SAĞLIK - 15 Kasım 2021 Pazartesi 09:58

Uzmanından uyarı: Tedbirlere uymayan gençler risk altında

A
A
A
Uzmanından uyarı: Tedbirlere uymayan gençler risk altında

Korona virüsü tedbirlerine uymayan gençlerin risk altında olduğunu belirten uzmanlar, özellikle 20’li yaşlardakilerin hastalığı daha ağır geçirdiğine dikkat çekiyor.

Korona virüsü tedbirlerine uymayan gençlerin risk altında olduğunu belirten uzmanlar, özellikle 20’li yaşlardakilerin hastalığı daha ağır geçirdiğine dikkat çekiyor. Gençlerin risk altında olduğuna dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Selma Demir, "Hem daha fazla virüs alıyorlar hem hastalık daha fazla ağır oluyor" dedi.


Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Selma Demir, korona virüsün, yaş grupları üzerindeki etkileri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Virüsün her yaş grubunda görülebileceğine dikkat çeken Demir, gençlerin de risk altında olduğunu belirterek, kalabalık ortamlardan uzak durmasını ve tedbirlere uymalarını istedi. Dr. Selma Demir, İHA muhabirine açıklamada, genellikle yaşlıların tedbirlere uyduğunu ifade ederek, gençlerde ise tedbirsizliğin çok fazla olduğunu belirtti.



"Dışarıda virüse maruz kalıyorlar"


İnsanların çok daha fazla dışarı da vakit geçirdikleri için virüse maruz kaldığını dile getiren Dr. Demir, açıklamasın da şunları kaydetti:


"İlk başta yaşlıları aşıladık. Yaşlılar tedbirlere çok daha fazla uydu. Kronik rahatsızlığı olan hastalar çokta güzel söz dinledi evde durup, tedbirlere uydular aşılandılar. Gençlerde tedbirsizlik çok daha fazla, belki sosyal medya üzerinden yanlış algılar, gruplaşmalar veya yanlış bilgiler nedeniyle aşılanma oranları daha düşük olduğunu düşünüyorum. Çok daha fazla dışarı da oldukları için daha fazla virüse maruz kaldıklarını düşünüyorum. Hem daha fazla virüs alıyorlar hem hastalık daha fazla ağır oluyor hem de hastalığın görünme oranları daha fazla. Yakın zaman da benim kaybettiğim hastalar 40 ile 50 yaşlarındaydı."



"Genç hastalarımız şu anda çok fazla"


20’li yaşlardakilerin hastalığı ağır geçirdiğini anlatan Dr. Demir, "Gerçekten zor oluyor. Onları takip ederken de zorluk çekiyorsun. Akciğerlere indiği zaman hastalık onlara da bize de zor oluyor. Genç hastalarımız şu an çok fazla, takip ettiğimiz hastalar 35-55 yaş arası" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da hava soğudu, yüksek kesimlere kar yağdı Erzincan’da hava sıcaklıklarının düşmesiyle kent merkezinde yağmur, Refahiye ilçesinde ise kar yağışı etkili oldu. Kent merkezinde aralıklı yağmur görülürken, yüksek rakımlı bölgelerde kar yağışı etkisini sürdürdü. Nisan ayında bahar havasının beklendiği kentte, Refahiye’ye bağlı köyler kar yağışıyla beyaza büründü. Kar yağışı ve yer yer etkili olan sis nedeniyle bazı köy yollarında ulaşımda aksamalar yaşandı. Refahiye’nin Orçul bölgesine bağlı Kamberağa köyünde yaşayan Baki Kaya, sabah saatlerinde kar sürpriziyle karşılaştıklarını belirterek, "Hayvanlarımızı otlatmaya çıkaracaktık ancak kar yağışı nedeniyle çıkaramadık." dedi. Vatandaşlar, bahar havası beklerken güne kar yağışıyla uyandıklarını ifade etti. Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre, bölge genelinde havanın çok bulutlu, Erzurum ve Ardahan çevrelerinde aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçmesi bekleniyor. Yağışların yerel olarak kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyretmesi öngörülürken, rüzgarın güneyli yönlerden hafif ve orta kuvvette, akşam saatlerinden itibaren yer yer kuvvetli (40-60 km/saat) esmesi bekleniyor. Yetkililer, gece ve sabah saatlerinde buzlanma ve don olayına karşı dikkatli olunması gerektiğini bildirirken, yüksek kesimlerde çığ tehlikesi bulunduğu uyarısında bulundu. Ayrıca bölgede zirai don riskinin sürdüğü belirtilerek, üreticilerin tedbirli olması istendi. Öte yandan, akşam saatlerinden itibaren Erzurum ve Ardahan çevrelerinde kuvvetli karla karışık yağmur ve kar yağışının etkili olmasının beklendiği, yüksek kesimlerde yer yer yoğun kar görülebileceği kaydedildi.
Erzincan Erzincan’da çiftçiler don nöbetinde Erzincan’da hava sıcaklıklarının gece saatlerinde eksi derecelere kadar düşmesi, çiçeklenme dönemindeki meyve ağaçlarını tehdit ediyor. Don riskine karşı önlem alan çiftçiler, bahçelerinde ateş yakarak ürünlerini korumaya çalışıyor. Baharın gelişiyle birlikte kayısı başta olmak üzere elma, kiraz ve diğer meyve ağaçlarının çiçek açtığı kentte, ani sıcaklık düşüşleri üreticileri endişelendiriyor. Gece boyunca bahçelerinde nöbet tutan çiftçiler, farklı noktalarda kontrollü ateşler yakarak oluşan ısı ve duman sayesinde ağaçların zarar görmesini önlemeye çalışıyor. Merkeze bağlı Akyazı Mahallesi’nde üretim yapan Ramazan Beydili, geniş arazilerde farklı meyve türleri yetiştirdiklerini söyledi. İklim değişikliklerinin üretimi zorlaştırdığını belirten Beydili, ağaçların erken çiçek açmasının don riskini artırdığını ifade etti. Geçen yıl olumsuz hava koşulları nedeniyle istedikleri verimi alamadıklarını dile getiren Beydili, "Bu yıl daha iyi bir hasat bekliyoruz. Dona karşı bahçemizde tütsü şeklinde ateşler yakarak önlem almaya çalışıyoruz." dedi. İlkokul öğrencisi Yusuf Kerem Demirol da babasına destek olmak için bahçeye geldiğini anlatarak, geçen yıl yaşanan don nedeniyle kayısı alamadıklarını söyledi. Bu yıl aynı durumu yaşamamak için gece ateş yakarak ağaçları korumaya çalıştıklarını belirten Demirol, iyi bir hasat umut ettiklerini kaydetti.