YEREL HABERLER - 14 Nisan 2016 Perşembe 16:57

Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Toplantısı

A
A
A
Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Toplantısı

Kırklareli’nde, Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi ile ilgili üreticilere yönelik bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Kırklareli Ticaret Borsası toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hakan Keçeci, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Burak Akbayrak, Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, Tarımsal Üretici ve Yetiştirici Birlik Başkanları, ilgili sektör temsilcileri, teknik elemanlar, muhtarlar ve genç çiftçiler katıldı.
Yaklaşık 400 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda açılış konuşmasını yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hakan Keçeci, tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, genç çiftçilerin girişimciliğinin desteklenmesi, gelir düzeyinin yükseltilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve kırsalda genç nüfusun istihdamına katkı sağlayacak kırsal alandaki tarımsal üretime yönelik projelerin desteklenmesi amacıyla bakanlığın böyle bir projeye başlattığını söyledi. Dr. Keçeci, söz konusu projenin büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık projelerini, arı ve arı ürünleri yetiştiriciliği projelerini, kanatlı ve ipekböceği yetiştiriciliği projelerini, bitkisel üretime yönelik olarak kapama meyve bahçesi tesisi projelerini, fide, fidan, iç ve dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliği projelerini, kontrollü örtü altı yetiştiriciliği projelerini, kültür mantarı üretimi projelerini, yöresel ürünleri ile tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik olarak, tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesi konulu projeleri, coğrafi işaretli, yerli gen kaynaklarını kullanarak, organik veya iyi tarım uygulamalı bitkisel ve hayvansal üretim konulu projeleri, coğrafi işareti olan gıdaların üretimi konulu projelerini kapsadığını ifade etti.
Keçeci ayrıca, projeden faydalanmak isteyenlerin tebliğin yayımlandığı tarih itibarıyla 18 yaşından gün almış, 41 yaşından gün almamış olmasının, okur-yazar olmasının, başvuru tarihi itibarıyla ücretli çalışıyor olmaması, başvuru tarihi itibarıyla örgün eğitime devam ediyor olmaması, başvuru tarihi itibarıyla KDV, gerçek ve basit usulde vergi mükellefi olmaması ve aynı proje konusunda Bakanlığın diğer hibe programlarından yararlanmış olmaması gerektiğini söyledi.
Ön başvuruların internet üzerinden yapılıp il ve ilçe müdürlüklerine bizzat yapılacak başvurularla kesinlik kazanacağını bildiren Keçeci, başvuruların 12 Mayıs 2016 tarihinde sona ereceğini, il ve ilçe müdürlükleri olarak tüm hazırlıkların yapıldığını vurguladı.
Açılış konuşması ardından katılımcılara projenin il koordinatörü Ziraat Mühendisi Ersin Gökten tarafından bir sunum yapıldı. Tüm detayların anlatıldığı sunumdan sonra katılımcıların soruları, Genç Çiftçi İl Proje Yürütme Birimi görevlileri Şube Müdürü Burak Akbayrak, Veteriner Hekim Erol Eser, Teknisyen Engin Karagöz tarafından cevaplamasının ardından toplantı sona erdi.
Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında, Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi ile ilgili olarak ayrıntılı bilginin Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İl ve İlçe Müdürlüklerinde oluşturulan Genç Çiftçi İl/İlçe Proje Yürütme Birimi’nden alınabileceği kaydedildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Zeytin Çiçeği Festivali, renkli görüntülerle başladı Muğla’nın Bodrum ilçesinde bu yıl ikincisi düzenlenen Zeytin Çiçeği Festivali, üreticilerin yöresel yiyecekler ve el işi ürünlerini sergilediği stantlar ile renkli görüntülere sahne oldu. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bodrum İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Çiftlik ve Kızılağaç Mahalle Muhtarlığı iş birliği ve Bodrum Belediyesi’nin destekleriyle düzenlenen festivale, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, Bodrum İlçe Tarım Müdürü Durmuş Çakır, Kızılağaç Mahallesi Muhtarı Mehmet Karaca, Çiftlik Mahalle Muhtarı Hasan Kocaman, Bodrumlu vatandaşlar, yerli ve yabancı turistler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmalarında, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, zeytinin tarihine ve önemine dikkat çekerek, “Zeytin ağacı daimidir, devamlı yaşayacaktır. Bizler hep gelip geçiciyiz ama zeytin ağacı hep var olacaktır” dedi. “Zeytinlerimizin kıymetini bileceğiz” Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci ise Bodrum’un, kültürün, turizmin, doğanın ve tarihin iç içe harmanlandığı çok şanslı bir coğrafya olduğunu ifade ederek konuşmasında"Bu bölgede bize öğretilen kültürü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için her türlü festivali, organizasyonu ve etkinliği yapmaya devam ediyoruz. Bölgemizde zeytinin sosyokültürel bir önemi olmasının yanı sıra ekonomik değeri de var. Bu ekonomik değerin kıymetini bilerek zeytinlerimizi, zeytin bahçelerimizi ve tarlalarımızı yaşatacağız. Üreticimize verdiğimiz değeri katbekat artırarak devam edeceğiz. Yerel üreticilerle tüketicileri doğrudan buluşturup onları bu güzel festivallerde bir araya getireceğiz" ifadelerine yer verdi. Açılış konuşmalarının ardından öğrencilerin halk oyunu gösterisi ve çeşitli yarışmalarla devam eden festivalde, protokol üyeleri stantları tek tek gezerek ürünleri incelediler ve alışveriş yaptılar. Zeytin Çiçeği Festivali, 19 Mayıs Pazar akşamına kadar Bodrum Belediyesi Yalı Kafe’de devam edecek.
Muğla Öğrencilerden Tarım Okulu ziyareti Bodrum Belediyesi tarafından 2019 yılında projelendirilerek hayata geçirilen Bodrum Belediyesi Etrim Garaova Tarım Park, öğrencilerden yoğun talep görüyor. Bodrum’da yapılan doğal üretim faaliyetlerini incelemek üzere öğrencilere kapılarını açan Bodrum Belediyesi Etrim Garaova Tarım Park’ı, bir haftada Bodrum Yarımadasında eğitim gören 540 öğrenci ziyaret etti. 13-17 Mayıs tarihleri arasında ilçedeki 5 okulun öğrencileri, Etrim Garaova Tarım Park’ı gezdi. Merkezde öğrenciler, İsmail Hakkı Tonguç Tarım Okulu ve Müzesini de gezerek tarım malzemeleri hakkında bilgiler aldı. Öğrencileri misafir eden Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri, öğrencilere lavanta yetiştiriciliği, arıcılık, bölgenin geçmiş yıllarda tarımdaki yeri ve önemi, köylülerin tarım okuluna bağışlamış oldukları tarımsal malzemeler ve müzedeki faaliyetler hakkında bilgiler verdi. Tarım Okulu ve Müzesini gezerek bilgi alan öğrenciler, doğal üretim faaliyetlerini de inceleme fırsatı buldu. Ziyaretler, lavanta bahçesi ve yörük çadırı gezisi ile son buldu. Bodrum’un tarımsal tarihine tanıklık edilebilecek olan Tarım Okulu ve Müzesi, vatandaşların ve gezi gruplarının ziyaretine açık. Okul ziyaretlerinin güvenli ve sistemli yürütülmesi için Tarımsal Hizmetler Müdürlüğüne resmi yazı ile talep bildirimi yapılması gerekiyor. Garaova Tarım Park’ta gerçekleştirilen faaliyetler sosyal medya hesaplarından takip edilebilir. İsmail Hakkı Tonguç Tarım Okulu ve Müzesi hafta içi her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık.