GENEL - 11 Şubat 2019 Pazartesi 18:08

Macaristan Başkonsolosundan KGC’ye veda ziyareti

A
A
A
Macaristan Başkonsolosundan KGC’ye veda ziyareti

Macaristan Başkonsolsu Gâbor Kiss ve Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı ve Kayseri fahri Konsolosu Osman Şahbaz, Gazeteciler Cemiyeti’ne (KGC) yaptığı ziyarette, "Bundan sonra Kayseri’nin Macaristan’daki büyükelçisi olmak istiyorum” dedi.

Macaristan Başkonsolsu Gâbor Kiss ve Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı ve Kayseri fahri Konsolosu Osman Şahbaz, Gazeteciler Cemiyeti’ne (KGC) yaptığı ziyarette, "Bundan sonra Kayseri’nin Macaristan’daki büyükelçisi olmak istiyorum” dedi.


Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren KGC Başkanı Veli Altınkaya, Macaristan ile Türkiye’nin kardeş iki ülke olduğunu ifade ederek; “Kayseri basın tarihi 109 yıllık bir maziye sahip. Kayseri’de bugün 7 televizyon, 15 günlük gazete, çevre vilayetlerin de bağlı olduğu 3 büyük haber ajansı, ve yaklaşık 10 kadar internet sitesiyle basın sektöründe 500 kişiyi istihdam ediyoruz. Macaristan’ı biz diğer Avrupa ülkelerinden farklı olarak kardeş ülke olarak görüyoruz. Tarihçiler Macarlar ile Türkler’in aynı kökten, aynı gelenekten geldiğini iddia ederler. Yaklaşık 150-200 yıllık da birlikteliğimiz var. bu manada eski bakanımız ve şimdi Ankara büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Özhaseki’nin belediye başkanlığı döneminde Kayseri’deki gazeteci heyeti ile kardeş Macaristan’a defalarca gittik. Budapeşte’deki Gülbaba Türbesi yine çevresindeki şehitliğimiz yine aynı şekilde tarihten kalan kale kalıntılarında hepimizden bir iz bulduk. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde de Macaristan’ın destek ve katkılarını görmekten mutluluk duyduk. Kayseri’ye defalarca geldiniz, eminim ki Kayseri unutamayacağını vilayetlerden birisi olacaktır. Macaristan-Türkiye ticari ilişkilerinde Türk-Macar İşadamları Derneği Başkanı olarak görevi yapan ve aynı zamanda ülkenizin fahri Kayseri konsolosu olan hemşehrimiz Osman Şahbaz’ın da katkılarını görmezden gelemeyiz. Yeni döneminizde başarılar diliyoruz” dedi.


İki ülke arasındaki işbirliğinin artarak devam ettiğini ifade eden Başkonsolos Kiss. ise; “Kayseri insanı hem çalışkan, hem saygıdeğer, işlerini çok seviyorlar, ticareti seviyorlar. Bu süre içerisinde Macaristan devleti Kayseri’ye fahri konsolosluk açma kararı aldı. Bu bağlantılarla beraber işbirlikleri artarak devam etti. 2018 yılı içerisinde iki şehir ve iki ülke arasında bu ilişkilerin bir meyvesi olarak bir şirket Macaristan’da yatırım yaptı. 23 buçuk milyon Euro’luk bir yatırım gerçekleşti. Buy fabrikadan dolayı çok mutluyuz, çünkü Kayseri’den bir yatırımcı geldi. Fabrikanın yapımı devam ediyor. Önümüzdeki 5 ay içerisinde bu fabrika ilk deneme imalatlarına başlayacak. İnşaat malzemesi üreten bir fabrika olacak ve ürettiği ürünleri Avrupa’ya satacak. Görünüyor ki ben bu süre içerisinde tembellik yapmadım, umutsuzluğa düşmedim. Bu süreçte en önemli görevi yapan medya mensuplarına ayrı ayrı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.


“Şimdiye kadar Macaristan’ın Türkiye’de büyükelçisiydim, bundan sonra Kayseri’nin Macaristan’daki büyükelçisi olmak istiyorum”


Kayseri’de çok fazla dostu olduğunu ve bundan sonraki hayatında Kayseri’nin Macaristan’daki büyükelçisi olmak istediğini de sözlerine ekleyen Başkonsolos , “Bundan sonra Kayseri’ye b ir büyükelçi olarak gelmeyeceğim, dost olarak geleceğim. Sizden çok fazla kahve içtim40 yıldan daha fazla dostluğum var sizinle. Sizin her ilişkilerinizde destek olmak isterim ama Macaristan Gazeteciler ve Yazarlar Birliği’ne sizi davet ediyorum. Şimdiye kadar Türkiye’de Macaristan’ın büyükelçisi idim, müsaade ederseniz bundan sonra Kayseri’nin Macaristan’daki büyükelçisi olmak istiyorum” şeklinde konuştu.


Konuşmaların ardından ziyaret hediye takdimi ile sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Ordu’da yumurta üretimi yıllık 40 milyonu aştı Ordu Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Celal Sezgi, ilde yıllık 40 milyon adedin üzerinde yumurta üretimi yapıldığını, bu yumurtaların Türkiye’de 10 binden fazla market raflarında satışa sunulduğunu söyledi. Sezgi, tavukların aynı zamanda kahverengi kokarca zararlısını da yiyerek azaltan bir özelliği olduğunu belirtti. Ordu’da yumurta üretimi, Büyükşehir Belediyesi ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen projeler ve destekler ile yaygınlaşıyor. İl genelinde yıllık üretimi yapılan 40 milyon adetten fazla yumurta, ülke genelinde 10 binden fazla marketin raflarında satışa sunuluyor. İldeki yumurta üretiminin ilerleyen süreçte daha da artması hedefleniyor. “Ordu yumurtasının Türkiye’de marka olacağını tahmin ediyoruz” Ordu Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Celal Sezgi, ilde yeni yapılan projeler ile birlikte yumurta üretiminin arttığını söyledi. İl genelinde yıllık 40 milyon adedin üzerinde yumurta üretimi olduğuna değinen Sezgi, “Hibe çalışmaları ve yeni projeler ile birlikte artarak devam ediyor. Ordu Büyükşehir Belediyemiz ile ortaklaşa sürdürdüğümüz ciddi projeler var, o projelerin hayata geçirilmesi ile beraber gerçekten Türkiye’de marka olarak raflarda olan bir ürün haline geleceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu. “Orta Doğu’daki savaş gerilimi nedeniyle ihracat durma noktasına geldi, yumurta fiyatları yarıya indi” Sezgi, yumurta fiyatlarında yarı yarıya bir düşüş yaşandığını ifade ederek, “Şu anda üretici adına tedirginlik vere bir durum yaşıyoruz, sebebi de Orta Doğu’daki savaş gerilimi nedeniyle Süveyş Kanalı kapandı ve ihracat yüzde 90 durdu. İhracat ürününün tamamen iç piyasaya yönelmesi yumurtada yüzde 100 oranında bir fiyat indirimine sebep oldu. Şu anda gıda ürünleri arasında fiyatı düşen tek ürün yumurta diyebiliriz. Bu tüketici adına sevindirici bir durum ancak bir üretici birliği olarak eğer gider kalemlerinde bir iyileşme olmadan yumurta fiyatları düşerse bu üretimin her geçen gün daha da azalacağı anlamına gelmekte. Ramazan ayından önce 140 TL bandında olan 30’lu yumurta şuanda 65 liraya kadar geriledi, bu da üreticiler için kaygı verici bir durum” şeklinde konuştu. “Tavuklar kahverengi kokarca ile mücadelede etkili” Amerika ve Avrupa ülkelerinde tarım alanlarında ciddi zararla neden olan kahverengi kokarcanın geçen yıl itibariyle bölgede etkili olduğunu ve ciddi zararlar verdiğini söyleyen Sezgi, tavukların bu zararlı ile mücadelede etkili bir rol oynadığını ifade etti. Sezgi, “Gözlemlediğimiz, bakanlığımızın yaptığı kimyasal ilaçlamanın yanı sıra tavuğun kokarca ile mücadele etkin bir rol oynaması. Tavuğun yaylım alanlarında kokarca popülasyonu çok az çünkü tavuğun severek beslendiği bir protein kaynağı. Kokarca ile mücadelede özellikle köylerde ikamet eden vatandaşlarımızın tavuk besleyip popülasyonu arttırmasını, kokarca ile mücadele tavuğu da kullanmasını öneriyoruz” ifadelerine yer verdi.