GENEL - 14 Kasım 2017 Salı 13:49

Başkan Akay: “Gelecek yıl şeker sektöründe önemli sıkıntılar yaşanabilir”

A
A
A
Başkan Akay: “Gelecek yıl şeker sektöründe önemli sıkıntılar yaşanabilir”

Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, gelecek yıl şeker sektöründe önemli sıkıntılar yaşanabileceğini söyledi.

Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, gelecek yıl şeker sektöründe önemli sıkıntılar yaşanabileceğini söyledi.


QNB Finansbank tarafından düzenlenen “QNB Finansbank Anadolu Buluşmaları” toplantısı Kayseri Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi. Gökhan Şen moderatörlüğünde, KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, QNB Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Ömür Tan ve ekonomist Ali Ağaoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı toplantı sonrası Bloomberg TV Türkiye’nin makro ekonomik görünümü programına konuk olan Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, “Gelecek yıl şeker sektöründe önemli sıkıntılar yaşanabilir” dedi.


Ağustos 2016’dan bu yana Şeker Kurulu’na atama yapılmadığını belirten Başkan Akay, "Şeker sektörünü düzenleyen Şeker Kurulu başsız kaldı. Bundan dolayı denetimi ve düzenleme faaliyeti yapılamaz hale geldi. Şeker Kurulu olmadığı için fiili bir kotasızlık durumu yaşanıyor. Bu doğru bir süreç değil. Belirsizlik bu şekilde devam edecek olursa gelecek yıl şeker sektöründe önemli sıkıntılar yaşanabilir” diye konuştu.


Başkan Akay sözlerini şöyle sürdürdü;


“Bu sene özellikle şeker sektöründe Türkiye’de önemli gelişmeler var. Üretim anlamında önemli artışlar var. Bu sadece Kayseri’ye özgü değil Türkiye’nin genelinde bu durum söz konusu geçen seneye göre daha fazla bir üretim gerekiyor. Biz şuanda kampanyanın ortasına geldik. Ocak ayına taşacak bir kampanya süreci yaşanıyor. 400 bin ton şeker üretimi bekliyoruz. Bu Türkiye’deki toplam şeker üretiminin aşağı yukarı %16 sına tekabül edecek bir rakamı ifade ediyor.


Geçen sene Türkiye’de şeker konusunda ciddi problem vardı. Hatırlayın Avrupa’dan şeker ithalatı gündeme gelmişti. Ve şeker stokları bitmişti. Bu biten stoklar karşısında ihtiyacı karşılamak için Avrupa’dan ithalat gündeme gelmişti. Ama olağan üstü durumlarda kullanılan B şeker stoku devreye sokularak Avrupa’dan ithalat engellenmiş oldu.


Ama 2016 yılında 2 inci yarısından itibaren şeker satışında ciddi problem meydana geldi. Son iki yılında şeker fiyatlarına zam gelmemesine rağmen pancardan üretilen şekerin satışında sorunlar yaşanmaya başlandı. 2016 Ağustos ayının 28 inde şeker kurulunun görev süresi doldu atama yapılmadı. Şeker sektörünü düzenleyen şeker kurulu başsız kaldı bundan dolayı denetleme ve düzenleme faaliyeti yapılamaz hale geldi.


Bu pancar şekerinden şeker üreten şeker fabrikaların dışında alternatif olarak üretilmeye çalışan şekerin üretimine ve satışına avantaj sağladı. Bu tabi doğru bir uygulama değil çünkü şeker sektörü Türkiye’de çok önemli bir kitleye ifade ediyor. Aşağı yukarı 200 bin çiftçi ailesi bu sektörden kazanç sağlıyor. 25-30 bin çalışanı var. Aşağı yukarı 3,50 milyar dolarlık bir hacme sahiptir. Dolayısıyla bunun risk edilmesi, sorunla karşı karşıya bırakılması doğru değil. Nişasta bazlı şekere avantaj sağlanacak bir durumun orta çıkması bu sonuçları ortaya çıkartmaya başladı.


Bu sene üretim fazla şundan dolayı fazla şeker kurulu olmadığı için bir kafasızlık filli bir karasızlık yaşanıyor. Bu doğru bir süreç değil Avrupa birliği bir ekimden itibaren şeker satışlarını serbest bıraktı ve kotayı kaldırdı. Ama Avrupa birliği bu sürece 2003-2004 yılından itibaren bir hazırlık zamanı yaşayarak 13 yılda tedbirlerini alarak girdi ve bu sene kotayı kaldırdı. Ama Türkiye birden bire bu ortama düşmüş oldu. Şeker kurulunun atanmaması ve düzenleme işleminin yapılmamasından dolayı bu tabi krizi beraberinde getirdi. Hem üretim artışı hem de satışlardan önemli problemler yaşanmaya başladı. Belirsizlik bu şekilde devam edecek olursa, gelecek sene şeker sektöründe önemli sıkıntılar yaşanacak demektir.


Bu ise orta Anadolu çiftçisi açısında çok büyük bir problemdir. Çünkü orta Anadolu çiftçisinin başka bir alternatifi yok. Yegâne para kazandığı ürün şeker pancarı eğer bunun üretemeyecek olursa diğer tarımsal faaliyetlerinde yapamaz hale gelir. O nedenle bu konuda hızlı bir çözüm üretilmesi gerekiyor. Siyasilerimizden, hükümetimizden bu konuda şeker kurulunun atanması ya da eğer atanmıyorsa onun görevlerinin bir başka kuruma devredilmesi ve bu sayede sorunların ortadan kaldırılması için gayret gösterilmesi gerektiğini düşünüyoruz ve bunu bekliyoruz İnşallah ümit ediyorum bu kısa zamanda hallolur yoksa pancar çiftçisini ve şeker sektörünü geleceği büyük tehlike gösteriyor.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Değirmenci: “Geçim sıkıntısının gölgesinde 1 Mayıs’ı kutlamak istemiyoruz” HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü, emekçiler olarak geçim sıkıntısının gölgesinde, hayat pahalılığı girdabında, düşük ücret çaresizliğinde kutlamak istemiyoruz” dedi. Genel Başkan Değirmenci, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yazılı bir basın açıklaması yaptı. HAK-İŞ ve bağlı sendikalar olarak her yıl 1 Mayıs’ı Türkiye’nin belirlenen bir ilinde yapıldığını ve bu yıl İzmit-Kocaeli’de meydanlarda olacaklarını hatırlatan Değirmenci, “HAK-İŞ olarak bu yıl 1 Mayıs’ı coşkuyla, barış ve kardeşlik türküleriyle kutlayacağız. Filistinli işçilerle dayanışma duygularımızı da dile getireceğiz. Ülkemizdeki çalışma hayatı içerisinde emekçiler adına çözülmeyi bekleyen pek çok sorun, karşılamasını istediğimiz birçok talebimiz var. HAK-İŞ’in öncülüğünde sanayi şehri olan İzmit-Kocaeli’de başta işçiler olmak üzere tüm çalışanların taleplerini yüksek sesle dile getireceğiz. İşçi-emekçilerin sermaye sahipleri karşısından sahipsiz olmadığını göstereceğiz” ifadelerini kullandı. “Haklı beklentilerimizin karşılanmasını istiyoruz” Ailesinin rızkını kazanan, fabrikasının bacasını tüttüren, ülkesinin kalkınıp, büyümesine alın ve akıl teri ile emekçilerin büyük bir katkı sunduğunu belirten Genel Başkan Değirmenci, “Emeğin ve emekçinin gür sesi HAK-İŞ ve Özçelik-İş olarak, meydanlardan; emekçilerin aileleriyle birlikte insan onuruna yakışır bir ücret alabilmesi talebimizi ifade edeceğiz. Vergi adaletsizliğine, maaşlardaki vergi dilimi uygulamasında emekçilerin maruz kaldığı haksızlığa dikkat çekeceğiz. İş kazası ve meslek hastalıklarının önüne geçecek uygulamaların hayata geçirilmesini isteyeceğiz. Tüm emekçilerin aldıkları ücretlerin enflasyon canavarına yenik düşmemesi için gerekli tedbirlerin devreye sokulmasını isteyeceğiz. Sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılmasını, sendikal hak ve özgürlüklerin artırılması yönündeki haklı talebimizi haykıracağız. Bu ve buna benzer çalışma hayatı ve sendikal yaşam içerisindeki tüm sorunları bir kez daha dile getirip, çözüm önerileri sunarak, emekçiler adına hak arayışı içeren yapıcı 1 Mayıs kutlaması yapılmasını sağlayacağız.” dedi. Değirmenci, Tüm emekçileri 1 Mayıs’ta İzmit-Kocaeli’de dayanışma içerisinde bir ve beraber olmaya da davet ederek açıklamasını sonlandırdı.
Aksaray Belediye işçilerinin yerine süpürgelerle temizlik yaptılar Aksaray Belediyesi 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle şehir meydanında dikkat çeken bir sosyal deney yaptı. Belediyeye ait sosyal medya hesaplarında paylaşılan sosyal deneyde, yoldan geçenlere belediye işçileri yerine temizlik yapıp yapmayacakları soruldu ve birçok kişi olumlu tepki verdi. Aksaray Belediyesi Basın ve Yayın Müdürlüğü’nün 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’ne özel hazırladığı sosyal deney oldukça dikkat çekti. Sosyal deneyin konusu olarak yoldan geçenlere, gece gündüz demeden şehir genelinde titizlikle çalışan belediye işçileri yerine “Süpürge ve el arabasıyla temizlik yapar mısınız?” sorusu yöneltildi. İlk başta şaşkınlıkla karşılanan bu isteğe her vatandaş olumlu yanıt verdi. 15 Temmuz Milli İrade Meydanında belediye işçilerinin yerine geçen vatandaşlar, süpürgelerle meydanda temizlik yaptı. Çok sayıda izlenme ve beğeni alan o görüntülerde vatandaşlar süpürge, kürek ve el arabaları ile meydanı süpürdü. İşçi Bayramı’na dikkat çekmek aynı zamanda da günlük hayatta şehrin bir noktasında görev alan temizlik işçilerinin çalışma şartlarını anlamaları için yapılan sosyal deneyde vatandaşlar süpürgeleri tekrar işçilere teslim etti. Belediye işçilerinin yerine temizlik yapan 56 yaşındaki Bayram Erdoğan, “Bir çoğumuz farkında değiliz ama temizlik işçileri şehrimizin görünmeyen kahramanları. Yaz sıcağında olsun, kış soğuğunda gece gündüz demeden çalışıyorlar. Temizlik işçileri günün her saati gece dahil, sabahın ilk ışıklarında bile çalışıyorlar. Ne yazık ki günlük hayatın koşuşturması içinde onların bu değerli emekleri genellikle görmezden geliniyor. Oysa ki bir şehri cadde cadde, sokak sokak temizlemek hiç kolay değil. Belediyemiz bu konuda çok başarılı ve Aksaray’ımız tertemiz. Bugün burada işçi kardeşlerimizin, işlerinin hiç de öyle göründüğü gibi kolay olmadığını daha iyi anladık. Ben de işçi emeklisiyim ve işin zor kısmına bugüne kadar şahit olmamıştım. Tek sermayeleri alın teri olan işçilerimize emekleri için teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.