- 06 Temmuz 2022 Çarşamba 17:35

Rektör Danışmanı Altuncu ’’Göç Yolunda’’ programına konuk oldu

A
A
A
Rektör Danışmanı Altuncu ’’Göç Yolunda’’ programına konuk oldu

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektör Danışmanı Dr.

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektör Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Altuncu, TRT Radyo-1’de yayınlanan “Göç Yolunda” programına konuk oldu.


Altuncu, Üniversitenin göçle ilgili yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler vererek bu konudaki hedeflerimizden bahsetti. Rektör Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun’un, Ortadoğu ve göç alanlarını, Üniversitede ön planda olan konular bağlamında ele aldığını ve bu konuda gerçekleştirilen akademik çalışmalara her türlü desteği verdiğini belirtti.


Altuncu, 2011 yılında “Orta Doğu Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi” ismiyle bir Araştırma Merkezi’nin kurulduğunu; 2018 yılında “Orta Doğu ve Göç Araştırmaları” yüksek lisans programının açıldığını; içerisinde bulunduğumuz yılda ise 7 Aralık Üniversitesi ile İstanbul Üniversitesi arasında “Göç Araştırmaları ve Kentsel Politikalar Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi”nin kurulmasına yönelik bir protokol imzalandığını belirtti.


Lisansüstü Eğitim Enstitüsü tarafından yayımlanmakta olan Ortadoğu ve Göç Araştırmaları dergisi hakkında da bilgiler veren Altuncu, yürütülen çalışmalarla Ortadoğu ve göç alanlarında donanımlı bilim insanlarının yetiştirilmesinin, nitelikli çalışmaların ve sağlam verilerin oluşturulmasının hedeflendiğini belirterek sözlerini tamamladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Turuş Kaya Mezarlarında kazı ve temizleme çalışmaları başladı Adıyaman’da Roma ve Bizanslılar tarafından kullanılan binlerce yıllık Turuş Kaya Mezarlarının turizme kazandırılması için kazı ve temizleme çalışmaları başladı. Adıyaman-Şanlıurfa Karayolu üzerinde Kuyulu köyü sınırlarında bulunan Turuş Kaya Mezarları’da son üç yılda yapılan temizleme ve kazı çalışmalarında 60 mezar ortaya çıkartıldı. Bu yıl Nisan ayında başlayan kazı çalışmalarında şuana kadar 2 kaya mezar ortaya çıkartılırken, mezarlar yeniden temizleniyor. İlk kazıların 1999 yılında yapıldığı Turuş Kaya Mezarlarının temizleme ve kazı çalışmaları 2021 yılına kadar ara verilmişti. Kommagene Canlandırma Projesi ile 2021 yılında yeniden başlayan çalışmalarda şuana kadar 10 dönümlük alan temizlendi. Mezarlarının içerisindeki taş ve toprak yığınları temizleniyor. Yağmur sularının mezarlara girmesini engellemek için üstte drenaj sistemi yapılıyor. Kazı ve temizleme çalışmalarının Eylül ayına kadar sürmesi bekleniyor. Adıyaman’ın önemli tarihi yapılarından birisi olan Turuş Kaya mezarlarının her birisinde değişik mimari ve farklı kabartmalar, bezemeler, bukranyumlar bulunuyor. Yaklaşık 2 yıllık kaya mezarların Roma ve Bizans döneminde kullanıldığı biliniyor. Kazı ve temizleme çalışmalarının başladığını söyleyen Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, “Turuş Kaya Mezarlarında bu yıl kazıya başladık. 1999 yılında başlayan ve ara verilen kazılar 2021 yılında başladı. 3 yıl aralıksız devam eden kazılarda yaklaşık 10 dönüm bir alan temizliği yapıldı. Temizliğin yanında mezar odalarını ortaya çıkartıyoruz. Önceki dönemde 60 adet kaya mezarı çıkartmıştık, bu yıl ise şuana kadar 2 adet kaya mezarını ortaya çıkarttık” diye konuştu.