GENEL - 23 Ekim 2020 Cuma 10:04

Prof. Dr. Ruhi Ersoy, Kayseri Üniversitesi’nde Online Akademik Yıl Açış Dersi Verdi

A
A
A
Prof. Dr. Ruhi Ersoy, Kayseri Üniversitesi’nde Online Akademik Yıl Açış Dersi Verdi

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruhi Ersoy, Kayseri Üniversitesi’nin 2020-2021 Akademik Yılı Açış Dersini verdi.


Korona salgını nedeniyle online gerçekleştirilen açış dersi etkinliği, Rektör Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa’nın selamlama konuşması ile başladı. Konuşmasında modern dünya ile entegrasyonun öneminin farkında olduklarını söyleyen Rektör Karamustafa, “Modern olmanın da kendimiz olmaktan utanmak, vazgeçmek demek olmadığını iyi biliyoruz. Kültürel küreselleşmeye yerli ve milli değerler ile katılmanın ve katkı sağlamanın önemli; üniversitelerin evrensel düşüncelerin hâkim olduğu, ancak yerel ve milli uygulamalara da öncelik verilmesi gereken müesseseler olduğunu biliyoruz ve bu sorumluluğumuzun da farkındayız. Bu bağlamda bir örnek verecek olursak; bizler mezuniyet törenlerimizi kadim kültürümüzün genlerine uygun olarak kep törenleri yerine ahilik kültürünün bir parçası olarak şed yani kuşak bağlama törenleriyle yapmaktayız” dedi. Daha sonra Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruhi Ersoy’un konferansına geçildi. Prof. Dr. Ruhi Ersoy, “Dijital Dünya: Kültür Değişmeleri ve Milli Şuur’ konulu konuşmasında tarihin derinliğini, köklülüğünü iyi anlamak ve anlatmanın gerekliliğine vurgu yaptı. Prof. Dr. Ersoy, günümüzde cari gündemin sunmuş olduğu problemleri çözmek için buna ihtiyaç olduğunu söyledi. Endüstri devrimlerinin ve dijital dünyanın gelecekte nereye varacağı, kültürlerin bundan nasıl etkileneceği ve gelişim sürecinde alınması gereken tedbirlerin neler olacağı sorularının çok yaygın olduğuna işaret eden Prof. Dr. Ruhi Ersoy, “Yapay zekânın çok tartışıldığı günlerden geçiyoruz. İnsan kendi ürettiklerinin esiri olmaya doğru mu gidiyor? Bugün bu tür sorular hâkim. Bilim kurgu filmleri bu hayalin zeminini oluşturmaktadır. Yapay zekâ ile hayatımız belli bir noktaya geldi. Şimdi ülkelerin egemenlik alanlarında uzay hukuku, uzay egemenlik alanlarının tartışıldığı günlerden geçmekteyiz. Yeni nesil arkadaşların buna kafa yormaları gerekir. Akademik çalışmaların da bu yöne eğilmesi gerekiyor. Artık vatan eşittir coğrafya kavramının genişlediğini görmekteyiz. Deniz, mavi vatan ve havadaki egemenliğinizin de vatan kavramına girdiğinin insanlara iyi anlatılması gerekiyor” diye konuştu.


Konuşmasında dijital kültür konusuna da değinen Prof. Dr. Ruhi Ersoy, günümüzde dijital bağlılığın madde bağımlılığından öte sorunlar doğurmaya başladığını ve dijital bağımlılığın önüne geçmek için yeni politikalar üretilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Ersoy, “Aileler dijital bağımlılıkla nasıl mücadele etmeli, dijital bağımlılığa karşı dijital diyet nasıl oluşturulmalı ve bunun için ne tür politikalar ortaya konulmalı. Bunlar önemli meseleler.” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Ruhi Ersoy’un konuşmacı olduğu online akademik yıl açış dersi etkinliği soru-cevapların ardından sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri’nin 5 yıllık Gürültü Eylem Planı çıkarılacak Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, kent genelinde ulaşım başta olmak üzere yoğun gürültünün en aza indirilmesi için çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Şehrimizin 5 yıllık gürültü eylem planını çıkarıyoruz” dedi. Büyükşehir Belediyesi; Başkan Büyükkılıç’ın sürdürülebilir kent vizyonuna uygun olarak hava ve gürültü kirliliği başta olmak üzere çevresel sorunlarla mücadelede yeni teknikler geliştirmeye, çalışmalarının bu vizyona uygun olması için gayret ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Yeni 5 Yıl Projeleri kapsamında Gürültü Eylem Planı’nı hayata geçireceklerini belirtti. Bir doktor başkan olarak, çevre ve toplumu gözeten çalışmalar yaptıklarını, yeni dönemde de bu çalışmaların aralıksız süreceğini belirten Başkan Büyükkılıç, “Yapılan araştırmalardan biliyoruz ki hava kirliliği ve trafik araçları dâhil, kalp damar hastalığı riskine bağlı olarak, ortalama 24 saatlik gürültü seviyesindeki her 5 desibel artışının kalp krizi, felç ve diğer ciddi rahatsızlıklarda yüzde 34’lük bir artışla ilişkili olduğunu göstermektedir. Bizler de yerel yönetimler olarak gürültüsüz ve konforlu bir Kayseri hedefliyoruz. Şehrimizin gürültü eylem planını çıkarıyoruz” diye konuştu. Büyükkılıç, öncelikli hedeflerinin daha yaşanılabilir, sürdürülebilir bir kent oluşturmak olduğunu vurgulayarak, “Şehrimize değer katmaya, şehrimizin insanına hizmet etmeye gayret ediyoruz. Gürültü kaynaklarına ilişkin tespiti ve 5 yıllık eylem planını kapsayan bir projeyi yeni dönemde hayata geçireceğiz” dedi.
Kayseri Pınarbaşı’nda başıboş köpekler toplanacak Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından 8 Mayıs Çarşamba günü Pınarbaşı’da, Melikgazi ve Kocasinan Belediyeleri ekipleri ile ortaklaşa olarak başıboş sokak köpekleri de toplanacak Dr. Memduh Büyükkılıç yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi; Park, Bahçeler ve Ağaçlandırma Daire Başkanlığı tarafından, çevre temizliğinden fidan dikimine, çocuk oyun grubu kurulumu, toprak dolgu ve tesfiye işlemleri ile spor aletleri ve kameriye taşımasına kadar pek çok konuda Pınarbaşı’da hizmetler gerçekleştirdi. Bu çerçevede Pınarbaşı Kaynar, Beserek, Malak ve Han Mahallelerinde, 1 kepçe, 1 kamyon ve 30 personel ile çöplük alanı, çayırlık kenarı temizlik, mıntıka ve kanal ıslah çalışmaları gerçekleştirildi. Öte yandan oyun grubu, spor aletleri ve kameriye sökümü ve istenen yere montajı yapıldı. Alagazi Mahallesi’nde yol kenarlarına 90 fidan çukuru açılması ve tüplü fidan dikimi gerçekleştirildi. Tuzgün Mahallesi’ne 30 tüplü fidan dikimi yapılırken, Merkez Hürriyet Mahallesi’ne ise çocuk oyun grubu kuruldu. Söz konusu hizmetlerin yanı sıra büyükşehir belediyesine ait süpürge aracı 10 gün boyunca Pınarbaşı merkezde temizlik çalışmaları yaptı. Büyükşehir belediyesi tarafından daha önce söz verilmiş olan, ‘Dadaloğlu Mahallesi Çöplüğü Islahı’ gerçekleştirildi. Dadaloğlu Mahallesi çöplüğü arkasına 200 tüplü fidan da çukurları açılarak toprakla buluşturuldu. Ayrıca Güzelsu taziye ve toplantı evinde toprak dolgu tesfiye işleri ile temizlik işlerinin yanı sıra fidan dikimi ve tesisat işleri de gerçekleştirildi. Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından 8 Mayıs Çarşamba günü Pınarbaşı’da, Melikgazi ve Kocasinan Belediyeleri ekipleri ile ortaklaşa olarak başıboş sokak köpekleri de toplanacak. Öte yandan Pınarbaşı’nın çiçeklendirilmesi için de Büyükşehir Belediyesi Park, Bahçeler ve Ağaçlandırma Daire Başkanlığı aracılığı ile destek verileceği belirtildi.
Şanlıurfa Dolu ve yağmur sonrası ziraat mühendisleri sahaya indi Şanlıurfa’da son günlerde yaşanan sağanak yağış, dolu ve seller nedeniyle sahaya inen ziraat mühendisleri, çiftçileri tarım sigortalarının önemi konusunda konusunda bilgilendirdi. Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası üyeleri “Tarım Sigortalarının Önemi" ve “Antep Fıstığı Yetiştiriciliği” konularına ilişkin bilgilendirme çalışması gerçekleştiriyor. Fıstık yetiştiriciliğinin en yoğun olduğu ilçeler arasında yer alan Bozova kırsalına giden mühendisler, çiftçilerle bir araya gelerek bilgilendirme yaptı. “Tarımsal üretim sürekli risk altında olan bir sektördür” Son yıllarda küresel ısınmanın etkisiyle doğal afetlerin artışı nedeniyle tarım sigortalarının önemini vurgulayan Ziraat Mühendisi Mehmet Bilgin, “Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa’da gerçekleşen sağanak yağıştan dolayı birçok üretici zarar gördü. Bu zararın tanzim edilmesi noktasında tarım sigortaları olan üreticilerin poliçelerindeki bedelin yüzde 50’sini sigorta karşılıyor. Fakat tarım sigortaları mevcut olmayan çiftçiler bu zararı kendi ceplerinden karşılamak zorunda kalıyor” dedi. “TARSİM büyük önem arz etmektedir” Şanlıurfa’nın özellikle meyve ile sebze üretiminde ve hayvancılıkta önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Ziraat Mühendisi Mehmet Bilgin “Ancak başta sel baskını, dolu, don, fırtına ve aşırı yağış gibi doğal afetler olmak üzere, birçok faktör tarımsal üretimimizi tehdit etmekte, önemli verim ve kalite kayıplarına neden olmaktadır. Bu kayıpların telafi edilebilmesi için üreticilerimizin ürünlerini TARSİM kapsamında sigorta yaptırmaları büyük önem arz etmektedir. Bakanlık tarafından alınan karar gereği 2024 yılında sözleşmeli tarım yapan ve bazı hayvancılık desteklemelerinden faydalanan üreticilerimize TARSİM sigorta yaptırmalarının zorunlu hale getirilmesi planlamaktadır” ifadelerini kullandı. Çiftçilerle bir araya gelen Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Tekçe ise, “Bitkisel ve hayvansal üretimin de sigortası var. Yani neye karşılık geliyor? 100 dekarlık bir fıstığı olan çiftçinin bir dekarlık kazancının parasıyla ile 100 dekarını sigortalatması demektir. Kısaca dolu vurduğunda, sel vurduğunda, doğal afet olayı gerçekleştiğinde TARSİM o yıl elde edeceğiniz kazancın belirtilen orandaki kısmını sigorta kapsamında değerlendiriyor” diye konuştu. Şanlıurfa’da her yıl fıstık ürününün gelişme döneminde yaşanan dolu ve sağanak yağışlar nedeniyle sigortası bulunmayan çiftçiler büyük maddi kayıplarla karşı karşıya kalıyor.