SAĞLIK - 07 Kasım 2017 Salı 10:35

Omuz eklemi sorunlarına ’Kapalı Cerrahi’ uygulanıyor

A
A
A
Omuz eklemi sorunlarına ’Kapalı Cerrahi’ uygulanıyor

Problemlerin kaynağının çoğunlukla omuz eklemimi yaralanmalarına bağlı olduğunu söyleyen Acıbadem Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yrd.

Problemlerin kaynağının çoğunlukla omuz eklemimi yaralanmalarına bağlı olduğunu söyleyen Acıbadem Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Karaaslan, özellikle son yıllarda omuz eklemine ait problemlerin tedavisinde artroskopik cerrahinin önemli bir yer tuttuğunu anlattı.


Acıbadem Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Karaaslan, "Omuz ekleminin insan vücudunun en hareketli ve en karmaşık eklemi olmasından dolayı kolayca yaralanabiliyor. Özellikle kaslar, tendonlar ve omuz yapısını oluşturan diğer yumuşak dokulardaki zedelenmeleri nedeniyle, ağrı şikayeti bu denli sık görülen bir sorun. Ağrıların bir kısmı da omuz eklemi kaynaklı problemlere bağlı olarak ortaya çıkıyor. Tedavide zaman kaybedildiği takdirde, çok basit tıbbi yaklaşımlarla üstesinden gelinebilecek omuz problemleri; kronikleşip yaşam kalitesini bozmaya, günlük sıradan aktivitelerde bile ağrılı durumlara neden olduğu gibi, uyku kalitesini de etkiliyor" dedi.


Sorunun kaynağına göre farklı tedavi yöntemlerinin uygulandığını anlatan Acıbadem Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Karaaslan, cerrahi gerektiren durumlarda artroskopik cerrahinin önemli avantajlar sağladığını anlattı.


Omuz cerrahisinde kapalı yöntemler yayılıyor


Omuz eklemine ait problemlerin tedavisinde ortopedi uzmanının önerileri doğrultusunda ilaçlar, egzersizler, omuz çevresi yumuşak dokulara ve ekleme yapılan enjeksiyonlar ve gerekli görüldüğü durumlarda cerrahi girişimler gündeme gelebiliyor. Omuz ekleminde bulunan bir takım adalelerin dejeratif veya travmatik yırtıklarında artroskopik omuz cerrahisinin tedavi seçeneklerinden biri olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Fatih Karaaslan, diğer sık bir omuz problemi olan eklem çıkıklarında ise yine kapalı artoskopik yöntemle tedavi sağlanabildiğini söylüyor. Tercih edilecek cerrahi yöntemin omuz sağlığı açısından çok önemli olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Fatih Karaaslan, ‘’Omuz eklemine yapılan cerrahi girişimler günümüz dünyasında tıp alanında yaşanan yenilikler ve gelişmeler doğrultusunda kapalı ameliyat tekniklerine doğru kaydı. Kapalı omuz ameliyatı tekniği olan omuz artroskopisi de, konusunda uzman ortopedi hekimlerince gerçekleştirilebilen ve açık ameliyata göre önemli avantajlar sağlayan yöntemdir” dedi.


Kısa sürede iyileşme imkanı


Kelime anlamı olarak “eklemin içine bakmak” anlamına gelen artroskopi, bugün eklem içi problemlerde hem tanı, hem de tedavi amacıyla kullanılıyor. Son yıllarda omuz eklemi sorunlarında sıklıkla kullanılmaya başlayan artroskopik cerrahinin giderek daha geniş alanlarda yer bulduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Fatih Karaaslan, “Dışarıdan açılan küçük deliklerden girilerek omuz ekleminin içi ayrıntılı şekilde görüntülenerek sorun tanımlanıyor. Bu sayede omuzu açmadan ve adale ile kasları kesmeden omuz içindeki problemler cerrahi olarak tedavi edilebiliyor. Artroskopi yönteminde çok küçük kesiler yapıldığı için, ameliyat sonrası dönem çok daha az ağrılı ve iyileşme dönemi açık ameliyatlara kıyasla çok daha kısa oluyor. Estetik açıdan da ameliyat izi problemi bulunmuyor’’ diye konuştu.


Aynı gün taburcu


Çevre dokulara minimal zarar verilmesi, fonksiyonel ve estetik iyileşmede çok daha hızlı olması gibi avantajlarının yanında, artoskopik cerrahi ile açık cerrahi ile ulaşılamayacak anatomik yapılara erişilip, tedavilerinin kolaylıkla yapılabiliyor. Hastalar ameliyat olduğu gün taburcu olabiliyor ve kapalı cerrahi olması nedeniyle, enfeksiyon riski de çok daha az oluyor. Omuz cerrahisi sonrası bir süre dinlendirilen omuz eklemine profesyonel rehabilitasyon planlaması yapılıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Batman “Dur” ihtarına uymayarak tarlaya kaçan otomobilden 19 bin adet uyuşturucu hap çıktı Batman’da polisin “Dur” ihtarına uymayan otomobil sürücüsü kaçtığı tarlada kaza yaparak durabildi. Otomobil ve şüphelilerin ikametlerinde yapılan aramada 19 bin adet uyuşturucu hap ekstasy ile 1 kilo 32 gram bonzai maddesi ele geçirildi. Edinilen bilgilere göre, aldıkları ihbarı değerlendiren Batman İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri Emniyet Müdürlüğü İHA Büro Amirliği ekipleriyle birlikte çalışma başlattı. Polis ekipleri, uyuşturucu madde ticareti yapan şahıslara yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında Petrolkent Mahallesi Bostan Caddesinde bir otomobili durdurmak istedi. Polisin “dur” ihtarına uymayan otomobil sürücü bir süre karayolunda polisten kaçtıktan sonra tarlaya girdi. Buğday başakları arasına gizlendiler Girdikleri tarlada kaza yapan otomobildeki şüpheliler buğday başaklarının arasına saklanmaya çalıştı. İHA Büro ekiplerinin dronlu çalışması sonucu buğday başakları arasına uzanarak saklanan 4 şüphelinin yerini belirledi. Polis etraflarını çevirdiği 4 şüpheliyi kıskıvrak yakaladı. Otomobilde ve gözaltına alınan 4 şüphelinin ikametlerine yapılan aramalarda farklı renklerde toplam 19 bin adet uyuşturucu hap ecstasy ile 1 kilo 32 gram bonzai uyuşturucu maddesi ele geçirildi. Yakalanarak emniyete götürülen şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Şüpheliler, çıkarıldıkları mahkemece “Uyuşturucu Madde Ticareti” yapmak suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.