YEREL HABERLER - 24 Şubat 2017 Cuma 11:58

Kadın çiftçiler ekolojik olarak ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesi konusunda eğitilecek

A
A
A
Kadın çiftçiler ekolojik olarak ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesi konusunda eğitilecek

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı desteğiyle İl Müdürlüğü tarafından yürütülecek olan ‘Kadın Çiftçiler Ekolojik Eğitim ve Üretim Merkezi’ projesinin açılış ve tanıtım Toplantısı düzenlendi.
Kadir Has Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen toplantıya; Vali Yardımcısı Baha Başçelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, Bakanlık Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı Kırsalda Kadın Hizmetleri Koordinatörü Nimet Kaleli, ERÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İhsan Keleş, Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdulkadir Güneş, ile ziraat odaları başkanları ve kadın üreticiler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan; yaklaşık 4 yıl önce 20 kadın çiftçiyle organik tarım çalışmalarına başladıklarını ve bu gün sadece bu kursta 41 kadın üreticinin sertifika alacağını dile getirdi. Benzer projelerin sayısının artacağını belirten İl Müdürü Özkan Kayacan, sözlerine şöyle devam etti;
“Bizim için özellikle ekolojik üretim merkezi ve eğitim merkezi tabirleri çok önemli. Ekolojik üretim merkezinde insanlar için üretim yapacağız, eğitim merkezinde ise kadın çiftçilerimize eğitimler vereceğiz. Malumunuz iki tane organik pazarımız var. Senenin belli günlerinde iki pazarımızda ürünlerimizi satma imkânı buluyoruz. Fakat bazen satamadığımız veya satılmadan yarımamül/mamül halde getirilebilecek ürünlerimiz var. Bunları da bu projemizdeki yapacağımız tesis ile siz kıymetli üreticilerimiz pazarlama imkânı bulacaksınız. Devir artık internet devri, ürettiğimiz ürünlerimizi inşallah bir web sayfası üzerinden çok rahat satma imkânı bulacağız.”
“Sizler gayret ettiğiniz sürece bizler sizlerin önünü açacağız” diyerek kadın üreticilere seslenen Kayacan projeye ilk olarak Bünyan Karahıdır’da başlatma kararı aldıklarını kaydetti. Karahıdır’da atıl durumda olan bir okulun Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından onarılacağını; iç dekorasyonunun ise bakanlık bütçesinden İl Müdürlüğü tarafından yapılacağını belirten Kayacan, "“Tabi ki ilk önce bu merkezden Karahıdır’daki üreticilerimiz istifade etmeye başlayacak. Daha sonra tüm organik üreticilerimizin bu tesisten istifade etmesini sağlayacağız” dedi.
Her geçen gün beslenmeden kaynaklı hastalıkların arttığını altını çizen Kayacan, projenin sadece bireyler için değil, aynı zamanda gelecek nesiller için çok kıymetli olduğunu ifade etti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı Kırsalda Kadın Hizmetleri Koordinatörü Nimet Kaleli ise yaptığı konuşmada kadın çiftçilerle böyle bir projenin açılışında bir araya gelmekten şahsı ve ekibi adına mutluluk duyduğunu belirterek; “Bakanlığımız tarafından her yıl farklı illerde fark yaratan özel projeler seçiyoruz. Bu projelerde önemli noktamız kadın istihdamına destek verilmesi, bölgesel kalkınmaya katkı sağlaması ve girişimci kadınların harekete geçirilmesini öncelikli nedenlerimiz olarak belirliyoruz. Kayseri’de yapmış olduğumuz bu çalışma da gerçekten bölge açısından çok önemli bir alan oluşturacak. Çünkü İç Anadolu Bölgesi’nde ve Kayseri’de böyle kadın çiftçilere yönelik Ekolojik Eğitim ve Öğretim Merkezi ne yazık ki yok. İnşallah bu projeyle birlikte kadınlar hem eğitim alacaklar, hem de organik üretimle birlikte ürettiklerini işleyip pazarlama imkanı bulacaklar. Bu kadınlar için önemli bir istihdam alanı da oluşturmuş olacak diye düşünüyoruz. Bakanlığımızın kırsal kadına yönelik yürüttüğü çalışmalar gerçekten son derece kadınlarımız tarafından her proje ilgiyle katılımların artmasını sağlıyor. Şuanda 41 kadınımız bu projenin içerisinde yer aldı. Her geçen gün bu sayının artacağını düşünüyoruz. Çünkü bu tip çalışmaların görünür hale gelmesi, başarılı kadınların da ‘Biz varız’ diyerek kendilerini gösterebilmeleri diğer kadın çiftçiler için de bir etki yaratmakta. Her zaman bir projenin çarpan etki yaratmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu proje ile birlikte bize gelen talepler giderek artacaktır” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından eğitime katılan kadın çiftçilere sertifikaları verildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Evsizlerin sokakta kalmasına müsaade edilmiyor Gebze ilçesinde gidecek yeri bulunmayan evsiz vatandaş, barınma ve konaklama merkezine yerleştirilerek sıcak yuvaya kavuştu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli sosyal sorumluluk projelerinden biri olan Barınma ve Konaklama Merkezi, sokakta kalan evsizlere sahip çıkıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın, “Kocaeli’de kimse aç ve açıkta kalmayacak” talimatını büyük bir hassasiyetle yerine getiren Zabıta Dairesi Başkanlığı ekipleri, devriye sırasında rastlanılan veya gelen ihbarlar üzerine yerleri tespit edilen evsiz vatandaşları Barınma ve Konaklama Merkezi’ne götürüyor. Sıcak bir yuvaya hasret kalan vatandaşların ihtiyacını Barınma ve Konaklama Merkezleri ile sağlayan büyükşehir belediyesi, bu bağlamda Gebze’de evsiz bir vatandaşa sahip çıktı. Gebze Bölgesi Zabıta Amirliği ekipleri, gidecek yeri bulunmadığını tespit ettiği vatandaşı ekip aracıyla Gebze Mevlana Mahallesi’nde bulunan Barınma ve Konaklama Merkezi’ne götürdü. Sıcak yuvaya kavuşturulan evsiz vatandaş, kendisine sahip çıkan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. İzmit ve Gebze’de faaliyet gösteren Barınma ve Konaklama Merkezleri yılın 12 ayında kapılarını evsiz vatandaşlara açıyor. Yatak, masa, dolap, battaniye gibi temel ihtiyaç malzemelerinin bulunduğu odalarda, banyo için 24 saat sıcak su imkânı sağlanıyor. Evsiz vatandaşlara 3 öğün sıcak yemeğin yanında temizlik ve sağlık hizmetleriyle ihtiyaç halinde psikolojik destek de sağlanıyor.
Elazığ Keban Baraj Gölünde bir ilk: Su üzerinde 9 saatte 200 kilometre yol yaptılar Elazığ’da iki gezgin Fırat Nehri üzerinde yer alan Türkiye’nin en büyük baraj gölü olan aynı zamanda sulama, elektrik üretimi ve turizm gibi alanlarda önemli bir role sahip olan Keban Baraj Gölü üzerinde 9 saatte yaklaşık 200 kilometre seyahat ederek hem tarihi yapıları ve su üzerinde ve çevresindeki yaban hayatını görüntüledi hem de Elazığ ve çevresi için ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan önemli olan göl üzerindeki dikkat çekti. Elazığ’da araştırmacı yazar Aygün Çam ve su sporları ile ilgilenen gezgin Vahit Dartay, Keban Baraj Gölünün potansiyelini göstermek amacıyla Elazığ’ın Palu ilçesinden Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde tekne ile su üzerinde yolculuk yaptı. Palu’nun Baltaşı köyünden başlayan yolculuk yaklaşık 200 kilometre ile 9 saat sürdü. Baraj Gölünün başta Elazığ olmak üzere çevre iller için özellikle ekonomik ve turizm açıdan önemine dikkat çekmek isteyen gezginler, sırasıyla Baltaşı, İçme köyü, Yurtbaşı ve oradan da Tunceli’nin Pertek ve Çemişgezek ilçe sınırlarından su üzerinde yolculuk etti. Seyahat süresi boyunca dağ keçileri, keklik ve yılkı atları gibi birçok yaban hayatını görüntüleyen gezginler, Elazığ’ın Palu ilçesinde sabah saat 09.00’da başlattıkları yolculuklarını Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde sonlandırdı. Bu seyahat ile daha önce hiç gidilmemiş tarihi yapılar olan başta Rabat Kilisesi ve batık köyler olmak üzere birçok alan da görüntülendi. ’’9 saat süren yolculuğumuz boyunca su üzerinde 180 kilometre yol kat ettik’’ Hayatının en özel yolculuklarından birini gerçekleştirdiğini dile getiren Çam, ’’Farkındalık oluşturmak için Palu ilçe merkezinden başlayan Keban Baraj Gölü, gezimiz, Palu Baltaşı köyünden başladık ve Kemaliye ilçe sınırlarına kadar geldik. Yaklaşık 9 saat süren yolculuğumuz boyunca su üzerinde 180 kilometre yol kat ettik. Bizler, Keban Baraj Gölü üzerinde yolculuk yapan en uzun yolculuğu gerçekleştirdik. Bu yolculuk esnasında birçok zorluklarla karşılaştık. Çok meşakkatli bir yol olmasına rağmen inanılmaz bir coğrafya ile karşılaştık. Dağ keçileri, yılkı atları, ayılar, türlü kuşlar, balık türleri ve tarihi yapılar gibi birçok yapıyı da gördük. Bunu gerçekleştirmemizdeki amaç ise özellikle Elazığ’ın sahip olduğu Keban Baraj Gölü ve üzerindeki potansiyelinin ne kadar yüksek olduğunu bundan mütevellit potansiyeli olan baraj gölünün üzerinde su sporlarının da bir o kadar eksik olduğuna dikkat çekmek istedik” dedi. Su sporları ile uğraşan aynı zamanda gezgin olan tekne kaptanı Vahit Dartay ise ’’9 saattir suyun üzerindeyiz. Çok yandık ve hava da kararmak üzere. Bu kadar büyük bir su havzasının olduğu alanda su sporlarının yapılmaması ve bu suyun değerlendirilmemesi bizleri üzüyor. Bunu da gündeme getirmek için bir yolculuk gerçekleştirdik. Daha güzel yerleri gezip görmek ümidiyle görüşmek üzere” diye konuştu.
Erzurum Bu müzede 250 bin böcek ve 20 bin kurutulmuş bitki örneği sergileniyor Atatürk Üniversitesi’nde kurulan Biyoçeşitlilik Bilim Müzesi’nde, yaklaşık 60 yılda toplanan 250 bin böcek örneği, 20 bin kurutulmuş bitki çeşidi bulunuyor. Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, üniversitede yapılması planlanan çalışmaları değerlendirmek ve gündem maddelerini görüşmek üzere rutin olarak gerçekleştirdikleri Senato ve Yönetim Kurulu Toplantısının bu haftaki oturumunu, Biyoçeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezimizde gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Toplantı öncesinde ise Biyoçeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezimiz bünyesinde kurulan ve yaklaşık bir yıldır misafir kabul eden Biyoçeşitlilik Bilim Müzemizin resmi açılışını yönetim ekibimiz, senato ile yönetim kurulu üyelerimiz ile birlikte yaptık. Doğu Anadolu başta olmak üzere Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından 60 yılda toplanan 250 bin birey, 10 bin türden oluşan ve özenle muhafaza edilen koleksiyonumuzu ziyaret etmeye tüm vatandaşlarımızı yanlarına minik yavrularımızı da alarak bekliyoruz.” şeklinde konuştu. “Aynı zamanda araştırma merkezi” Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, "Uluslararası iş birliğiyle ülkemize ait bilimsel materyalleri, Atatürk Üniversitesinin sahip olduğu koleksiyonlarla bir araya getirerek merkezimizi hayata geçirdik. Göreve geldiğim ilk günden itibaren kurulması yönünde yoğun bir gayret gösterdiğimiz bu merkezin bugün geldiği nokta bizler için gurur vesilesine dönüştü. Türkiye’de alanında bir ilk olan müzede aynı zamanda araştırma merkezi de bulunuyor. Müzede binlerce numune var. Burada bölgemiz ve ülkemiz için hayırlı çalışmalar olacaktır" dedi.
Ağrı Ağrı İl Müftüsü Şafak: “İsrail bir avuç Müslümana karşı zulmediyor” Ağrı İl Müftüsü Necati Şafak, Gazze’de yaşanan soykırım nedeniyle, İsrail’i güçlü kılan süper güçler değil Müslümanların duyarsızlığıdır, açıklamalarında bulundu. Gazze’de yaşanan zulümden dolayı üzüntüsünü dile getiren Ağrı İl Müftüsü Şafak, " İsrail 7 milyon yahudi nüfusa sahip. Halbuki müslümanlar 2 milyar nüfusa sahip. Bugün müslümanlar tükürseler İsrail’i tükürüğünde boğar" ifadelerini kullandı. Müftü Şafak, “Gazze’de ki müslüman kardeşlerimiz zulüm altındadır. Şu zamanlarda da bu zulüm o kadar artmıştır ki artık insanlar açlıktan, susuzluktan, sefaletten ölmeye hastalıktan ölmeye başlamışlar. Bundan dolayı biz oradaki kardeşlerimizin üzüntüsünü sıkıntısını paylaşıyoruz. Onlara gerekli desteği, yardımı zulmü durduracak desteği sağlayamamanın da üzüntüsü içerisindeyiz. Ama bu acıyı hissediyor olmak ondan sonra en azından duamız da destek olmak da önemli bir destektir bizim açımızdan. Şu mübarek günlerde duaların kabul edildiği mübarek zamanlarda duamız, yalvarışımız, yakarışımız Gazze’deki kardeşlerimiz için. İsrail zulmünü durdursun az olmalarına rağmen dünyanın en süper güç diye ifade edilen Amerika’sından, İngiltere’sinden ve en iyi donanımlı silahlarla bir avuç müslümana karşı zulmeden İsrail’i de Rabbim kahrı perişan eylesin duamız budur” dedi.