YEREL HABERLER - 29 Ocak 2016 Cuma 16:17

Kırklareli İthalatta 33 İhracatta Da 29. Sırada

A
A
A
Kırklareli İthalatta 33 İhracatta Da 29. Sırada

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Edirne Bölge Müdürlüğü, 2015 Yılı Aralık ayı Dış Ticaret İstatistiklerinden yararlanarak Kırklareli ili dış ticaret istatistiklerini açıkladı. Kırklareli, Aralık ayında 13,5 milyon dolar ile en çok ithalat yapan iller arasında 33. sırada, 25,9 milyon dolar ihracatla da 29. sırada yer aldı.
TÜİK Bölge Müdür Vekili Kenan Çelebi tarafından yapılan açıklamada, Kırklareli’nde Aralık ayında en çok ihracat Romanya, en çok ithalat ise, Rusya ile gerçekleştiği bildirildi.
İHRACAT 25,9 MİLYON DOLAR
Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre, ülkede ihracat 2015 yılı Aralık ayında, 2014 yılının aynı ayına göre yüzde 11,1 azalarak 11 milyar 802 milyon dolar olarak gerçekleşti. Kırklareli’nde ihracat 2015 yılı Aralık ayında 2014 yılının aynı ayına göre yüzde 8,2 azalarak 25,9 milyon dolar oldu. İhracatta İstanbul 6 milyar dolar ihracat değeri ile en yüksek paya (yüzde 51) sahip oldu. İhracat değerlerine göre İstanbul’u 729,9 milyon dolar ihracat (yüzde 6,2) ile Bursa, 723,8 milyon dolar ihracat (yüzde 6,1) ile İzmir, 701,9 milyon dolar ihracat (yüzde 5,9) ile Ankara ve 629,4 milyon dolar ihracat (yüzde 5,3) ile Kocaeli izledi. Kırklareli 25,9 milyon dolar ile en çok ihracat yapan iller arasında 29. sırada yer aldı. 2015 yılında Kırklareli’nde toplam ihracat 506,5 milyon dolar olarak gerçekleşti.
AYINDA İTHALAT 13,5 MİLYON DOLAR
Ülkede ithalat 2015 yılı Aralık ayında, 2014 yılının aynı ayına göre yüzde 17,5 azalarak 17 milyar 984 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Kırklareli’nde ithalat 2015 yılı Aralık ayında 2014 yılının aynı ayına göre yüzde 21,7 artarak 13,5 milyon dolar oldu. İthalatta İstanbul
10,2 milyar dolar ithalat değeri ile en yüksek paya (yüzde 57) sahip oldu. İthalat değerlerine göre İstanbul’u 908,9 milyon dolar ithalat (yüzde 5,1) ile Ankara, 834,7 milyon dolar ithalat (yüzde 4,6) ile Kocaeli, 796 milyon dolar ithalat (yüzde 4,4) ile İzmir ve 708,8 milyon dolar ithalat (yüzde 3,9) ile Bursa izledi. Kırklareli 13,5 milyon dolar ile en çok ithalat yapan iller arasında 33. sırada yer aldı. 2015 yılında Kırklareli’nde toplam ithalat 122,5 milyon dolar olarak gerçekleşti.
EN ÇOK İHRACAT ROMANYA, EN ÇOK İTHALAT İSE RUSYA İLE GERÇEKLEŞTİ
Kırklareli’nde Aralık ayında yapılan dış ticaret ülke düzeyinde incelendiğinde en çok ihracat yüzde 28 pay ile Romanya ile gerçekleştiği bildirildi. Romanya’yı yüzde 9,9 ile İran, yüzde 5,9 ile Ukrayna, yüzde 4,8 ile İspanya ve Filipinler ve yüzde 4,6 ile Angola takip etti. Kırklareli’nde Aralık ayında en çok ithalat ise yüzde 35 pay ile Rusya ile gerçekleşti. Rusya’yı yüzde 12,7 ile Almanya, yüzde 8,9 ile Çek Cumhuriyeti, yüzde 6,6 ile Bulgaristan ve yüzde 6 ile Romanya takip etti
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Büyükşehir Belediyesi, kırsalda asfalt sezonuna Erdemli’den başladı Mersin Büyükşehir Belediyesi, kırsalda sathi asfalt sezonunu Erdemli ilçesinden başlattı. Yaylacıların ve üreticilerin ürünlerini sebze ve meyve haline ulaştırırken kullandığı yol, hem kaliteli, hem de konforlu bir yapıya kavuşturuldu. Kent merkezinde gerçekleştirdiği yol yapım, bakım, onarım ve iyileştirme faaliyetlerini ilçelere taşıyan Büyükşehir Belediyesi, bu yıl kırsal sathi kaplama sezonuna Erdemli ilçesinden başladı. Yol Yapım, Bakım ve Onarım Dairesi ekipleri, ilçeye bağlı İlemin Mahallesi’nde geçen yıl başlattığı 9,5 kilometrelik yol genişletme ve zemin iyileştirme faaliyetlerini tamamlayarak, sathi kaplama çalışması gerçekleştirdi. İlçede, İlemin, Karahıdırlı ve Çiftepınarı birbirine bağlayan grup yolunda bozuk ve yıpranmış zemini iyileştiren ekipler, yolun kullanım ve dayanıklılık ömrünü artırdı. Özellikle yazın yaylacıların ve üreticilerin bölgeye has ürünlerini sebze ve meyve haline ulaştırırken sık kullandığı yol, ekiplerin yoğun çalışması sonucu hem kaliteli, hem de konforlu bir yapıya kavuşturuldu. Muhtar Uzlar: "Ürünleri, sebze ve meyve haline götürmek için gelen tır köye giremiyordu" Erdemi İlçesi Yol Asfalt Sorumlusu Emrah Erdoğan, İlemin Mahallesinde geçen başlattıkları 9,5 kilometrelik yol genişletme çalışmalarının yanı sıra İlemin ile Karahıdırlı mahalleleri arasında 3 bin 300 metrelik yol ağında zemin güçlendirmesi yaptıklarını belirtti. Yolda sathi kaplama çalışmalarını da tamamladıklarını ifade eden Erdoğan, "İlemin, Karahıdırlı ve Çiftepınar köylerini birbirine bağlıyoruz. Daha önce bu yol çok dar ve çok bozuktu. Bütün iyileştirmeleri yaparak yolu genişlettik. Üreticilerimizin ürünlerini daha sağlıklı şekilde sebze ve meyve haline ulaştırabilmeleri için güzel bir zemin hazırladık" dedi. İlemin Mahallesi Muhtarı Eray Uzlar da daha önce mahallenin yolunun bozuk ve dar olduğunu belirterek, "Bizim burası hem narenciye bölgesi hem de domates, şeftali gibi ürünler yetişir. Ürünleri, sebze ve meyve haline götürmek için gelen tır köye giremiyordu. Köylülerimiz böyle bir yol yapılacağını hiç ummuyordu. Hem vatandaşın hem de üreticinin yüzü güldü. Yayla yolu olarak da bilinen bu yolun çevre mahallelere, Elvanlı, Karahıdırlı ve Çiftepınar’a da faydası oldu" diye konuştu.