TEKNOLOJİ - 09 Temmuz 2025 Çarşamba 14:00

Yapay zekada işler kızışıyor

A
A
A
Yapay zekada işler kızışıyor

Bilişim Uzmanı Hakan Topuzoğlu, yurt dışı merkezli yapay zeka araçlarının manipülatif bilgiler aktararak kullanıcılara hukuki sorunlar çıkarabildiğini söyleyerek, "Son günlerde yapay zeka araçlarında tembelleşme yaşanıyor" dedi.


Yapay zekanın bazı sektörlerde kullanımının yurt dışında da tepkilere yol açmaya başladığını söyleyen Hakan Topuzoğlu, "Tabii ki yapay zekânın kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte birtakım risklerin ortaya çıkacağı önceden de söyleniyordu. Bunları yaşadıkça daha net bir şekilde görüyoruz. Özellikle birçok meslek grubunu tehdit etmesi ve onların yerini alacak gibi durması, gerçekten çok büyük kaygılara sebebiyet veriyor. Şu anda özellikle hukuk, tıp, gazetecilik gibi sektörlerde yapay zeka yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Yurt dışı merkezli bazı sağlıkla ilgili yapay zeka projelerinin olduğunu okuyoruz, duyuyoruz, görüyoruz. Film sektöründe de yapay zeka çok aktif olarak kullanılıyor. Bu durum, yurt dışında ciddi tepkilere yol açmış durumda. Son günlerde, bazı yapay zekâ araçlarında tembelleşme dediğimiz durumu gözlemliyoruz. Cevap verirken çok fazla bekletmesi ya da yanlış cevaplar vermesi gibi sorunlar yaşanıyor. En başından beri mutlaka kontrol edin, inceleyin, öyle kullanın şeklindeki uyarılara rağmen, birçok içerik hiç kontrol edilmeden yayınlanmakta. Bu da yanlış bilgilerin, yani dezenformasyon dediğimiz sıkıntılı bilgilerin de yayılmasına sebebiyet vermektedir" dedi.


Topuzoğlu, yurt dışı merkezli yapay zeka araçlarının manipülatif bilgi aktarımı yaparak kullanıcılara sorun çıkarabildiğini söyleyerek, "Bir kullanıcı olarak yapay zekâyı bilinçli kullanmamız çok önemli. İkinci olarak ise devletlerin yasal düzenlemeleri hızla yapması gerekiyor. Yurt dışında bazı önlemler alınmaya başlandı. Ancak ülkemizde yalnızca olumlu yönleri konuşulduğu için bu konuda yeterli çalışma henüz yapılmış değil. Merkezi yurt dışında olan yapay zekâ araçları, manipülatif bilgiler de aktarmaya başlamış durumda. Aynı zamanda yasal düzenlemeler yeterli olmadığı için haliyle birtakım hukuki sorunlar da ortaya çıkmaktadır" ifadelerini kullandı.



Yapay zekada işler kızışıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TŞOF tarafından basılmış ve mühürlenmiş plakalara cezai işlem uygulanmayacak Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) tarafından basılan ve mühürlenen plakalara kanunda belirtilen standartların dışında dahi olsa cezai işlem uygulanmayacak. İçişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre, plaka değişim işlemleri sırasında yoğunluk ve kuyruk oluşması üzerine İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi’nin talimatları doğrultusunda, denetimler 1 Nisan 2026 tarihine kadar rehberlik ve bilgilendirme çalışması şeklinde gerçekleştirilecek. Ayrıca bu kapsamda 27 Şubat’tan itibaren kesilen cezaların, Bakan Çiftçi’nin talimatlarıyla iptal edilecek. Yetkilendirilmiş kuruluş olan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) tarafından basılmış ve mühürlenerek vatandaşlara verilmiş plakaların, kanunda belirtilen standartlar dışında dahi olsa cezai işleme konu edilmeyecek. Sadece vatandaşın, yetkili kuruluş tarafından basılmış ve mühürlenmiş plakayı aldıktan sonra plaka üzerinde ekleme veya değişiklik yapması durumunda 4 bin TL idari para cezası ve diğer müeyyidelerin uygulanacak. Yetkili kuruluş olan TŞOF dışında, yetkisiz şekilde plaka basan yerlerden alınan gayriresmi, sahte plakaları araçlarında kullananlar için ise 140 bin TL idari para cezası ve diğer müeyyidelerin uygulanmasına devam edilecek. Ayrıca edinilen bilgilere göre bunun da kanunun açık amacı olan başta uyuşturucu, göçmen kaçakçılığı ve terör gibi suçlarla mücadele kapsamında kamu düzeninin sağlanması ve vatandaşlarımızın güvenliğinin temini açısından önemli bir gereklilik olduğu ifade edildi.
Ankara İletişim Başkanı Duran Cumhurbaşkanlığı muhabirleri ile iftarda bir araya geldi Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Ankara’da Cumhurbaşkanlığı muhabirleri ile iftarda bir araya geldi. Düzenlenen iftar programı hakkında sosyal medya hesabından paylaşım yapan Duran, medyanın Ankara Temsilcileri ve Cumhurbaşkanlığı muhabirleri ile bir arada olmaktan memnuiyet duyduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı olarak Türkiye’nin iletişim gündeminde çok sayıda konuya vaziyet etmek durumundayız. Bu bir yönüyle bir devlet sorumluluğu ama diğer yönüyle baktığımızda hepimizi de içine alan çok genel bir kamu sorumluluğudur. Bu sorumluluğu yerine getirirken, bir ilke olarak, bir prensip olarak sürekli basın mensuplarıyla temas halinde olan, kapıları açık ve iletişimi güçlü bir konumda olmaya çalışıyoruz" ifadelerine yer verdi. Paylaşımında doğru bilginin önemine dikkati çeken Duran, "Dünyanın giderek daha kırılgan ve krizlere açık bir dönemden geçtiği bu süreçte, doğru ve teyitli bilginin önemi her zamankinden daha büyüktür. Kriz dönemlerinde yapılan en küçük hatanın dahi büyük yanlış anlamalara ve ciddi sonuçlara yol açabildiğini unutmamak gerekiyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye; diplomasiden güvenliğe, ekonomiden bölgesel ve küresel barış girişimlerine kadar pek çok alanda yoğun bir gündem yürütmektedir. Türkiye’nin küresel ölçekte artan etkisi, iletişim alanında da güçlü, koordineli ve etkin bir yaklaşımı gerekli kılmaktadır" ifadelerini kullandı. Duran’ın yaptığı paylaşımda, İletişim Başkanlığı’nın amaçlarına değinilerek, "İletişim Başkanlığı olarak amacımız; devletimizin politikalarını ve faaliyetlerini hem milletimize hem de uluslararası kamuoyuna doğru, hızlı ve güvenilir şekilde aktarmaktır. Dezenformasyonla mücadele artık yalnızca medya alanının değil; aynı zamanda demokrasi, güvenlik ve toplumsal huzurun da önemli bir parçasıdır. Bu nedenle sorumlu, dengeli ve teyit edilmiş bilgiye dayalı habercilik her zamankinden daha kıymetlidir. Bu duygularla, gerçeğin peşinden ayrılmayan, sorumlu habercilik anlayışıyla görev yapan tüm basın mensuplarımıza teşekkür ediyor; her zaman yanlarında olmaya devam edeceğimizi bir kez daha ifade ediyorum" ifadelerine yer verildi.