YEREL HABERLER - 21 Kasım 2016 Pazartesi 18:37

Meclis Başkanı Çaykara İl Genel Meclisinin performansını anlattı

A
A
A
Meclis Başkanı Çaykara İl Genel Meclisinin performansını anlattı

İl Genel Meclis Başkanı Murat Çaykara, başlattıkları yatırım hamlesiyle köyler ile yaylaların yol, su ve alt yapı sorunlarının zaman içerisinde büyük ölçüde çözüme kavuşturulacağını söyledi.
İl Genel Meclisinin Kırıkkale halkına hizmet etmek için çalışmalarını hızla sürdürdüğünü belirten Murat Çaykara, "Hedefimiz önceki yıllara göre hizmetlerin daha artırılması. Köylerimizin ve yaylalarımızın sorunlarının tamamını çözmemiz mümkün değil ancak mevcut sorunları en aza indirmek için gayret göstereceğiz. Ödenek sorunumuz yok. Sorunların en aza indirilmesi için gece gündüz çalışacak, yoğun çaba harcayacağız” dedi.
"Su olmayan köy kalmayacak"
İçme suyuna önem verdiklerini belirten Murat Çaykara; “Köylerimizde bulunan içme suyu hatlarının yenilenmesi asbestli boruların değiştirilmesi daha önce yapılan ve yıpranan su depolarının içlerinin fayansla kaplanarak hijyenik hale getirilmesi, eksik ve yeterli olmayan su depolarına yeni su depoları yapılması yeni içme su sondajlarının temini veya cazibeli içme suyu hatları yapılarak köye ve vatandaşlarla sağlıklı içme suyuna kavuşturmak hedefi ile çalışıyoruz. Kırıkkale’nin hijyenik ve modern şekilde suyu olmayan köyü kalmayana kadar çalışacağız” diye konuştu.
Su konusunda en acil ihtiyacın Delice’nin Doğanören köyü olduğuna dikkati çeken Çaykara, orada da birçok kez sondaj yaptıklarını ve suyu bulamadıklarını ve önümüzdeki günlerde bu sorunu da çözeceklerini söyledi.
"Köylerde sayaç odası uygulaması"
Köylerin ferdi içme suyu şebekelerini yenilediklerini söyleyen İl Genel Meclis Başkanı Murat Çaykara, Köylerdeki suların boşa kullanılmasını önlemek için sayaç odası uygulamasına geçtiklerini söyledi.
Sayaç odalarının Türkiye’ye örnek bir çalışma olduğuna işaret eden Çaykara, “Köylere sayaç odası yapıyoruz. Bu sayaç odalarında köydeki hane kadar su sayacı koyarak her evin kendine ait sayacı olmasını sağlıyoruz. Kimin ne kadar su kullandığı belli olacak. Muhtarlarımız buradan ortak su parası toplayacak” dedi.
Ana arterlerin ihalesinin İl Genel Meclisi tarafından yapıldığını işaret eden İl Genel Meclis Başkanı Çaykara, “Evlere ulaşımını her abonenin kendisi sağlayacak. Köylülerin kullanmadığı suyu kapatmak zorunda kalacağı için doğrudan suda tasarrufa gidilmiş olacak. Şu anda birçok köyde bu kullanılıyor tüm köylerde bu sisteme geçirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
"Köy yollarında sıkıntılar var"
Kırıkkale’nin en büyük sıkıntısının köy yolları olduğunu vurgulayan İl Genel Meclis Başkanı Murat Çaykara, “Nasip olur ise önümüzdeki yıl İller Bankasından 20 milyon lira kredi kullanarak köy yollarında ana arterleri ve grup köy yollarını BSK yada sıcak asfalt yapmayı planlıyoruz. Öncelikle birden fazla köyün geçiş noktasında olan grup yollarını ele alacağız” ifadelerini kullandı.
Kırıkkale Genelinde yedi sekiz adet sulama gölet olduğuna dikkati çeken Çaykara, küçükbaş hayvan için köylerde gölet yapılabilmesi için köy muhtarlarının müracaat etmeleri halinde gölet yapma imkanı olduklarını söyledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Kuraklığa karşı yeni tedbir, barajlarda tasarruf dönemi: 35 milyon metreküp su tutuldu Türkiye’de son aylardaki yağışların azlığı sebebiyle kuraklık riskine karşı alınan yeni tedbirler arasında barajlarda su tasarrufu dönemine girildiği belirtildi. Kırıkkale İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda Vali Mehmet Makas’a bilgiler aktaran DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu, barajdaki suyu tribün yerine dipsavaktan bıraktıklarını belirterek, bu sayede 35 milyon metreküp su tasarrufu ettiklerini söyledi. Kırıkkale İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Mehmet Makas başkanlığında gerçekleştirildi. 2024 yılı için planlanan projelerle ilgili kurum müdürlerinden bilgi alan Vali Makas, Kırıkkale’ye hizmet için var olduklarını söyledi. Vali Makas, "Oturduğumuz koltuklar aziz milletimize ait koltuklar. Dolayısıyla işimizi takip edeceğiz. Bunun siyasi kimliği olsun, atanmış bürokrat arkadaşımız olsun, lütfen sadece norm hukuk kapsamında kalmayın, takibini yapın. Kurumlarınızın işini ’ben yazıştım’ şeklinde bakmayın, takip edin" dedi. Koordinasyon toplantısına katılan DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu da içme ve tarım arazilerinde kullanılan su hakkında Vali Makas’a bilgiler aktardı. Yaroğlu, yaptığı açıklamada, barajlardan 35 milyon metreküp su tasarrufu yaptıklarını belirtti. İçme suyu noktasında sıkıntının olmadığını ifade eden Yaroğlu, tarım arazilerinde yapılan sulamada ise disiplinli gittiklerini kaydetti. "Disiplini elden bırakırsak suyumuz yetmeyecek" 15 Mayıs’tan önce Hirfanlı Barajı’ndan suyu bırakmayacaklarını anlatan Yaroğlu, "Sulamada şöyle sıkıntımız olmayacak; Biz biraz disiplinli gidiyoruz. Her gelen talebe hemen olumlu cevap vermiyoruz. Burada bazı yerlerde kısıtlı sulama yapacağız. 15 Mayıs’tan önce Hirfanlı Barajı’ndan suyu bırakmayacağız. Bu tarihi, yağış durumuna göre ne kadar öteleyebilirsek de öteleyeceğiz. Dolayısıyla burada disiplini elden bırakırsak suyumuz yetmeyecek" diye konuştu. "35 milyon metreküp suyu tasarruf ettik" Bölge Müdürü Yaroğlu, "Buradaki barajlarımız sadece Kırıkkale topraklarını sulamıyor. Çorum ve Sinop’a kadar bu vadiyi, Kızılırmak havzasını suluyor. Daha önceden tribünlerden enerji üretip bırakılan su saniyede 50 metreküptü bu sene ilk defa dipsavaktan 15 metreküp su bıraktık ve 35 milyon metreküp suyu tasarruf ettik" şeklinde konuştu. "Disiplini de bozmazsak sulamada sıkıntı yaşamayacağız" Su tasarrufu konusunda disiplinli olunması gerektiğini savunan Yaroğlu, "Dolayısıyla burada da disiplinli gitmemiz lazım sulama noktasında. Bu sene yağış durumuna göre bu disiplini de bozmazsak sulamada da sıkıntı yaşamayacağız. Türkiye olarak su zengini de değiliz, su fakiri de değiliz. Türkiye’nin kategorisi su stresi çeken ülkeyiz. Bakanlığımızın da öncülüğünde ’suda tasarruf’ diye. Böyle gidersek nüfus ve sanayimizde artıyor. 2030’dan sonra gerekli önlemler alınmazsa su fakiri olabiliriz" değerlendirmesini yaptı.