Haziran 2024-15 Ekim 2024 tarihleri arasında Orman Bölge Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürlüğü tarafından tescilli piknik ve mesire alanları dışında bulunan ormanlarda kamp ve piknik yapılmasının, her türlü ateş yakılmasının yasaklandığını duyurdu.


Kastamonu Valisi Meftun Dallı imzalı yapılan duyuruda, “Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan veriler çerçevesinde bölgede mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ile orman alanları ve çevresinde artan insan hareketliliğinin bir araya gelmesine bağlı olarak, önümüzdeki günlerde orman yangını riskinin yükseleceği öngörülmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan istişareler neticesinde, son dönemde meydana gelen orman yangınları göz önüne alındığında; ağırlıklı olarak, anız yakma, bağ-bahçe temizliği, çöplerin ateşe verilmesi, tarla çalışmaları, enerji nakil hattı arızaları, piknik ve çoban ateşi, kasıt, ihmal veya dikkatsizlik sebepleri ile olduğu görülmekte olup orman yangınlarına karşı önlemlerin alınması uygun görülmüştür. Belirtilen nedenlerle 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 74. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9. ve 66. maddeleri uyarınca ormanlık alanlara girişlerin 15 Haziran 2024-15 Ekim 2024 tarihleri arasında yasaklanması kararı alınmıştır. Kastamonu ili sınırlarında Orman Bölge Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürlüğü tarafından tescilli piknik ve mesire alanları dışında bulunan ormanlarda kamp ve piknik yapılmasının, her türlü ateş yakılmasının kesinlikle yasaklanmasına, ormanlık alanlara yakın olan yerlerde düğün ve benzeri organizasyonlarda orman yangınına neden olabilecek havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı madde kullanımına izin verilmemesine, orman alanı civarında bulunan ve orman yangınından etkilenmesi muhtemel yerleşim yerleri, fabrika, depo ve benzeri sanayi ve turizm alanların sorumlularının orman yangınlarını önleyici tedbirleri almalarına, orman idaresi görevlileri ile birlikte kolluk (jandarma ve polis) görevlilerinin devriyelerinin sürekli hale getirilmesi, devriye zamanlarının sıklaştırılması, orman alanlarında drone, KGYS vb. vasıtalarla yapılan izleme ve gözlem faaliyetlerinin arttırılmasına, ilgili belediyelerce görev sahalarında kalan yerleşim yerlerinde orman yangınlarının zararını önleyecek nitelikte tedbirlerin alınmasına, ormanlara giriş yasağı kararının en hızlı şekilde toplumumuzun tüm kesimlerine ulaştırılması ve Orman İdaresi ile birlikte ilgili diğer kamu, yerel yönetimler ve muhtarlıklarca vatandaşlarımızın orman yangınlarına karşı tedbirler konusunda bilinçlendirilmenin sağlanmasına, denetim, kontrol, tedbir, adli ve idari iş ve işlemlerinin Orman Bölge Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığına bağlı personelce ilgili mevzuat çerçevesinde yapılmasına karar verilmiştir” denildi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TİKA, Pakistan’da el yazması ve nadir eserler kütüphanesini yeniledi Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Pakistan’da Yazma Eserlerin Korunmasına Yönelik Program kapsamında 22 binden fazla el yazması eserin yer aldığı Pencap Üniversitesi El Yazması ve Nadir Eserler Kütüphanesi’ni yeniledi. TİKA tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında Pencap Üniversitesi El Yazması ve Nadir Eserler Kütüphanesi’nin arşiv bölümünde kompakt dolap sistemi, ışıklandırma ve iklimlendirme çalışmaları yapılarak, modern temizlik ekipmanları temin edildi ve kütüphane yazma eserlerin korunması için uygun hale getirildi. Kütaphanenin açılış töreni, Türkiye’nin Lahor Başkonsolos Vekili Ali Erbaş, Pencap Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halit Mamud, TİKA İslamabad Koordinatörü Muhsin Balcı, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Kitap Şifahanesi ve Arşiv Daire Başkanı Dr. Nil Baydar, öğretim üyeleri ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi. Türkiye’nin Lahor Başkonsolos Vekili Erbaş, törende yaptığı konuşmada Pencap Üniversitesi’nin nadir el yazmaları koleksiyonuna sahip olduğunu belirterek, proje ile yazma eserlerin korunması ve dijitalleştirilmesinin İslam medeniyetine ait bilinmeyen birçok eserin gün yüzüne çıkmasına katkı sağlayacağını ifade etti. Pencap Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmud ise, 22 bin el yazması ile Pakistan’ın en büyük koleksiyonuna sahip olduklarını belirterek, projeyle eserlerin korunmasına verdikleri destek için TİKA’ya teşekkür etti.