GENEL - 19 Ekim 2017 Perşembe 12:08

Yılda 600 bin çift evlenirken 200 bin çift de boşanmak istiyor

A
A
A
Yılda 600 bin çift evlenirken 200 bin çift de boşanmak istiyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı öncülüğünde yapılan Evlilik Öncesi Eğitim Yaygınlaştırma Toplantısında konuşan Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Taşkesti, yılda yaklaşık 600 bin çiftin evlendiğini ve 200 bin çiftin boşanmak için mahkemelere başvurduğunu söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı öncülüğünde yapılan Evlilik Öncesi Eğitim Yaygınlaştırma Toplantısında konuşan Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Taşkesti, yılda yaklaşık 600 bin çiftin evlendiğini ve 200 bin çiftin boşanmak için mahkemelere başvurduğunu söyledi.


Eğitim programının açılış konuşmasını yapan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Nevzat Özer, 2014 yılından bu yana 31 bin 500 aileye eğitimler verdiklerini kaydetti. 2017 yılında 34 aileyi boşanmaktan vazgeçirdiklerini dile getiren Özer, “İl müdürlüğü olarak 16 ilçemizin ve ilçelere bağlı mahalle bazında hangi ilçemizde intihar, boşanma, evlenme vakaları, korunmaya muhtaç çocuk şeklinde 9 ana parametrede sorun haritası çıkardık. Hazırlamış olduğumuz sosyal risk haritasını paylaşacağız. Kamu hizmeti olarak belediye başkanlarımıza ve kaymakamlarımıza eğitimler vereceğiz. İl müdürlüğü olarak 2014 yılından bugüne kadar yaklaşık 31 bin 500 aileye eğitimler verdik. Boşanma süreci danışmanlığı il müdürlüğünde hızlı bir şekilde devam ediyor. 2017 yılında 34 aileyi boşanmaktan vazgeçirdik. Kim zorda kaldıysa bizimle iletişime geçmelerini istiyoruz” dedi.


“Evlenenlerin yüzde 40’ı ilk 5 yılda boşanıyor”


Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Taşkesti, bakanlık tarafından yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Araştırmalara göre yılda yaklaşık 600 bin çiftin evlendiğini 200 bin çiftin ise boşanmak için mahkemelere başvurduğunun altını çizen Taşkesti, evlenenlerin yüzde 40’ının ilk 5 yılda boşandığını vurguladı. Eğitim programlarındaki amaçlarının farkındalık oluşturmak ve gerekli desteğin sağlanması olduğunu sözlerine ekleyen Taşkesti şöyle konuştu;


“Bakanlığımız sadece korunmaya muhtaç olanları değil de tüm 81 milyonun sosyal devlet şemsiyesi altına almak üzere çalışmalar başlattı. Bu anlamda tıpkı koruyucu hekimlik gibi koruyucu ve önleyici sosyal hizmetler başlatıldı. İstatistiki bilgilere sahip olmadığınız bir alanı yönetemezsiniz. Yaptığımız ve hala yapılmaya devam eden araştırmalarımız var. bu araştırmalarda; ülkemizde her yıl ortalama 600 bin evlilik gerçekleşiyor, 200 bin civarında mahkemelere boşanma davası açılıyor. Maalesef bunların 120-130 bin civarında açılan boşanma davaları boşanma ile sonuçlanıyor. Yine yaptığımız araştırmalara göre evlenenlerin yüzde 40’ı ilk 5 yılda boşanıyor. Evliliğin ilk başında sağlam temellerin atılması çok önemli. Boşanma nedenlerini araştırdığımızda boşananların yüzde 70’i eşlerden herhangi birinin ilgisiz ve alakasız davranışları. Bu da çok önemli bir veri. Bir diğer veri ise boşanan her 4 kişiden 1’i tekrardan evleniyor. Bakanlığımız buradan politikalar üretti. Bu politikalardan bizim hazırladığımız ailelere yönelik ‘Evlenmeden Önce Evlilik Öncesi Eğitim Programı’. 2012 yılında Belediyeler Birliği ile birlikte bir kampanyayla başlattık. Onun devamı mahiyetinde geçen hafta Ankara’da ve bugün burada yaptığımız ikinci programdayız. Bu programdaki amacımız bu alanda farkındalık oluşturmak ve gerekli desteğin verilmesini sağlamak.”


Kayseri Türkiye genelinde 9. sırada


Programda konuşan Vali Süleyman Kamçı ise, Kayseri’nin ilk 5 yılda yaşanan boşanma istatistiklerinde Türkiye genelinde 9. sırada olduğunu vurguladı. Sadece Aile ve Politikalar Bakanlığı’nın değil tüm kurum ve kuruluşların bu konuda görev almaları gerektiğinin altını çizen Vali Kamçı; “Aile toplumun temelini oluşturan en önemli yapı taşlarından birisidir. Anayasamızda da belirtildiği üzere devletimiz, ailelerin korunması noktasında özel olarak görevlendirilmiştir. Bugün burada düzenlenen Evlilik Öncesi Eğitim Programı ile ailelerin sağlam temeller üzerine kurulması, aile içerisinde eşlerin görev ve sorumluluklarının neler olduğu, evlilikle ilgili gerçekçi beklentilerin oluşturulması, etkili iletişim kurma ve oluşabilecek problemlerle ilgili baş etme yöntemleri üzerine birçok konuda bilgilendirme yapılacaktır. Aile yapısı güçlü olan toplumlar da sosyal ve psikolojik yönden güçlü, sağlıklı ve özgüvenli bireyler yetiştirebilir ve bu bireyler de topluma ve ülkelerine de katkı sağlayabilirler. Güçlü aile yapısı, güçlü bir toplumun aile içindeki sevgi, saygı, dayanışma, hoşgörü, sadakat, sorumluluk ve inanç birliğiyle ortak değerlerimizin yansıması olacaktır. Son yıllarda boşanma oranları ülkemizde artış gösterirken; eşlerin özellikle evliliklerinin ilk 5 yılında bu kararı aldıkları istatistiklerden anlaşılmaktadır. Maalesef Kayseri ilimizde ilk 5 yılda yaşanan boşanma istatistiklerinde Türkiye genelinde 9. sırada yer almaktadır. Buraya katılan kurum ve kuruluşlardan; müftülüğünden kaymakamlığına, belediyelerden güvenlik güçlerimize kadar herkesin bu konuda görev almasını özellikle rica ediyorum. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız tarafından yürütülen bu önemli projenin evlenme hazırlığında olan gençlerimiz için son derece önemli olduğu kanaatindeyim. Ama sadece Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın çalışmaları yetmeyecektir. Eğer biz bu problemlerin ortadan kalkmasını istiyorsak tüm kurum ve kuruluşların üzerine düşen görev olduğuna inanıyorum” diye konuştu.


Eğitim programına; kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, kurum kuruluş müdürleri, emniyet ve askeri yetkililer katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Kartal’da satranç turnuvasında hamleler yarıştı Kartal Belediyesi ve Türkiye Satranç Federasyonu işbirliği ile düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen satranç turnuvası başladı. Turnuvaya yaklaşık 300 öğrenci katılırken, hamleler kıyasıya yarıştı. Kartal Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet veren Sanat Akademisi, Türkiye Satranç Federasyonu, Türkiye Satranç Federasyonu İstanbul İl Temsilciliği ve Türkiye Satranç Federasyonu Kartal İlçe Temsilciliği iş birliği ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen satranç turnuvası kıyasıya bir rekabete sahne oldu. Ailelerin ve çocuk sporcuların büyük ilgi gösterdiği turnuvanın açılışını Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Adem Uçar yaptı. “Milli bayramlar onurumuzdur” Satranç turnuvasının açılışında konuşan Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Adem Uçar, “Milli bayramlar onurumuzdur. Kartal Belediyesi olarak bütün milli bayramlarımızda birçok aktiviteler gerçekleştiriyoruz. Bu etkinlikler arasında olmazsa olmazlardan biri olan da satranç turnuvalarımız. Bugün de 23 Nisan ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız adına gençlerimizle bir araya geldik. Geleneksel olarak rutini devam ettiriyoruz. İnşallah bunu daha da geliştirerek devam ettireceğiz. Bu turnuvada bizim en büyük paydaşımız Satranç Federasyonu. Ben onlara da ayrıca teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Kayseri Havalar ısındı, uzmanından ’boğulmayın’ uyarısı geldi AFAD Başkanlığı tarafından Kayseri’de akredite edilen Türkuaz Arama ve Kurtarma Derneği’nin Operasyon Sorumlusu Deniz Temel, havanın ısınmasıyla birlikte meydana gelebilecek boğulma vakalarına karşı vatandaşları uyardı. Temel, "İnsanların daha hassasiyetle davranmaları, daha tedbirli davranmalarını umuyoruz" dedi. Kayseri’de, sualtı ve akarsu arama kurtarma operasyonlarına katılan ve AFAD Başkanlığı tarafından akredite edilen Türkuaz Arama Kurtarma Derneği Operasyon Sorumlusu Deniz Temel; havaların ısınmasıyla birlikte meydana gelebilecek boğulmalara karşı vatandaşları uyardı. Temel; "Malum artık havalar ısınıyor. Isınmaya bağlı olarak da insanların balığa, piknik alanlarına gitmeleri bu dönemde artacaktır. Havalar da 2024 yılında daha erken ısınmaya başladı ve insanlar kendilerini dışarıya atıyor. Hafta sonları da insanlar piknik alanlarında vakit geçirmek için gidiyorlar. İnsanlar hem serinlemek amaçlı, hem balık tutmak amaçlı hem de ırmak ve dere kenarında yürüyüş yaparken suya düşme durumları malum. Bunlara istinaden de biz de arama ve kurtarma faaliyetlerini gerçekleştiriyoruz. Bu konuda insanların daha hassasiyetle davranmaları, daha tedbirli davranmalarını umuyoruz. Örneğin balıkçılar güzel oltalar alıyorlar, ciddi paralarla malzemeler alıyorlar ama bir can yeleği veya yüzdürücü almayı akıl edemiyorlar. Bu gibi durumlarda insanların üzerlerinde ekipmanlar olduğunda bu tür olaylarla karşılaşmak daha az olacaktır. İnsanların bilinçlenmesi, tedbirler almaları konusunda bilgilendirmek önemlidir" dedi. Kayseri’de bulunan suların genellikle ’kapalı su’ olduğunun altını çizen ve suya girmenin tehlikelerinden bahseden Deniz Temel, "Bizim bölgemizdeki sular ’kapalı su’ olarak adlandırdığımız sulardır. Buralara girmek tehlikeli ve yasaktır. Her dere ve göl kenarlarında bu tür uyarıcı levhalar mevcuttur. Ama biz insanlar bu levhaları da yıkıyoruz, kurallara uymadan suya giriyoruz. Kayseri’de daha çok Yamula Baraj Gölü, Sarımsaklı Baraj Gölü’nde yabancı uyruklu insanlar hem bölgeyi bilmedikleri hem de kuralları tanımadıkları için daha kontrolsüz davranmaktalar. Geçen yıllardaki boğulma oranlarına baktığımız zaman çıkarttığımız kazazedelerin çoğu yabancı uyrukluydu. Bu konuda daha tedbirli davranılması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
Kayseri Büyükşehir’den ‘Özel Gereksinimli Bireyler İçin Afet Hazırlığı’ semineri Kayseri Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı tarafından Özel Gereksinimli Bireyler İçin Afet Hazırlığı konulu seminer düzenlendi. Kamu kurum kuruluşları ve Sivil Toplum Kuruluşları ile iş birliği içerisinde çeşitli konularda eğitimler düzenleyen Kayseri Büyükşehir Belediyesi, afetlere karşı gerekli hazırlıklar ve tedbirler kapsamında da eğitim ve seminerlerini sürdürüyor. Bu kapsamda, kentte yaşayan tüm vatandaşların afetlere karşı bilinç düzeyini arttırmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı, engelli bireyleri de unutmadı. Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı tarafından Özel Gereksinimli Bireyler İçin Afet Hazırlığı konulu seminer düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen seminere Afet İşleri Daire Başkanı Gonca Arın, seminer konuşmacısı Prof. Dr. Onur Kurt, Büyükşehir Belediyesi personelleri ve Sivil Toplum Kuruluşlarının arama kurtarma ekipleri ile vatandaşlar katıldı. Katılımcıların, engelli bireylere afet hazırlığı nedir, nasıl yapılır, aşamaları nelerdir, bir engelli bireyin afete hazırlanması için neler yapması gerekir gibi konularında fayda saylayabilecekleri bilgi, beceri ve donanımı kazanmaları hedeflenen seminerde, Prof. Dr. Onur Kurt katılımcılara önemli bilgiler verdi. Öte yandan, Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı’nca düzenlenen eğitim ile seminere katılan personellerin bir engelli vatandaş ile buluşarak afet hazırlığı yapması planlanıyor.