GÜNDEM - 02 Mayıs 2025 Cuma 14:42

Suriyeli sığınmacıların gönüllü dönüşleri sürüyor

A
A
A
Suriyeli sığınmacıların gönüllü dönüşleri sürüyor

Türkiye’nin dört bir yanından gelen Suriyeliler, Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan ülkelerine dönüyor.


Suriye’de Esad rejiminin sona ermesiyle birlikte, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların gönüllü dönüşleri hız kazandı. İstanbul, Gaziantep, Elazığ, Bursa ve birçok şehirden gelen mülteciler, Kilis’teki Öncüpınar Gümrük Kapısı’ndan çıkış işlemlerini tamamlayarak yanlarına aldıkları eşyalarla ülkelerine dönüyor.



"Türkiye ikinci vatanım oldu"


İstanbul’dan ülkesine dönen Bilal Vatfe, Türkiye’de geçirdiği zamandan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, "Recep Tayyip Erdoğan’a çok teşekkür ederim. Türkiye güzel bir ülke, 11 yıl boyunca lokumcunun yanında çalıştım. Artık ülkeme dönüyorum ama Türkiye benim ikinci vatanım" dedi.



"Hem eğitim aldım hem çalıştım"


Elazığ’dan gelen Ali El Muhammed ise 6 yaşında Türkiye’ye geldiğini ve 11 yıldır burada yaşadığını belirterek, "İmam Hatip Lisesi okudum, Türk arkadaşlarım oldu, hem çalıştım hem eğitim aldım. Türkiye’de zamanım çok güzel geçti. Şimdi Şam’a dönüyorum. Erdoğan’a teşekkür ediyorum" diye konuştu.



"Ailemi geçindirmek için çalıştım"


Gaziantep’ten gelen Ahmet Nami de 2013 yılından beri Türkiye’de yaşadığını, baskı işinde çalıştığını söyledi. "12 yıldır buradayım, ailem var ve onları geçindirmek için çalıştım. Türkiye çok güzel, Türk milletine ve Erdoğan’a teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.


"Allah Türk milletinden razı olsun"


Bursa’dan gelen marangoz Ammar Şlhwe ise Türkiye’de 10 yıl boyunca yaşadığını, ülkesindeki mesleğini burada da sürdürdüğünü belirtti. Şlhwe, "Türk milleti çok yardımcı oldu. Allah razı olsun. Burada ekmek kazandık, gezdik, dostluklar kurduk. Şimdi Halep’e dönüyorum ve çok mutluyum" diye konuştu.



Suriyeli sığınmacıların gönüllü dönüşleri sürüyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Basketbolda derbi heyecanı yaşanacak Türkiye Sigorta Basketbol Basketbol Süper Ligi 14. haftasında Beşiktaş ile Fenerbahçe yarın karşı karşıya gelecek. Basketbol Süper Ligi’nin 14. haftasında derbi heyecanı yaşanacak. Beşiktaş ile Fenerbahçe Beko, yarın saat 20.30’da Turkcell Basketbol Gelişim Merkezi’nde mücadele edecek. Siyah-beyazlılar, ligde oynadığı 13 maçta 13 galibiyet elde ederek namağlup liderlik koltuğunda bulunuyor. Sarı-lacivertliler ise 13 müsabakada 11 galibiyet, 2 mağlubiyetle 2. sırada yer alıyor Son 10 maçta Fenerbahçe üstün Ezeli rakipler arasında oynanan son 10 karşılaşmada Fenerbahçe 8 galibiyet alırken, Beşiktaş da 2 maçta parkeden galip ayrıldı. Sarı-lacivertliler bu süreçte siyah-beyazlıları mağlup ederek Türkiye Kupası’na uzanırken, Basketbol Süper Ligi 2024-2025 sezonu final serisinde de 4-1’lik üstünlük sağladı. Taraflar son olarak 24 Eylül 2025 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda kozlarını paylaşırken, Kanarya 85-83’lük skorla kupayı müzesine götürdü. Beşiktaş, Eurocup’ta 3. sırada Basketbol Süper Ligi’nde yoluna kayıpsız devam eden Beşiktaş, Avrupa kupalarında ise son 2 maçından mağlubiyetle ayrıldı. Evinde oynadığı 6 müsabakayı da kazanan siyah-beyazlılar, dış sahada ise 2 galibiyet, 4 mağlubiyet aldı. Dusan Alimpijevic’in öğrencileri, 8 galibiyet, 4 mağlubiyetle Eurocup B Grubu’nda 3. sırada yer alıyor. Fenerbahçe, Euroleague’de yükselişte Fenerbahçe, Euroleague’in 19. haftasında deplasmanda Baskonia’yı mağlup ederek üst üste 3. galibiyetini aldı. Sarı-lacivertliler son 10 maçın 9’unu kazanarak üst sıralara yükselişine devam etti. Kanarya haftayı 12 galibiyet, 6 mağlubiyetle 3. sırada tamamladı. İstatistiklerle iki takım Bu sezon Beşiktaş 86.69 sayı, 33.85 ribaund ve 20.46 asist ortalamalarıyla oynarken; Fenerbahçe ise 89.31 sayı, 32.92 ribaund ve 19.54 asist ortalamasıyla mücadele ediyor. Siyah-beyazlılarda Jonah Mathews 16.50, sarı-lacivertlerde de Talen Horton-Tucker 13.63 sayı ortalamalarıyla ön plana çıkıyor. Öte yandan derbide; Emin Moğulkoç, Tolga Edis ve Nazlı Çisil Güngör hakem üçlüsü görev yapacak.
Bursa Nilüfer Belediyesi güneş enerjisinde büyümeyi hızlandırdı Güneş enerjisi yatırımlarıyla 2025’te 2.207 MW elektrik üreten Nilüfer Belediyesi, önceki yıla göre üretimde yüzde 19, tasarrufta yüzde 37 artış sağlayarak 1.324 ton karbon salınımını önledi; 1.860 ağaca eşdeğer çevresel kazanım ve 6 milyon TL tasarruf elde etti. Nilüfer Belediyesi, yenilenebilir enerji yatırımlarıyla iklim değişikliği ve enerji bağımlılığıyla mücadelede ortaya koyduğu kararlı duruşu 2025 yılında da güçlendirdi. Biri arazi tipi, 7’si çatı tipi olmak üzere toplam 8 Güneş Enerji Santrali (GES) ile elde edilen sonuçlar, temiz enerjide istikrarlı ve ölçülebilir bir büyümeye işaret etti. Nilüfer Belediyesi, 2025 yılı boyunca güneş enerji santrallerinden toplam 2.207 megawatt (MW) elektrik enerjisi üretti. Bu rakam, bir önceki yıla göre yüzde 19’luk bir artış anlamına geliyor. Üretimdeki bu yükselişle birlikte 1.324 ton CO salınımı engellendi; bu değer, 1.860 adet dikili ağaca eşdeğer çevresel kazanım sağladı. 2025 yılında güneş enerjisinden elde edilen üretim sayesinde 6 milyon TL tasarruf sağlandı. Böylece bir önceki yıla kıyasla belediye bütçesinde yüzde 37’yi aşan bir tasarruf artışı gerçekleşti. Bu tablo, Nilüfer Belediyesi’nin yenilenebilir enerji yatırımlarının yalnızca çevresel değil, aynı zamanda güçlü bir ekonomik katkı sunduğunu da ortaya koydu. Beşevler Cimnastik Salonu, Ürünlü Kent Bostanları, İbrahim Yazıcı Stadyumu, Yüzüncüyıl Spor ve Gençlik Merkezi, Altınşehir Gençlik Merkezi, Nilüfer İlçe Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi ve Üçevler Spor Tesisi’nde kurulu çatı tipi santraller ile Güngören Mahallesi’ndeki arazi tipi GES’ten elde edilen üretim, Nilüfer Belediyesi’nin hizmet binalarında tüketilen enerjinin önemli bir bölümünü karşıladı. Başkan Şadi Özdemir, Nilüfer Belediyesi’nin 2014 yılında Başkanlar Sözleşmesi’ne taraf olduğunu hatırlatarak, 2030 yılına kadar karbon emisyonlarını yüzde 40 azaltma taahhütleri bulunduğunu vurguladı. Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, "2024’ten 2025’e uzanan bu artış, doğru bir stratejiyle ilerlediğimizi açıkça gösteriyor. 2025-2029 Stratejik Planımız kapsamında yenilenebilir enerji üretimimizi her yıl artırmayı, çevresel sorumluluğumuzu daha da güçlendirmeyi sürdüreceğiz" dedi.