KÜLTÜR SANAT - 13 Ekim 2017 Cuma 13:35

Kilis’te tarihi eserler restore edildi

A
A
A
Kilis’te tarihi eserler restore edildi

Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven, Kilis’te 24 tarihi eserin restore edildiğini, 2 eserin de önümüzdeki yıl restorasyonuna başlanacağını söyledi.

Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven, Kilis’te 24 tarihi eserin restore edildiğini, 2 eserin de önümüzdeki yıl restorasyonuna başlanacağını söyledi.


Restorasyonu yapılarak ibadete yeniden açılan Murtaza Camii’nin açılışı gerçekleştirildi. Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven, açılış öncesi İHA’ya yaptığı açıklamada 10 yılda vakıflar olarak Kilis’i şantiye haline getirdiklerini ifade etti. Güven, "Günümüz itibariyle 24 eserimizi restore ettik. Restore etmediğimiz 2 tane eserimiz mevcut, biri Kemaliye ilk öğretim okulunun yanındaki Mehmet Paşa Camii, o cami yıkılmış zamanla, şu an tek minaresi var. Orayla ilgili proje çalışmalarımız bitti, yalnız ilimizin 1/5000 plana olmadığından koruma kurulu tevhit ve ifraz yapamıyor. Bir de bizim Çekmeceli Camimiz var. Bulunduğu muhit olarak, yoğun bir cemaati var. Biz koruma kurulu kararı doğrultusunda camiyi büyütmek istiyoruz, hayırseverler kendi mülkiyetlerini cami için vakfettiler. Biz o mülkiyeti de birleştirerek, o yörenin insanlarına hitap edecek şekilde inşallah 2018 yılında restorasyonuna başlayacağız. Kilis’teki camiler, 1960-1970’li yıllarda çok eklentiler yapılmış, camiler bir nevi tarihi eser kimliğini kaybetmiş durumdaydı. Biz bu eserleri tek tek projelendirerek, koruma kurullarından onayları alınarak, ihalelerini yaparak restorasyonlarını gerçekleştirdik” dedi.


Kilis İl Müftüsü Mahmut Karatepe ise açılışta yaptığı konuşmada Vakfılar Genel Müdürlüğü’ne sonsuz teşekkür ettiğini ifade ederek, “Son zamanlarda yıpranmış olan tarihi eserlerin yapıldı. Bir çok büyüğümüzün dahi hatırlamadığı asli hüviyetine, yapıldığı hüviyetine kavuşturmuş olan Vakfılar Genel Müdürlüğü’ne, onun temsilcisi Vakfılar Bölge Müdürüne teşekkür ediyorum. İlimizde el atılmadık vakıf eseri kalmamıştır” dedi.


İl Müftüsü Mahmut Karatepe, katkılarından ötürü Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven’e plaket takdim etti.


Daha sonra 1661 yılında yapılan ve restorasyonu tamamlanan Murtaza Camii’nin açılışı gerçekleştirildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale 3 yıl sonra böbrek nakliyle sağlığına kavuştu Çanakkale’de, 3 yıl önce böbrek yetmezliğine yakalanan 41 yaşındaki Turan Cinislioğlu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Merkezinde gerçekleştirilen böbrek nakliyle tekrar sağlığına kavuştu. Çanakkale’de yaşayan Turan Cinislioğlu (41) 3 yıl önce hipertansiyona bağlı böbrek yetmezliği nedeniyle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesine başvurdu. Diyalize girmeye başlayan Cinislioğlu, nakil için sıra bekledi. Cinislioğlu’na, Bursa’da trafik kazası sonucu hayatını kaybeden bir kadının ailesi tarafından bağışlanan böbreği başarılı bir şekilde nakledildi. Organ naklinin ardından sağlığına kavuşan Cinislioğlu’nun diyalize girme ihtiyacı kalmadı. ÇOMÜ Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cabir Alan, Turan Cinislioğlu’nun 3 yıl önce hipertansiyona bağlı böbrek yetmezliği tablosuyla hastanelerine başvurduğunu ve diyalize alındığını belirterek, "Ülkemiz şartlarında böbrek yetmezliğinin en önemli nedeni hipertansiyon ve diyabettir. Turan Beyde böbrek yetmezliği gelişince hem diyalize başladı hem organ nakli için sıraya girdi. 3 yıl önce merkezimize kayıt oldu. Bu süre zarfında biz kendisini 3 kere çağırdık ama uygun böbrek bulunmadı. 10 gün önce Bursa’da motosiklet kazası sonrası beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın yakınları organlarını bağışlama kararı aldı. Organlardan bir tanesi de merkezimize uygun görüldü. Sağlık Bakanlığından gelen listede de Turan Bey ikinci sıradaydı. İlk hasta uygun olmadığı için. Turan Bey’in uygunluk testi de pozitif gelince kendisine böbreği naklettik. Ameliyatın onuncu günü idrar çıkışı 2 litrenin üzerinde. Böbrek fonksiyon değerleri de normale yaklaştı. Şu an itibarıyla Turan Bey’in artık diyalize girme ihtiyacı kalmadı. Günlük hayatını, iş hayatını eskisi gibi normal yoldan devam edebilecek" dedi. Organ naklinin ardından sağlığına kavuşan Turan Cinislioğlu, "Rahatsızlanarak ambulansla hastaneye geldiğim bir gün böbreğim alınmıştı. Cabir Hoca’yı tavsiye etmeleri üzerine Organ Nakli Merkezine başvurumu yaptım, bekliyordum. Ameliyattan korkuyordum ama ağrı sızı hissetmiyorum. Sağlığıma kavuştum Cabir Hoca’ya her gün dua ediyorum. Herkesi organ bağışçısı olmaya davet ediyorum. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine, ÇOMÜ Hastanesine, Prof. Dr. Cabir Alan’a, hemşirelere tüm çalışanlara teşekkür ediyorum" diye konuştu.