GÜNDEM - 25 Ocak 2026 Pazar 12:59

Kilis’in vazgeçilmez lezzeti coğrafi işaretli ’Kilis tava’

A
A
A
Kilis’in vazgeçilmez lezzeti coğrafi işaretli ’Kilis tava’

Kilis’in coğrafi işaretli lezzeti Kilis tava, ustalarının elinde özgün tarifi ve pişirme yöntemiyle yaşatılıyor.


Kilis’in coğrafi işaretli lezzetlerinden Kilis tava, ustalarının elinde geleneksel yöntemlerle yaşatılmaya devam ediyor. Kilis tava ustası İzzet Canözer, bu eşsiz lezzetin yalnızca bir yemek değil, aynı zamanda Kilis kültürünün önemli bir parçası olduğunu söyledi. 54 yaşındaki Canözer, 10 yaşından bu yana sektörün içinde yer aldığını belirterek, 1993 yılından itibaren Kilis tava üzerine vatandaşlara hizmet verdiğini ifade etti. Kilis tavanın koyun eti ve koyun yağıyla yapılması gerektiğini vurgulayan Canözer, yemeğin içeriğinde kırmızı biber, yeşil biber, az miktarda kuru soğan, tuz, Kilis biberi ve karabiber bulunduğunu söyledi. Etin zırhla çekildiğini anlatan Canözer, "Tepsinin altına eşit şekilde patlıcan diziyoruz. Üzerine eti yayıp domates, biber ve soğanla süslüyoruz. Taş fırında pişiriyoruz ve tırnaklı pideyle servis ediyoruz. Yaklaşık yarım saatte hazır oluyor" dedi.



Bir porsiyon Kilis tava 220 TL


Kilis tavanın kasap yemeği olduğunu ve her dönem sevilerek tüketildiğini dile getiren Canözer, fiyat konusunda da büyük bir hassasiyet gösterdiklerini belirtti. Bir porsiyon Kilis tavayı 220 TL’ye sattıklarını ifade eden Canözer, "Bir porsiyonda 160 gram et kullanıyoruz. Sebzelerle birlikte toplamda 235 gramlık bir porsiyon oluyor. Pidesi ve her şeyi dahil. Sürümden kazanıyoruz, insanlar ne verirse Allah bereket versin" ifadelerini kullandı.



"Kilis’ten bir Mardin çıkar"


Kilis’in gastronomi açısından çok zengin bir şehir olduğunu vurgulayan Canözer, "Kilis’ten bir Mardin çıkar. Yöresel yemeklerimiz, esnafımız, halkımız çok sıcak. Herkesi Kilis’e bekliyoruz. Kilis tavamızı, cennet çamurumuzu ve katmerimizi mutlaka denesinler" diye konuştu.


Öte yandan müşteriler de Kilis tavanın lezzetinden oldukça memnun olduklarını belirterek, bu eşsiz tadı herkese tavsiye ettiklerini söyledi.



Kilis’in vazgeçilmez lezzeti coğrafi işaretli ’Kilis tava’

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Uzm. Psikolog Turan: "Ara tatil, çocukların sosyal gelişimini desteklemek için değerli" SANKO Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Psikoloğu Gizem Başkılıç Turan, ara tatilin çocukların sosyal gelişimini desteklemek için değerli bir zaman dilimi sunduğunu söyledi. "Ara tatil dönemleri, çocukların akademik baskıdan uzaklaşarak sosyal ve duygusal gelişimlerine odaklanabilmeleri için önemli bir fırsattır" diyen Uzm. Psikolog Turan, bu süreçte yürütülen sosyal beceri çalışmalarının, kazanımların daha kalıcı olmasına katkı sağladığını belirtti. "Sosyal beceriler; bireyin içinde bulunduğu sosyal çevrede kendini ifade edebilmesini, başkalarıyla etkileşim kurabilmesini ve ilişkilerini sürdürebilmesini sağlayan öğrenilmiş yaşam becerileridir" şeklinde konuşan Uzm. Psikolog Turan, bu becerilerin duyguları tanıma ve ifade etme, karşılıklı iletişim kurma, iş birliği yapabilme, kurallara uyum sağlama ve sosyal sorunlara çözüm üretebilme gibi birçok alanı kapsadığını ifade etti. Çocukluk döneminde gelişen sosyal becerilerin, çocuğun yalnızca bugünkü uyumunu değil, ilerleyen yıllardaki psikolojik ve sosyal işlevselliğini de doğrudan etkilediğini vurgulayan Uzm. Psikolog Turan, şöyle konuştu: "Sosyal becerilerin sağlıklı biçimde gelişmesi çocukların kendilerini daha iyi tanımalarını, duygularını düzenleyebilmelerini ve sosyal ilişkilerde daha esnek davranabilmelerini destekler. Bu süreçte, çocukların karşısındaki kişilerin duygu ve düşüncelerini fark edebilme kapasitesi (Zihin kuramı) sosyal uyum açısından destekleyici bir role sahiptir. Çocuklara yönelik psikolojik destek ve gelişim çalışmalarında sosyal beceriler odak noktasıdır. Hastanemizde çocukların yaşına, gelişim düzeyine ve bireysel ihtiyaçlarına uygun olarak yapılandırılmış sosyal beceri geliştirme programları uygulanmaktadır. Değerlendirme sürecinde kullanılan ölçek ve testler çocukların sosyal beceri, duygusal farkındalık ve problem çözme alanlarına ilişkin güvenilir bilgiler sunmaktadır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda çocuklara sosyal beceri geliştirme çalışmaları planlanmakta ve daha sağlıklı ilişkiler kurmaları hedeflenmektedir." Çalışmalarda kullanılan yöntemlerin çocukların ilgisini çekecek biçimde çeşitlendirildiğini belirten Uzm. Psikolog Turan, "Duygu tanıma ve duygu düzenlemeye yönelik materyaller, çocukların kendi duygularını ayırt edebilmesini ve uygun biçimde ifade edebilmesini desteklemektedir. Hikâye temelli sosyal durum çalışmaları, günlük yaşamda karşılaşılabilecek sosyal senaryoları ele alma imkânı sunarken; rol oynama ve oyun temelli etkinlikler çocukların farklı sosyal davranışları deneyimlemelerine fırsat tanımaktadır. Görsel destekli çalışmalar ise kazanılan becerilerin günlük yaşama aktarılmasını kolaylaştırmaktadır’ diye konuştu.
Antalya Fırtınayla birlikte dalgaların getirdiği çöpler sahilde toplandı Antalya’da 3 gündür etkisini sürdüren sağanak yağış şiddetini azaltırken vatandaşlar sahile akın etti. Fırtınanın etkisiyle çöpler sahile vururken, bazı yollar da ise çökmeler meydana geldiği görüldü. Meteroroloji 4. Bölge Müdürlüğü’nün ‘sarı kod’ ile uyardığı ve Cuma gününden bu yana etkili olan sağanak hayatı olumsuz etkiledi. Özellikle Cuma gecesi ve dün bazı bölgelerde su baskınları yaşanırken, emniyet, itfaiye ve AFAD ekipleri araç ve evlerinde mahsur kalan vatandaşları kurtarmak için yoğun çaba sarf etti. Bugün öğlen saatlerinden itibaren yağış etkisini azaltırken, hafifleyen yağmuru fırsat bilen Antalyalılar Konyaaltı Sahili’ne akın etti. Atıklar sahile vurdu, yol çöktü Aileleri ve arkadaşları ile birlikte Konyaaltı’na gelen vatandaşlar sahile vuran dalgalarla birlikte fotoğraf çekerken, bazıları ise yürüyüş yapmayı tercih etti. 3 gündür etkili olan fırtına nedeniyle boyu zaman zaman 3 metreyi bulan dalgaların sahile getirdiği atık malzemeler ve çöpler dikkat çekti. Lara bölgesinde ise yolda küçük çaplı çökme meydana geldi. Polis ekipleri çökmenin yaşandığı noktada dubalarla güvenlik önlemi alırken, belediye ekipleri ise onarım için çalışma başlattı. Vatandaş çözüm istedi Şiddetli yağışının ardından yolda küçük çaplı çökmeler meydana geldiğini belirten Yakup Kalmaz adlı vatandaş, "Bugün bu yol ikinci kez çöktü. Dün de orta da bir çökük oluşmuştu. Belediye müdahale etti ama geçici müdahaleler oluyor. Bu kumla, çakılla, dolgu malzemesi ile olacak bir şey değil. Geliyorlar sadece dolgu malzemesi ile kapatıp gidiyorlar. İşlek bir cadde burası, motosikletli arkadaşlar gelip geçiyor. Vatandaşlar hızlı geçiyor ve kaza olması an meselesi. Dün çok değildi ama artarak ilerliyor" dedi.