GÜNDEM - 16 Aralık 2025 Salı 12:59

Başkan Adnan Uslular: "Muhasebe, beyanname ve denetim bir bütündür"

A
A
A
Başkan Adnan Uslular: "Muhasebe, beyanname ve denetim bir bütündür"

Kayseri Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO); 586 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne ilişkin basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını yapan Kayseri SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Uslular; söz konusu düzenlemenin vergi sisteminde ciddi sakıncalar doğuracağını belirterek, "Muhasebe, beyanname ve denetim birbirinden ayrılamaz bir bütündür. Bu bütünlüğün dışına çıkılması, vergi sisteminde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurur" dedi.


Kayseri Defterdarlığı önünde yapılan açıklamaya, çok sayıda meslek mensubu katıldı. Burada konuşan Başkan Uslular, 586 No’lu Tebliğ ile meslek odalarına defter tutma ve beyanname gönderme yetkisi verilmesinin 3568 sayılı Kanun’a açıkça aykırı olduğunu vurgulayarak; "Beyanname imzalama yetkisi yalnızca mali müşavirlere aittir. Bu yetki devredilemez, paylaşılamaz. Mali müşavirin imzası mesleğin onurudur" ifadelerini kullandı. Düzenlemenin vergide eşitlik ve adalet ilkesini zedelediğini belirten Uslular, bu uygulamanın kayıt dışılığı artıracağını, vergiye gönüllü uyumu azaltacağını ve kamu gelirlerini olumsuz etkileyeceğini kaydetti. Uslular; "Vergi sisteminin yükünü omuzlayan mali müşavirler devre dışı bırakılarak, kamu yararı değil, yeni sorun alanları oluşturulmaktadır. Yanlış beyanın, sahte belgenin ve cezai yaptırımların muhatabı yine mali müşavirler olacaktır. Yetkiyi verenler bu sorumluluğu da üstlenmelidir. Yetki gaspına karşı susmayacağız. Mesleğimizi, imzamızı ve kamu yararını savunmaya devam edeceğiz" dedi.


TÜRMOB TESMER Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yedikaya ise; "Umarım bu yanlışlıktan en kısa sürede dönülür. Biz odamızın bir katını dört beş tane berber tutup orada traş yaptırmak istemiyoruz. Odamızın bir odasında eczacılarımızın ilaçlarını satmak istemiyoruz, taksicilerin aldığı plaka işlemlerini yapmak istemiyorsak bizim de en doğal hakkımız beyannamelerde bizim imzamız olmalı. Beyannameleri biz göndermeliyiz ve bununla ilgili defter tutulacaksa bunu buradaki Kayseri 2 bin 100 mali müşavirin imzasıyla yapılmalı. Başkanımıza bu güzel farkındalık için teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mardin Mardin’de şampiyonluk gecesinin adresi Mardian Mall oldu Mardin’de futbol heyecanı ve şampiyonluk coşkusu, Mardian Mall önünde düzenlenen büyük kutlamayla taçlandı. Mardin 1969 Spor’un elde ettiği tarihi başarı sonrası binlerce taraftar AVM önünde bir araya gelerek unutulmaz bir gece yaşadı. Ellerinde bayraklar ve meşalelerle alanı dolduran taraftarlar, marşlar ve tezahüratlar eşliğinde şampiyonluğu kutladı. Şehir genelinde oluşan araç konvoyları ve yoğun katılım, Mardin halkının takımına duyduğu bağlılığı bir kez daha gözler önüne serdi. Gece boyunca devam eden kutlamalarda vatandaşlar bol bol hatıra fotoğrafı çekerek tarihi anları ölümsüzleştirdi. Kurulduğu günden bu yana Mardin’in sosyal, kültürel ve sportif değerlerine destek veren Mardian Mall, şampiyonluk sürecinde de takımını hiçbir zaman yalnız bırakmadı. AVM yönetimi, bugün oynanan kritik mücadelede taraftar standında aktif şekilde yer alırken; mağazacıları, personelleri ve yöneticileriyle birlikte yaklaşık 100 kişilik bir ekiple tribündeki yerini aldı. Ayrıca taraftar desteğini büyütmek amacıyla yaklaşık 500 adet maç bileti dağıtılarak yüzlerce futbolseverin takımlarına destek vermesi sağlandı. Mardian Mall tarafından hazırlanan kutlama alanı ailelerin, gençlerin ve taraftar gruplarının yoğun ilgisiyle dolup taşarken, gece boyunca birlik ve beraberlik mesajları ön plana çıktı. Şampiyonluk sevincinin tüm kente yayıldığı gecede Mardin adeta tek yürek oldu. Mahmut Yıldızhan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Şehrimizin gururu olan Mardin 1969 Spor’un elde ettiği bu büyük başarı hepimizi son derece mutlu etti. Mardin halkının bu coşkuyu bir arada yaşaması bizler için çok kıymetli. Mardian Mall olarak şehrimizin sosyal ve kültürel değerlerine destek vermeye devam edeceğiz. Dün olduğu gibi bugün de takımımızın yanındayız. Çünkü biz inanıyoruz ki; ‘Şehrin Alışveriş Merkezi, Şehrin Takımının Yanında.’ Bu tarihi başarıda emeği geçen tüm futbolcularımızı, teknik ekibi, yönetimi ve büyük taraftarımızı gönülden kutluyoruz." Gece geç saatlere kadar süren kutlamalar, Mardin 1969 Spor şampiyonluğunun şehirde büyük bir gurur ve birlik atmosferi oluşturduğunu bir kez daha ortaya koydu.
İstanbul İstanbul’da 3 ilçede yollar kapanacak İstanbul’da 10 Mayıs tarihinde düzenlenecek 2 farklı etkinlik için 3 ilçede yollar kapanacak. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nce kapanacak yollar ve alternatif güzergahlar için açıklama yayınladı. İstanbul’da 10 Mayıs sabahı düzenlenecek 2 farklı etkinlik için 3 ilçede bazı yollar trafiğe kapanacak. Saat 09.00’da başlayacak etkinlik için kapanacak yollar ve alternatif güzergahlar açıklandı. Kapanacak yollar: Galata Köprüsü Beyoğlu istikameti, Atatürk Köprüsü Fatih istikameti, Sahil Kenndey Caddesi (Çatladıkapı-Sirkeci ışıklar arası),Reşadiye Caddesi,Ragıp Gümüşpala Caddesi,Abdülezel Paşa Caddesi,Ayvansaray Caddesi,Kadir Has Caddesi,Meclisi Mebusan Caddesi,Kemeraltı Caddesi,Dolmabahçe Caddesi,Beşiktaş Caddesi,Eski Yıldız Caddesi,Barbaros Bulvarı Merkez Komutanlığı ışıklar arası,Çırağan Caddesi,Tershane Caddesi,Refik Saydam Caddesinden Unkapanı istikameti,İnönü Caddesi ile Şehitler Tepesi arası Alternatif Yollar: Vatan Caddesi,Millet Caddesi,Gazi Mustafa Kemal Paşa Caddesi,Palanga Caddesi,Asariye Caddesi,Tarlabaşı Bulvarı,Portokal Yokuşu Caddesi,Dereboyu Caddesi,Asker Ocağı Caddesi,İnönü Caddesi,Evliya Çelebi Caddesi Saat 12.00’da başlayacak ikinci etkinlik için ise sadece Beşiktaş ilçesinde kapanacak yollar ve alternatif güzergahlar da açıklandı. Kapanacak Yollar: Muallim Naci Caddesi Ahmet Taner Kışlalı Caddesi kesişiminden itibaren Bebek istikametine çift yönlü,Kuruçeşme Caddesi çift yönlü,Bebek Arnavutköy Caddesi Arnavutköy ışıklara kadar,Cevdetpaşa Caddesi İnşirah Cadde kesişiminden Arnavutköy istikameti Alternatif Yollar: Dereboyu Caddesi ,Portakal Yokuşu,Ahmet Taner Kışlalı Caddesi,Ahmet Adnan Saygun Caddesi,Kuruçeşme Çağrı Sokak,Yeşilpınar Sokak,Arnavutköy Dere Sokak,Bebek Hamam Sokak