GENEL - 11 Haziran 2018 Pazartesi 10:00

Ramazan Bayramı için giden Suriyelilerin sayısı 46 bini aştı

A
A
A
Ramazan Bayramı için giden Suriyelilerin sayısı 46 bini aştı

Esad rejimi ile terör örgütlerinin saldırılarından kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler, yıllardır gidemedikleri ülkelerinde yakınlarını görmek için Ramazan Bayramı öncesi Suriye’ye gitmeye devam ediyor.

Esad rejimi ile terör örgütlerinin saldırılarından kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler, yıllardır gidemedikleri ülkelerinde yakınlarını görmek için Ramazan Bayramı öncesi Suriye’ye gitmeye devam ediyor. Şu ana kadar bayram için Suriye’ye gidenlerin sayısı 46 bini aştı.


Suriyeliler, Kilis Valiliğinin izniyle Ramazan Bayramı’nı geçirmek için Suriye’ye gitmeye devam ediyor. Esad rejimi ile terör örgütleri DEAŞ ve PKK-PYD’nın saldırılarından kaçan Suriyeliler, güvenli liman olarak gördükleri Türkiye’ye sığınmışlardı. Suriye’nin Azez, Mare, Soran, Aktarin, Çobanbey, Afrin, Cerablus ve El Bab bölgeleri ile diğer kentlerine gitmek için online randevu sistemine kayıt yaptıran Suriyeliler, randevu günü ülkelerine gidiyor. Suriyeliler, Kilis’in Öncüpınar Sınır Kapısı’nın arkasında bulunan gönderme merkezine geceden gelerek, AFAD tarafından kurulan çadırlarda sıraya girip sabah 08.00’den itibaren Suriye’ye geçiş yapıyor. 40 dereceyi aşan sıcak havaya rağmen uzun süre sırada bekleyen Suriyeliler ülkelerine bayram için gitmenin mutluluğunu ve heyecanını yaşıyor. Şu an akadar Ramazan Bayramı için giden Suriyelilerin sayısı 46 bini aştı.



Suriyeliler yakınlarına hediyeler götürüyor


Suriyeliler yakınlarına Suriye’de temin edilmesinde sıkıntı yaşanan giysi, temel ihtiyaç malzemeleri başta olmak üzere çeşitli hediyeler götürüyor. Suriyeliler yanlarında getirdikleri eşyaları taşımakta zorluk çekiyor.



Çoğunlukla Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı bölgesine gidiyorlar


Türk Silahlı Kuvvetleri ile Özgür Suriye Ordusu tarafından, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı ile barış, huzur ve güvenliğin sağlandığı Halep kentine bağlı Çobanbey, Carablus, El Bab ile Afrin ilçe ve kırsalına giden Suriyelilerin sayısında önceki yıllara oranla büyük artış yaşanıyor.


0-15 yaş aralığındaki çocukların eksik aşıları İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapıldıktan sonra pasaport polisi tarafından işlemleri tamamlanan Suriyeliler tahsis edilen otobüslerle ülkelerine gidiyor. Halep’in Azez ilçesine geçen Suriyeliler, buradan ülkenin çeşitli kentlerine yakınlarının yanına gidiyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Uşak Yaşlı adamı tarlada bıçaklayarak öldüren şüpheli yakalandı Uşak’ta tarım arazisinde ölü bulunan 63 yaşındaki Gürsel Arı’nın cinayet şüphelisi, Uşak İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerince yürütülen titiz çalışma sonucu yakalanarak gözaltına alındı. Olay, 11 Mayıs’ta Uşak merkeze bağlı Kemalöz Mahallesi yakınlarında bulunan bir tarım arazisinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, bölgede hareketsiz halde yatan bir şahsı fark eden vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine 112 Sağlık, polis ve jandarma ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerince yapılan kontrollerde, boğazında bıçak kesiği bulunan şahsın hayatını kaybettiği belirlendi. Yapılan kimlik tespitinde hayatını kaybeden kişinin Gürsel Arı (63) olduğu öğrenildi. Arı’nın cenazesi, olay yerindeki incelemelerin ardından Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı. Uşak İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerince yürütülen soruşturma kapsamında, olay günü Gürsel Arı ile birlikte bölgede bulunan kişinin N.K. (42) isimli kadın olduğu tespit edildi. N.K.’nin olayın ardından şehir merkezinde bir özel hastaneye başvurduğu ardından Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilerek tedavisinin sürdüğü öğrenildi. Soruşturma kapsamında ifadesi alınan N.K., Gürsel Arı ile arkadaş olduklarını ve olay günü birlikte tarım arazisine gittiklerini belirtti. N.K., burada bir süre sonra tanımadıkları bir şahsın yanlarına geldiğini, bu kişinin Gürsel Arı’yı bıçakladığını, ardından kendisini ağaçlık alana götürerek bıçakladığını ve daha sonra da kaçtığını iddia etti. N.K., olayın ardından otobüsle şehir merkezine gittiğini, burada vatandaşların ve şoförün durumundan şüphelenerek kendisine yardım etmek istediğini ancak yardım teklifini kabul etmediğini, daha sonra bir arkadaşına durumu anlattığını ve birlikte hastaneye başvurduklarını ifade etti. 300 saatlik kamera incelemesiyle şüpheli tespit edildi Uşak İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerince başlatılan çalışmalarda, çevrede bulunan yaklaşık 60 güvenlik kamerasına ait 300 saatlik görüntüler titizlikle incelendi. Yapılan incelemelerde olay yerinin yakınlarında şüpheli tavırlar sergileyen ve ormanlık alandan koşarak uzaklaştığı değerlendirilen bir şahıs tespit edildi. Yapılan çalışmalar sonucunda şüphelinin R.K. (20) olduğu belirlendi. Şüpheli, ekiplerce Aybey Mahallesi’ndeki adresine düzenlenen operasyonla yakalanarak gözaltına alındı. Öte yandan, şüphelinin emniyetteki işlemlerinin devam ettiği öğrenildi.