YEREL HABERLER - 28 Ocak 2016 Perşembe 10:27

Kırklar Huzurlu Yaşam Protokolü' Değerlendirildi

A
A
A
Kırklar Huzurlu Yaşam Protokolü' Değerlendirildi

KIRKLARELİ (İHA) – Kırklareli Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nce hazırlanan ve bir önceki koruma kurulu toplantısında tanıtımı yapılan Kırklar Huzurlu Yaşam Protokolü çerçevesinde yapılacak çalışmalarla kişiyi suçtan uzak tutulacağı ve topluma entegre olmasının sağlanacağı, eşleştirme neticesinde gönüllü çalışanlar aracılığı ile yükümlü ve mağdurların sorun alanlarına yönelik ihtiyaçlarını yaşadıkları yerde tespit edileceği belirtildi.
Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı Koruma Kurulu Ocak ayı toplantısı, Kırklareli Belediyesi meclis toplantı salonunda gerçekleşti. Toplantı, Kırklareli Koruma Kurulu Başkanı Cumhuriyet Başsavcısı İlyas Yavuz başkanlığında, Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, Kırklareli Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hakan Türkön, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Kırklareli Baro Başkanı Av. Harun Saygılı, Kırklareli Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kapıcı ve 21 üyenin katılımıyla gerçekleşti.
Toplantıda, Kırklareli Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nce hazırlanan ve bir önceki koruma kurulu toplantısında tanıtımı yapılan Kırklar Huzurlu Yaşam Protokolü’nün (HUYAP) detayları görüşüldüğü belirtildi. Protokolün gelişim aşamalarına ve sürecine dair bilgiler verildiği toplantıda konuşan Kırklareli Koruma Kurulu Başkanı Cumhuriyet Başsavcısı İlyas Yavuz, “Bu protokol ile gönüllü çalışanlar ve denetimli serbestlik tedbiri altında bulunan yükümlüler ile suçtan zarar gören mağdurları eşleştireceğiz. Tabi bunun öncesinde biz gönüllü çalışacak olan kişilerin yeterliliklerini arttırmak için gönüllülerimizi bir dizi eğitimden geçireceğiz. Eşleştirme neticesinde gönüllü çalışanlar aracılığı ile yükümlü ve mağdurların sorun alanlarına yönelik ihtiyaçlarını yaşadıkları yerde tespit edeceğiz. Bunu yaparken de kişinin en doğal hali ile etkileşime geçilebilmesi için yükümlü veya mağdur kişinin gönüllü çalışan kişiden haberdar olmamasını sağlayacağız. Akabinde bu şekilde yapmış olduğumuz tespitlerdeki ihtiyaçlar doğrultusunda, yükümlüleri suça iten etkenler ile mağdurların suçtan gördüğü zararların giderilmesine çalışacağımız bir eylem planı hazırlayacağız” dedi.
“YÜKÜMLÜMÜZÜN İHTİYAÇLARINI GİDERMEYE ÇALIŞACAĞIZ”
Konuyu bir örnekle pekiştiren Başsavcı İlyas Yavuz, ceza infaz kurumundan şartlı tahliye edilerek Kırklareli’nin herhangi bir köyünde yaşamaya başlayan yükümlü bir vatandaşın, o köyde görev yapan ve aynı zamanda gönüllü olan öğretmen ile eşleştirileceğini ifade ederek, şöyle devam etti:
“Sonrasında gönüllü öğretmenimizi yükümlü vatandaşımız ile etkileşime geçirerek yükümlümüzün olması muhtemel sorunlarını tespit etmesini ve bir rapor halinde Denetimli Serbestlik Müdürlüğümüze sunmasını sağlayacağız. Biz de protokolün koordinatör kurumu olan Denetimli Serbestlik Müdürlüğümüz aracılığı ile yükümlü vatandaşımızın ihtiyaçlarına yönelik -ki bu ihtiyaçlar eğitim-öğretim, aile görüşmesi, sosyal destek, iş, hukuki ihtiyaçlar vs. şeklinde olduğunu düşünürsek- protokol kapsamında olan ilgili kurum/kuruluş/sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içerisinde gerçekleştireceğimiz projelerimizdeki faaliyetlerle yükümlümüzün ihtiyaçlarını gidermeye çalışacağız. Aynı zamanda bu protokol ile gönüllü çalışanlarımızın etkileşime geçtiği yükümlü ve mağdur kişilerde, rol model etkisi ile olumlu davranış değişiklikleri oluşturulmasını ve gerçek yaşam koşullarında planlamalar yapmalarını sağlayacağız.”
“HER TÜRLÜ GÖREV VE SORUMLULUKLARI YERİNE GETİRMEYE HAZIRIZ”
Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu ise, “İlimizde böylesine duyarlı bir Başsavcımız olduğu için kendimizi çok şanslı hissediyoruz, hazırlanan bu protokolün de çok faydalı olacağına inanıyoruz. Bu kapsamda yapılacak olan gerek ulaşım gerek tanıtım faaliyetleri için afiş, broşür benzedi dokümanların hazırlanıp bastırılması ve tüm diğer çalışmalar için şahsım ve ekibim adına her türlü görev ve sorumlulukları seve seve yerine getirmeye hazırız” diye konuştu.
Kırklareli Denetimli Serbestlik Müdürü Mustafa Güday da, protokolün amaç ve önemi hakkında açıklamalarda bulundu. Mustafa Güday, “Eğitim, bilgi aktarmaktan ziyade hal ve karakter aşılamaktır. Zira insanlık şahsiyet, karakter ve vakara meftundur. Bu bağlamda rol model etkisi ile yerinde yapılan pekiştirmeler sonucunda, kişide kabul gören tutum ve davranışların oluşması, kişiyi suçtan uzak tutacak ve topluma entegre olmasını sağlayacaktır. Bu protokol ile, bir yandan gönüllü çalışanlarla denetimli serbestlik tedbiri altında bulunan yükümlüler ve suçtan zarar gören mağdurların sorun alanlarına yönelik yapacağımız eğitim-öğretim, mesleki eğitim, aile görüşmesi, sosyal destek, iş, ekonomik destek, yoğun görüşme, hukuki ihtiyaçlar gibi. faaliyetler neticesinde kişilerin ihtiyaçları giderilirken bir yandan da rol model etkisi ile kişilerde olumlu tutum ve davranışlar geliştirilecektir “ dedi.
Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa AYKAÇ, bilim kurulu oluşturarak, gönüllü çalışacak kişilere yönelik verilecek olan eğitim programını belirleyeceklerini ve planlayarak uygulayacaklarını belirtti.
Protokol kapsamında Kırklareli’ndeki belde belediyelerinin de maddi ve manevi desteklerde bulunduğu toplantıda, protokol gereği Kırklareli Barosu, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile İl Müftülüğü her hafta belirlenen bir günde, Kosgeb İl Müdürlüğü ise, belirli aralıklarla danışmanlık hizmetleri için Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde en az uzman seviyesinde bir personel görevlendireceği kaydedildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.