GÜNDEM - 03 Ekim 2024 Perşembe 16:49

Kayseri’de 26 firmada üretilen 32 ürün insanları sağlığını tehlikeye düşürüyormuş

A
A
A
Kayseri’de 26 firmada üretilen 32 ürün insanları sağlığını tehlikeye düşürüyormuş

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş ürünlere ait bilgileri paylaştığı listede Kayseri’den 26 firmanın ürettiği 32 ürün yer aldı.


Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne Dair Yönetmeliğin 8’inci maddesi gereğince kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmaları resmi internet sayfasında paylaştı. Paylaşılan listede; Kayseri’den 26 firmanın ürettiği 32 ürün yer aldı. Liste şu şekilde:


"-Mustafa ve Mehmet Sevilay Gısa Süt ve Süt Mamülleri Şirketi’nin “Sevilay” marka süzme çiçek balında diastaz sayısı, C4 şeker oranı, protein ve ham bal delta C13 değerleri arası fark, ham bal C13 değeri, hidroksimetil furfurol


-Sizi Gıda Şirketi’nin “Denizzade” markalı kekiğinde yabancı madde tespiti


-Demkay Gıda İhtiyaç Maddeleri Şiketi’nin “by çeşnici” markalı kekiğinde yabancı madde tespiti


-Özselamoğlu Gıda Şirketi’nin “envai kekik” markalı ürününde yabancı madde tespiti


-Hisar Çikolata Şekerleme Bisküvi Gıda Maddeleri Şirketinin üründe ilaç etkin maddesi (sildenafil) tespiti


-Er Et Erciyes Et ve Et Ürünleri Şirketi’nin “yıldız” markalı piliç sucuğunda mekanik ayrılmış kanatlı eti tespiti.


-Antep Eli Lahmacun’da dana etinden hazırlanmış lahmacun iç harcında sakatat (baş eti) tespiti.


-Zirve Danacı Sucukları Şirketi’nin “asil” markalı ısıl işlem görmüş piliç sucuğunda mekanik ayrılmış kanatlı eti tespiti.


- Kayseri Mercan Gıda’nın “mercan çiftliği” markalı ısıl işlem görmüş tavuk sucuğunda mekanik ayrılmış kanatlı eti tespiti.


-Çimen Market’te dana etinden yapılmış sucuk içinde kanatlı eti tespiti.


- Yeni Murat Kasabı’nda dana etli pişmemiş kasap köftede kanatlı eti tespiti.


- Arda Et Ürünleri’nin “tunalı dana sucuk” markalı dana sucuğunda kanatlı eti tespiti.


- Arda Et Ürünleri’nin “ala dana sucuk” markalı dana sucuğunda kanatlı eti tespiti.


- ASR Et Ürünleri Şirketi’nin “zirveden” markalı ısıl işlem görmüş piliç sucuğunda mekanik ayrılmış kanatlı eti tespiti.


- ASR Et Ürünleri Şirketi’nin “Zirve” markalı evlik ısıl işlem görmüş dana sucuğunda kanatlı eti ve sakatat (baş eti) tespiti.


- Güldüoğlu Şekerleme Gıda Şirketi’nin ürettiği tatlı üzüm pekmezinde delta C-13, früktoz/glukoz oranı tespiti.


- Özdamla Doğal Gıda Şirketi’nin “özdamla” markalı yoğurdunda nişasta tespiti.


- Ünal Gıda Şirketi’nin “ünal” markalı tam yağlı taze beyaz peynirinde yağ oranının düşük olması tespiti.


- As-Ar Gıda Şirketi’nin “ekinci” markalı yoğurdunda bitkisel yağ ve jelatin tespiti.


-Ceylan Süt Mamülleri’nin ürettiği “ceylan” markalı yoğurdunda bitkisel yağ tespiti.


- Hak Süt ve Süt Ürünleri’nin “haksüt” markalı yarım yağlı beyaz peynirinde düşük yağ tespiti.


-Sütçübey Süt Ürünleri Şirketi’nin “sütçübey” markalı yarım yağlı taze beyaz peynirinde yağ oranının düşük olması tespiti.


- Keyif Süt Ürünleri Gıda Şirketi’nin “Turgutbey” markalı tulum peynirinde bitkisel yağ tespiti.


- Birsen Güven Gıda Şirketi’nin “tepe” markalı az yağlı taze eritme peynirinde nişasta tespiti.


- Sütçübey Süt Ürünleri Şirketi’nin “Sütçübey” markalı yoğurdunda natamisin tespiti.


- Keyif Süt Ürünleri Şirketi’nin “Samet Tekir” markalı tam yağlı ayçekirdeği çeşnili


eritme peynirinde natamisin tespiti.


- Ünal Gıda Şirketi’nin yarım yağlı eritme peyniri natamisin tespiti.


- Hak Süt ve Süt Ürünleri Şirketi’nin “Haksüt” markalı tereyağı bitkisel yağ tespiti.


- Demircioğlu Süt Ürünleri Şirketi’nin “Demircioğlu Çiftliği” markalı tam yağlı ayçekirdeği-mısır


çeşnili taze eritme peynirinde bitkisel yağ tespiti.


- Keyif Süt Ürünleri Şirketi’nin “Tekir” markalı yarım yağlı eritme peyniri yağ oranının


düşük olması tespiti.


- Süttad Süt Ürünleri Şirketi’nin “Süttad” markalı yarım yağlı susam ve ayçekirdeği çeşnili eritme


Peynirinde bitkisel yağ tespiti.


- Arısoy Petrol Ürunleri’nde satılan “Themra” markalı üründe epimedyumlu bitkisel


karışımlı macun ilaç etken maddesi tespiti."


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir 6 gündür kayıp olan öğretmeni bulmak için çalışmalar devam ediyor Eskişehir’de 6 gündür kayıp olan 51 yaşındaki Türkçe öğretmeni Tuncay Arslan’ı, bulmak için AFAD Eskişehir İl Müdürlüğü koordinesindeki 40 kişilik ekip, havadan ve Porsuk Çayı’nın içinde arama çalışmalarını sürdürüyor. Eskişehir’de 6 gün önce kaybolan Türkçe öğretmeni Tuncay Arslan’ı arama çalışmaları devam ediyor. Öğretmenin son görüldüğü yer olan Porsuk Çayı’nın Gökmeydan Mahallesi kısmında Eskişehir İl Afet Ve Acil Durum Müdürlüğü’nden 9, Odunpazarı Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi’nden (OBAK) 5, Dorlion Arama Kurtarma’dan (DAK) 4, MEB Arama ve Kurtarma Birimi’nden (AKUB) 5, Şişecam’ın Acil Vaka Ekibi (SAVE) 4, itfaiyeden 6,Tepebaşı Arama Kurtarma (TAK) 5 ve Sivil Arama Kurtarma Derneği’nden (SARTEM) 2 çalışan olmak üzere toplam 40 kişilik ekiple aramalar, öğretmenin kaybolmasının 6’ıncı gününde devam etti. Havadan dron ve su da ise hem ekiplerin girmesi hemde botlarla yapılan aramalar sabah saatlerinde başladı. Ankara’dan ve Bursa’dan getirilen özel burunlu köpeklerin işaret ettiği yerde arama çalışmaları yoğunlaştı. Ekiplerin kıyı taraması da sürüyor. Tuncay Arslan’ın yakınlarının da çalışmaları yakından takip ettiği bölgede gözlendi. AFAD Eskişehir İl Müdürü Aslan Mehmet Coşkun çalışmaları sahada koordine edip yakından takip ediyor.
Kahramanmaraş MADO’dan "Salep Manifestosu" MADO, Anadolu’nun kadim lezzetlerinden biri olan salebe yönelik yaklaşımını "Salep Manifestosu" ile kamuoyuyla paylaştı. Manifestoda salebin bir içeceğin yanı sıra, kültürel miras, doğaya saygı ve sürdürülebilir üretim vurgusu öne çıktı. MADO tarafından yapılan açıklamada, salebin Anadolu’nun bin yıllık topraklarında, Torosların eteklerinde yetişen orkide köklerinden elde edildiği hatırlatılarak, her fincanın bu coğrafyanın belleğini taşıdığı ifade edildi. Salebin geçmiş ile gelecek arasında bağ kuran bir sembol olduğuna işaret edildi. Kültürel miras olduğu da vurgulandı. Manifestoda, MADO’nun salebi yalnızca bir ürün değil, kültürel bir miras olarak ele aldığı belirtildi. Bu kapsamda Türkiye’de tescilli salep yetiştiriciliği yapan ilk markalardan biri olunduğu, kendi tarlalarında üretim yapıldığı ve orkide koruma ile yaygınlaştırma projelerinin yürütüldüğü kaydedildi. Salep üreticilerine alım garantisi sunularak sürdürülebilir tarımın desteklendiği aktarıldı. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı ile üniversitelerle iş birlikleri gerçekleştirildiği, Salep çalıştayları ve farkındalık programlarıyla üreticiler, öğrenciler ve kamuoyunun bilgilendirildiği ifade edildi. "Katkısız ve sürdürülebilir üretim" Doğallık ve saflık başlığı altında, ürünlerde katkı maddesi ve sentetik aroma kullanılmadığı belirtilirken, salep orkidesinin doğadaki dengesini korumak amacıyla kontrollü kök kullanımı ve sürdürülebilir hasat uygulamalarının hayata geçirildiği bildirildi. Manifestoda, gerçek salebin sabır ve ustalık gerektirdiği vurgulandı. MADO üretim sürecinde geleneksel yöntemlerin çağdaş tekniklerle birleştirildiği, her aşamanın deneyimli ustalar tarafından denetlendiği belirtildi. Salep kıvamı ve aromasının nesiller boyu korunan orijinal MADO reçetesiyle sağlandığı, bu bilgi birikiminin usta-çırak eğitim programlarıyla aktarıldığı kaydedildi. MADO’nun salebi yalnızca kış mevsimiyle sınırlamadığına dikkat çekilen açıklamada, Türkiye’de soğuk salep ürününü ilk kez ticarileştiren marka olduğu hatırlatıldı. Soğuk salep ve incirli, Antep fıstıklı, Türk kahveli gibi yeni çeşitlerle genç neslin damak zevkine hitap edildiği ifade edildi. "Her Mevsim Salep" vizyonu doğrultusunda global lansmanlar gerçekleştirildiği bildirildi. MADO, Salep Manifestosu kapsamında salebi çeşitlendirmeyi, geliştirmeyi ve yeniliklerle zenginleştirmeyi sürdüreceğini açıkladı. Soğuk salep çeşitleri ve farklı tat kombinasyonlarıyla salebin geleceğin içeceği haline getirilmesinin hedeflendiği belirtilirken, salebin Türk mutfak kültürünün evrensel elçisi olarak dünyaya tanıtılacağı vurgulandı. Orkide koruma ve sürdürülebilirlik konusunda da daha kapsamlı adımlar atılacağı ifade edildi.