ÇEVRE - 25 Haziran 2024 Salı 17:49

Doğanın gizemli misafiri: Ormanın hayaleti vaşak bir kez daha görüldü

A
A
A

Kırıkkale’de ormanlık ve kırsal alanlara kurulan fotokapanlar, nesli tükenme tehlikesi altında olan vaşağı doğal ortamında görüntüledi.

 

 

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından yaban hayatını izlemek ve türlerin gelişimini kayıt altına almak amacıyla çeşitli noktalara kurulan fotokapanlar, nesli tükenme tehlikesi altında olan vaşağı doğal ortamında görüntüledi. Bozkırın vahşi yaşamındaki birbirinden ilginç anlara tanıklık eden bu görüntüleme sistemi, ilk 6 aylık kayıtlar boyunca vaşak, kurt, yaban domuzu, porsuk, tilki, tahtalı ve flamingo gibi hayvanları doğal yaşamlarında kayıt altına aldı.

Fotokapanlar sayesinde yaban hayatının artış ve azalışı düzenli olarak kayıt altına alınırken, kaçak avcılığın önlenmesi de hedefleniyor. Yapılan araştırmalar sonucunda, fotokapanların yerleri farklı periyotlarla değiştirilerek, yaban hayatının daha geniş bir alanda izlenmesi sağlanıyor.

Hasan Ay


Doğanın gizemli misafiri: Ormanın hayaleti vaşak bir kez daha görüldü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TİKA, Pakistan’da el yazması ve nadir eserler kütüphanesini yeniledi Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Pakistan’da Yazma Eserlerin Korunmasına Yönelik Program kapsamında 22 binden fazla el yazması eserin yer aldığı Pencap Üniversitesi El Yazması ve Nadir Eserler Kütüphanesi’ni yeniledi. TİKA tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında Pencap Üniversitesi El Yazması ve Nadir Eserler Kütüphanesi’nin arşiv bölümünde kompakt dolap sistemi, ışıklandırma ve iklimlendirme çalışmaları yapılarak, modern temizlik ekipmanları temin edildi ve kütüphane yazma eserlerin korunması için uygun hale getirildi. Kütaphanenin açılış töreni, Türkiye’nin Lahor Başkonsolos Vekili Ali Erbaş, Pencap Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halit Mamud, TİKA İslamabad Koordinatörü Muhsin Balcı, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Kitap Şifahanesi ve Arşiv Daire Başkanı Dr. Nil Baydar, öğretim üyeleri ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi. Türkiye’nin Lahor Başkonsolos Vekili Erbaş, törende yaptığı konuşmada Pencap Üniversitesi’nin nadir el yazmaları koleksiyonuna sahip olduğunu belirterek, proje ile yazma eserlerin korunması ve dijitalleştirilmesinin İslam medeniyetine ait bilinmeyen birçok eserin gün yüzüne çıkmasına katkı sağlayacağını ifade etti. Pencap Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmud ise, 22 bin el yazması ile Pakistan’ın en büyük koleksiyonuna sahip olduklarını belirterek, projeyle eserlerin korunmasına verdikleri destek için TİKA’ya teşekkür etti.