- 11 Haziran 2021 Cuma 16:37

Yemen’de esir düşen Kırıkkaleli Hacı Dede’nin mektubu yıllar sonra torunlarına teslim edildi

A
A
A
Yemen’de esir düşen Kırıkkaleli Hacı Dede’nin mektubu yıllar sonra torunlarına teslim edildi

Birinci Dünya Savaşı’nda Yemen’de İngilizlere esir düşen Kırıkkaleli Hacı Dede’nin yazdığı fakat ailesine ulaşmayan mektup, yıllar sonra torunlarına teslim edildi.

Birinci Dünya Savaşı’nda Yemen’de İngilizlere esir düşen Kırıkkaleli Hacı Dede’nin yazdığı fakat ailesine ulaşmayan mektup, yıllar sonra torunlarına teslim edildi.


Kırıkkale’nin Çelebi ilçesine bağlı Karaağaç köyünden Birinci Dünya Savaşı yıllarında Yemen’e cepheye giden Osmanlı ordusundaki Hacı Dede, arkadaşları ile birlikte İngiliz askerleri tarafından esir alındı. Kendilerine dair bilginin ailesine ulaştırılması ve haber almak için yaşadıklarını kağıda döken Hacı Dede’nin mektubu dönemin şartlarında ailesine ulaştırılamadı. O dönem adı Hilal-i Ahmer olan Türk Kızılay’ın arşivinde bulunan Süleyman oğlu Hacı Dede’nin 1918 yılında yazdığı mektubu, Osmanlı’dan Türkçe’ye çevrilerek yıllar sonra ailesine teslim edildi. Yemen’de 1914’te esir alındıktan sonra kampa götürülen Hacı Dede’nin yazdığı mektupta, "Üç senedir esir bulunuyorum. Şimdiye değin memleketim canibinden hiçbir mektup alamadım. Bundan dolayı tahassul eden ahval-i müellimemi hiçbir suretle tarif edemem. Lütfen atideki adrese bil-müracaa pederim Süleyman Ağa’nın hayat ve mematından bir-haber yetiştirmenizi kemal-i ehemmiyet süzişle istirham eylerim efendim" ifadeleri yer alıyor.



"Torunları olarak mutlu ve gururluyuz"


Hacı Dede’nin torunu Murat Kuzucu, “Gurur meselesi bu. Keşke bu mektubu asıl sahiplerine verebilselerdi. Babam görse, dedelerimin eline geçse çok daha iyi olurdu. Ama şu anda bizler de torunları olarak mutlu ve gururluyuz. Ailece gerçekten çok sevinçliyiz. Bu gururu bize yaşatan, geçmişimizi hatırlatan Kızılay’a da teşekkür ediyoruz. İnşallah bizler de bundan sonra çocuklarımıza, onlar da çocuklarına aktaracağız ve hatırlatacağız” dedi.



"Dedem 1914’te esir düşünce Kızılay’a mektup yazmış"


Hacı Dede’nin torununun oğlu Mehmet Kuzucu da, “Dedem 1914’te esir düşmüş. Oradan Kızılay’a mektup yazmış. Bu mektup da bize ulaştı. Mektubu bize teslim ettiler. Allah razı olsun emeği geçen herkesten. Dedem esir kalmış ve bir süre sonra kurtularak buraya dönüş yaptı. Burada da vefat etti. Biz böyle bir olayı bilmiyorduk. Öğrendiğimizde çok gururlandık. Bizi burada korumak için kendisi gitmiş ve savunmuş. Torunları olarak bizler gurur duyuyoruz. Bunu duyan ve merak eden bazı kişiler de geldi mektubu görmeye. Köyümüzde böyle bir mektup yazan dedemize dualarını edip gittiler” ifadelerini kullandı.



"Derslerde görürdük fakat hiç böyle düşünmemiştim"


Hacı Dede’nin torununun kızı 18 yaşındaki Yağmur Kuzucu ise, “Dedem duygularını çok güzel bir şekilde tarif etmiş mektupta. Gelir gelmez okuduk ve çok duygulandık. Osmanlı’da askerlerimiz esir düştü derlerdi, dedelerimiz de varmış. Hiç aklıma gelmezdi böyle dedemin Yemen’de esir düştüğü. Dersler görürdük fakat hiç böyle düşünmemiştim. Bu gurur bize yeter” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Kar yağışını duyan soluğu burada aldı Kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar, Karabük’ün yüksek kesimlerine akın ederek ateş yakıp fotoğraf çektirirken karın keyfini doyasıya çıkardı. Karabük’ün yüksek kesimlerinde kar yağışı gecenin ilerleyen saatlerinde de etkisini sürdürdü. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarısının ardından özellikle yüksek rakımlı bölgelerde başlayan kar yağışı, Safranbolu-Bartın kara yolunu beyaza bürüdü. Karayolları ekipleri, daha önce yaptıkları hazırlıklar kapsamında bölgede kar küreme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar, bin 30 rakımlı Ahmetusta Geçidi’ne akın etti. Bölgeye gelenler ateş yakarak ısınırken, bol bol fotoğraf çektirip karın keyfini çıkardı. İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube ekipleri de bölgede denetim yaptı. Ekipler, kış lastiği bulunmayan sürücüleri olası olumsuzluklara karşı uyararak, bölgeyi terk etmeleri gerektiğini bildirdi. Sürücülere kar yağışı ve buzlanmaya karşı uyarılarda bulunuldu. Ahmetusta mevkiinde kar yağışının fazla olduğunu öğrendikten sonra eşi ve arkadaşları ile bölgeye geldiklerini ifade eden Selver Yıldırım, araçta kış lastiği bulunmasına rağmen gelmekte zorlandıklarını belirtti. Yıldırım, kar yağışı sonradan bölgedeki atmosferi güzel bulduğunu aktararak çok eğlendiklerini söyledi. Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Perşembe beldesinden kar için Safranbolu’ya Doğan marka otomobille gelen Alperen Demirkul, "Çok mutluyuz. Aracımızla gelirken biraz zorlandık ama burası beklentimizi karşıladı. Bütün gençler burada. Ekipler de çalışmalarını sürdürüyor" diye konuştu.