GÜNDEM - 09 Ağustos 2025 Cumartesi 13:58

Başkan Büyükkılıç: "15 kütüphanede 1 milyonu aşkın ziyaretçi ağırladık"

A
A
A
Başkan Büyükkılıç: "15 kütüphanede 1 milyonu aşkın ziyaretçi ağırladık"

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç; 9 Ağustos Dünya Kitapseverler Günü’nde yaptığı açıklamada, 15 kütüphane ve yüz binlerce kitapla Kayseri’yi kütüphaneler şehrine dönüştürdüklerini kaydetti.


Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç; 9 Ağustos Dünya Kitapseverler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Kayseri’yi kültür, bilgi ve eğitim alanında örnek gösterilecek bir şehir haline getirmek için yürüttükleri kütüphane yatırımlarını kamuoyuyla paylaştı. Başkan Büyükkılıç, kütüphaneleri sadece kitap okuma alanı değil, aynı zamanda bireyin zihinsel, sosyal ve kültürel gelişimine katkı sağlayan çok yönlü yaşam alanları olarak konumlandırdıklarını belirtti. 2025 yılının ilk 8 ayında Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı 15 kütüphanenin 1 milyonu aşkın ziyaretçiyi ağırladıklarını belirten Büyükkılıç, "Bu merkezlerden 160 bini aşkın kitap ödünç alındı. Toplamda 344 bin 864 üyeye hizmet veren kütüphaneler, 202 bin 849 basılı kitap, 22 bin elektronik kitap ve 3 bin sesli kitap ile geniş bir yelpazede bilgiye erişim imkânı sundu" dedi. Başkan Büyükkılıç, son olarak hizmete giren Talas Mevlana Sosyal Yaşam Merkezi Kütüphanesi’nin donanımıyla dikkat çektiğini ifade ederek, burada hem öğrencilerin hem de her yaştan vatandaşın faydalanabileceği kapsamlı alanların yer aldığını söyledi. Büyükkılıç, yeni kütüphane bünyesinde, 10 bin basılı kitap, 22 bin e-kitap, 3 bin sesli kitap, kütüphane okuma salonu, çocuk kütüphanesi, bilgisayar salonu, sesli çalışma alanları, kadın girişimci merkezi ve kafeterya gibi sosyal alanlar bulunduğunu ifade etti. Büyükkılıç; "Bizler bu hizmetleri sadece bugünün değil, geleceğin Kayseri’sini inşa etmenin sorumluluğuyla yapıyoruz" diyerek, eğitimi ve gençliği önceleyen bir anlayışla hareket ettiklerinin altını çizdi. Kütüphane hizmetlerinin yanı sıra, gençlerin eğitim hayatını kolaylaştıracak birçok destek projesini de hayata geçirdiklerini dile getiren Başkan Büyükkılıç, kitap fuarları, ulaşım, kırtasiye ve maddi destekler, spor ve sosyal tesis kullanımı, sıcak çorba ikramı, çamaşır yıkama hizmeti, geziler ve daha birçok hizmetle öğrencilere ve ailelerine destek olduklarını belirtti. Büyükkılıç, "Genç dostu belediye" anlayışını sadece bir slogan değil, sahada karşılığı olan bir hizmet anlayışı haline getirdiklerini ifade ederek, "Her bir öğrencimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Çünkü biz biliyoruz ki bilgiye ulaşan, kitapla buluşan bir nesil, bu ülkenin en büyük teminatıdır" diye konuştu. Kitapseverlerin Dünya Kitapseverler Günü’nü kutlayarak açıklamasını noktalayan Başkan Büyükkılıç, şu mesajı verdi;


"Kitap, en sadık dosttur. Her gün kitap okumayı mutlaka alışkanlık haline getirelim. Unutmayalım ki çocuklarımız ve gençlerimiz için en iyi örnek, kitap okuyan büyükleridir. Hiçbir yönlendirme, kitap okuyarak örnek olmanın yerini tutamaz. Bu vesileyle, tüm kitapseverlerin 9 Ağustos Dünya Kitapseverler Günü’nü kutluyorum. Kayseri’mizde her vatandaşımızın kitaba kolayca ulaşabilmesi için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz."


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Tarımsal girdi fiyatları yıllık yüzde 33,66 arttı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına ilişkin Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) verilerini açıkladı. Buna göre Tarım-GFE, ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 2,04, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 29,06, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 33,66 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 32,3 artış gösterdi. Ana gruplar incelendiğinde, bir önceki aya göre tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksi yüzde 2,12, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksi ise yüzde 1,57 yükseldi. Geçen yılın aynı ayına göre ise tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 34,79, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 27,19 artış kaydedildi. Alt gruplar bazında yıllık Tarım-GFE verilerine göre 6 alt grupta artış oranı ortalamanın altında, 5 alt grupta ise üzerinde gerçekleşti. Yıllık artışın en düşük olduğu alt gruplar yüzde 18,91 ile tarımsal ilaçlar ve yüzde 20,98 ile bina bakım masrafları olurken, en yüksek artış yüzde 64,33 ile veteriner harcamaları ve yüzde 47,39 ile gübre ve toprak geliştiricilerde görüldü. Aylık Tarım-GFE’ye göre ise 6 alt grup daha düşük, 5 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Ekim ayında aylık bazda artışın en düşük olduğu alt gruplar yüzde 0,09 ile enerji ve yağlayıcılar, yüzde 0,27 ile gübre ve toprak geliştiriciler olarak belirlendi. Buna karşılık, aylık artışın en yüksek olduğu alt gruplar yüzde 5,61 ile veteriner harcamaları ve yüzde 4,71 ile tohum ve dikim materyali oldu.
Ankara 7 ilde 7 ayrı organize suç örgütüne yönelik operasyon: 67 şüpheli yakalandı, 42’si tutuklandı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya 7 ilde dolandırıcı, tefeci ve göçmen kaçakçısı 7 ayrı organize suç örgütüne yönelik düzenlenen operasyonlarda 67 şüphelinin yakalandığını ve 42’sinin tutuklandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Cumhuriyet Başsavcılıkları ile Jandarma KOM Daire Başkanlığı koordinesinde; İl Jandarma Komutanlıklarınca 7 ilde 7 ayrı organize suç örgütüne yönelik operasyonlar düzenlendi. Şüphelilerin; Denizli’de 30 ayrı iş yerinden organize şekilde hırsızlık yaptıkları, Yalova’da nitelikli dolandırıcılık suçunu organize şekilde yönettikleri, İzmir’de trafo ve enerji nakil kablosu hırsızlığı yaptıkları, Iğdır’da göçmen kaçakçılığı suçunu işledikleri ve Muğla’da tefecilik yaptıkları, Tekirdağ ve Şanlıurfa’da terör örgütüyle bağlantıları olduklarını söyleyip para talep ederek vatandaşları dolandırdıkları tespit edildi. Düzenlenen operasyonlar ile hesaplarında son 5 yıl içerisinde 251 Milyon Türk lirası hesap hareketi bulunan 67 şüpheliyi yakalandı. 42’si tutuklandı. 23’ü hakkında adli kontrol hükümleri uygulandı. Diğer 2 şüphelinin işlemleri devam ediyor. Ayrıca operasyonlar sonucu çok sayıda dijital materyal ile muhtelif miktarda nakit para ve ziynet eşyası ele geçirildi.
Erzincan Erzincan’da soğuk hava nedeniyle sürüler yayladan indirildi Erzincan’da yüksek kesimlerde görülen kar yağışı ve soğuk havayla birlikte yaylalarda bulunan küçükbaş hayvan sürüleri donma tehlikesi nedeniyle merkeze ve köylere taşındı. İlkbahar aylarından itibaren yaylalarda kalan küçükbaş hayvanlar, hava sıcaklıklarının düşmesi ve kar yağışının başlamasıyla birlikte daha güvenli alanlara çekildi. Üreticiler, kış şartlarının ağırlaşması nedeniyle sürülerini Erzincan merkez ve çevre köylere indirerek ahırlara aldı. Kış boyunca hayvanların yem, saman ve arpa ile besleneceği öğrenildi. Üreticilerden İlhan Koyun, nisan ayı sonunda koyunlarını yaylaya çıkardıklarını belirterek, "Aylarca yaylada kaldık, süt ve peynir üretimi yaptık. Aralık ayının sonlarına doğru havalar sertleşince geri dönmek zorunda kaldık. Kış aylarında yem ve saman temini bizim için en büyük sıkıntı" dedi. Tulum peyniri üreticisi Özkan Beydili ise bahar aylarında çıktıkları yaylalarda aralık ayına kadar kaldıklarını ifade ederek, soğuk havanın etkisini artırmasıyla köylerine dönmek zorunda kaldıklarını söyledi. Beydili, hayvancılığın büyük emek ve fedakârlık gerektirdiğini vurguladı. Üretici Ferdi Kaya da ilkbaharda yaylaya çıkarılan koyunların yaz boyunca otlatıldığını ve peynir üretimi yapıldığını belirterek, "Hava şartları sertleşince dönüş hazırlıklarına başladık. Hayvanlar ilkbahara kadar yem ve arpa ile beslenecek" diye konuştu. Erzincan’da her yıl kış mevsimiyle birlikte yaşanan bu dönüş, bölgedeki küçükbaş hayvancılığın doğayla iç içe süren zorlu üretim sürecini bir kez daha gözler önüne serdi.