SAĞLIK - 12 Ekim 2025 Pazar 13:33

Çocuk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Tubaş: "Emzirmek öğrenilebilen bir süreçtir"

A
A
A
Çocuk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Tubaş: "Emzirmek öğrenilebilen bir süreçtir"

Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı ve Sosyal Pediatrist Doç. Dr. Filiz Tubaş; ilk 6 ay anne sütünün çok önemli olduğunu ifade ederek, "Ben emziremiyorum, sütüm gelmiyor gibi korkulara kapılmak gayet normal. Bu korkular aşılabilir. Emzirmek öğrenilebilen bir süreçtir" dedi.


Anne sütünün önemi hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Filiz Tubaş, bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi gerektiğini söyledi. Emzirmenin öğrenebilen bir süreç olduğunu ve annelerin korkuya kapılmaması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Tubaş; "Emzirmek, aslında çocukların hayatta kalması ve sonraki yıllarda hastalığa kapılmaması için çok önemli. Bebeğin beyin sağlığından bağışıklık sisteminin güçlenmesine kadar sayısız faydası olan anne sütünü yeterince alması, çok önemlidir. Mucizevi bir besin maddesi olan anne sütünü alan bebekler, hayata daha güçlü başlarlar. Pek çok anne bunu biliyor ve inanıyor. Ama emzirme sürecinde bazı sorunlar yaşayabiliyorlar" dedi.


"Emzirmeyi sürdürmekte zorluk yaşanıyor"


Ülkemizde annelerin emzirmeye başladığını ama sürdürmekte zorluk yaşadıklarını vurgulayan Doç. Dr. Filiz Tubaş, emzirme süreciyle ilgili annelerin yaşadığı sorunlarla ilişki şunları söyledi;


"Elimizdeki veriler, ülkemizde annelerin emzirmeye başladığını ama sürdüremediğini bize gösteriyor. İlk 6 ay sadece anne sütü vermeliyiz. 6 aydan sonra, 2 yaşına kadar anne sütü ile beraber ek gıdalara devam etmeliyiz. Emzirme annenin sağlığı için de çok faydalı bir süreç. Rahmin daha kısa zamanda toparlanması, fazla kilonun verilmesi gibi faydaları annenin gelecekteki sağlığına da katkıda bulunuyor. O yüzden emzirme sürecinin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi hem anneye hem bebeğe fayda sağlıyor. Emzirebilir miyim diye kaygılanan annelere her zaman söylediğim gibi; emzirmek öğrenilebilen bir süreçtir. ‘Ben emziremiyorum, sütüm gelmiyor’ gibi korkulara kapılmak gayet normal. Anneler bu durumda kendilerini yetersiz hissedebiliyorlar. Pek çok yeni anne bu korkuları yaşıyor. Bazıları ‘Hocam, ben bu işi tek başıma yapamıyorum, yardım alabilir miyim?’ Evet, alabilirsiniz diyorum. Hem doktorunuz hem bu alanda uzmanlaşmış sağlık çalışanları size destek olabilir"


"Emziren anne desteklenmeli"


Emzirme sürecinde annenin tıbbi, psikolojik ve sosyal olarak desteklenmesinin çok önemli olduğunu söyleyen Doç. Dr. Filiz Tubaş sözlerine şöyle devam etti: "Anneler bu dönemde yalnız bırakılmamalı. Doktorlar ve sağlık çalışanları bu süreçte rehberlik edebilir. Emzirmek sabırla öğrenilen, zamanla gelişen bir süreçtir. Anneler, destek aldıkça hem kendilerine güvenleri artar hem de bebekleriyle daha güçlü bir bağ kurarlar" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Kardan dolayı mahsur kalanlara kumanya desteği Van genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara kumanya desteği yapıldı. Van genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara yönelik yardım çalışmalar, Van Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürlüğü koordinasyonunda aralıksız devam ediyor. Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşımın aksadığı güzergâhlarda mahsur kalan araçlarda bulunan vatandaşlara, AFAD arama kurtarma ekipleri ile Hayrat Arama Kurtarma ekibi tarafından gıda ve sıcak içecekten oluşan kumanya yardımı ulaştırıldı. Vatandaşların mağduriyet yaşamaması ve temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla sahada görev yapan ekipler, ilgili kurumlarla koordineli şekilde çalışmalarını sürdürüyor. AFAD koordinesinde; emniyet, jandarma, karayolları, Kızılay, belediye ekipleri ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği içerisinde yürütülen çalışmalarda, vatandaşların can güvenliği öncelikli tutuldu. Olumsuz hava şartlarının etkisini sürdürmesi nedeniyle ekipler 7-24 görevinin başında. Yetkiler tarafından yapılan açıklamada, "Vatandaşların zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları, yapılan meteorolojik ve resmi uyarıları dikkate almaları ve güncel yol durumunu takip etmeleri konusunda hassasiyet göstermelerini rica ediyoruz. Karla mücadele ve yardım çalışmalarımız hava şartları normale dönene kadar kesintisiz şekilde devam edecektir" denildi.
Bitlis Bitlis-Baykan yolu ulaşıma kapandı, 3 saat sonra kontrollü açıldı Bitlis’te etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle Bitlis-Baykan karayolunda bir tırın kayması sonucu yol ulaşıma kapandı. Kayan tır nedeniyle trafikte uzun araç kuyrukları oluşurken, yol 3 saatlik çalışma sonucu kontrollü açıldı. Bitlis’te etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle Bitlis-Baykan karayolu üzerinde bulunan Bitlis Çayı Viyadüğü’nde saat 19.30 sıralarında bir tırın kayması sonucu yol ulaşıma kapandı. Kayan tır nedeniyle trafikte uzun araç kuyrukları oluşurken, Karınca köyü mevkiinde çok sayıda vatandaş yolda mahsur kaldı. İhbar üzerine bölgeye karayolları ekipleri sevk edilirken, AFAD İl Müdürlüğü ile koordinasyon içerisinde Türk Kızılay Bitlis İl Merkezi Başkanlığı tarafından saat 19.30’da destek çalışması başlatıldı. Kızılay personeli ve gönüllülerinin katılımıyla yolda mahsur kalan vatandaşlara kek, meyve suyu ve su ikram edildi. Yaklaşık 3 saat süren çalışmaların ardından yol kontrollü şekilde trafiğe açılırken, zorlu hava şartları nedeniyle bölgede mağduriyet yaşayan vatandaşların temel ihtiyaçları karşılandı. Ulaşım ekiplerin yönlendirmesiyle sağlanıyor. Kızılay Bitlis Merkez Başkanı Ali Cengiz, "İlimizde etkili olan yoğun kar yağışı sonrası Karınca köyü mevkiinde yolda mahsur kalan yaklaşık 350 vatandaşa, Türk Kızılay Bitlis İl Merkezi Başkanlığı tarafından 19.30–21.00 saatleri arasında destek çalışması gerçekleştirildi. AFAD İl Müdürlüğü ile koordinasyon içerisinde yürütülen çalışmalarda, Türk Kızılay Bitlis İl Mekezi personelleri ve gönüllülerinin katılımıyla vatandaşlara 350 adet kek, 350 adet meyve suyu ve 210 adet su ikram edildi. Zorlu hava şartları nedeniyle bölgede mağduriyet yaşayan vatandaşların temel ihtiyaçları karşılandı" dedi.