KÜLTÜR SANAT - 29 Nisan 2024 Pazartesi 14:33

’Amisos Mozaiği’ yoğun ilgi çekiyor

A
A
A
’Amisos Mozaiği’ yoğun ilgi çekiyor

Milattan sonra (MS) 3. yüzyıla ait olduğu düşünülen 56 m2 ölçülerindeki Amisos Mozaiği, Aşil ve Thetis motifleriyle birlikte Samsun Müzesi’nde kendisine ayrılan özel alanda sergileniyor.


Amisos Mozaiği, 1958 yılında antik Amisos kentinde (Samsun-İlkadım) bugünkü 19 Mayıs İşitme Engelliler Ortaokulu’nun hafriyat çalışmaları esnasında bulundu. Mozaik, 1959 yılında orijinal yerinden kaldırılarak eski Samsun Arkeoloji Müzesi’ne yerleştirildi. Orijinalinde 10 panodan oluşan mozaik tabanı, 56 m2 ölçüleriyle dikkat çekerken, mozaiğin kaldırılması işlemi, bir bütün olarak değil de 31 parçaya bölünerek, 1,5 metrelik panolar halinde gerçekleştirildi.



Aşil (Akhilleus) ve Thetis mozaiği göz kamaştırıyor


Şu anda Samsun Müzesi’nde kendisine ayrılan özel alanda sergilenen mozaiğin ortasındaki merkez panoda Akhilleus (Aşil) ve Thetis (Yunan mitolojisine göre tüm zamanların en iyi savaşçısı olan Aşil’in annesi, Phtya kralı Peleus’un karısı) konu edilmiş durumda. Bu panonun etrafında tam olarak köşelere gelecek şekilde dört mevsimin kişiselleştirildiği büstler, bunların arasında ise birbirlerinden farklı olarak işlenmiş Hypocampos (denizatı), deniz canavarları ve Triton’un (belden yukarısı insan, aşağısı balık) taşıdığı Nereid’lerin (denizkızı) konu edildiği 4 tane pano bulunuyor. Bunların yanı sıra mozaiği ev sahibini kurban töreni esnasında betimleyen pano oluşturuyor. Bu panoların etrafı da iki farklı geometrik desenle çevrelenmiş durumda ziyaretçilerin göz zevkine sunuluyor.


Parçalar halinde taşınarak tekrar birleştirilen mozaik Samsun Müzesi’nde vatandaşların yoğun ilgisine maruz kalıyor.



’Amisos Mozaiği’ yoğun ilgi çekiyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yağmur Ergün, Paletsiz Dinamik Apnea Türkiye rekoru kırdı Serbest Dalış Havuzu/Kapalı Büyükler Türkiye Şampiyonası’nda Yağmur Ergün, mono paletle 220.29 metrelik dereceyle, dinamik paletsizde de 141.5 metrelik dereceyle 2 yeni Türkiye rekoru kırdı. Serbest Dalış Havuzu/Kapalı Büyükler Türkiye Şampiyonası, Edirne Gençlik Spor İl Müdürlüğü Olimpik Yüzme Havuzu’nda 7-11 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapıldı. Organizasyonda 10 spor kulübünden 29’u kadın, 57’si erkek ve 1 ferdi kadın olmak üzere toplam 87 sporcu şampiyonluk için mücadele etti. Büyükler yaş kategorisinde 4 rekorun 3’ünü kadın sporcular kırarken, bu yaş kategorisinde en çok rekora Albeka Olimpik Spor Kulübü’nden Yağmur Ergün imza attı. Ergün, dinamik mono paletle 220.29 metrelik dereceyle, dinamik paletsizde 141.5 metrelik dereceyle 2 yeni Türkiye rekoru kırdı. Serbest Dalış Havuz/Salon Türkiye Şampiyonası’nda Yağmur Ergün, Derya Can’a ait olan 2013 yılında kırılmış rekoru, 220 metreye taşıyarak yeni Türkiye rekorunun sahibi oldu. Ayrıca kendine ait olan paletsiz dinamik branşındaki rekorunu 10 metre taşıyarak 141 metre ile yeni Türkiye rekorunun sahibi oldu. Tüm yarışma boyunca iki rekor kıran, 3 şampiyonluk ve 1 üçüncülük elde eden Yağmur Ergün, 2023 Kuveyt Dünya Serbest Dalış Havuz İç Mekan Dünya Şampiyonası’ndaki sıralamaya göre ilk sıradaki Magdalena Solich ve ikinci basamaktaki Livia Regonio’nun ardından üçüncü durumda yer alıyor. Sırbistan’da 4-10 Temmuz 2024 tarihinde yapılacak yarışmada dünya sıralamasında birincilik için yarışacak.
Sakarya Serdivan’da endoskopi ve GETAT hizmetleri başladı Günlük ortalama bin 500 hastaya hizmet veren Serdivan Devlet Hastanesinde endoskopi ve kolonoskopi hizmetinin yanı sıra; GETAT uygulaması olan akupunktur, ozon tedavisi ve hacamat işlemleri de yapılmaya başlanıldı. Sakarya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Aziz Öğütlü, 10 ay önce hizmete açılan Serdivan Devlet Hastanesini ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Yerinde Değerlendirme Programı çerçevesinde gerçekleştirilen ziyarette Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Op. Dr. Özcan Öktem, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Yasin Çatalbaş, Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Serdar Değirmenci, Personel Hizmetleri Başkanı Suat Koçak, Destek Hizmetleri Başkanı Sedat Kaya ile Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Fatih Güneysu hazır bulundu. Hastane Başhekimi Uzm. Dr. Semih Songür ile hastane yöneticileri tarafından yapılan çalışmalarla ilgili sunum yapılarak, planlanan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Başhekim Songür, günlük ortalama 800 hastaya poliklinik, 700 hastaya da acil servis hizmeti verdiklerinin belirterek, hizmet çeşitliliğinin artırılmasına yönelik faaliyetlerin sürdüğü kaydetti. Geleneksel Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları (GETAT) çerçevesinde; akupunktur, ozon tedavisi ve hacamat işlemlerine başladıklarını ifade eden Songür, endoskopi ve kolonoskopi hizmeti de vermeye başladıklarını dile getirdi. Songür, göz bölümüne entegre edilecek cihazlarla yakında katarak ameliyatlarına da başlayacaklarını kaydetti. Hastane içerisinde yapılan düzenlemeleri yerinde inceleyen İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Aziz Öğütlü, hastane personeli ile poliklinik hizmeti almak için bekleyen hastalarla sohbet etti.
Kayseri Kayseri’de havalar ısınacak Meteoroloji 7. Bölge Müdürlüğü Şube Müdürü Mehmet Bütüner, hafta sonu sıcaklıkların Kayseri’de mevsim normallerinin üzerine çıkacağını ve gelecek hafta ortasından itibaren mevsim normallerine gerileyeceğini söyleyerek, “Önümüzdeki 5-6 gün içerisinde kuvvetli yağış beklemiyoruz” dedi. Meteoroloji 7. Bölge Müdürlüğü Şube Müdürü Mehmet Bütüner, özellikle hafta sonu sıcaklıkların artacağını söyleyerek, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü 7. Bölge Müdürlüğü olarak yaptığımız tahminlere göre, mevsim normallerinin altında seyreden hava sıcaklıklarının önümüzdeki günlerde artarak özellikle hafta sonu mevsim normallerinin üzerine çıkacağını ve hafta ortasından itibaren tekrar bir serinleme ile mevsim normalleri civarına döneceğini tahmin ediyoruz. Önümüzdeki günlerde ısınmaya bağlı öğle saatlerinden sonra akşam saatlerinde yer yer hafif yağışlar görme ihtimalimiz var. Bunun haricinde önümüzdeki 5-6 günlük süreçte kuvvetli bir yağışımız yok. Hava sıcaklıklarında da asgari sıcaklıklar 6-7 derecelerden Cumartesi ve Pazar gününden itibaren 10-11 derece seviyesine yükselecek. Azami sıcaklıklarımız da 21-22 derecelerden ki zaten mevsim normalimiz 22-23 derece civarında, bu seviyelerden 25-26 derecelere çıkacak. Az önce de bahsettiğim gibi hafta ortasından yani Çarşamba gününden itibaren tekrar birkaç derecelik soğuma ile mevsim normalleri civarına gerileyeceğini tahmin ediyoruz” dedi. Ciddi bir meteorolojik hadise beklenmediğini söyleyen Bütüner, “Rüzgarlarımız genellikle hafif, yer yer orta kuvvetli yağış anında ve öncesinde kuvvetli rüzgarlar olma ihtimali var. Bunun haricinde ciddi bir meteorolojik hadise beklemiyoruz. Havaların vatandaşları uyaracağımız kadar ısınacağını tahmin etmiyoruz. Mevsim normallerinin en fazla 3-4 derece üzerinde olacak. O yüzden sıcaklıkla ilgili çok büyük bir problem yaşanacağını düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.
İstanbul Çalışan mutluluğu odaklı Türk şirketinden 6 kıtaya ihracat Çalışanların sosyal ve iş hayatlarında kendilerini daha iyi hissetmelerine katkı sunmak üzere 2013 yılında kurulan yeni nesil çalışan esenliği platformu Wellbees, Arjantin’den Somali’ye, Azerbaycan’dan Romanya’ya kadar 6 kıtadaki yaklaşık 100 ülkeye hizmet verdiğini duyurdu. Dünya genelinde yaşanan ekonomik, sosyal, çevresel ve politik gelişmeler çalışanların ruh halini ve buna bağlı olarak performansını olumsuz etkilediğinden, şirketlerin çalışanları için en fazla yatırım yapmaya başladığı alanların başında artık esenlik geliyor. 60 milyar dolara ulaşan global çalışan esenliği pazarındaki oyunculardan biri de Wellbees. Esenlik ihracatı yolculuğuna Türkiye’de faaliyet gösteren global müşterileri aracılığıyla başlayan şirket, bugün Arjantin’den Somali’ye, Azerbaycan’dan Romanya’ya kadar dünya genelinde 6 kıtada 100’e yakın ülkeye çalışan esenliği ihraç ediyor. “Yurt dışında bazı ülkelerde derinleşeceğiz” Dünya genelindeki çalışanların mutluluğu için çalıştıklarını söyleyen Wellbees CEO’su Melis Abacıoğlu, “Türkiye’den başladığımız ve ilk dört yıl yalnızca danışmanlık hizmeti verdiğimiz projemiz, özellikle mobil uygulamamızla birlikte sınırları aştı. Şu anda gelirimizin yüzde 35’ini yurt dışından elde ediyoruz ve yıl sonuna kadar bu oranı yüzde 50’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Neredeyse dünyanın tamamına ulaştığımız için bundan sonraki hedefimiz, belirlediğimiz pazarlarda daha da derinleşmek. Burada da önceliğimiz başta Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere Körfez Ülkeleri ve Uzak Doğu. İkisi de esenlik alanında gelişmekte olan bölgeler, bu da bize ciddi bir avantaj sağlayacak. Ancak yurt dışında ne kadar büyürsek büyüyelim, önceliğimiz Türkiye olmaya devam edecek. Biz şirketimizi burada kurduk, işimizin mutfağı burası ve şu anda da yurt içi pazarında lideriz. İnsan kaynakları alanında son derece yetkin Türk şirketlerin geri bildirimleriyle ürünümüzü geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.