GENEL - 14 Eylül 2018 Cuma 09:28

AGÜ’de Otomatik Kontrol Türk Milli Komitesi Ulusal Toplantısı

A
A
A
AGÜ’de Otomatik Kontrol Türk Milli Komitesi Ulusal Toplantısı

Abdullah Gül Üniversitesi’nde (AGÜ) yapılan Otomatik Kontrol Türk Milli Komitesi Ulusal Toplantısı’nda (TOK 2018) kontrol teorisinden otomasyon sistemlerine, ulaşım teknolojilerinden enerji sistemleri, robotik sistemler, insansız araçlar, deniz araçları gibi kontrol uygulamalarına kadar birçok konuda bildiriler sunuldu.

Abdullah Gül Üniversitesi’nde (AGÜ) yapılan Otomatik Kontrol Türk Milli Komitesi Ulusal Toplantısı’nda (TOK 2018) kontrol teorisinden otomasyon sistemlerine, ulaşım teknolojilerinden enerji sistemleri, robotik sistemler, insansız araçlar, deniz araçları gibi kontrol uygulamalarına kadar birçok konuda bildiriler sunuldu.


Kontrol alanında çalışan herkesi buluşturmak amacıyla her yıl düzenlenen TOK’2018 Otomatik Kontrol Ulusal Toplantısı, AGÜ ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) işbirliği ile Sümer Kampüsü’nde Büyükambar Toplantı salonu ile bazı dersliklerde çeşitli oturumlar halinde eşzamanlı olarak gerçekleştirildi.


Çok sayıda araştırmacının katıldığı toplantıda, 1958 yılı mayıs ayında kurulan Otomatik Kontrol Türk Milli Komitesi’nin kuruluşunun 60. yılı da kutlandı.


Kontrol alanında üniversite-sanayi işbirliğini arttırmak ve genç akademisyenlerin katılımını teşvik etmenin amaçlandığı toplantı, Kayseri Sanayi Odasının da desteği ve bazı firmaların sponsorluğuyla düzenlendi.


Toplantı, TOK2018 Düzenleme Kurulu Eş Başkanları Abdullah Gül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Faruk Keçeci ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şeniz Ertuğrul tarafından organize edildi.


Kontrol teorisi, kontrol çeşitleri, otomasyon sistemleri, ulaşım teknolojileri, enerji sistemleri, robotik sistemler, insansız araçlar, deniz araçları gibi kontrol uygulamalarının ele alındığı toplantıda, sistem dinamiği, modelleme ve analizi, süreç kontrolü, evrimsel algoritmalarla modelleme, kontrol ve optimizasyon konuları da bildiri konuları arasında yer aldı.


Toplantının açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, hayatımızda özellikle yeni dünya da yeniden şekillenen dünya da dijital ve akıllı sistemlerle dolu bir dünyada, bu toplantıya katılan değerli araştırmacıların, bilim insanlarının ve uygulayıcıların yapacağı çalışmaların toplumumuza sanayi ve teknolojiye büyük katkılar sağlayacağını söyledi.


Prof. Dr. Sabuncuoğlu şöyle konuştu: “Üreten ama yalnızca hizmet ve ürün üreten değil aynı zamanda teknoloji üreten know-how üretmemiz lazım. O yüzden biz bilim insanlarına hepimize büyük görevler düşüyor şartlar ne olursa olsun iş birliğini ortak çalışma ortamlarını en iyi şekilde kullanıp kaynaklarımızı bir araya getirerek bu faaliyetleri yenilikçi faaliyetleri, bilimsel çalışmaları sürdürmemiz gerek.”


Otomatik Kontrol Türk Milli Komitesi (TOK) Başkanı Prof. Dr. İbrahim Eksin ise konuşmasında, otomatik kontrol teknolojisinin kullanıldığı alanlar hakkında bilgiler vererek, biyolojiden uçuş sistemlerine kadar her alanda uygulandığını ifade etti.


TOK2018 Düzenleme Kurulu Eş Başkanı Abdullah Gül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Faruk Keçeci de konuşmasında toplantının amacı ve konuları hakkında bilgiler verdi.


TOK2018 Düzenleme Kurulu Eş Başkanı İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şeniz Ertuğrul ise toplantıda kontrol alanında çalışan herkesi buluşturmayı hedeflediklerini anlattı.


3 gün süren toplantı, açılış konuşmalarını ardından, çeşitli oturumlar halinde devam etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.