EKONOMİ - 13 Haziran 2018 Çarşamba 11:47

Kayseri Şeker’den mobbing iddialarına yanıt

A
A
A
Kayseri Şeker’den mobbing iddialarına yanıt

Kayseri Şeker Fabrikası tarafından ’Türk şeker işçilerine mobbing uygulandığı’ haberlerinin ardından yapılan açıklamada; "Turhal Şeker Fabrikasında çalışan Türk şeker işçilerine kurumumuz adına yapılan açıklamada, şirketimiz ile çalışmak isteyen personelin aynı özlük hakları ile işlerine devam edebileceği belirtilmiştir" denildi.

Kayseri Şeker Fabrikası tarafından ’Türk şeker işçilerine mobbing uygulandığı’ haberlerinin ardından yapılan açıklamada; "Turhal Şeker Fabrikasında çalışan Türk şeker işçilerine kurumumuz adına yapılan açıklamada, şirketimiz ile çalışmak isteyen personelin aynı özlük hakları ile işlerine devam edebileceği belirtilmiştir" denildi.


Şirket ile devam etmek istemeyen çalışanların Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. tarafından kendilerine ait olan makine fabrikalarına nakledildiğinin belirtildiği açıklamada; "Kayseri Şeker Fabrikamızın Özelleştirme İdaresi Başkanlığından satın aldığı Turhal Şeker Fabrikası ile ilgili olarak ulusal bir televizyonun ana haber bülteninde 12.06.2018 tarihinde ’Türk Şeker işçilerine mobbing uyguladığına’ dair asılsız ve mesnetsiz bir haber yayınlamıştır. Şirketimiz, 07.06.2018 tarihinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığında imzalanan satış sözleşmesi ile Turhal Şeker Fabrikası’nı 569 Milyon TL bedelle devralmıştır. 08.06.2018 tarihinde de Turhal Şeker Fabrikasında çalışan Türk şeker işçilerine Kurumumuz adına yapılan açıklamada, Şirketimiz ile çalışmak isteyen personelin aynı özlük hakları ile işlerine devam edebileceği belirtilmiştir. 11.06.2018 tarihi itibariyle fabrikada revizyon çalışmalarına başlandığından dolayı Şirketimizde devam etmek istemeyen çalışanlar, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. tarafından, kendilerine ait olan makine fabrikalarına nakledilmiştir. Revizyon çalışmalarının aksatılmaması için Türk Şeker’de çalışmaya devam etmek isteyen işçilere her gün belirli saatlerde fabrikaya giriş için izin verilmektedir. Ancak; Türk Şeker’e ait sendikalı işçilerin şirketimiz bünyesine geçmek istemediklerinden dolayı, pancar üreten binlerce çiftçinin mağdur edilmeden yetiştirdikleri pancarın zamanında teslim alınarak işlenmesi için, Kayseri’den kendi kadromuzda bulunan konusunda uzman ve teknik personelimiz geçici olarak Turhal Şeker Fabrikasında görevlendirilmiştir. Söz konusu haber tamamen asılsız ve gerçeği yansıtmamaktadır. Kayseri Şeker, faaliyet gösterdiği her alanda devletimizin, çiftçimizin ve çalışan personelimizin yanında yer almıştır ve almaya devam edecektir." denildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Sungurlu’da KKKA eğitim semineri düzenlendi Çorum’un Sungurlu ilçesinde, baharın gelmesi ve havaların ısınması ile ortaya çıkan ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına sebep olan kene ısırmalarına karşı vatandaşlar uyarıldı. Sungurlu Devlet Hastanesi’nde görevli Uzm. Dr. Mustafa Akıncı tarafından Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden Korunma Yolları temalı eğitim düzenlendi, seminer sonrasında hasta ve hasta yakınlarına farkındalık oluşturmak amacıyla danışma biriminde stant açıldı. Konuya ilişkin olarak hastane başhekimliğinden yapılan açıklamada, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden korunmak için tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir" denildi. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası) kene olup olmadığını kontrol etmesi istenilen açıklamada, "Yapılan kontrollerde kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarmalıdır. Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır. Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir. Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske vb.) almalıdır " ifadeleri kullanıldı. Kene tutunan kişiler kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri konusunda da ikaz edilen açıklamada, "Hastalığa sebep olan mikrobun taşıyıcısı, saklayıcısı ve bulaştırıcısı olan keneler uçmayan, zıplamayan, yerden yürüyerek vücuda tırmanan eklem bacaklı hayvanlardır. Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır" bilgileri verildi.