GENEL - 15 Eylül 2019 Pazar 11:31

Kore Gazileri Anılarını Anlattı

A
A
A
Kore Gazileri Anılarını Anlattı

1950 yılındaki Kore Savaşı’na katılan Seyid Ahmet Aydar ve Hasan Bostancı, 3 yıl süren savaşta yaşadıkları zorlukları anlattı.

1950 yılındaki Kore Savaşı’na katılan Seyid Ahmet Aydar ve Hasan Bostancı, 3 yıl süren savaşta yaşadıkları zorlukları anlattı.


Birleşmiş Milletlerin çağrısıyla 25 Temmuz 1950 yılında Kore’ye giden askerler arasında bulunan Hasan Bostancı, "Beni Kore’ye Yüzbaşı gönderdi" dedi. Vapur ile 24 günde 4 ülke geçerek Kore’ye gittiklerini ve Koreliler tarafından karşılandıklarını anlatan Hasan Bostancı, "Bizi limandan trene bindirdiler ve savaşacağımız bölgeye götürdüler. Bizim yemeğimiz her zaman Türkiye’den gelirdi. Onların yemek kültürleri çok farklıydı, kurbağa, yılan, solucan gibi şeyler yerlerdi. Bir gün yemekte domuz eti çıkmıştı, Türkler olarak biz bu yemeği yemedik" diye konuştu. Hasan Bostancı, 26-29 Kasım tarihleri arasında Kunuri’de yaşanan en şiddetli 218 şehidin verildiği çatışmalarda bir çok arkadaşının şehit düştüğünü söyledi.


Kore Gazisi Seyid Ahmet Aydar ise, Niğdeli iki çavuş ve kendisi arasında Üsteğmen tarafından kura çekildiğini anlatarak, "Kurada ben dolu olan kağıdı çektim ve Kore’ye gittim. Ölmedik işte vademiz yetmemiş ve memleketime geri döndüm" dedi.


1950’li yıllarda uçak olmadığı için Türk askerinin vapur ile Korey’e gittiğini anlatan Seyid Ahmet Aydar, "Vapur gündüz yavaş, gece ise hızlı hareket ederdi. Savaşı Allah kimsenin başına vermesin. Bir çok askerimiz orada şehit düştü" diye konuştu.


Yemeklerin uçaklarla Türk askerinin bulunduğu bölgeye atıldığını söyleyen Aydar, "Ben çavuştum. Mevzide tünel vardı ve tünelde devriye atardım. Tüneller tek kişinin geçebileceği kadardı. Karşıdan biri geldiği zaman geçemezdiniz. Düşman ile aramızdaki mesafe çok yakındı. Sabaha kadar mevziler arasında gidip gelirdim. Savaş sırasında uçaklar destek verirdi. Türk askeri Kore Savaşında çok cesaretliydi" diyerek yaşadıklarını anlattı.


Kore’den dönme ve terhis tarihlerinin geçtiğini, dönüş yolunda da sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Aydar, "Merkeze telefon ederek terhis olacak ve dönecek askerlerin bilgileri vermem gerekiyordu. Ama Amerikalılardan fırsat bulamıyorduk. Sürekli içeri girip çıkıyorlardı. Telsiz ile bölük komutanıma durumu anlattım. Bölük komutanım, ’Amerikalıları beklemeden muhabereye bilgi ver’ dedi. Muhabereye bilgi verdikten sonra akşam kafile geldi ve bizi teslim aldılar. Böylelikle ülkemize geri döndük" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Yıldırım Beyazıt mahallesinde kat karşılığı ihale yapılacak Melikgazi Belediyesi Yıldırım Beyazıt Mahallesi’nde 1 blok 36 adet daire, 3 adet dükkan için 15 Mayıs Çarşamba günü kat karşılığı yapım ihalesi düzenleyecek. 15 Mayıs Çarşamba günü saat 10.30’da düzenlenecek ihale ile ilgili açıklama yapan Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu; "İlçemize sağladığımız hizmet ve yatırımlarımız arasında önde gelen hizmetlerimizden kentsel dönüşüm ile vatandaşlarımızın hayat standartlarını yükseltmeye devam ediyoruz. Ömrünü tamamlamış, atıl halde, yaşam alanı olma vasfını kaybetmiş yapıları nitelikli, depreme dayanıklı, konforlu yapılar haline getiriyoruz. Battalgazi, Kazım Karabekir, Anbar, Yıldırım Beyazıt ve Çorakçılar Mahallelerimizde kentsel dönüşümle yepyeni bir imaj oluşturuyoruz. Sağlıklı, nezih, konforlu yapılarımızda hemşehrilerimizin daha iyi bir yaşam sürmeleri için her detayı düşünerek projelerimizi hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda Yıldırım Beyazıt Mahallesi 2. etap kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilçemize yeni bir görünüm kazandıracağız. 15 Mayıs Çarşamba günü saat 10.30’da 1 blok 36 adet daire, 3 adet dükkan için düzenleyeceğimiz ihaleye katılmak isteyen tüm müteahhit firmalarımızı bekleriz. Vatandaşlarımızı rahat ettirecek, yüzünü güldürecek kentsel dönüşüm çalışmalarımız devam edecek" dedi.
Antalya Antalya Büyükşehir “Sakin Şehir” girişimi başlatıyor Antalya Büyükşehir Belediyesi, marka değeri taşıyan ve seçkin ziyaretçilerin tercih sebebi olan uluslararası belediyeler birliği Cittaslow (Sakin Şehirler) Ağı’na katılmak amacıyla çalışma başlattı. Büyükşehir Belediyesi, sakin şehirler ağına üye olmak isteyen ilçe belediyelere yönelik de destek çalışması yürütecek. Antalya Büyükşehir Belediyesi, 1999 yılında İtalya’da kurulan ve şu an dünyada 33 ülkede 296 şehrin üye olduğu uluslararası belediyeler birliği olan Cittaslow (Sakin Şehirler) Ağı’na üye olabilmek amacıyla çalışma başlattı. Cittaslow Metropolis Ağı’na üyeliğiyle ilgili yol haritasını belirlemek üzere ağa üye olmak isteyen ilçe belediyelerden temsilcilerin de yer aldığı bir eğitim toplantısı düzenlendi. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleştirilen toplantıya Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Zeynep Tuğçe Çiftçibaşı Güç ve ilgili belediye temsilcileri katıldı. "Uluslararası alanda katkısı büyük" Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, dünya kenti Antalya’yı uluslararası alanda daha iyi tanıtmak amacıyla farklı platformlarda yer almasının önemli olduğunu söyledi. Sakin Şehirler Ağı’nın çevre, altyapı, kentsel yaşam kalitesinin attırılması açısında etkili olduğuna değinen Lokman Atasoy, “Tarım, turizm gibi yerel ürünlerin desteklenmesi, kültürün yaşatılması gibi konularda; ekonomik, çevresel ve sosyal alanlarda sürdürülebilirlik felsefesini benimseyen bu ağı önemsiyoruz. Büyükşehir Belediyesi’nin Cittaslow Metropol girişiminin yanı sıra Sakin Şehir vasfına uyan ilçelerimizin de bu ağda yer almasını destekliyoruz. Türkiye’nin Cittaslow da 25 üyesi var. Antalya’da Büyükşehir Belediyemiz ve üç ilçemizin bu ağa girmesi noktasında hedefimiz var. Marka şehirler oluşturmak adına bu ağda yer almak zorundayız. Turizm sadece fuarlar ile olmuyor. Uluslararası alanda bu ağların büyük katkısı oluyor” dedi. Örnek çalışmalar değerlendirildi Eğitimde, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Cittaslow yolculuğuna ilişkin de bir sunum gerçekleştirildi. Türkiye’deki Cittaslow kentler ve örnek çalışmalarının da değerlendirildiği toplantıda 2023 yılında Cittaslow Ağı’na üye olan Finike Belediyesi’nin de üyelik süreci paylaşıldı.