YEREL HABERLER - 12 Kasım 2015 Perşembe 09:20

Soba Zehirlenmesine Dikkat

A
A
A
Soba Zehirlenmesine Dikkat

Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü, vatandaşları soba zehirlenmelerine karşı uyardı.
Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, soba zehirlenmesinin, odun, kömür gibi ısınma aracı olarak kullanılan maddelerin yanması ile ortaya çıkan karbonmonoksit gazından kaynaklandığı belirtildi. Karbonmonoksit gazının, solunduğunda akciğerlerden kana karışarak, kanda oksijen taşıyan moleküllere bağlanarak oksijenin dokulara taşınmasını engellediği ifade edilirken, bunun sonucunda dokulara yeterli oksijen taşınamadığı ve kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
Açıklamada, soba zehirlenmesinin tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliğinin olmaması nedeni ile fark edilmediği için ’sessiz katil’ olarak bilindiğine dikkat çekildi. Karbonmonoksit zehirlenmesinde ilk belirtilerin baş ağrısı, yorgunluk hissi, mide bulantısı gibi semptomlar olduğu belirtilen açıklamada, "Genellikle bu semptomların ağırlığı karbonmonoksit düzeyi ve maruz kalınan süre ile ilişkilidir. Ciddi zehirlenmelerde baş dönmesi, kusma, bilinç kaybı ve ölüm görülür. Eğer karbonmonoksit zehirlenmesi geçirdiğinizi düşünüyorsanız, hemen camlar açılmalı ve ortamın havalandırılması sağlanmalı, hızla ortamdan uzaklaşılmalı ve açık havaya çıkılmalı, 112 Acil Yardım Servisi aranmalı" denildi.
KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİNDEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, karbonmonoksit zehirlenmesinden korunmak için şu noktalara dikkat edilmesi gerektiği kaydedildi:
"Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmelidir. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalıdır. Soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmelidir. Sönmekte olan sobaya asla tekrar tutuşması için güç yakıtları konulmamalıdır. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı, soba alttan yakılmamalıdır. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak yetkili kişilere temizletilmelidir. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalıdır. Konutlarda gaz kaçaklarına karşı uygun yerde dedektör bulundurulmalıdır. Kombi ve şofbenlerin baca bağlantılarını mutlaka projesine uygun şekilde ve yetkili kişilere yaptırılmalıdır. Bacalar yatak odalarından, merdiven sahanlığından, bina girişlerinden, havalandırma boşluklarından, çatı arasından, banyo ve tuvaletten geçirilmemelidir. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır. Lodoslu havalarda geceleri yatmadan önce sobalar söndürülmelidir. Doğru yakılan soba ısıtır, yanlış yakılan soba öldürür."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Simav Gölcük Yaylasında ilk kez Yörük Şenliği düzenlendi Anadolu’nun kültürel zenginliğini gelecek nesillere yaşayarak ulaştırmak isteyen Simav Gölcük Yaylası Yörükleri Derneği, kuruluşlarının birinci yıl dönümlerini düzenledikleri ‘Yörük Şenliğiyle kutladılar. Türk Halk Müziği Sanatçısı Mehmet Yiğit’in sahne aldığı şölende Simav yöresine ait türküler, Yörük kültürünü yaşatan geleneksel oyunlar ve yöresel lezzetlerin yer aldığı şölen bin 450 rakımlı Gölcük Yaylası’nda Simavlılara unutulmaz bir gün yaşattı. “Yörük kültürünü köy köy dolaşarak yaşatıyor” Yörük kültürünü köy köy dolaşarak yaşatmak için büyük bir mücadele veren Simavlı sanatçısı Mehmet Yiğit, “ Bin 450 rakımlı Gölcük Yaylası’nda düzenlediğimiz Yörük Şenliğinde Simavlı hemşerilerimizle unutulmaz bir gün yaşadık. Daha önce birçok medya kanalı başta olmak üzere köy köy sahne aldığım her düğünde Yörük kültürüne verilmesi gereken değeri anlatmaya çalıştım. Yörük kültürü, yüzyıllar önce Anadolu’nun bağrında şehir şehir gezilse de çadırların kurulduğu her yer bize emanet edilen bir kültürün parçası ve bunların gelecek kuşaklara aktarılması özellikle bu dönemlerde daha da fazla önemli hale geliyor. Ben, tüm Simavlıları böyle güzel bir etkinlikte tek bir çatı altında toplayan dernek başkanımız Ahmet Baştimur, başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum’’ dedi. Yörük kültürünün ve Yörük obasının geleneksel değerlerinin büyük bir birliktelikle gerçekleştiği 1. Gölcük Yaylası Yörük Şenlikleri, kazanlarda pişen keşkekler, kavrulan helvalar, Yörük beylerinin İslamoğlu zeybeği, Yörük kadınlarının kaşık oyunlarıyla sona erdi.
Samsun Sağlık çalışanları ’sağlıklı bir dünya’ için pedal çevirdi Samsun’da Dünya Bisiklet Günü ve Dünya Çevre Günü dolayısıyla sağlık çalışanları pedal çevirdi. Etkinlik, VM Medical Park Samsun Hastanesi, Liv Hospital Samsun ve Toplum Gönüllüleri Vakfı iş birliğiyle gerçekleştirildi. Atakum ilçesi Çobanlı İskelesi’nde başlayan bisiklet sürüşü, Körfez Yat Limanı’nda sona erdi. Sağlıkçılar çevre bilincini artırmak amacıyla bisiklet sürerek farkındalık oluşturmayı hedefledi. Medical Park Samsun Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzm. Dr. Ayşegül Başar, “Bisiklet sürmek yaşam sağlığı açısından çok önemli bir spor aktivitesidir. Bence bisiklet sürmenin en önemli yanı 1 yaşından itibaren başlanabilir ve ömür boyu bu spor devam ettirilebilir. Benim için spor aktivitesinde en önemli şey, severek yapabileceğiniz bir spor olmasıdır. Bisiklet hem günlük yaşam aktivitesinde kullanabileceğimiz hem spor olarak yapabileceğiniz hem de kaslarımızı kuvvetlendiren, kardiyovasküler performansınızı arttıran keyifle yapabileceğimiz bir spor aktivitesidir. O yüzden kesinlikle hastalarıma tavsiye ediyorum” dedi. Medical Park Samsun Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca ise "Bisiklet sürmek çok önemli sporlarından biridir. Sporun kendisi zaten hem bedensel hem ruhsal hem de sosyal bir aktivite olarak çok önemli bir aktivitedir. Herkese tavsiye ediyorum” diye konuştu.