GÜNDEM - 15 Ağustos 2025 Cuma 14:39

Suriyelilerin gönüllü geri dönüşleri hızlandı, sayı 411 bini aştı

A
A
A
Suriyelilerin gönüllü geri dönüşleri hızlandı, sayı 411 bini aştı

Esad rejiminin sona ermesinin ardından başlayan Suriyeli sığınmacıların gönüllü geri dönüşleri, Kilis Öncüpınar Gümrük Kapısı’nda yapılan yeni ve modern düzenlemelerle hız kazandı. Devrimin ardından ülkelerine dönenlerin sayısı ise 411 bini geçti.


Geçtiğimiz yıl sonu 8 Aralık 2024 itibarıyla Esad rejiminin sona ermesinin ardından başlayan Suriyeli sığınmacıların gönüllü geri dönüşleri, son günlerde hız kazandı. Gönüllü geri dönüşler 7 gün 24 saat kesintisiz devam ederken, gönüllü geri dönüş yapan sığınmacıların sayısının 411 bini aştığı ve dönüşlerin hızlandığı belirtildi.



Sınır kapısında yapılan düzenlemelerle geçişler daha konforla hale geldi


Kilis Öncüpınar Gümrük Kapısı’nda yapılan düzenlemelerle geri dönüş alanı yenilenerek daha konforlu hale getirildi. Kapıda çocuklar için kreş açıldı, sığınmacılar evrak işlemleri sırasında çocuklarını burada bırakabiliyor. Sıra numaralarıyla yapılan geçişler, süreci hem daha düzenli hale getirdi hem de daha da hızlandırdı.



"Türk halkına çok teşekkür ederim’’


İzmir’den gelen Rahmi Durmuş, "Çok güzel geçti. Türkiye’de 12 yıl kaldım, çok teşekkür ederim. Türk vatandaşına ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyorum. Halep Çobanbey’e geçeceğim" dedi.



"Türkiye çok güzel bir yer"


Hatay’ın İskenderun ilçesinden gelen Vaid Halil ise "Çok güzel geçti. Türkiye çok güzel bir yer. İstanbul ve Ankara’yı gezdim, orada çalıştım, çok teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.



‘’Türkiye bize ekmek verdi, çok teşekkür ederim"


İstanbul’da 11 yıldır yaşayan Muhammed Ali ise, "Türkiye’de zamanım çok iyi geçti. Önce tekstil işinde çalıştım, sonra kuryelik yaptım. Küçükçekmece’de çok Türk arkadaş edindim. Şimdi Afrin’e gidiyorum. 11 sene önce buraya geldiğimizde işimiz gücümüz yoktu. Türkiye bize ekmek verdi, çok teşekkür ederim" diye konuştu.



Suriyelilerin gönüllü geri dönüşleri hızlandı, sayı 411 bini aştı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Türkiye Tüm Akıl ve Zeka Oyunları 2026 Ulusal Turnuvası düzenlendi Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bu yıl 8’incisi düzenlenen Türkiye Tüm Akıl ve Zeka Oyunları 2026 Ulusal Turnuvası kapsamında ilkokul elemeleri başarıyla tamamlandı. İlkokulların katılımıyla gerçekleştirilen organizasyonda öğrenciler; Pentago, Abluka, Equilibrio, Küre ve Mangala kategorilerinde mücadele etti. Mustafa Yardımcı Anadolu Lisesinde toplam 80 öğrencinin yarıştığı elemeler, stratejik düşünme ve problem çözme becerilerinin ön plana çıktığı heyecanlı karşılaşmalara sahne oldu. Dereceye giren öğrenciler, il müsabakalarında ilçeyi temsil etme hakkı kazandı. Pentago Turnuvasında Şehit Mehmet Özbek İlkokulundan Muhammet Enes Demir birinci, Sabahattin Zaim İlkokulundan Ada Gül ikinci, Yahya Kemal İlkokulundan Melek Nisa Yılanlı üçüncü oldu. Abluka Turnuvasında Hürriyet İlkokulundan Helin Kanar birinci, Şehit Mehmet Ali Bozkurt İlkokulundan Muhammed Polat ikinci, Hürriyet İlkokulundan Şükrü Yağmur üçüncü oldu. Equilibrio Turnuvasında Vali Özbilgin İlkokulundan Elif Rana Özen birinci, Kubilay İlkokulundan Ayşe İklim Koçal ikinci, Cumhuriyet İlkokulundan Zümra Öner üçüncü oldu. Küre Turnuvasında Hürriyet İlkokulundan Zeynep Müberra Yağmur birinci, Vali Özbilgin İlkokulundan Abdulsamet Ünver ikinci, Cumhuriyet İlkokulundan Ömer Abacı üçüncü oldu. Mangala Turnuvasında Vali Özbilgin İlkokulundan Elizan Baylan birinci, Şehit Mehmet Öztürk İlkokulundan Muhammed Çınar Duran ikinci, Kubilay İlkokulundan Fatma Zelal Duran üçüncü oldu. Dereceye giren öğrencilere ödülleri, İlçe Millî Eğitim Müdürü Lütfü Başli ve şube müdürleri tarafından takdim edildi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Lütfü Başli, akıl ve zeka oyunlarının öğrencilerin gelişimine önemli katkılar sunduğunu belirterek, bu oyunların analitik düşünme, dikkat, sabır, strateji geliştirme ve doğru karar verme becerilerini güçlendirdiğini ifade etti.
Muğla Danıştay’dan ‘Bütünleşik Kıyı Alanları Planı’ kararında yürütmeyi durdurdu Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 2020’de onaylanan Aydın-Muğla İlleri 1/50.000 ölçekli Bütünleşik Kıyı Alanları Planı’nın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açılan davada Danıştay planın yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 2020’de onaylanan Aydın-Muğla İlleri 1/50.000 ölçekli Bütünleşik Kıyı Alanları Planı’nın iptali için Muğla Büyükşehir Belediyesi 14 Nisan 2021 tarihinde dava açtı. Danıştay Altıncı Dairesi planın yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Bütünleşik kıyı alanları planına itirazın nedenleri Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından 2020’de onaylanan Aydın-Muğla İlleri 1/50.000 ölçekli Bütünleşik Kıyı Alanları Planı’na; Kıyı alanlarında hâlihazırda mevcut olan tesislerin kapasiteleriyle ilgili bilimsel çalışma yapılmaksızın ilave tesisler önerilmesi, mevcut/planlı tesislerle ilgili bilgilerde maddi hatalar yapılması, artırılan yat kapasitesiyle ilgili yapılan analize plan açıklama raporunda yer verilmemiş olması, plan hükümlerinde Kıyı Kanunu ve ilgili yönetmeliklere uymayan tanımlara yer verilmiş olması, yat limanı inşası için izin verilen dolgu alanı büyüklüklerinin nasıl belirlendiği ile ilgili bilgi verilmemesi ve planın hazırlık aşamasında ilgili idarelerle istişare edilmemesi nedenleri ile dava açtı. Danıştay 6. Dairesi mevzuat gereği dava konusu plana yönelik ‘Stratejik Çevresel Değerlendirme Raporu hazırlanması’ zorunluluğu bulunmasına rağmen rapor hazırlanmadığı ve ayrıca bilirkişi raporundaki eleştirilerinde açıklığa kavuşturulması gerektiğinden, planın yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, dünyanın en güzel ve eşsiz kıyılarına sahip olan Muğla’yı korumak için hukuki alanda da mücadele ettiklerini söyledi ve Danıştay’ın verdiği yürütmeyi durdurma kararının önemli olduğunu belirtti. Başkan Aras; "Bütünleşik plan adı altında Muğla’mızın ve Aydın’ın kıyılarını korumak için hukuki olarak itiraz ettik ve nedenlerini de madde madde sıraladık. Hukuki süreç sonrası Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi. Muğla’mızın eşsiz güzellikteki koylarını korumak, geleceğe yemyeşil olarak miras bırakmak için mücadelemizi sürdüreceğiz. Mavi yolculuğun başladığı bu koylarımız yeşilin ve mavinin buluşma noktası olmaya devam edecek" dedi.