EKONOMİ - 02 Temmuz 2020 Perşembe 10:20

Türkiye’de 5 milyon kişi e-imza kullanıyor

A
A
A
Türkiye’de 5 milyon kişi e-imza kullanıyor

Türkiye’de bu yılın ilk çeyreğinde elektronik imza kullanımı yüzde 60 artış gösterirken, e-imza kullanıcı sayısının 5 milyonun üzerinde olduğu belirlendi.

Türkiye’de bu yılın ilk çeyreğinde elektronik imza kullanımı yüzde 60 artış gösterirken, e-imza kullanıcı sayısının 5 milyonun üzerinde olduğu belirlendi.


Özellikle pandemi süreciyle birlikte e-imza kullanımının arttığını belirten e-İmzaTR Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kılıç, Türkiye’de ıslak imza döneminin azaldığını, elektronik imza kullanımının da yaygınlaştığını söyledi. Türkiye’de 5 milyonun üzerinde elektronik imza kullanıcısı olduğunu dile getiren Kılıç, "Son 6 ay içerisinde e-imza kullanımında yüzde 60 oranında artış oldu. İnanılmaz bir artış. Bundan sonrabda bu artışın birkaç yıl sonra da süreceğini ve 10 milyon kullanıcının olacağını öngörüyoruz" dedi.



Dijital imza nedir?


Dijital imzanın elektronik dokümanları imzalamak için kullanılan ve elektronik dokümanı alan kişinin gönderen kişinin kim olduğuna emin olmasını ve güvenmesini sağlayan elektronik bir kod olduğunu ifade eden Kılıç, "Doğal olarak dijital imza güvenilirliği şifrelenmiş olmasından kaynaklanıyor. Bu sistem, şifrelenmiş verileri gönderen bilgisayar ile bu şifrelemeyi çözebilen alıcı bilgisayar arasında çalışıyor. Bu iki taraflı işlem dijital imzayı tamamlıyor. Dijital imza, diğer adıyla elektronik imza ülkemizde 23 Ocak 2004 yılında Resmi Gazete’de yayınlanmış ve 23 Temmuz 2004’te yürürlüğe girmiş 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ile de tanımlanmıştır" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.