GENEL - 23 Aralık 2011 Cuma 15:21

(ÖZEL HABER) ERÜ`LÜ BİLİM ADAMI YIRTICI KUŞLAR İÇİN PROTEZ GELİŞTİRDİ

A
A
A
(ÖZEL HABER) ERÜ`LÜ BİLİM ADAMI YIRTICI KUŞLAR İÇİN PROTEZ GELİŞTİRDİ

Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ayhan Düzler, ampute edilmiş yırtıcı kuşlar için protez bacak geliştirdi.
Kangren oldukları için bacakları kesilmek zorunda kalınan ve ampute edilen yırtıcı kuşların hayatta kalabilmeleri için protez bacak geliştiren ERÜ’lü Bilim Adamı Doç. Dr. Ayhan Düzler, ampute edilen yırtıcı kuşların, bacaklarını insanlar gibi koruyamamaları ve bir süre sonra yaralarının tekrar açılması nedeniyle hayatlarını kaybetmelerinden dolayı böyle bir yöntem geliştirdiklerini söyledi.
Çalışmanın henüz başlangıç aşamasında olduğunu vurgulayan Düzler, "Bu tür ampute hayvanların ekstremtelerinin, özellikle bacaklarının yerine uygun bir şekilde olmak kaydıyla herhangi bir sopa da bağlanabilir. Ama dışarıdan bu tür montajlar hayvanın bir süre sonra bunları sökmesine veya yıpranarak oradan düşmesine ve daha sonra yine yaranın açılmasına neden oluyor. O yüzden kalıcı bir protez nasıl yapılabilir diye düşünüp kemik içi pinlerle monte edilebilecek bir yöntem ürettik" dedi.
Dünyada, özellikle insanlar için protez yapımının giderek geliştiğine dikkat çeken Düzler, protez yapım aşamasını şu şekilde anlattı:
"Biz sadece ayaklar üzerinde protez geliştirdik. Ampute edilecek uzvun önce fotoğraflamasını yapıyoruz. Sonra kesilecek parçanın birebir sanal modellerini oluşturuyoruz. Sonra bu modelleri ERÜ Teknoparkı’nda teknolojik prototipleme cihazlarında, elimizde tutabileceğimiz polimer bir modele dönüştürüyoruz. Bu modele de sonra tıbbi pinler ekleyerek, kemik içerisine yerleştiriyoruz. Daha sonra da hayvanın buna alışmasına ve ayakta durmasına refakat ediyoruz bir süre. Bu esnada da hayvanın tekrardan protezi
çıkarmamasına özen gösteriyoruz."
Düzler, protezi yaparken hedefledikleri biçimde hayvanların yaşayabildiğini, ancak çalışmanın henüz başlangıç aşamasında olduğu için bir takım eksiklikleri olduğunu ifade etti. "Şu anda sadece ayakta durmasını sağlıyoruz ve hayvanın yara bölgesinin açılarak, enfeksiyon kaparak yaşamının sona ermesini önlüyoruz. İlk başta hayatta kalması, sonra ayakta kalmasını hedefliyoruz" diyen Düzler, sonraki aşamalarda protezlerin hareketli halde geliştirilerek yırtıcı kuşların tekrar doğaya salınmasını, hatta
ayaklarını beslenme için kullanabilir hale getirilmesini hedeflediklerini dile getirdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın’ın Nisan ayı ihracatı 69 milyon dolar oldu Önemli tarım ürünleri ile ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayan Aydın’ın Nisan ayı ihracatı 69 milyon dolar oldu. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Nisan ayında 1 milyar 360 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini açıklarken 2024 yılının Ocak-Nisan döneminde ihracatın 6 milyar 18 milyon dolar olduğu belirtildi. Paylaşılan verilere göre ise Aydın’ın 2024 yılı Nisan ayı ihracat rakamları belli oldu. Zeytinden incire kadar birçok ihracat ürününe sahip Aydın’ın Nisan ayı ihracat rakamı ise 69 milyon dolar oldu. Ayrıca dünya lideri olduğumuz çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir ürünlerinin ihracatını domine ettiği Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 2024 yılı Nisan ayında ihracatını yüzde 10’luk artışla 70 milyon dolara taşıdı. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ise ihracatını 39 milyon dolara taşıdı. Ege Bölgesi’nin ihracatı 2 milyar 323 milyon dolar Ege Bölgesi, 2024 yılının Nisan ayında ihracatını 2 milyar 323 milyon dolara taşıdı. İzmir, Ege Bölgesi ihracatına 1 milyar 437 milyon dolarlık katkı sağlarken, bu ihracatın 256 milyon dolarlık dilimi Ege Serbest Bölgesi ve İzmir Serbest Bölgesi’nden geldi. Ege Bölgesi illerinden Aydın, 69 milyon dolarlık, Kütahya 31 milyon dolarlık ihracat yaparken, Uşak Nisan ayında 23 milyon dolar, Afyonkarahisar 22 milyon dolar ihracata imza attı.