EKONOMİ - 30 Nisan 2025 Çarşamba 14:33

Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin Mart ayı ihracatı yüzde 10 arttı"

A
A
A
Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin Mart ayı ihracatı yüzde 10 arttı"

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan mart ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi.


Başkan Büyüksimitci, mart ayında Kayseri’nin ihracatının geçen aya göre yüzde 10,15 oranında artarak 325 milyon 511 bin dolar olarak gerçekleştiğini belirtti. İhracatın bir önceki yılın aynı ayına göre de 0,73 oranında arttığını açıklayan Büyüksimitci, "Son 12 aylık karşılaştırmaya baktığımızda yine yüzde 2,61 oranında bir artışla 3 milyar 757 milyon 361 bin dolara ulaştığını görüyoruz" dedi.


Mart ayındaki yüzde 10’luk artışın memnuniyet verici olduğunu ifade eden Başkan Büyüksimitci, "Özellikle küresel ekonomik belirsizliklere, bölgesel çatışmalara ve iç piyasalardaki daralmaya rağmen, Mart ayında elde ettiğimiz bu başarı, üyelerimizin azmi ve üretim gücünün bir başarısıdır. Kayseri sanayisi, her şeye rağmen ihracat yapmaya, ülkemize döviz kazandırmaya devam etmektedir. Ancak şunu da ifade etmeliyim ki; ihracatçılarımızın omzundaki yük giderek ağırlaşıyor. Enerji maliyetlerinin yüksekliği, işgücü üzerindeki vergi yükleri ve özellikle finansmana erişimde yaşanan zorluklar, üretim ve ihracat kararlarını doğrudan etkilemektedir. Bu alanda atılacak yapısal adımlar, ihracatçının önünü açacak, sürdürülebilir büyümeyi destekleyecektir. Ayrıca ihracatta dijitalleşme, yeşil ve yalın dönüşümün gerekliliği her geçen gün daha fazla kendini hissettiriyor. Bu süreçlere uyum sağlamak için reel sektöre özel destek mekanizmalarının daha fazla yaygınlaştırılması gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.


KAYSO olarak üyelerinin her zaman yanında olduklarını ifade eden Büyüksimitci, "Tüm bu zorluklara rağmen, sanayicilerimiz yılmadan üretmeye, çalışmaya ve ihracat yapmaya devam ediyor. Biz de Kayseri Sanayi Odası olarak, üyelerimizin yanında olmaya, talep ve önerilerini Çatı kuruluşumuz olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği başta olmak üzere ilgili kurum ve mercilere iletmeye devam ediyoruz. Bu vesileyle şehrimizin ihracatına katkı sunan tüm sanayicilerimize, çalışanlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, başarılarının artarak devam etmesini temenni ediyorum" şeklinde konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Van’da hasta ve mahsur kalanlar belediyenin çabasıyla kurtarıldı Van’ın farklı noktalarında kar yağışı, fırtına ve tipi nedeniyle mahsur kalan vatandaşların yardımına belediye ekipleri koştu. Ekipler bir tarafta hasta ve ambulansları kurtarılırken, bir yandan da yollarda mahsur kalan vatandaşların imdadına yetişti. Kentte etkisini sürdüren kar yağışı, tipi ve fırtına nedeniyle yoğun bir mesai harcanıyor. 7-24 esasına göre yollarda olan karla mücadele ekipleri, Yukarı Darıca Mahallesi Aşağı Darıca Mezrası’nda akşam saatlerinde rahatsızlanan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hastası Habip Kara’nın (83) yakınları 112 sağlık ekiplerinden yardım istedi. Yolların kapalı olmasından dolayı 112 sağlık ekipleri Başkale Şantiye Şefliğinden yardım istedi. Bunun üzerine harekete geçen ekipler, Başkale ilçe merkezine yaklaşık 66 kilometre uzaklıktaki mahalleye ulaşmak için çalışma başlattı. Yaklaşık 3 buçuk saat süren çalışma ile hastaya ambulansın ulaşmasını sağlayan ekipler mahalle ve mezra yolunu da ulaşıma açtı. Ayrıca ekipler, Tuşba ilçesi Yeşilköy Mahallesi, Özalp ilçesi Kırkçalı Mahallesi ile Gevaş ilçesi Aydınocak Mahallerinde yolda kalan ambulanslar da kurtarılarak, hastaya ulaşmaları sağlandı. "Onlarca araç kurtarıldı" Belediye karla mücadele ekipleri, Başkale ilçesi Ömerova Mahallesi, Edremit ilçesi Doğanlar ve Ayazpınar Mahalleleri, İpekyolu ilçesi Arıtoprak- Karakoç mahalleleri arası, Saray ilçesi Tamer Aydın Karakolu ve Karakaş Üs Bölgesi, Özalp ilçesi Gültepe Mahallesi, Gürpınar ilçesi Sevindik Mahallesi ile Bahçesaray ilçesi başta olmak üzere onlarca noktada yoğun tipi ve fırtına nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaş ve araçları kurtardı. Kurtarma çalışmaları 112 Acil Servis ve ilçe şantiye şefliklerine gelen ihbarlar doğrultusunda gerçekleştirildi. Ayrıca kent merkezi ve kırsalda etkili olan kar yağışı ve tipi sonrası 319 mahalle ve 306 mezra yolunun açılması için başlatılan çalışmalar yoğun bir şekilde sürüyor.