EĞİTİM - 27 Mart 2019 Çarşamba 14:27

Yemek yemeyip, kitap okudular

A
A
A
Yemek yemeyip, kitap okudular

Kırıkkale’de Kütüphaneler Haftası’nda kitap okuma kültürüne dikkat çekmek isteyen bir grup öğrenci, öğle tatilini 1 saat kitap okuyarak değerlendirdi.

Kırıkkale’de Kütüphaneler Haftası’nda kitap okuma kültürüne dikkat çekmek isteyen bir grup öğrenci, öğle tatilini 1 saat kitap okuyarak değerlendirdi.


Kırıkkale’de çeşitli okullarda eğitim gören bir grup öğrenci, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda saat 12.00 ile 13.00 arasında yemek yemeyip, ebeveynleriyle birlikte açık havada kitap okumayı tercih etti. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından organize edilen 55. Kütüphane Haftası Programı çerçevesinde toplumun kitap ve kütüphaneye ilgisini çekmek, okuma alışkanlığı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla öğrenciler gruplar halinde meydandaki Atatürk Anıtı’na gelerek 1 saat boyunca kitap okudu. Bazı öğrenciler ise kitap okumayla alakalı pankartlar hazırlayıp, kitabın öneminden bahsetti. Etkinlik sonrası görevliler tarafından öğrencilere kalem ve kitap ayracı hediye edildi.


İl Kültür ve Turizm Müdürü Halil Karakoç, "Bu yıl 55.’si düzenlenen Kütüphaneler Haftası’nda kitap okumanın önemine dikkat çekmek maksadıyla böyle bir etkinlik düzenledik. Her yaş gurubundan öğrencileri velileri, yetişkin insanları, burada toplayarak kitap okumanın önemine vurgu yapmak istiyoruz. Gençlerimizin teknolojiye uyum sağlamaları ne kadar önemliyse kitap okuma alışkanlığını bırakmamaları ya da kitap okuma alışkanlığı olmayan gençlerimizin, çocuklarımızın kitap okuma alışkanlığı kazanmaları da o kadar önemlidir” diye konuştu.


6. sınıf öğrencisi Selin Kekeç, "Herkes kitap okusun, okuduğunu anlasın sınavlarından yüksek not alsın. Bunu tavsiye ediyorum. Dünya Kütüphaneler Haftası kutlu olsun diyorum” dedi.


Kitap okumak için geldiğini belirten 5. sının öğrencisi Yaren Ünlü, “Kitap okumayı çok seviyorum. En büyük arkadaşım kitaplarımdır benim. Kitap çok sosyalleşmemi sağlıyor, haya gücümü geliştiriyor” diye konuştu.


Kitap okumak en güzel hobi ve en sevdiği günlerden birisi olduğunu ifade eden 6. sınıf öğrencisi Ömer Ünal, Kütüphaneler Haftası’nın 55. yıldönümünü kutladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun ’Amisos Mozaiği’ yoğun ilgi çekiyor Milattan sonra (MS) 3. yüzyıla ait olduğu düşünülen 56 m2 ölçülerindeki Amisos Mozaiği, Aşil ve Thetis motifleriyle birlikte Samsun Müzesi’nde kendisine ayrılan özel alanda sergileniyor. Amisos Mozaiği, 1958 yılında antik Amisos kentinde (Samsun-İlkadım) bugünkü 19 Mayıs İşitme Engelliler Ortaokulu’nun hafriyat çalışmaları esnasında bulundu. Mozaik, 1959 yılında orijinal yerinden kaldırılarak eski Samsun Arkeoloji Müzesi’ne yerleştirildi. Orijinalinde 10 panodan oluşan mozaik tabanı, 56 m2 ölçüleriyle dikkat çekerken, mozaiğin kaldırılması işlemi, bir bütün olarak değil de 31 parçaya bölünerek, 1,5 metrelik panolar halinde gerçekleştirildi. Aşil (Akhilleus) ve Thetis mozaiği göz kamaştırıyor Şu anda Samsun Müzesi’nde kendisine ayrılan özel alanda sergilenen mozaiğin ortasındaki merkez panoda Akhilleus (Aşil) ve Thetis (Yunan mitolojisine göre tüm zamanların en iyi savaşçısı olan Aşil’in annesi, Phtya kralı Peleus’un karısı) konu edilmiş durumda. Bu panonun etrafında tam olarak köşelere gelecek şekilde dört mevsimin kişiselleştirildiği büstler, bunların arasında ise birbirlerinden farklı olarak işlenmiş Hypocampos (denizatı), deniz canavarları ve Triton’un (belden yukarısı insan, aşağısı balık) taşıdığı Nereid’lerin (denizkızı) konu edildiği 4 tane pano bulunuyor. Bunların yanı sıra mozaiği ev sahibini kurban töreni esnasında betimleyen pano oluşturuyor. Bu panoların etrafı da iki farklı geometrik desenle çevrelenmiş durumda ziyaretçilerin göz zevkine sunuluyor. Parçalar halinde taşınarak tekrar birleştirilen mozaik Samsun Müzesi’nde vatandaşların yoğun ilgisine maruz kalıyor.
Samsun Çarşambalılar Derneği’nden başkanlara iş birliği mesajı Çarşambalılar Yardımlaşma ve Haberleşme Derneği Başkanı Hüseyin Avni Özdemir, İlkadım ve Çarşamba ilçelerinde belediye ile iş birliği içerisinde çalışmalar yapmaktan memnuniyet duyacaklarını ifade etti. Dernek Başkanı Hüseyin Avni Özdemir ile yönetim ve denetim kurulu üyeleri, Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar ve İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz’ı ziyaret etti. Özdemir, Başkan Dündar’a yapılan ziyarette yaptığı konuşmada, yeni projeler ortaya koymanın ve Çarşamba’da uyum içerisinde çalışmanın, ilçenin gelişmesi için her zaman gerekli olduğunu vurguladı. Özdemir ayrıca, "İlçemizin kentleşmesi, sosyal ve kültürel faaliyetlerinin artması adına Çarşamba’nın önde gelen STK’ları olarak belediyemiz ile iş birliği içerisinde çalışmalar yürütmekten memnuniyet duyarız" dedi. Çarşamba’nın gündem konularının ele alındığı ziyarette Özdemir, Dündar’a yönetim kurulu ve dernek üyelerinin gündemlerinde yer alan konuları aktardı. İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz’a gerçekleştirilen hayırlı olsun ziyaretinde Başkan Özdemir, Başkan Kurnaz’a Samsun Çarşambalılar Derneği’nin Samsun ve İlkadım’da yürüttüğü çalışmalar ve etkinlikler hakkında bilgi vererek, belediye ile iş birliği içerisinde çalışmalar yapmaktan memnuniyet duyacaklarını ifade etti. Belediye Başkanları Dündar ve Kurnaz, ziyaretten duydukları memnuniyeti ifade ederken, Başkan Hüseyin Avni Özdemir, Dündar ve Kurnaz’a hayırlı olsun dileklerini ileterek Çarşamba ve İlkadım’da gerçekleştirilecek çalışmalarda başarılar diledi.
Erzurum Atatürk Üniversitesi’nin 3 Projesine Destek Kültürel ve bilimsel geleneği, donanımlı altyapısı, bünyesinde barındırdığı fakülteler, araştırma merkezleri, enstitüler, meslek yüksekokulları ve alanında uzman binlerce akademisyeni ile dev bir bilim merkezi olan Atatürk Üniversitesi, öğrencilerine sağladığı kaliteli eğitim sayesinde ulusal ve uluslararası alanda adından söz ettirmeye devam ediyor. Bu çerçevede bilim ve teknoloji alanında önemli başarılara imza atan Atatürk Üniversitesinin, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 1001 - 100. Yıl Çağrısı kapsamında 3 projesi desteklenmeye layık görüldü. Çağrı kapsamında Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Peker, Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Nihangül Daştan ve Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Ebru Ocakcı yürütücülüğünde sunulan projeler desteklendi. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, projelerin Atatürk Üniversitesinin araştırma kapasitesinin ve bilimsel yenilikçilik yaklaşımının güçlü bir kanıtı niteliğinde olduğunu belirterek, Proje Geliştirme ve Destek Ofisinin, projelerin tasarım ve geliştirme süreçlerine yönelik desteği ve öğretim üyelerinin fikirlerini projeye dönüştürmelerinde danışmanlık hizmetleri sunduğunu söyledi. “Atatürk Üniversitesi, Bilim Dünyasına Katkıda Bulunmayı Sürdürecektir” Atatürk Üniversitesi olarak, bu projelerin üniversitedeki araştırma kültürünü daha da ileriye taşıyacağına ve bilimsel çalışmaların görünürlüğünü artıracağına inandıklarını aktaran Rektör Çomaklı: “Evrensel düzeyde nitelikli bilimsel bilgi üreten, Ar-Ge faaliyetleri yürüten, teknoloji geliştiren, patente dönüştüren ve ürettiği bilimi toplumun yararına kullanan araştırma odaklı üniversite olma hedefiyle çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu projelerde emeği geçen tüm akademisyenlerimizi ve araştırmacılarımızı tebrik eder, çalışmalarında başarılarının devamını dileriz. Atatürk Üniversitesi, bilgiyi ilerletmek ve topluma hizmet etmek misyonuyla bilim dünyasına katkıda bulunmayı sürdürecektir” ifadelerini kullandı. İşte Desteklenen Projeler Prof. Dr. Adem Peker; Siber İzleyici Rolleri Farkındalık Modelinin Geliştirilmesi: Ergenlerin Siber Zorbalık Karşısında Güçlendirilmesi, Dr. Öğr. Üyesi Nihangül Daştan; Türkiye’nin Kültürel Miras Politikalarının 100 Yıllık Geçmişi, Uluslararası Karşılaştırmalı Analizi ve Gelecek İçin Öneriler ve Arş. Gör. Dr. Ebru Ocakcı; Mekânsal Düşünmeye Yönelik Akıllı ve Somut Oyuncakların Geliştirilerek İlkokul Öğrencilerinin Mekânsal Düşünme Becerileri, Problem Çözme Becerileri ve Bilişsel Yükleri Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi